ς τις δράσεις μαΠΑΡΟΥΣΙΑ ΠΛΗΘΟΥΣ ΚΟΣΜΟΥ Η ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΤΗΣ ΦΕΤΙΝΗΣ «ΔΡΑΜΟΙΝΟΓΝΩΣΙΑΣ»

 

ΡΕΠΟΡΤΑΖ

ΘΑΝΑΣΗΣ ΣΙΟΥΤΟΠΟΥΛΟΣ

 

 

Πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 25 Μαΐου 2018, στην κεντρική πλατεία της Δράμας, η κεντρική εκδήλωση της φετινής διοργάνωσης της “Δραμοινογνωσίας”. Παρόντες ήταν ο Περιφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης κ. Χρήστος Μέτιος, οι Βουλευτές του Ν. Δράμας κ. Δημήτρης Κυριαζίδης και κ. Χαρά Κεφαλίδου, οι Δήμαρχοι Δράμας κ. Χριστόδουλος Μαμσάκος και Παρανεστίου κ. Αλίκη Σωτηριάδου, οι θεματικοί Αντιπεριφερειάρχες της Περιφέρειας κ.κ. Αλέξανδρος Ιωσηφίδης και Χρήστος Λιθηρόπουλος, οι Περιφερειακοί Σύμβουλοι κ.κ. Χρήστος Γεωργιτσόπουλος, Κώστας Κινατζίδης και κ. Γεωργία Χειράκη, η οποία ήταν υπεύθυνη από πλευράς Περιφέρειας για τη φετινή “Δραμοινογνωσία”, Αντιδήμαρχοι και Δημοτικοί Σύμβουλοι, καθώς και εκπρόσωπος της Ένωσης Οινοποιών Δράμας.

Στο πλαίσιο της εκδήλωσης, η οποία ξεκίνησε με χαιρετισμούς επισήμων, πραγματοποιήθηκε και η βράβευση των νικητών του διαγωνισμού φωτογραφίας σχετικά με τον οίνο, που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της διοργάνωσης. Νικητές ήταν οι κ.κ. Καραμπετάκης (1ο και 3ο βραβείο) και Μουχτάρης (2ο βραβείο).

Όσον αφορά το καλλιτεχνικό πρόγραμμα της εκδήλωσης, το πολυπληθές κοινό απόλαυσε απόδοση τραγουδιών από την παραδοσιακή ορχήστρα και την παραδοσιακή χορωδία του Μουσικού Σχολείου Δράμας και χορούς από τους πολιτιστικούς συλλόγους: Σύλλογος Ποντίων Δράμας «Οι Κομνηνοί», Πολιτιστικός Σύλλογος Μικρόπολης, Λαογραφικός Σύλλογος Θρακιωτών Νεροφράκτη Δράμας, Πολιτιστικός Σύλλογος «Ακρίτες Ν. Κρώμνης Δράμας», Μορφωτικός & Πολιτιστικός Σύλλογος Μοναστηρακίου Δράμας.

 

«Επιτυχημένη διοργάνωση»

Στο χαιρετισμό του ο Περιφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης κ. Μέτιος ανέφερε: «Για 5η συνεχή χρονιά η Δράμα και ολόκληρη η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης προσκαλούν τους κατοίκους και τους επισκέπτες να γνωρίσουν ένα εμβληματικό τοπικό προϊόν, το δραμινό κρασί. Όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος, η “Δραμοινογνωσία” κατορθώνει να κινητοποιεί τις επιχειρήσεις, όλους τους φορείς, συλλόγους και όλους τους πολίτες σε ένα κοινό στόχο, την ανάδειξη και προβολή του εκλεκτού τοπικού κρασιού και τη στήριξη της τοπικής επιχειρηματικότητας.

Με επίκεντρο το κρασί διοργανώνεται μια σειρά εκδηλώσεων για να γνωρίσουν όλοι τη Δράμα και τους κατοίκους της, να γνωρίσουν τα αξιοθέατα και τις παραδόσεις, να έχουν τη δυνατότητα να επισκεπτούν τα οινοποιεία της περιοχής και να εκτιμήσουν έτσι την ποιότητα του εκλεκτού κρασιού.

 

Η “Δραμοινογνωσία” αποτελεί μια ολοκληρωμένη εμπειρία. Μια μεγάλη γιορτή για το κρασί, για την επιχειρηματικότητα, για όλη την πόλη. Η επιτυχία της είναι μία απόδειξη πως όταν εργαστούμε όλοι μεθοδικά, όλοι οι φορείς, για την ανάδειξη των τοπικών μας προϊόντων μπορούμε να έχουμε σημαντικά αποτελέσματα».

Ακόμη, ο κ. Μέτιος στάθηκε και στις ενέργειες που γίνονται από πλευράς Περιφέρειας για τον πρωτογενή τομέα: «Εκτός από τα τοπικά προϊόντα, ο τομέας άλλωστε της ανάδειξης του πρωτογενούς τομέα, της αγροδιατροφής, είναι ένας από τους βασικότερους άξονες, στους οποίους στηρίζουμε την ανάπτυξη της Περιφέρειάς μας. Για το σκοπό αυτό η Περιφέρεια διαθέτει σημαντικούς πόρους για έργα αρδευτικά, δίκτυα, γεωτρήσεις, αναδασμούς, υλοποιεί το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης και δημιουργούμε την Αγροδιατροφική Σύμπραξη, μια Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρεία, που έχει σκοπό να καταγράψει, να ομαδοποιήσει και να προωθήσει τα τοπικά μας προϊόντα στις αγορές του εξωτερικού.

Πριν από λίγες ημέρες ολοκληρώθηκε η 25η Πανελλήνια Εμπορική Έκθεση Ανατολική Μακεδονία και Θράκη, που είχε ως κεντρική κατεύθυνση τα προϊόντα του αγροδιατροφικού τομέα. Σήμερα εδώ η “Δραμοινογνωσία” και σε λίγες ημέρες πάλι στη Δράμα διοργανώνουμε την 4η Synergeia, για την ανάδειξη των προϊόντων του αγροδιατροφικού τομέα. Όπως καταλαβαίνετε μέσα σε λίγες εβδομάδες, τρεις από τις πιο σημαντικές δράσεις της Περιφέρειας έχουν ως στόχο την ανάδειξη των προϊόντων του αγροδιατροφικού τομέα».

Ο Περιφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης επεσήμανε ότι βασικός άξονας της πολιτικής της Περιφέρειας είναι και η στήριξη της επιχειρηματικότητας: «Εκτός, όμως, από τον πρωτογενή τομέα, από τον αγροδιατροφικό τομέα, βασικός άξονας της πολιτικής μας είναι και η στήριξη της επιχειρηματικότητας. Σήμερα, βλέπετε εδώ, όταν συνδυάζονται αυτοί οι δύο τομείς, ο πρωτογενής τομέας και η επιχειρηματικότητα, μπορούν να προσελκύσουν πολλούς επισκέπτες. Καταλαβαίνετε, λοιπόν, ότι η διαφήμιση που έχουμε από την ποιότητα των τοπικών μας προϊόντων είναι η καλύτερη που θα μπορούσαμε να έχουμε για την ανάδειξη της περιοχής μας. Και αυτό είναι το ιδιαίτερο χαρακτηριστικό της “Δραμοινογνωσίας”, συνδυάζει τον πρωτογενή τομέα, την επιχειρηματικότητα και τον τουρισμό. Τρεις από τους βασικούς άξονες στους οποίους στηρίζουμε την ανάπτυξη της Περιφέρειάς μας».

Τέλος, ο κ. Μέτιος ευχαρίστησε όλους όσους εργάστηκαν το προηγούμενο διάστημα για να πραγματοποιηθεί και φέτος η “Δραμοινογνωσία”, επισημαίνοντας ότι «η κ. Χειράκη είχε το συντονισμό από την Περιφέρεια», ενώ έκανε και ειδική αναφορά στα οινοποιεία του Νομού. «Η ενεργοποίηση αυτών των επιχειρήσεων και η συμμετοχή όλης της τοπικής κοινωνίας είναι η καλύτερη απόδειξη για μια επιτυχημένη διοργάνωση, προς όφελος τόσο των πολιτών όσο και της τοπικής μας οικονομίας», πρόσθεσε.

 

«Γίνεται γνωστός ο Νομός μας»

 

Ο Δήμαρχος Δράμας κ. Μαμσάκος στον χαιρετισμό του επεσήμανε: «Πέμπτη “Δραμοινογνωσία”, πέμπτη γιορτή χαράς, ξενοιασιάς, διασκέδασης. Εποχή που ανοίγουμε τα οινοποιεία για να επισκεφθεί πάρα πολύς κόσμος αυτές τις μοναδικές επιχειρήσεις. Μα πάνω από όλα γλεντάει η πόλη μας. Διασκεδάζει η πόλη μας μέσα σε δύσκολες ημέρες. Πραγματικά είναι συγκινητική η προσπάθεια όλων των φορέων, όλων των συλλόγων, όλων των εθελοντών, που βρίσκονται αυτές τις ημέρες όρθιοι για να στηρίξουν τις δράσεις της Περιφέρειάς μας, αλλά και των Δήμων μας. Κι αυτό είναι το σημαντικό, ότι μέσα από αυτές τις δράσεις γίνεται γνωστός ο Νομός μας, η Περιφέρειά μας, οι Δήμοι μας και όλα τα προϊόντα μας. Ειλικρινά τα πολλά συγχαρητήρια ανήκουν στους ανθρώπους οι οποίοι με πολύ μεράκι και όρεξη στηρίζουν αυτή την εκδήλωση. Κι αναφέρομαι στις επιχειρήσεις του οίνου, τα οινοποιεία μας, που αυτές τις μέρες πραγματικά υπερβάλλουν τους εαυτούς τους για να αναδείξουν αυτά τα προϊόντα που είναι μοναδικά. Και στον τόπο μας, αλλά και έξω από τον τόπο μας».

 

«Πολλαπλά οφέλη»

 

Η Δήμαρχος Παρανεστίου κ. Σωτηριάδου, απευθύνοντας χαιρετισμό, σημείωσε: «Η Δράμα διακρίνεται για το φυσικό της περιβάλλον. Συνάμα όμως αποτελεί τόπο πλούσιο σε πολιτιστικά απόθεμα γεύσεων και εθίμων. Οι Δραμινές επιχειρήσεις οίνου παράγουν εξαιρετικής ποιότητας κρασιά διεθνούς φήμης. Επίσημοι προσκεκλημένοι στη χώρα σερβίρονται δραμινά κρασιά, σε επίσημα δείπνα. Σκοπός του θεσμού της “Δραμοινογνωσίας”, που διεξάγεται για 5η συνεχή χρονιά, δεν είναι άλλος από την ανάδειξη αυτών των προϊόντων, αλλά και της σημασίας των επιχειρήσεων που τα παράγουν στην οικονομία του τόπου μας. Παράλληλα, η δράση συμβάλλει και στην τουριστική ανάδειξη του τόπου, με πολλαπλά οφέλη για όλες τις επιχειρήσεις του Νομού».

 

«Πανάρχαια παράδοση»

 

Χαιρετισμούς ακόμη απεύθυναν οι θεματικοί Αντιπεριφερειάρχες κ.κ. Ιωσηφίδης και Λιθηρόπουλος, οι Βουλευτές κ. Κυριαζίδης και κ. Κεφαλίδου, καθώς και ο εκπρόσωπος της Ένωσης Οινοποιών.

 

Στο χαιρετισμό της η κ. Κεφαλίδου ανέφερε: «Καλωσορίζουμε τους επισκέπτες, που φέτος νομίζω ότι είναι πολύ περισσότεροι. Παρόλο που ο καιρός δεν μας ευνοεί, βλέπω ότι η πόλη έχει γεμίσει με κόσμο, που το ενδιαφέρον για το μοναδικό προϊόν μας τους κάνει να επιστρέφουν στην πόλη. Το κρασί μας κατάφερε μέσα στα πολλά χρόνια που υπάρχει, χάρη στην πίστη και στο μεράκι των ανθρώπων που ξεκίνησαν αυτή τη δραστηριότητα, συνεχίζοντας μια πανάρχαια παράδοση. Η Δράμα από την αρχαιότητα είχε μοναδικό μικροκλίμα, αμπέλια και αυτό το πράγμα κάπου το ξεχάσαμε. Στην πορεία του χρόνου συνδεθήκαμε πάλι με τις ρίζες μας και κάναμε ένα μοναδικό προϊόν. Ένα μοναδικό προϊόν που μας επέτρεψε να αποκτήσουμε μια Σχολή Οινολογίας. Δεν είναι μικρό. Μας έδωσε τη δυνατότητα να συνεχίσουμε μια πανάρχαια παράδοση με ένα προϊόν που είναι συνδεδεμένο με τη ζωή του Έλληνα, με τις χαρές του, αλλά και με τις λύπες του. Εύχομαι, λοιπόν, στα πέντε αυτά χρόνια που έχουμε μαζέψει εμπειρία, έχουμε γίνει πολύ πιο πλούσιοι σε συνδυασμό με τον κόσμο που έχουμε έρθει σε επαφή, με τις νέες δυνατότητες για την προώθηση ενός μοναδικού προϊόντος, να έχουμε κουράγιο, να έχουμε αντοχές και κάθε χρόνο η παρέα αυτή να μεγαλώνει. Χαίρομαι γιατί βλέπω ότι νέοι άνθρωποι μπαίνουν πολύ δυναμικά σε όλη αυτή τη δημιουργία. Ένα πολύ μεγάλο ευχαριστώ σε όλους τους εθελοντές, σε όλους τους ανθρώπους που διοργανώνουν αυτή την μοναδική εβδομάδα για την πόλη μας. Καλή δύναμη σε όλους μας. Εύχομαι το ίδιο μεράκι που βλέπω να υπάρχει σε αυτό το χώρο εδώ να μας ακολουθεί σε όλες».