ΑΡΘΡΟ

Της Τόλης Καραγιαννίδου – Τσολπίδου

Συνταξιούχου τραπεζικής υπαλλήλου πρώην Α.Τ.Ε.

 

 

28 Απριλίου είναι η Παγκόσμια Ημέρα για την Ασφάλεια και την Υγεία στην Εργασία. Και ο Υπουργός Εργασίας Κ. Χατζηδάκης ανακοίνωσε: Θα δουλεύει κάποιος μια περίοδο 10 ώρες και άλλη περίοδο 6 ώρες ή θα παίρνει ρεπό. Αυτό μπορεί να ‘ναι διευκόλυνση για κάποιους εργαζόμενους!!!

Επιβολή λοιπόν του 10ωρου με ατομικές συμβάσεις, με οριστική κατάργηση του 8ωρου, προωθεί με νομοσχέδιο η Ν.Δ. Είναι για το «καλό» όταν παράγεις κέρδη για το αφεντικό!!! Είναι ένα «ευεργετικό μέτρο» για τους εργοδότες!!! Φυσικά, αφού έτσι σμπαραλιάζεται ο εργασιακός χρόνος, ο προσωπικό, ο οικογενειακός προγραμματισμός.

Πολλές αντεργατικές αναδιαρθρώσεις «σερβίρονται» για το καλό της εργατικής τάξης που είναι: εργασία με συμβάσεις, ώστε να διώχνονται όποτε θέλει ο εργοδότης. Οι δε επιχειρηματικοί όμιλοι θα ‘χουν κέρδη χωρίς βελτιώσεις των συνθηκών δουλειάς. Οι νέοι μας θα εργάζονται διαδικτυακά χωρίς επιδόματα. Οικογένειες θα στριμώχνονται στο σπίτι τους που έχει μετατραπεί σε χώρο δουλειάς με μισθό 300 ευρώ μεικτά, με εργαζόμενους 50% με συμβάσεις μερικής απασχόλησης. Απλήρωτες υπερωρίες, δουλειά και την Κυριακή, ιδιωτικοποίηση της ασφάλισης, χτύπημα της συνδικαλιστικής οργάνωσης. Απάτη η ιδιωτικοποίηση των Δημοσίων Επικουρικών Συντάξεων που θα πληρώνει ο ασφαλισμένος ανάλογα με την τσέπη του. Η ανάγκη για δουλειά οδηγεί σε αυτές τις μορφές εργασίας, αφού το Κράτος δεν εξασφαλίζει κοινωνικές και οικονομικές προϋποθέσεις, αλλά προστατεύει και εξυπηρετεί το Κεφάλαιο.

Πρέπει η ΓΣΕΕ να καταδικάσει αυτήν την «εναλλακτική» μορφή απασχόλησης και ειδικά για τις γυναίκες με παιδιά με μειωμένο ωράριο.

Αυτοί λοιπόν είναι οι «σύγχρονοι» όροι εκμετάλλευσης των εργαζομένων…

Αυτό το άθλιο νομοσχέδιο, αυτό το έκτρωμα, αυτά τα αντεργατικά σκουπίδια να μην τολμήσουν να τα φέρουν προς ψήφιση. Είμαστε έτοιμοι να ανατρέψουμε την πολιτική που καταδικάζει τις ζωές μας με τον «εκσυγχρονισμό» του 10ωρου εργασίας. Να παραμείνει στα χαρτιά και τα χαρτιά να πεταχθούν στα σκουπίδια. Η Ν.Δ. χαρακτηρίζει «ευελιξία» την εκμετάλλευση που στο Σικάγο την 1η Μάη του 1886 οι εργαζόμενοι έδωσαν το αίμα τους και έγιναν σύμβολο και ώθηση για όλους τους επόμενους αγώνες, που δεν πρέπει να τους προδώσουμε και λέμε όχι στις ελεεινές ανατροπές του αιώνα μας που θέλουν να μας επιβάλλουν (Εργατικά Σωματεία Θεσσαλονίκης).