Η ΠΡΕΣΒΕΙΡΑ ΤΗΣ ΣΛΟΒΑΚΙΑΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ Ι. ΧΡΙΤΣΟΒΑ ΕΠΙΣΚΕΦΘΗΚΕ ΤΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΔΡΑΜΑΣ

 

 

ΡΕΠΟΡΤΑΖ

ΘΑΝΑΣΗΣ ΣΙΟΥΤΟΠΟΥΛΟΣ

 

 

Η Πρέσβειρα της Σλοβακίας στην Ελλάδα κ. Ιβέτ Χρίτσοβα επισκέφθηκε την Πέμπτη 24 Μαΐου 2018 το Επιμελητήριο Δράμας, όπου και την υποδέχτηκε ο Πρόεδρος κ. Στέφανος Γεωργιάδης, ο οποίος είναι και Υπεύθυνος Εξωστρέφειας & Διεθνών Σχέσεων της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος, μαζί με άλλα μέλη του Δ.Σ. και Δραμινούς επιχειρηματίες. Την κ. Χρίτσοβα συνόδευαν η επικεφαλής της Οικονομικής Διπλωματίας της Πρεσβείας κ. Σιμόνα Κόσμοβα, ο Διευθυντής του Οργανισμού Επενδύσεων και Ανάπτυξης Εμπορίου (SARIO) κ. Τίμπορ Μπούτσεκ και ο Σύμβουλος σε θέματα προώθησης εξαγωγών του Οργανισμού SARIO κ. Άνταμ Κάλινα.

Σκοπός της επίσκεψης ήταν ανάπτυξη συνεργασίας Δραμινών επιχειρήσεων με επιχειρήσεις της Σλοβακίας, αλλά και με τον Οργανισμό Επενδύσεων και Ανάπτυξης Εμπορίου της Σλοβακίας. Μάλιστα, πραγματοποιήθηκε και σχετική συνάντηση εργασίας, με τη συμμετοχή εκπροσώπων Δραμινών επιχειρήσεων, όπου βρέθηκαν στο επίκεντρο θέματα επενδύσεων και συνεργασιών στους τομείς διατροφής-οίνου, μαρμάρου & δομικών υλικών, τουρισμού, υψηλής τεχνολογίας & γενικότερα στον κλάδο του εμπορίου.

Στη συνάντηση εργασίας εξετάστηκαν οι δυνατότητες επενδύσεων και συνεργασίας σε τομείς κοινού ενδιαφέροντος, όπως η Αγροτοδιατροφή, η Οινοποιία, η Βιομηχανία Πλαστικών, η υψηλή τεχνολογία, οι υπηρεσίες & ο Τουρισμός. Εκφράσθηκε επίσης η πρόθεση για συνεργασία του Επιμελητηρίου Δράμας με Σλοβακικά Επιμελητήρια στα πλαίσια του Interreg Europe καθώς και της πρωτοβουλίας του Δούναβη. Οι επιχειρηματίες μέλη του Επιμελητήριου Δράμας παρουσίασαν την δραστηριότητα τους στην Σλοβακική αντιπροσωπεία.

Τόσο η Πρέσβειρα της Σλοβακίας όσο και ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Δράμας εξέφρασαν τη βούληση για κοινή προσπάθεια ανάπτυξης οικονομικών σχέσεων ανάμεσα σε επιχειρήσεις της Δράμας με αντίστοιχες της Σλοβακίας, καθώς επίσης και κοινές δράσεις προώθησης της επιχειρηματικότητας.

Στις δηλώσεις του στα τοπικά Μ.Μ.Ε. ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου κ. Γεωργιάδης ανέφερε: «Είμαστε στην ευχάριστη θέση να υποδεχτούμε στο Επιμελητήριο Δράμας την κ. Χρίτσοβα, η οποία είναι η Πρέσβειρα της Σλοβακίας στην Αθήνα. Έχει προηγηθεί και μια επίσκεψη του Προξένου της Σλοβακίας, το προηγούμενο έτος. Η επίσκεψη αφορά τα θέματα επενδύσεων, συνεργασιών του επιχειρηματικού κόσμου. Έχουμε κοινά ενδιαφέροντα σε αρκετούς τομείς. Ένας από τους βασικότερους τομείς μας, εκτός από τον αγροτοδιατροφικό τομέα, είναι και το τουριστικό κομμάτι, ενώ έχουμε πολύ μεγάλο ενδιαφέρον για τα ζητήματα του κρασιού. Αλλά και ο θερμαλικός τουρισμός είναι ένα πολύ ιδιαίτερο σημείο, το οποίο πιθανότατα να εξετάσουμε μια συνεργασία. Και η ισχυρή δύναμη της βιομηχανίας του μαρμάρου θα προταθεί σε ένα επίπεδο εξαγωγών επιπρόσθετα των κλάδων που προανέφερα.

Για εμάς είναι πολύ σημαντική η συνεργασία και σε επίπεδο Επιμελητηρίων με τα αντίστοιχα Επιμελητήρια της Σλοβακίας, ειδικότερα στο θέμα της καινοτομίας και των θερμοκοιτίδων επιχειρήσεων, καθώς και τα διάφορα συνοριακά προγράμματα, όπως το Interreg Europe και επίσης η Πρωτοβουλία του Δούναβη, η οποία αφορά τι χώρες της Κεντρικής Ευρώπης για τις οποίες ενδιαφερόμαστε να είμαστε παρατηρητές, γιατί αποτελεί μια πολύ καλή πρακτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Όπως γνωρίζετε το Επιμελητήριο Δράμας είναι στην πρώτη γραμμή αξιοποίησης των ευρωπαϊκών δυνατοτήτων και των προγραμμάτων.

 

Θα ήθελα να καλωσορίσω την Πρέσβειρα στο Επιμελητήριο, να της γνωστοποιήσω ότι είμαστε ένα πολύ ανοιχτό Επιμελητήριο και εξωστρεφές και θα είναι ιδιαίτερη χαρά και τιμή για εμάς να μπορέσουμε να εγκαινιάσουμε μια συνεργασία πραγματική στο οικονομικό πεδίο, αλλά και μεταξύ φορέων».

Η Πρέσβειρα της Σλοβακίας κ. Χρίτσοβα, στις δηλώσεις της, επεσήμανε: «Σας ευχαριστούμε για τη φιλοξενία. Είμαστε πολύ ευχαριστημένοι. Η πόλη σας είναι πολύ όμορφη και οι κάτοικοι είναι πολύ θερμοί και πολύ φιλόξενοι. Ως νέα Πρέσβειρα στην Ελλάδα από τη Σλοβακία επισκέπτομαι τη χώρα σας και επισκέπτομαι τη δική σας περιοχή, γιατί προσδοκώ να αναπτύξουμε πολλές οικονομικές συνεργασίες.

Πιστεύουμε ότι τώρα είναι ο κατάλληλος χρόνος για την Ελλάδα. Η χώρα σας βγαίνει από μία κρίση, κάνει τα επόμενα βήματα. Είναι μια καλή ευκαιρία να συνεργαστούμε όχι μόνο στον οικονομικό και επιχειρηματικό τομέα, αλλά κυρίως στην έρευνα, στις startups και στην καινοτομία».