ΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΔΡΑΜΑΣ ΑΠΟΦΑΣΙΣΕ ΚΑΤΑ ΠΛΕΙΟΨΗΦΙΑ ΤΗ ΛΥΣΗ ΚΑΙ ΕΚΚΑΘΑΡΙΣΗ ΤΗΣ ΔΕΚΠΟΤΑ

 

 

  • Η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Μακεδονίας – Θράκης θα πρέπει να εγκρίνει την απόφαση, με την πλευρά της Δημοτικής Αρχής να επισημαίνει πως δεν υπάρχει τεκμηριωμένη αιτιολόγηση για την κατάργηση της ΔΕΚΠΟΤΑ
  • Προσφυγή κατά της απόφασης προανήγγειλε ο Πρόεδρος της ΔΕΚΠΟΤΑ Λ. Καλλινικίδης, ο οποίος έκανε λόγο για «παράβαση καθήκοντος» από πλευράς των Δημοτικών Συμβούλων της αντιπολίτευσης
  • Ενημέρωση της Δικαιοσύνης για το εύρημα από τη διενέργεια διαχειριστικού ελέγχου ορκωτών λογιστών περί ύπαρξης υπολοίπου χρηματικών διαθεσίμων εις χείρας (ταμείο) ποσού περίπου 146.000 ευρώ, το οποίο φέρεται να δημιουργήθηκε την περίοδο 2012-2014 και είναι άγνωστο πού βρίσκεται
  • Την πλήρη αποσύνδεση της Ονειρούπολης από κάθε πολιτικό παράγοντα, μέσω της πρόσληψης ανεξάρτητου οργανωτικού υπεύθυνου, πρότεινε ο Δήμαρχος Δράμας Χρ. Μαμσάκος
  • Παρά την κοινή εισήγηση, η παράταξη «Project Δράμα 2020» έβαλε στο κάδρο των ευθυνών για την ΔΕΚΠΟΤΑ και την παράταξη «πόλη+ζωή», η οποία άσκησε διοίκηση
  • Αγωνία για την επόμενη ημέρα, εφόσον καταργηθεί η ΔΕΚΠΟΤΑ

 

 

Με κυρίαρχο θέμα τη λύση της ΔΕΚΠΟΤΑ, μετά από σχετικό αίτημα των παρατάξεων της αντιπολίτευσης «πόλη+ζωή», «Project Δράμα 2020» και «Αυτοδιοίκηση Πολιτών», συνεδρίασε το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Δράμας, το απόγευμα της Τετάρτης 22 Ιανουαρίου 2020. Το συγκεκριμένο θέμα εισήχθη στην ημερήσια διάταξη μετά από αίτηση που υπέβαλλαν στον Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Ανδρέα Χαραλαμπίδη το σύνολο των 18 Δημοτικών Συμβούλων των τριών προαναφερθέντων παρατάξεων. Για τη συγκεκριμένη πρωτοβουλία, οι επικεφαλής των τριών παρατάξεων κ.κ. Κυριάκος Χαρακίδης, Αλέξανδρος Τσιαμπούσης και Στέργιος Ηλιόπουλος είχαν παραχωρήσει κοινή συνέντευξη τύπου στις 13 Ιανουαρίου, όπου και είχε αναπτύξει ο καθένας το σκεπτικό του για αυτή την κίνηση (λεπτομέρειες στο φύλλο της εφημερίδας «Εργασία… συν» της Πέμπτης 16 Ιανουαρίου).

Αξίζει να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία, δίνεται το δικαίωμα στην πλειοψηφία του Δημοτικού Συμβουλίου ουσιαστικά να καταργεί Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου των Δήμων, όπως είναι η ΔΕΚΠΟΤΑ. Το περσινό καλοκαίρι το Υπουργείο Εσωτερικών είχε προβεί σε αλλαγές στη νομοθεσία, στοχεύοντας, όπως αναφερόταν, στην κυβερνησιμότητα των ΟΤΑ, και μια από αυτές τις τροποποιήσεις ήταν και η απαίτηση αυξημένης πλειοψηφίας (απαιτείται πλειοψηφία των 2/3 των μελών του Δημοτικού Συμβουλίου) για κατάργηση Νομικών Προσώπων Δημοσίου Δικαίου των Δήμων. Στις τροποποιήσεις του Υπουργείου Εσωτερικών δεν περιλαμβάνονταν τα ΝΠΙΔ και είναι άγνωστο αν σε επόμενο χρόνο ο νομοθέτης σχεδιάσει να προχωρήσει σε επιπλέον αλλαγές. Εξάλλου, ως γνωστόν, από πλευράς ΥΠ.ΕΣ. σχεδιάζεται νέος εκλογικός νόμος για την Αυτοδιοίκηση, ο οποίος ουσιαστικά θα καταργεί την απλή αναλογική, με την οποία διεξήχθησαν οι αυτοδιοικητικές εκλογές τον προηγούμενο χρόνο.

 

25 πρωτολογίες και 19 δευτερολογίες!

Η συζήτηση του θέματος για κατάργηση της ΔΕΚΠΟΤΑ διήρκεσε 4 ώρες και συγκέντρωσε το ενδιαφέρον των πολιτών, καθώς τουλάχιστον στην αρχή της συνεδρίασης οι καρέκλες για το κοινό στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου ήταν γεμάτες.

Χαρακτηριστικό της σπουδαιότητας της συζήτησης ήταν το γεγονός ότι τα τελευταία χρόνια δεν έχει υπάρξει άλλο θέμα που να έχει τόσους πολλούς ομιλητές κατά τη συζήτησή του. Από τους 32 παρόντες επικεφαλής παρατάξεων και Δημοτικούς Συμβούλους τοποθετήθηκαν στη φάση των πρωτολογιών οι 24. Έτσι, μαζί με την τοποθέτηση του Δημάρχου Δράμας κ. Χριστόδουλου Μαμσάκου ο αριθμός των ομιλητών έφτασε στους 25. Αλλά και στις δευτερολογίες το ενδιαφέρον των παριστάμενων ήταν αυξημένο, καθώς τοποθετήθηκαν συνολικά 17 επικεφαλής παρατάξεων και Δημοτικοί Σύμβουλοι, αλλά και 2 φορές ο Δήμαρχος Δράμας.

Βέβαια, από ένα σημείο και μετά πολύ λίγα νέα στοιχεία εισέρχονταν στη συζήτηση από κάθε νέο ομιλητή. Ουσιαστικά, τόσο η πλευρά της συμπολίτευσης όσο και η πλευρά της αντιπολίτευσης προσπαθούσε να πείσει την άλλη με τα επιχειρήματα της, όμως το αποτέλεσμα είχε φανεί εξ αρχής ότι ήταν προδιαγεγραμμένο. Έτσι, οι ομιλητές Δημοτικοί Σύμβουλοι τοποθετούνταν και εξέφραζαν για ποιο λόγο τηρούν ο καθένας τη συγκεκριμένη στάση, απαντώντας πολλές φορές η μια πλευρά στα επιχειρήματα της άλλης, όμως στην ουσία επρόκειτο για παράλληλους μονολόγους.

Αξίζει βέβαια να σημειωθεί ότι το επίπεδο της συζήτησης, ίσως λόγω και της σπουδαιότητας του θέματος, ήταν αρκετά υψηλό, με λίγες στιγμές έντασης και ελάχιστες εκατέρωθεν διακοπές. Επίσης, τουλάχιστον στον πρώτο κύκλο ομιλιών ο Πρόεδρος κ. Χαραλαμπίδης ήταν ανεκτικός στην τήρηση των χρόνων, ακριβώς λόγω της σημασίας που είχε το θέμα, όμως στη συνέχεια έγινε πιο αυστηρός, εξαιτίας και της παρέλευσης της ώρας.

 

Από εδώ και πέρα τα σπουδαία…

 

Το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Δράμας μπορεί να έλαβε κατά πλειοψηφία την απόφαση για κατάργηση της ΔΕΚΠΟΤΑ, μέσω της λύσης και εκκαθάρισής της, όμως το θέμα δεν φαίνεται να θεωρείται λήξαν…

Αρχικά, η συγκεκριμένη απόφαση θα πρέπει να σταλεί στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Μακεδονίας – Θράκης, καθώς για την κατάργηση της ΔΕΚΠΟΤΑ θα πρέπει να λάβει σχετική απόφαση ο Γενικός Γραμματέας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης, και εν συνεχεία αυτή η απόφαση να δημοσιευτεί σε ΦΕΚ(Φύλλο της Εφημερίδας της Κυβέρνησης).

Στο σημείο αυτό, η προσέγγιση των δύο πλευρών στο Δημοτικό Συμβούλιο ήταν εντελώς διαφορετική. Ο Αντιδήμαρχος κ. Μιχάλης Τάσσου, στην ομιλία του, έκανε αναφορά στη νομοθεσία και για ποιους λόγους λύεται μια κοινωφελής επιχείρηση. Όπως είπε, αυτό μπορεί να γίνει «αν λήξει χωρίς παράταση η διάρκειά της, αν πτωχεύσει ή αν καταστεί ανενεργός», προσθέτοντας πως «καμία από τις τρεις περιπτώσεις δεν συντρέχουν στη ΔΕΚΠΟΤΑ». Επίσης, ο κ. Τάσσου σημείωσε πως «απαιτείται μια αιτιολογημένη πρόταση, η οποία θα κρίνει τη λειτουργία της επιχείρησης μη σκόπιμη και μη συμφέρουσα», υπογραμμίζοντας πως στην πρόταση των αντιπολιτεύσεων «κάτι τέτοιο δεν αποδεικνύεται, γιατί δεν υπάρχει».

Επίσης, πολλές φορές στις τοποθετήσεις των Δημοτικών Συμβούλων της συμπολίτευσης υπήρξαν αναφορές στα συμπεράσματα που προέκυψαν από ελέγχους ορκωτών λογιστών στις χρήσεις 2011-2018 της ΔΕΚΠΟΤΑ, σύμφωνα με τα οποία η δημοτική επιχείρηση έχει ξεπεράσει τα προβλήματα του παρελθόντος και πλέον στην ουσία δεν αντιμετωπίζει πρόβλημα βιωσιμότητας.

Από την άλλη, η πλευρά των παρατάξεων της αντιπολίτευσης εξέφρασε την άποψη πως η πρόταση για λύση της ΔΕΚΠΟΤΑ είναι αιτιολογημένη, ενώ πολλοί Δημοτικοί Σύμβουλοι της αντιπολίτευσης στάθηκαν στα προβλήματα που αντιμετωπίζει η επιχείρηση με την υποστελέχωση και την έλλειψη εξειδικευμένου προσωπικού και με την προβληματική διαχείριση. Όπως χαρακτηριστικά είπε ο επικεφαλής της παράταξης «Project Δράμα 2020» κ. Αλέξανδρος Τσιαμπούσης υπάρχουν «διαχειριστικοί και οικονομικοί λόγοι» για την κατάργηση της ΔΕΚΠΟΤΑ, προσθέτοντας πως «οι αριθμοί λένε ότι υπάρχει διαχρονικά κακοδιαχείριση».

Πάντως, ο Πρόεδρος της ΔΕΚΠΟΤΑ κ. Λευτέρης Καλλινικίδης, στην τοποθέτησή του, ανέφερε πως ο ίδιος ως Δημοτικός Σύμβουλος θα προσφύγει κατά της απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου, ενώ έκανε ακόμη λόγο για «παράβαση καθήκοντος» από την πλευρά των Συμβούλων της αντιπολίτευσης.

Εξάλλου, είναι ανοιχτό το ενδεχόμενο ακόμη κι αν η απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου τύχει έγκρισης από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση, να υπάρξουν προσφυγές σε ανώτερα διοικητικά όργανα, τα οποία θα κρίνουν στη συνέχεια τη νομιμότητα αυτής.

 

Στη Δικαιοσύνη οι έλεγχοι από τους ορκωτούς λογιστές

 

Ένα άλλο στοιχείο που καταδεικνύει πως η ΔΕΚΠΟΤΑ, ανεξάρτητα του τι θα συμβεί με τη δημοτική επιχείρηση, θα απασχολήσει και στο μέλλον την τοπική κοινωνία είναι και το γεγονός ότι για τα πορίσματα των διαχειριστικών ελέγχων των χρήσεων 2011-2016 υπήρξε ενημέρωση της Δικαιοσύνης, η οποία θα εξετάσει αν υπάρχουν τυχόν ευθύνες και από ποιους.

Υπενθυμίζεται ότι τα συγκεκριμένα πορίσματα παρουσιάστηκαν στο Δημοτικό Συμβούλιο τον περασμένο Απρίλιο και στην πρόσφατη συνεδρίαση έγινε γνωστό πως αυτά (το πρωί της ίδιας ημέρας που θα πραγματοποιούνταν η συζήτηση για την ΔΕΚΠΟΤΑ, την Τετάρτη 22 Ιανουαρίου) κατατέθηκαν στην Εισαγγελία Δράμας. Το γεγονός αυτό προκάλεσε έντονη κριτική από την παράταξη «Project Δράμα 2020», με βάση τη λογική πως η Δημοτική Αρχή δεν επέλεξε να προσφύγει στη Δικαιοσύνη όταν έλαβε τα στοιχεία, αλλά πολύ αργότερα, για να επωφεληθεί πολιτικά στις εκλογές, έχοντας ως κύριο αντίπαλο την παράταξη του κ. Χαρακίδη και όχι την παράταξη του κ. Τσιαμπούση.

Το σημαντικότερο εύρημα των ελέγχων των ορκωτών λογιστών είναι η ύπαρξη υπολοίπου χρηματικών διαθεσίμων εις χείρας (ταμείο) ποσού περίπου 146.000 ευρώ, το οποίο, σύμφωνα με τους ορκωτούς λογιστές, φέρεται να δημιουργήθηκε την περίοδο 2012-2014. Βέβαια και για το συγκεκριμένο θέμα του ταμειακού ελλείμματος υπήρξαν αναφορές κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης με Δημοτική Αρχή και «πόλη+ζωή», η οποία ασκούσε διοίκηση τη συγκεκριμένη περίοδο, να έχουν εντελώς διαφορετικές προσεγγίσεις επ’ αυτού. Μάλιστα, ο επικεφαλής της παράταξης της αντιπολίτευσης και πρώην Δήμαρχος κ. Χαρακίδης ανέφερε πως το 2014 δεν άσκησε διοίκηση μόνο η δική του παράταξη, αλλά υπήρξε εναλλαγή Δημοτικών Αρχών από την 1η Σεπτεμβρίου, ενώ ακόμη έθεσε και ερωτήματα αν το φερόμενο ως έλλειμμα είναι πραγματικό.

Όπως και να έχει πάντως το θέμα, πλέον έχει επιληφθεί η Δικαιοσύνη, η οποία και είναι αρμόδια για να αποφανθεί για το τι συνέβη πραγματικά, αν υπάρχουν ποινικές ευθύνες και από ποιους. Πάντως, για το συγκεκριμένο θέμα υπήρξε έντονη άσκηση κριτικής από πλευράς της παράταξης «Project Δράμα 2020» προς την «πόλη+ζωή», αν και οι δύο παρατάξεις ουσιαστικά είχαν κοινή εισήγηση για το κλείσιμο της ΔΕΚΠΟΤΑ.

 

Η Ονειρούπολη στο επίκεντρο…

 

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης στο Δημοτικό Συμβούλιο, οι περισσότερες αναφορές είχαν να κάνουν με το παρελθόν της ΔΕΚΠΟΤΑ τόσο κατά την περίοδο που υφίσταται το συγκεκριμένο νομικό πρόσωπο, όσο και για την περίοδο προ του 2011, όταν υπήρχε το παλιό νομικό πρόσωπο, το οποίο συγχωνεύθηκε με την εφαρμογή του «Καλλικράτη». Υπήρξαν μάλιστα αναφορές πως μέσω της ΔΕΚΠΟΤΑ διαχρονικά δημιουργούνταν και εξυπηρετούνταν πελατειακές σχέσεις. Επ’ αυτού ο Πρόεδρος του σώματος κ. Χαραλαμπίδης απάντησε πως οι πρόσφατοι Πρόεδροι της επιχείρησης δεν κατάφεραν να επανεκλεγούν.

Επίσης, ένα μεγάλο μέρος της συζήτησης κατέλαβε το θέμα της Ονειρούπολης, η οποία διοργανώνεται από τη ΔΕΚΠΟΤΑ, και εκφράστηκε ανησυχία το μέλλον της διοργάνωσης. Χαρακτηριστικά, ο Αντιδήμαρχος κ. Τάσσου ανέφερε πως όλες οι μεγάλες εκδηλώσεις τουριστικού, καλλιτεχνικού, πολιτιστικού ενδιαφέροντος στην Ελλάδα, όπως το Πατρινό Καρναβάλι, ο Μύλος των Ξωτικών, το Ρεθυμνιώτικο Καρναβάλι και το Καρναβάλι της Ξάνθης, γίνονται είτε από δημοτικές κοινωφελείς επιχειρήσεις, είτε από νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου, είτε από αναπτυξιακές εταιρείες. Στη Δράμα, συνέχισε, ο κ. Τάσσου, ένα εργαλείο όπως η ΔΕΚΠΟΤΑ, αντί να το εκσυγχρονίσουμε και να προχωρήσουμε ένα βήμα μπροστά, επιθυμούμε την κατάργησή του.

Από πλευράς αντιπολίτευσης υπήρξαν αναφορές ότι η Ονειρούπολη μπορεί να διοργανώνεται πλέον από τον ίδιο το Δήμο. Μάλιστα, για το συγκεκριμένο θέμα, υπήρξε το επιχείρημα από πλευράς της παράταξης «πόλη+ζωή» ότι το 2011 δεν είχε εγκριθεί για γραφειοκρατικούς λόγους το ετήσιο σχέδιο δράσης της ΔΕΚΠΟΤΑ κι έτσι η Ονειρούπολη διοργανώθηκε από το Δήμο, έχοντας μάλιστα και μεγάλη επιτυχία. Βέβαια, από πλευράς Δημοτικής Αρχής τέθηκε το ερώτημα γιατί, αφού η Ονειρούπολη διοργανώθηκε με επιτυχία από το Δήμο, και στις επόμενες χρονιές διοίκησης από την «πόλη+ζωή» δεν συνεχίστηκε αυτό, αλλά διοργανώθηκε μετέπειτα από την ΔΕΚΠΟΤΑ.

 

Η πρόταση των τριών παρατάξεων της αντιπολίτευσης

 

Η συζήτηση του θέματος ξεκίνησε με την εισήγηση του επικεφαλής της παράταξης «πόλη+ζωή» κ. Χαρακίδη, ως κοινού εισηγητή των τριών παρατάξεων που εισήγαγαν το θέμα στο Δημοτικό Συμβούλιο. Ο κ. Χαρακίδης επιχειρηματολόγησε για ποιους λόγους πρέπει να λυθεί και να εκκαθαριστεί η ΔΕΚΠΟΤΑ, καταλήγοντας στο τέλος της τοποθέτησής του σε συγκεκριμένες προτάσεις, οι οποίες έλαβαν και την κατά πλειοψηφία έγκριση του Δημοτικού Συμβουλίου.

Συγκεκριμένα, ο επικεφαλής της παράταξης «πόλη+ζωή» κάλεσε το σώμα να αποφασίσει για:

-Τη λύση και εν συνεχεία την εκκαθάριση της ΔΕΚΠΟΤΑ με ημερομηνία λύσεως την 30/6/2020

-Την ανάληψη από το Δήμο Δράμας του συνόλου των δραστηριοτήτων της ΔΕΚΠΟΤΑ από την ημερομηνία λύσεώς της

-Την μεταφορά στο Δήμο του προσωπικού της ΔΕΚΠΟΤΑ με την ίδια σχέση εργασίας

-Την καταβολή από τον Δήμο όλων των οφειλών της ΔΕΚΠΟΤΑ προς το δημόσιο, τα ασφαλιστικά ταμεία και τρίτους

-Τον ορισμό εκκαθαριστών σε επόμενη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου

-Την ανάθεση στο Δήμαρχο Δράμας όλων των απαραίτητων ενεργειών που πρέπει να γίνουν στη συνέχεια.

 

Η πρόταση του Δημάρχου Δράμας Χρ. Μαμσάκου

 

Αμέσως μετά την εισήγηση του κ. Χαρακίδη, το λόγο ζήτησε και έλαβε ο Δήμαρχος Δράμας κ. Χριστόδουλος Μαμσάκος, ο οποίος κάνοντας αναφορά στα πορίσματα των ορκωτών λογιστών, επιχειρηματολόγησε για ποιους λόγους πρέπει να συνεχίσει τη λειτουργία της η ΔΕΚΠΟΤΑ.

Παράλληλα, ο κ. Μαμσάκος έθεσε την πρόταση για διαχωρισμό της Ονειρούπολης και διοργάνωσής της από ξεχωριστό αρμόδιο τμήμα εντός της ΔΕΚΠΟΤΑ, το οποίο θα είναι υπεύθυνο για τη χριστουγεννιάτικη εκδήλωση καθόλη τη διάρκεια του χρόνου. Επίσης πρότεινε την πρόσληψη ανεξάρτητου επαγγελματία, ο οποίος θα έχει το ρόλο του οργανωτικού υπεύθυνου της Ονειρούπολης σε συνεργασία με πενταμελή εθελοντική γνωμοδοτική επιτροπή, με τη συμμετοχή εκπροσωπών φορέων της πόλης. Ο οργανωτικός υπεύθυνος, σύμφωνα με όσα πρότεινε ο κ. Μαμσάκος, θα είναι υπεύθυνος για τον προϋπολογισμό της διοργάνωσης, τη χωροταξία και το καλλιτεχνικό πρόγραμμα. Επίσης, το Δημοτικό Συμβούλιο θα είναι το μόνο αρμόδιο για αιτιολογημένες αλλαγές επ’ αυτών των προτάσεων. Όπως είπε ο κ. Μαμσάκος σκοπός της πρότασής του είναι η αποσύνδεση της διοργάνωσης από κάθε πολιτικό παράγοντα. Ακόμη, ο Δήμαρχος Δράμας ανέφερε πως μετά το πέρας της κάθε διοργάνωσης θα παρουσιάζεται στο Δημοτικό Συμβούλιο ο οικονομικός απολογισμός της Ονειρούπολης. Ο κ. Μαμσάκος έκανε λόγο για διαφάνεια, ευελιξία, εξασφάλιση εσόδων για τη δημοτική επιχείρηση και πρότεινε «να αποφευχθεί η ακραία επιλογή» διάλυσης της επιχείρησης και να αναβληθεί η λήψη απόφασης.

 

«Επιχείρηση συγκάλυψης και καταστροφής της Δράμας και του πολιτισμού»

 

Εισηγητής του θέματος από πλευράς Δημοτικής Αρχής ήταν ο Πρόεδρος της ΔΕΚΠΟΤΑ κ. Λευτέρης Καλλινικίδης, ο οποίος έκανε λόγο για «αναιτιολόγητη εισήγηση», προσθέτοντας πως «η προσπάθεια των τριών επικεφαλής δεν έχει στο επίκεντρο την αναγκαιότητα κλεισίματος της ΔΕΚΠΟΤΑ, αλλά φανερώνει για μένα μικρόψυχη πολιτική σκοπιμότητα, η οποία εδράζεται και στο παρελθόν, αλλά και στο μέλλον. Στο παρελθόν για να συγκαλύψουμε τυχόν ανομίες –θα φανεί από τη Δικαιοσύνη- και στο μέλλον γιατί πολλές φορές ακούσαμε, κι εδώ μέσα και στα Μ.Μ.Ε., πως δεν θα επιτρέψουν, λέει, στον Πρόεδρο της ΔΕΚΠΟΤΑ να κάνει στρατό τάχα μου και πως η ΔΕΚΠΟΤΑ δημιουργεί πελατειακές σχέσεις».

Ο Πρόεδρος της επιχείρησης παρουσίασε σύνοψη του απολογισμού των ελέγχων των ορκωτών λογιστών και έκανε λόγο για «αποσιώπηση εγκλήματος». «Την ιστορία αυτή θα την πάμε μέχρι τέλους» ανέφερε ο κ. Καλλινικίδης και μίλησε για «πραξικοπηματική λύση της ΔΕΚΠΟΤΑ», αναρωτώμενος γιατί δεν ρωτήθηκε ο λαός. Μάλιστα, πρότεινε τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος, έτσι ώστε να τοποθετηθεί επί του θέματος ο λαός, αφού πλέον επιτρέπεται από τη νομοθεσία. Ο κ. Καλλινικίδης χαρακτήρισε την κατάσταση στη ΔΕΚΠΟΤΑ ως «ανοδική, προσοδοφόρα, δημιουργική και εποικοδομητική» και σημείωσε πως «τρεις παρατάξεις συνέστησαν μεταξύ τους επιχείρηση συγκάλυψης, επιχείρηση καταστροφής της Δράμας και του πολιτισμού».

 

Στο κάδρο των ευθυνών και η «πόλη+ζωή» από την παράταξη «Project Δράμα 2020»

 

Μπορεί η εισήγηση των τριών παρατάξεων για κατάργηση της ΔΕΚΠΟΤΑ να ήταν κοινή, όμως κατά τη διάρκεια των τοποθετήσεων φάνηκε να υπάρχουν επιμέρους διαφοροποιήσεις όχι ως προς το τελικό αποτέλεσμα, δηλαδή τη λύση και την εκκαθάριση της ΔΕΚΠΟΤΑ, αλλά για τους λόγους που οδηγούνται σε αυτή την επιλογή.

Αυτό έγινε ιδιαίτερα εμφανές από την παράταξη «Project Δράμα 2020», Δημοτικοί Σύμβουλοι της οποίας έβαλαν στο κάδρο των ευθυνών για την κατάσταση στη ΔΕΚΠΟΤΑ και την παράταξη «πόλη+ζώη». Άλλωστε και ο επικεφαλής της παράταξης κ. Αλέξανδρος Τσιαμπούσης, εισαγωγικά στην τοποθέτησή του, διευκρίνισε πως είναι λογικό κάθε παράταξη που συνυπογράφει την εισήγηση να έχει διαφορετική προσέγγιση, καθώς υπάρχουν «διαφορετικές προσλαμβάνουσες στο τι έχει γίνει στο παρελθόν».

Εξάλλου, αυτή η διαφορετική προσέγγιση από την παράταξη «Project Δράμα 2020» έγινε σαφής και κατά τη διάρκεια της ψηφοφορίας, όταν ο κ. Τσιαμπούσης ζήτησε να καταγραφούν παρατηρήσεις της παράταξής τους, οι οποίες, μετά από διαφωνία με τον Πρόεδρο, κατατέθηκαν γραπτώς στη γραμματεία του Συμβουλίου.

 

Το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας

 

Τελικά, το θέμα ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία. Το τελικό αποτέλεσμα ήταν 18 θετικές ψήφοι για λύση της ΔΕΚΠΟΤΑ, σύμφωνα με την εισήγηση, και 12 αρνητικές ως προς την εισήγηση με ταυτόχρονη υπερψήφιση της πρότασης που κατατέθηκε από τον Δήμαρχο κ. Μαμσάκο. Ένας Δημοτικός Σύμβουλος ψήφισε «παρών».

Συγκεκριμένα οι 17 παρόντες Δημοτικοί Σύμβουλοι των παρατάξεων «πόλη+ζωή», «Project Δράμα 2020» και «Αυτοδιοίκηση Πολιτών» ψήφισαν υπέρ της πρότασης που κατέθεσαν (από τη ψηφοφορία απουσίαζε ο Δημοτικός Σύμβουλος κ. Χρήστος Κιοσσές από την παράταξη «πόλη+ζωή»). Την πρόταση υπερψήφισε και ο επικεφαλής της παράταξης «Λαϊκή Συσπείρωση» κ. Γιώργος Μήτρου. Οι 12 παρόντες Δημοτικοί Σύμβουλοι της Δημοτικής Αρχής (απουσίαζε η κ. Αναστασία Τόλιου) καταψήφισαν. Ο επικεφαλής της παράταξης «Προοπτική για τη Δράμα» κ. Κοσμάς Καλαϊδόπουλος ψήφισε «παρών», αναφέροντας, μεταξύ άλλων, πως οι Δημοτικοί Σύμβουλοι ψηφίζουν κατ’ εντολή των επικεφαλής τους.

 

Η λειτουργία της ΔΕΚΠΟΤΑ από εδώ και πέρα…

 

Πάντως ανεξάρτητα από το τα θα γίνει από εδώ και πέρα σε σχέση με τη λύση και εκκαθάρισή της ΔΕΚΠΟΤΑ σύμφωνα με την απόφαση που έλαβε το Δημοτικό Συμβούλιο, η λειτουργία της επιχείρησης φαίνεται ότι θα παραμείνει σε τυπικό επίπεδο. Κι αυτό γιατί από πλευράς παρατάξεων της αντιπολίτευσης υπήρξε η σαφής προαναγγελία ότι στη ψήφιση του προϋπολογισμού του Δήμου για το 2020, θα συμφωνήσουν μόνο με τη χρηματοδότηση δαπανών που αφορούν τα λειτουργικά έξοδα της επιχείρησης, όπως π.χ. είναι η μισθοδοσία του προσωπικού, και όχι με έξοδα για δράσεις της επιχείρησης.

Από πλευράς Προέδρου της ΔΕΚΠΟΤΑ κ. Καλλινικίδη εκφράστηκε η ανησυχία για το τι θα γίνει με τις εκδηλώσεις που διοργανώνει η επιχείρηση, πέρα από την Ονειρούπολη, όπως το Καρναβάλι της Χωριστής ή το Dramaica, αλλά και για το πώς θα λειτουργήσει το Ενυδρείο του Μυλοποτάμου, το οποίο ανήκει στην ΔΕΚΠΟΤΑ.

Τέλος, εκφράστηκε και η εύλογη αγωνία για το ποια θα είναι η επόμενη ημέρα στους τομείς που δραστηριοποιούνταν μέχρι τώρα η ΔΕΚΠΟΤΑ, εφόσον βέβαια προχωρήσει η διαδικασία εκκαθάρισής της. Άλλωστε, ο Πρόεδρος της επιχείρησης κ. Καλλινικίδης, τόσο κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου όσο και σε δηλώσεις του στα Μ.Μ.Ε., είχε χαρακτηρίσει ως «πολιτικό έγκλημα» το κλείσιμο της ΔΕΚΠΟΤΑ.