Υπεγράφη η προγραμματική σύμβαση για την υλοποίηση του Διαχειριστικού Σχεδίου Βόσκησης της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης μεταξύ του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Σπήλιου Λιβανού και του Περιφερειάρχη Χρήστου Μέτιου.

Ο προϋπολογισμός ανέρχεται 2.250.514,15 ευρώ, συμπεριλαμβανομένου του ΦΠΑ και αφορά έκταση 5.001.142,58 στρεμμάτων στις Περιφερειακές Ενότητες Έβρου, Ροδόπης, Ξάνθης, Καβάλας και Δράμας. Σκοπός της σύμβασης είναι η σύνταξη μελετών διαχείρισης των βοσκήσιμων γαιών, οι οποίες θα έχουν ως επιδίωξη την αειφορική αξιοποίησή τους, προς όφελος της βιώσιμης ανάπτυξης της κτηνοτροφίας και της προστασίας του φυσικού περιβάλλοντος.

Στόχος υπογραφής της σύμβασης είναι η πλήρης και αντικειμενική απογραφή της φυσιογνωμίας του καθεστώτος χρήσης και του παραγωγικού δυναμικού των βοσκήσιμων γαιών της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης με σύγχρονες τεχνολογίες, προκειμένου να γίνει ο χωρικός προσδιορισμός, να είναι γνωστή η ακριβής επιφάνειά τους, η αξιόπιστη εκτίμηση της βοσκοϊκανότητάς τους, η λιβαδική κατάσταση και να καταστεί δυνατή η διαίρεσή τους σε λιβαδικές μονάδες, οι οποίες θα κατανεμηθούν στη συνέχεια στους κτηνοτρόφους, ούτως ώστε να εξατομικευτεί η χρήση τους.

Οι πόροι χρηματοδότησης του έργου προέρχονται από:

α) την είσπραξη των τελών βόσκησης της (κάθε) Περιφέρειας και

β) από πόρους του Ταμείου Γεωργίας και Κτηνοτροφίας.

Η διάρκεια της Σύμβασης αρχίζει από την ημερομηνία υπογραφής της και θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί έως τις 31.12.2021.

Σημειώνεται ότι η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης είναι η ένατη Περιφέρεια που υπέγραψε Διαχειριστικά Σχέδια Βόσκησης. Την αρχή έκανε στις 31 Δεκεμβρίου 2020 η Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας, ακολούθησε στις 5 Φεβρουαρίου η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος και έξι μέρες μετά, στις 11 Φεβρουαρίου, η Περιφέρεια Κρήτης. Τη σκυτάλη πήρε στις 24 Φεβρουαρίου η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας, στις 25 Φεβρουαρίου η Περιφέρεια Θεσσαλίας, την 1η Απριλίου σειρά είχε η Περιφέρεια Ηπείρου, στις 2 Απριλίου η Περιφέρεια Πελοποννήσου και στις 16 Απριλίου η Περιφέρεια Β. Αιγαίου.

Τακτοποιείται το θέμα του καθορισμού βοσκοτόπων από την Περιφέρεια Α.Μ.Θ. και το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης

Σε σχετικό δελτίο τύπου της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης αναφέρονται τα εξής:

Την αρμοδιότητα των διαδικασιών που χρειάζεται να ακολουθηθούν για την εκπόνηση του Διαχειριστικού Σχεδίου Βόσκησης στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη αποκτά η Περιφέρεια ΑΜΘ, με Προγραμματική Σύμβαση που υπέγραψαν ο Περιφερειάρχης κ. Χρήστος Μέτιος και ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Σπήλιος Λιβανός.

Η Περιφέρεια αναλαμβάνει έτσι να ωριμάσει, να δημοπρατήσει και να διενεργήσει τις διαγωνιστικές διαδικασίες για την επιλογή του αναδόχου που θα συντάξει τις μελέτες διαχείρισης των βοσκήσιμων γαιών στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη, συνολικής εκτιμώμενης έκτασης 5 εκατομμυρίων στρεμμάτων και δαπάνης ύψους 2,2 εκατομμυρίων ευρώ.

Σκοπός των μελετών είναι να κάνουν μια πλήρη καταγραφή των βοσκότοπων και του καθεστώτος χρήσης τους, να προσδιορίσουν την ακριβή επιφάνειά τους, να αξιολογήσουν την ποιότητα και το δυναμικό τους και να καθορίσουν τα έργα υποδομής που χρειάζονται για να αυξηθεί η απόδοσή τους.

Στην συνέχεια οι βοσκότοποι θα διαιρεθούν σε λιβαδικές μονάδες και θα κατανεμηθούν στους κτηνοτρόφους, ώστε αυτοί να διασφαλίσουν τα δικαιώματά τους και να συνεχίσουν να λαμβάνουν τις προβλεπόμενες ενισχύσεις.

Σε δηλώσεις του ο κ. Μέτιος τόνισε: «Με την Προγραμματική Σύμβαση που υπογράψαμε με τον Υπουργό Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Σπήλιο Λιβανό, τακτοποιούμε το θέμα του καθορισμού των βοσκοτόπων στην Περιφέρειά μας. Ένα χρονίζον πρόβλημα που απασχολεί τους κτηνοτρόφους μας και συνολικά τον πρωτογενή τομέα στην περιοχή μας.

Με το διαχειριστικό σχέδιο βόσκησης που θα εκπονηθεί, εξασφαλίζουμε την καταγραφή και την αναβάθμιση των βοσκοτόπων μας, ώστε αυτοί να αξιοποιηθούν με τρόπο ορθολογικό και βιώσιμο προς όφελος των κτηνοτρόφων μας, προστατεύοντας παράλληλα το περιβάλλον».