ΘΕΟΦΙΛΟΣ ΞΑΝΘΟΠΟΥΛΟΣ ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΣΥΡΙΖΑ Ν. ΔΡΑΜΑΣ

 

Ερώτηση για την ανάγκη άμεσης λήψης πρόσθετων μέτρων προκειμένου να στηριχθούν οι νέες και νεοσυσταθείσες επιχειρήσεις στην αγορά, συνυπέγραψε μαζί με 43 συναδέλφους του, ο Βουλευτής Δράμας του ΣΥΡΙΖΑ Θεόφιλος Ξανθόπουλος.

Οπως επισημαίνεται στην ερώτηση, η οποία κατατέθηκε με πρωτοβουλία του Βουλευτή Αργολίδας του ΣΥΡΙΖΑ Γ. Γκιόλα, η περιοριστική αναφορά σε επιχειρήσεις που είχαν ενεργή δραστηριότητα, κατά το χρόνο της έκδοσης της Κοινής Υπουργικής Απόφασης (Κ.Υ.Α.) προκειμένου να καταβληθεί σε ελεύθερους επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους η αποζημίωση ειδικού σκοπού, αποκλείει τους επιχειρηματίες που προχώρησαν στην έναρξη δήλωσης επαγγελματικής-επιχειρηματικής δραστηριότητας μέχρι και την 15η Απριλίου 2020, ημερομηνία έκδοσης της παραπάνω Κ.Υ.Α.

«Οι επιχειρηματίες αυτοί έχουν προβεί σε έξοδα και προσωπική εργασία για τη μελέτη, επιλογή, διαπραγματεύσεις και παραγγελίες, ώστε να δυνηθούν, στη συνέχεια, να προβούν και στις τυπικά αναγκαίες διαδικασίες προς την εκάστοτε αρμόδια Δ.Ο.Υ. Και όλα αυτά, με μηδενικές εισπράξεις, ενώ ήδη ευλόγως έχουν δαπανήσει ικανά χρηματικά ποσά για το αναγκαίο “στήσιμο” της μελλοντικής επιχείρησης, που πιθανώς περιελάμβανε προκαταβολή χρηματικού ποσού για μίσθωση επαγγελματικής στέγης, παραγγελίες εξοπλισμού και προμηθειών, αμοιβές για δικηγόρους, λογιστές, μελετητές κλπ.», σημειώνεται στην ερώτηση.

Ο αποκλεισμός των επαγγελματιών αυτών που είναι κατά τεκμήριο νέοι άνθρωποι, από την αποζημίωση ειδικού σκοπού, δημιουργεί τεράστιο, δυσαναπλήρωτο και ζωτικό θέμα οικονομικής επιβίωσης τους, υπογραμμίζουν οι Βουλευτές προσθέτοντας ότι εμφανίζεται η πολιτεία αντί να τους επιβραβεύει για τη πρόθεσή τους να επενδύσουν σε δύσκολους καιρούς να τους αποστερεί ακόμη και τα 534 ευρώ το μήνα που είναι απαραίτητα για την κάλυψη στοιχειωδών αναγκών τους.

Για τους λόγους αυτούς ζητούν να συμπεριληφθούν στην αποζημίωση ειδικού σκοπού και όσοι έκαναν έναρξη επιχειρηματικής δραστηριότητας έως και την ημέρα έκδοσης της Υπουργικής Απόφασης, δηλαδή έως και τις 15 Απριλίου 2020.