ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΔΡΑΜΑΣ ΜΕ ΤΗ ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΚΑΙ ΤΟ ΕΘΝΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ

 

 

  • Έναρξη το Σάββατο 30 Μαρτίου, στις 20.30, με την παράσταση «Ο Μισάνθρωπος» του Μολιέρου, σε σκηνοθεσία Γ. Χουβαρδά
  • Δ. Καραμπατζάκης, Πρόεδρος Πολιτιστικού Οργανισμού: «Είναι μεγάλη η τιμή για το Δήμο Δράμας να φιλοξενεί τέτοιες εκδηλώσεις»

 

 

ΡΕΠΟΡΤΑΖ

ΘΑΝΑΣΗΣ ΣΙΟΥΤΟΠΟΥΛΟΣ

 

 

Την έναρξη συνεργασίας του Δήμου Δράμας με τη Βουλή των Ελλήνων και το Εθνικό Θέατρο, έτσι ώστε να μεταδίδονται απευθείας θεατρικές παραστάσεις στο Δημοτικό Ωδείο, ανακοίνωσε, με δηλώσεις του στα τοπικά Μ.Μ.Ε., την Τρίτη 26 Μαρτίου 2019, ο Πρόεδρος του Πολιτιστικού Οργανισμού – Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας κ. Δημήτρης Καραμπατζάκης. Η έναρξη των ζωντανών μεταδόσεων θα ξεκινήσει το προσεχές Σάββατο 30 Μαρτίου, στις 20.30, με την παράσταση «Ο Μισάνθρωπος» του Μολιέρου σε σκηνοθεσία Γιάννη Χουβαρδά.

Ο κ. Καραμπατζάκης, στις δηλώσεις του, ανέφερε: «Με μεγάλη μας χαρά ανακοινώνουμε στους Δραμινούς ότι έγινε η πρώτη δοκιμαστική παράσταση με χρήση τεχνολογιών πληροφορικής και επικοινωνιών πριν από περίπου 15 ημέρες στο Δημοτικό Ωδείο και στέφθηκε επιτυχία, επομένως είμαστε έτοιμοι να φιλοξενήσουμε παραστάσεις του Εθνικού Θεάτρου, σε συνεργασία και με τον τηλεοπτικό σταθμό της Βουλής των Ελλήνων σε απευθείας μετάδοση από το Εθνικό Θέατρο στην μεγάλη αίθουσα του Δημοτικού Ωδείου της Δράμας». Ο Πρόεδρος του Πολιτιστικού Οργανισμού εξήγησε πως «αυτή η δράση εντάσσεται σε μια πρωτοβουλία που έχει πάρει η Βουλή των Ελλήνων μαζί με το Εθνικό Θέατρο, έτσι ώστε να δώσει τη δυνατότητα σε ακριτικές περιοχές της χώρας να έρθουν κοντά με το θέατρο και με θεατρικές παραστάσεις σε διάφορα σημεία της χώρας» και πρόσθεσε: «Άρα μαζί με άλλες πόλεις, όπως είναι η Λευκάδα, η Κάσος, η Ικαρία, η Ορεστιάδα και η Σητεία, προστίθεται και η Δράμα. Έχουν μείνει τρεις παραστάσεις μέχρι το τέλος της φετινής σαιζόν και αυτό το Σάββατο 30 Μαρτίου, στις 20.15, 20.30 ξεκινάει και θα ακολουθήσουμε τους κανόνες του θεάτρου, έγκαιρα θα γίνει η πρώτη προβολή με απευθείας μετάδοση από την Αθήνα του έργου “Ο Μισάνθρωπος” του Μολιέρου σε σκηνοθεσία του κ. Γιάννη Χουβαρδά».

«Είναι μεγάλη η τιμή για το Δήμο Δράμας να φιλοξενεί τέτοιες εκδηλώσεις» υπογράμμισε ο κ. Καραμπατζάκης και συνέχισε λέγοντας: «Έχουμε δοκιμάσει τον τεχνολογικό μας εξοπλισμό και πήγαν όλα θαυμάσια και έχοντας μπροστά αυτήν και άλλες δύο παραστάσεις θα βγάλουμε τα πρώτα συμπεράσματα, βλέποντας και την ανταπόκριση του κοινού, έτσι ώστε να πάρουμε τα κατάλληλα τεχνολογικά μέτρα κι εμείς, να αναβαθμίσουμε δηλαδή τον τεχνολογικό εξοπλισμό μας, και από τις αρχές Οκτωβρίου που θα ξεκινήσει η καινούργια θεατρική περίοδος να μπορέσουμε να φιλοξενήσουμε στο σύνολό τους όλες αυτές τις παραστάσεις».

Ακόμη, ο Πρόεδρος του Πολιτιστικού Οργανισμού ανέφερε: «Η είσοδος είναι δωρεάν. Αυτό σημαίνει ότι οι 300 θέσεις που διαθέτει το Δημοτικό Ωδείο είναι διαθέσιμες για τους Δραμινούς. Θέλω να παρακαλέσω οι άνθρωποι που θέλουν να παρακολουθήσουν αυτή τη θεατρική παράσταση θα πρέπει να είναι έγκαιρα στο χώρο, 20.00-20.15, έτσι ώστε να χτυπήσουν τα κουδουνάκια και να μην διαταράξουμε τη θέαση όλων των άλλων ανθρώπων που θα είναι συνεπείς στην ώρα τους».

Ο κ. Καραμπατζάκης ολοκλήρωσε τις δηλώσεις του επισημαίνοντας: «Θέλω να ευχαριστήσω το Δήμαρχο Δράμας Χριστόδουλο Μαμσάκο, γιατί από την αρχή στήριξε αυτή την ιδέα, και φυσικά το προσωπικό του Πολιτιστικού Οργανισμού, τους προϊστάμενους, τον κ. Οικονομίδη, τον κ. Σιδηρόπουλο, γιατί από την πρώτη στιγμή ήρθαν σε επαφή με τη Βουλή των Ελλήνων και με το Εθνικό Θέατρο και εξασφάλισαν αυτή εδώ τη δράση για όλους τους Δραμινούς».

 

«Ο Μισάνθρωπος» του Μολιέρου

 

Το έργο παρουσιάζεται στην εξαιρετική μετάφραση, εκ νέου επεξεργασμένη, της Χρύσας Προκοπάκη, ενώ τη σκηνοθεσία της παράστασης υπογράφει ο Γιάννης Χουβαρδάς.

Ο Αλσέστ, μέλος της «καλής κοινωνίας», είναι αθεράπευτα ερωτευμένος με τη Σελιμέν. Μισεί, όμως, όλους τους άλλους, καθώς όσοι τον περιστοιχίζουν επιδίδονται ανελέητα στην κολακεία, στον κοινωνικό σχολιασμό και στις ίντριγκες, στην υποκρισία και στο ψεύδος. Όταν ο Αλσέστ δει με τα μάτια του πως, η αγαπημένη του, διάγει ακριβώς αυτή τη ζωή που ο ίδιος απεχθάνεται, επιλέγει την αναχώρηση και τη μοναξιά.

Ένας αθεράπευτα ειλικρινής ήρωας που απεχθάνεται την υποκρισία κερδίζει τη συμπάθεια και τον θαυμασμό μας. Χάρη στη μαεστρία του κορυφαίου Γάλλου κωμωδιογράφου αναδεικνύεται σε σύμβολο που εκφράζει και δικές μας αγωνίες. Ο Αλσέστ μοιάζει να φέρει βιώματα του συγγραφέα για μια από σκηνής διαμαρτυρία. Εκεί συναντά τη δική μας φωνή.

Παίζουν οι ηθοποιοί: Χρήστος Λούλης, Μιχαήλ Μαρμαρινός, Δημήτρης Παπανικολάου, Άλκηστις Πουλοπούλου, Κωνσταντίνος Αβαρικιώτης, Λαέρτης Μαλκότσης, Έλενα Τοπαλίδου, Έμιλυ Κολιανδρή, Γιάννης Βογιατζής