Στη μικρή μας κλειστή κοινωνία που όλοι μας σχεδόν γνωριζόμαστε και η κάθε μας κίνηση μαθαίνεται όχι μόνο μέσα στην πόλη, μα και σε όλο το Νομό. Κρίμα όταν κάποιος έχει απρεπή συμπεριφορά και γίνεται «ο φόβος και ο τρόμος» των ανθρώπων. Όταν μάλιστα κατέχει και θέση που χρειάζεται ευαισθησία και ανθρώπινη συμπεριφορά. Κρίμα να ‘ναι προσβλητικός, αγενής με συμπεριφορές κατώτερες των περιστάσεων, νομίζοντας ότι προσβάλλει τους άλλους –και μάλιστα χωρίς αιτία- αλλά μάλλον η απρεπής και ακαταλόγιστη συμπεριφορά υποτιμά περισσότερο εκείνον. Δεν συνάδει με το κύρος, τη θέση και το αξίωμα που κατέχει, να χρησιμοποιεί βάναυση, ανάρμοστη, υβριστική, προσβλητική με φωνές και υστερίες συμπεριφορά, με επιθετική διάθεση, χωρίς να χρησιμοποιεί πληθυντικό, ενεργώντας από θέση ισχύος. Καλό είναι για τον ίδιο, να επισκεφτεί νευρολόγο ή ψυχίατρο. Διότι γίνεται επικίνδυνος, όταν μάλιστα χειροδικεί, αντί να κάνει λειτούργημα. Κρίμα να ‘χει εναντίον του, παρατηρήσεις, αναφορές για την απαράδεκτη συμπεριφορά του, που δυστυχώς δεν εξελίσσονται για τη σωφρόνησή του. Δεν έχει αξία να είσαι καλός επιστήμονας, πάνω απ’ όλα να είσαι άνθρωπος.

Ψυχολόγοι για τέτοια άτιμα λένε: α) ενεργεί έτσι λόγω χαρακτήρα, αλλά που διαμορφώθηκε έτσι από το οικογενειακό του περιβάλλον. β) από το γεγονός που ξεκίνησε από «πολύ χαμηλά» και τώρα κατέχει κάποια θέση όπου θέλει να είναι «ο κυρίαρχος του παιχνιδιού» και παρεκτρέπεται προς συναδέλφους τους, προς το κατώτερο προσωπικό, προς όλους εμάς. γ) γιατί έχει αρνητικά βιώματα, χωρίς αίσθημα κοινωνικότητας και συνύπαρξης κι έτσι αποκτά εγωιστική και επιθετική στάση.

Τον λυπάμαι αυτόν τον άνθρωπο και εμείς δεν πρέπει να του επιτρέψουμε και ούτε να ανεχόμαστε τέτοιες συμπεριφορές, όταν μάλιστα είμαστε άτομα που έχουν προσφέρει, που ενεργούσαμε εθελοντικά, χωρίς να περιμένουμε ανταλλάγματα.

Αν για κάτι είμαι περήφανη, είναι που στην πόλη μου και σε όλο το Νομό έχω αφήσει μια θετική σφραγίδα, τόσο για τον εθελοντισμό μου που έχω και έπαινο, όσο και για την εργασία μου από την εξυπηρέτηση προς τους πελάτες. Για αυτό άλλωστε 10 χρόνια μετά τη σύνταξή μου, δέχομαι ευχαριστίες, συμπεριφορές αγάπης, εκθειάσεις για την όλη εικόνα μου.

Ζούμε για μια αξιοπρέπεια, ηθική δράση και το προφίλ που θα αφήσουμε στους απογόνους μας.

 

Τόλη Καραγιαννίδου – Τσολπίδου