ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΣΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΔΡΑΜΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΕΖΟΔΡΟΜΗΣΗ ΤΟΥ ΔΡΟΜΟΥ ΔΥΤΙΚΑ ΤΗΣ ΠΛΑΤΕΙΑΣ ΠΟΥ ΣΥΝΔΕΕΙ ΤΗΝ ΟΔΟ ΑΓ. ΣΟΦΙΑΣ ΜΕ ΤΗΝ ΟΔΟ 19ης ΜΑΪΟΥ

 

Μέσα στο καλοκαίρι, ένα από τα θέματα που απασχόλησαν τα πανελλήνιας εμβέλειας Μ.Μ.Ε. ήταν και ο «Μεγάλος Περίπατος» της Αθήνας, δηλαδή οι εκτεταμένες αλλαγές σε κεντρικούς δρόμους της πόλης, στις οποίες προχώρησε η Δημοτική Αρχή του κ. Κώστα Μπακογιάννη. Οι αλλαγές προκάλεσαν αρκετές αντιδράσεις (τόσο σε αισθητικό όσο και σε πρακτικό επίπεδο) και μετά από σχετική απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Αθηναίων υπήρξαν διορθωτικές παρεμβάσεις, με μείωση της έκτασης της ανάπλασης και απόδοση επιπλέον χώρου για την κίνηση των οχημάτων.

Ένα αντίστοιχο θέμα φαίνεται πως απασχολεί και την τοπική κοινωνία της Δράμας. Αν και στη Δράμα ο αντίστοιχος «Μεγάλος Περίπατος» δεν είναι τόσο μεγάλος, καθώς η συζήτηση γίνεται για περίπου 100 μέτρα δρόμου. Ο λόγος για την πεζοδρόμηση του δρόμου δυτικά της Πλατείας Ελευθερίας, που συνδέει την οδό Αγίας Σοφίας με την οδό 19ης Μαΐου (στη διασταύρωσή της με την οδό Βενιζέλου). Μέσα στον Αύγουστο υπήρξαν παρεμβάσεις στο πλακόστρωτο από το Δήμο Δράμας με ανακατασκευή του συγκεκριμένου δρόμου και αντικατάσταση των κυβόλιθων. Πλέον ο δρόμος είναι κλειστός για τα οχήματα, με τη Δημοτική Αρχή, μετά από πρόταση των υπηρεσιών, να προχωρά στην πεζοδρόμησή του, εφαρμόζοντας την κυκλοφοριακή μελέτη που υπάρχει από το 2000.

Η πεζοδρόμηση έχει προκαλέσει αντιδράσεις από επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται επαγγελματικά στην περιοχή (όχι μόνο στον συγκεκριμένο δρόμο, αλλά και σε παρακείμενες οδούς), καθώς θεωρούν ότι θα πληγούν οι επιχειρήσεις τους. Μάλιστα, περίπου 50 επιχειρηματίες προχώρησαν και σε σύνταξη επιστολής, η οποία στάλθηκε προς τις δημοτικές παρατάξεις. Επιστολή προς τον Δήμο Δράμας, για το ίδιο θέμα, απέστειλε και το Επιμελητήριο της Δράμας.

Έτσι, το συγκεκριμένο θέμα απασχόλησε τη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, η οποία πραγματοποιήθηκε μέσω τηλεδιάσκεψης το απόγευμα της Τετάρτης 26 Αυγούστου 2020. Στην αρχή το θέμα τέθηκε κατά τη συζήτηση των προημερησίας διάταξης θεμάτων και εν συνεχεία, με απόφαση του σώματος, εισήχθη και στην ημερήσια διάταξη, αλλά μόνο προς ενημέρωση και όχι για λήψη απόφασης.

Από πλευράς των παρατάξεων της αντιπολίτευσης εκφράστηκαν ενστάσεις για την πεζοδρόμηση, κυρίως γιατί αυτή προχωρά χωρίς να προηγηθεί διαβούλευση και ενημέρωση. Όπως ειπώθηκε, γίνεται αποσπασματική χρήση της κυκλοφοριακής μελέτης του 2000, ενώ μάλιστα εκφράστηκαν και απόψεις ότι αυτή θα πρέπει να επικαιροποιηθεί, καθώς συντάχθηκε προ εικοσαετίας και δεν ανταποκρίνεται στις σημερινές απαιτήσεις. Πάντως, γενικά οι Δημοτικοί Σύμβουλοι της αντιπολίτευσης έδειξαν πως δεν διαφωνούν με τη λογική των πεζοδρομήσεων, ζητώντας κατά περίπτωση εκτενέστερες στο κέντρο της πόλης, όμως επεσήμαναν πως οι πεζοδρομήσεις δεν θα πρέπει να είναι αποσπασματικές και θα πρέπει να ακολουθούν ένα γενικό σχέδιο.

Από πλευράς Δημοτικής Αρχής αναφέρθηκε πως ακολουθείται η πρόταση της αρμόδιας υπηρεσίας, η οποία βασίζεται στην κυκλοφοριακή μελέτη που υπάρχει, ψηφίστηκε από το τότε Δημοτικό Συμβούλιο και είναι εν ισχύ. Επίσης, τέθηκε και το παράδειγμα της οδού Ζερβού, για την οποία υπήρχαν αντιδράσεις όταν πεζοδρομήθηκε, όμως στη συνέχεια καταγράφηκε ανάπτυξη της περιοχής. Επίσης, υπήρξε και το επιχείρημα ότι από τους αντιδρώντες επιχειρηματίες, ένας πολύ μικρός αριθμός έχει καταστήματα στο συγκεκριμένο δρόμο. Ακόμη, επισημάνθηκε πως θα ληφθεί μέριμνα για τον εφοδιασμό των συγκεκριμένων επιχειρήσεων, ενώ θα γίνει προσπάθεια και για ενημέρωση των επιχειρηματιών. Βέβαια, σημειώθηκε, πως είναι δύσκολο όλοι οι ενδιαφερόμενοι να βρεθούν, λόγω πανδημίας κορωνοϊού, στον ίδιο χώρο και για αυτό η ενημέρωση θα αφορά μια αντιπροσωπευτική επιτροπή.

Πάντως, παρατάξεις της αντιπολίτευσης ανέφεραν ότι σε επόμενη συνεδρίαση θα επαναφέρουν το θέμα, καταθέτοντας και σχετική εισήγηση.

 

Καταψηφίστηκε η κατανομή πιστώσεων στις κοινότητες

 

Ένα από τα σημαντικότερα θέματα της συνεδρίασης, αφορούσε την κατανομή πιστώσεων τις κοινότητες του Δήμου για το έτος 2021. Η εισήγηση της Δημοτικής Αρχής για κατανομή 50% του ποσού στην πόλη της Δράμας και 50% στις κοινότητες δεν υπερψηφίστηκε.

Από πλευράς των παρατάξεων της αντιπολίτευσης ως βασικό επιχείρημα τέθηκε το γεγονός ότι δεν υλοποιήθηκε η περσινή δέσμευση της Δημοτικής Αρχής για συνάντηση του Δημάρχου κ. Χριστόδουλου Μαμσάκου, των επικεφαλής όλων των παρατάξεων και των Προέδρων των κοινοτήτων, έτσι ώστε να καταγραφούν οι ανάγκες κάθε κοινότητας και εν συνεχεία να προχωρήσει ο επιμερισμός του διαθέσιμου ποσού από τους Κεντρικούς Αυτοτελείς Πόρους (ΚΑΠ).

Στη σχετική ψηφοφορία που διενεργήθηκε υπέρ ψήφισαν οι Δημοτικοί Σύμβουλοι της Δημοτικής Αρχής, κατά οι παρατάξεις «Project Δράμα 2020», «Αυτοδιοίκηση Πολιτών», «Λαϊκή Συσπείρωση» και «Προοπτική για τη Δράμα», ενώ η παράταξη «πόλη+ζωή» ζήτησε την αναβολή του θέματος.

Πάντως, όπως ανέφερε ο Αντιδήμαρχος Οικονομικών κ. Γιάννης Εφραιμίδης, η καταψήφιση της κατανομής θα δημιουργήσει περαιτέρω προβλήματα, καθώς θα καθυστερήσει η σύνταξη του Τεχνικού Προγράμματος και του Προϋπολογισμού του Δήμου για το έτος 2021.

 

Επαναφορά στις εξ αποστάσεως συνεδριάσεις

 

Με τη συγκεκριμένη συνεδρίαση, το απόγευμα της Τετάρτης 26 Αυγούστου, το Δημοτικό Συμβούλιο επανήλθε στις εξ αποστάσεως, μέσω τηλεδιάσκεψης, συνεδριάσεις. Υπενθυμίζεται πως από τα μέσα Μαρτίου, που ισχύουν στη χώρα έκτακτα μέτρα αποτροπής διάδοσης του κορωνοϊού, μόνο στις 27 Ιουλίου πραγματοποιήθηκε συνεδρίαση στο Δήμο Δράμας με φυσική παρουσία των Δημοτικών Συμβούλων, στην αίθουσα συνεδριάσεων του Δημαρχείου, αλλά αυτή έγινε κεκλεισμένων των θυρών και με αραίωση της διάταξης των μελών του σώματος. Η έξαρση της πανδημίας μέσα στον Αύγουστο και η αύξηση των κρουσμάτων τις τελευταίες ημέρες επανέφερε τις τηλεδιασκέψεις και εκτιμάται πως η ίδια μεθοδολογία θα ακολουθηθεί και στο μέλλον. Πάντως, στην πρόσφατη συνεδρίαση δεν έλειψαν και τα τεχνικά προβλήματα, καθώς αρκετοί Δημοτικοί Σύμβουλοι είχαν κακή διαδικτυακή σύνδεση και για αυτόν τον λόγο οι τοποθετήσεις τους ακούγονταν με διακοπές.