ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ ΥΠ. ΒΟΥΛΕΥΤΗ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ – ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ ΣΤΟΝ Ν. ΔΡΑΜΑΣ ΧΡΗΣΤΟΥ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΙΔΗ

  • «Οι πολίτες θα πρέπει να επιλέξουν μια κυβέρνηση που θα αφουγκράζεται τις κοινωνικές ανάγκες, σε αντίθεση με μια κυβέρνηση, όπως αυτή που ζήσαμε τα 4 τελευταία χρόνια και η μόνη της έγνοια ήταν πως θα χρηματοδοτήσει τις ανάγκες των μεγάλων συμφερόντων που την στηρίζουν»

  • «Αύξηση μισθών για να μπορούν οι εργαζόμενοι/ες να ζουν με αξιοπρέπεια, μείωση τιμών για να μην εξανεμίζεται το οικογενειακό εισόδημα στο πρώτο δεκαπενθήμερο, ρύθμιση χρεών για να βγει η οικονομική θηλιά από τον λαιμό εργαζομένων κι επαγγελματιών και δημιουργία ενός κράτους δικαίου που θα υπηρετεί τη Δημοκρατία και όχι την Νέα Δημοκρατία»

  • «Η σύνδεση με την Εγνατία, η δημιουργία κινηματογραφικής σχολής με στούντιο επεξεργασίας εικόνας και ήχου, η έναρξη λειτουργίας των φυλακών Νικηφόρου, η αναβάθμιση της σιδηροδρομικής γραμμής και η επανέναρξη λειτουργίας της είναι μερικά ζητήματα που είτε εγκαταλειφθήκαν από την απερχόμενη κυβέρνηση είτε καθυστέρησαν απελπιστικά κι ακόμα δεν έχουν ολοκληρωθεί»

  • «Μπορώ να εκπροσωπήσω στο ελληνικό Κοινοβούλιο τις δυνάμεις της εργασίας, τους ανθρώπους που αγωνίζονται καθημερινά να τα βγάλουν πέρα, τους πολίτες που ανήκουν σε κοινωνικές ομάδες και παλεύουν να γίνουν ορατές»

  • «Η τριβή στην καθημερινή βιοπάλη, ο αγώνας για το μεροκάματο, η συστράτευση με τους συντρόφους σου στον αγώνα να αλλάξει ο κόσμος είναι μια κοινωνική παρακαταθήκη που κερδίζεται στο πεδίο της πραγματικής ζωής»

Συνέντευξη στην εφημερίδα «Εργασία… συν» παραχώρησε ο υπ. Βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία στον Νομό Δράμας κ. Χρήστος Καραγιαννίδης.

Κύριε Καραγιαννίδη, πρώτα από όλα σας ευχαριστώ για αυτή τη συνέντευξη. Είστε εκ νέου υποψήφιος Βουλευτής με τον ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ. Ποιοι λόγοι σας οδήγησαν σε αυτήν την απόφαση;

Η απόφαση για την ένταξη στην Αριστερά και στους αγώνες που μέσα από αυτήν έχουμε δώσει και θα δώσουμε είναι απόφαση ζωής. Η προσπάθεια λοιπόν δεν σταματά ποτέ. Μπορεί να αλλάζουν οι τρόποι που παλεύουμε, μπορεί να βρεθούμε σε διαφορετικές θέσεις για τους πολιτικούς και κοινωνικούς αγώνες, αλλά νομίζω πως η βασική ανάγκη για δικαιοσύνη, ισότητα και περισσότερη δημοκρατία μας ωθεί στην συμμετοχή. Η απόφαση, λοιπόν, για τη συμμετοχή στο ψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ είναι η απόφαση να συνεχίσω τον αγώνα που ξεκίνησε σε κοινοβουλευτικό επίπεδο το 2012 με ήττες και με νίκες, με ελπίδες και απογοητεύσεις, αλλά κυρίως με την αισιοδοξία ότι ο κόσμος μπορεί να αλλάξει με τη συμμετοχή μας και όχι με την αποχή μας. Η κυβερνητική τετραετία του ΣΥΡΙΖΑ μας δίδαξε πολλά, η εμπειρία που αποκόμισα και αποκομίσαμε όλοι όσοι εμπλακήκαμε είναι μια παρακαταθήκη που θα μας χρησιμεύσει για τις μέρες που έρχονται. Βασική αιτία για την συμμετοχή στο ψηφοδέλτιο επίσης είναι και οι προσπάθειες που έγιναν εδώ στην Δράμα και σταμάτησαν απότομα με την αλλαγή κυβέρνησης. Η σύνδεση με την Εγνατία, η δημιουργία κινηματογραφικής σχολής με στούντιο επεξεργασίας εικόνας και ήχου, η έναρξη λειτουργίας των φυλακών Νικηφόρου, η αναβάθμιση της σιδηροδρομικής γραμμής και η επανέναρξη λειτουργίας της είναι μερικά ζητήματα που είτε εγκαταλειφθήκαν από την απερχόμενη κυβέρνηση είτε καθυστέρησαν απελπιστικά κι ακόμα δεν έχουν ολοκληρωθεί.

Ποιοι είναι οι βασικοί άξονες του κόμματός σας εφόσον σχηματίσει κυβέρνηση μετά τις εκλογές; Τι να περιμένουν οι πολίτες από τον ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ;

Αύξηση μισθών για να μπορούν οι εργαζόμενοι/ες να ζουν με αξιοπρέπεια, μείωση τιμών για να μην εξανεμίζεται το οικογενειακό εισόδημα στο πρώτο δεκαπενθήμερο, ρύθμιση χρεών για να βγει η οικονομική θηλιά από τον λαιμό εργαζομένων κι επαγγελματιών και δημιουργία ενός κράτους δικαίου που θα υπηρετεί τη Δημοκρατία και όχι την Νέα Δημοκρατία. Στα τέσσερα χρόνια της ακροδεξιάς διακυβέρνησης το μόνο που υπηρετήθηκε με πάθος και επαγγελματισμό από την πλευρά του Μητσοτάκη και των Υπουργών του ήταν τα συμφέροντα των λίγων και των μεγάλων επιχειρήσεων. Η ακρίβεια εξαφάνισε τις ελάχιστες αυξήσεις που δόθηκαν ενώ την ίδια στιγμή 10 δις απευθείας αναθέσεων μοιράστηκαν στους ημέτερους της Ν.Δ. Και φυσικά γίναμε όλοι μάρτυρες μια τεράστιας αναδιανομής πλούτου, καθώς η Κυβέρνηση μάζευε χρήματα από το ΦΠΑ και τα μοίραζε στις εταιρείες διανομής ρεύματος και καυσίμων με το πρόσχημα των επιχορηγήσεων στους λογαριασμούς των πολιτών. Η Δικαιοσύνη και η Δημοκρατία αυτά τα 4 χρόνια κατέβηκαν πολλά σκαλοπάτια και χειραγωγήθηκαν από την Κυβέρνηση για να σκεπαστούν σκάνδαλα, όπως οι παρακολουθήσεις, ενώ την ίδια στιγμή σε όλη την υφήλιο υπήρξε κριτική για το καθεστώς του Μητσοτάκη και τις μεθοδεύσεις του έτσι ώστε να αποφύγει οποιονδήποτε έλεγχο που θα αφορούσε αυτή τη βαθιά αντιδημοκρατική συμπεριφορά του ιδίου.

Πώς κρίνετε την κατάσταση στον Νομό Δράμας; Τι έγινε την περίοδο διακυβέρνησης της Ν.Δ. και τι θα γίνει αν ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ είναι ο νικητής των προσεχών εκλογών;

Όπως την αφήσαμε τον Ιούλιο του 2019 με απειροελάχιστες βελτιώσεις και σημαντικές οπισθοδρομήσεις. Για παράδειγμα η σύνδεση με την Εγνατία είναι ακόμα άπιαστο όνειρο παρότι το 2019 είχε γίνει η περισσότερη δουλειά και είχε εγκριθεί η χρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων. Στα τέσσερα αυτά χρόνια διάφορα κυβερνητικά στελέχη και ο απελθών Πρωθυπουργός ανακοίνωσαν την έναρξη του έργου τουλάχιστον έξι φορές. Όπως μπορεί να δει ο κάθε πολίτης με τα μάτια του δεν έχει ξεκινήσει απολύτως τίποτα. Την ίδια στιγμή η μελέτη που έγινε για τη χάραξη της Σιδηροδρομικής Εγνατίας αφήνει απ’ έξω τη Δράμα, τις Σέρρες και τη Ξάνθη, αποκόπτοντας δηλαδή ένα μεγάλο μέρος της χώρας από το τρένο. Στην ομιλία του ο Α. Τσίπρας γι’ αυτό το θέμα είπε επί λέξει: «Η χάραξη της Σιδηροδρομικής Εγνατίας, η οποία θα συνδέσει τα λιμάνια της Θεσσαλονίκης, της Καβάλας, της Αλεξανδρούπολης, αφήνει εκτός δύο μεγάλα αστικά κέντρα, τις Σέρρες και τη Δράμα. Δεσμευόμαστε ότι θα υπάρξει ανασχεδιασμός της χάραξης με βάση τεχνοκρατικά και επιστημονικά κριτήρια, ώστε η Σιδηροδρομική Εγνατία να ανταποκρίνεται στις ανάγκες της περιοχής σας».

Στο κομμάτι του πολιτισμού επίσης είχαμε μία μεγάλη οπισθοδρόμηση καθώς μια ολοκληρωμένη πρόταση για την δημιουργία Σχολής Κινηματογράφου με ταυτόχρονη δημιουργία στούντιο επεξεργασίας εικόνας και ήχου που είχε κατατεθεί από την προηγούμενη Κυβέρνηση και για την οποία προσπάθησα και προσωπικά με όσες δυνάμεις είχα κατέληξε σε ένα τρίωρο σεμινάριο φοιτητών μια φορά τον μήνα στο Δημοτικό Ωδείο της Δράμας. Το κτίριο της Καπναποθήκης στην οδό Περδίκκα συνεχίζει να παραμένει αδειανό κουφάρι λοιπόν αφού τα 15 εκατομμύρια που είχαν προεγκριθεί για τη συντήρηση και ανακατασκευή του πετάχτηκαν στον κάλαθο των αχρήστων από την απελθούσα Κυβέρνηση.

Και τέλος στο πιο σημαντικό κομμάτι που αφορά την υγεία μας, το Γενικό Νοσοκομείο Δράμας στα τέσσερα τελευταία χρόνια έχει οδηγηθεί σε μαρασμό και οδεύει προς το να γίνει ένα Κέντρο Υγείας. Συνεχείς παραιτήσεις γιατρών έχουν οδηγήσει στο κλείσιμο ή σε υπολειτουργία σημαντικές κλινικές του Νοσοκομείου όπως είναι η Παθολογική και η ΜΕΘ. Οι νεοφιλελεύθερες πολιτικές που ακολούθησε η απελθούσα Κυβέρνηση αποτυπώνονται με μεγάλη ευκρίνεια στην θλιβερή εικόνα του Νοσοκομείου μας εδώ στη Δράμα. Και μένει μόνο η υπεράνθρωπη προσπάθεια του προσωπικού στο Νοσοκομείο για να μην χαθούν ανθρώπινες ζωές και να κρατηθεί σε λειτουργία ο πιο βασικός πυλώνας για την υγεία στον Νομό μας.

Με ποια κριτήρια θεωρείτε πως πρέπει να ψηφίσουν οι πολίτες και για ποιους λόγους να επιλέξουν ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ;

Το ζητούμενο των εκλογών είναι αν οι πολίτες θα χάσουν τα σπίτια τους την επομένη των εκλογών εφόσον κερδίσει η Ν.Δ. ή αν θα υπάρξει αναστολή των πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας για ακίνητα έως 300.000 ευρώ, μέχρι την κατάθεση συνολικού σχεδίου αντικατάστασης του πτωχευτικού νόμου της Ν.Δ. και μόνιμων μέτρων προστασίας της πρώτης κατοικίας, όπως αναφέρει το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ για τις πρώτες 50 μέρες διακυβέρνησης.

Το ζητούμενο των εκλογών είναι αν θα μπορούν οι νέοι και οι νέες να ζήσουν μια αξιοπρεπή ζωή στην Ελλάδα με ικανοποιητικούς μισθούς και προστασία των εργατικών δικαιωμάτων όπως εμείς πιστεύουμε ή αν θα συνεχίσει αυτός ο εργασιακός μεσαίωνας με τις πενιχρές αποδοχές που δημιούργησε και υπόσχεται να συνεχίσει η Ν.Δ.

Το ζητούμενο των εκλογών είναι αν θα έχουμε ένα κράτος που θα προστατεύει τη Δημοκρατία και δεν θα λειτουργεί προς όφελος της Νέας Δημοκρατίας.

Το ζητούμενο είναι αν θα έχουμε μια κυβέρνηση που θα μοιράζει αφειδώς δις ευρώ σε ημέτερους και μεγάλα συμφέροντα με απευθείας αναθέσεις όπως έχει κάνει η Ν.Δ. τα τελευταία 4 χρόνια ή θα υπάρξει μια κυβέρνηση που θα χρηματοδοτήσει την ανάπτυξη υποδομών με έλεγχο και διαφάνεια.

Το ζητούμενο των εκλογών είναι αν θα έχουμε μια κυβέρνηση στα πρότυπα της Greek Mafia όπως η απελθούσα ή θα έχουμε μια κυβέρνηση που θα σέβεται τη διάκριση των εξουσιών και θα έχει θεσμική αξιοπρέπεια.

Τέλος, πιστεύω πως οι πολίτες θα πρέπει να επιλέξουν μια κυβέρνηση που θα αφουγκράζεται τις κοινωνικές ανάγκες, σε αντίθεση με μια κυβέρνηση, όπως αυτή που ζήσαμε τα 4 τελευταία χρόνια και η μόνη της έγνοια ήταν πως θα χρηματοδοτήσει τις ανάγκες των μεγάλων συμφερόντων που την στηρίζουν.

Τέλος, ολοκληρώνοντας τη συνέντευξη, θα ήθελα να αναφέρετε τι να περιμένουν οι πολίτες της Δράμας εφόσον αποτελέσετε εσείς την επιλογή τους για να τους εκπροσωπήσετε στην επόμενη Βουλή;

Η άνοδος του ΣΥΡΙΖΑ το 2012 άλλαξε και τη σύνθεση της Βουλής. Άνθρωποι του μόχθου, εργάτες, αγρότες, ελεύθεροι επαγγελματίες έσπασαν το κατεστημένο των γκρίζων κοστουμιών και εκλέχθηκαν Βουλευτές. Η Βουλή απέκτησε έτσι μια καλύτερη κοινωνική αντιπροσώπευση και έγινε πιο προσιτή προς τους πολίτες που έβλεπαν καθημερινούς ανθρώπους να κυκλοφορούν ανάμεσά τους χωρίς τα πρωτόκολλα του παρελθόντος. Κομμάτι αυτής της αλλαγής ήμουν κι εγώ καθώς την Παρασκευή πριν τις εκλογές της 17ης Ιούνη σχόλασα από τη δουλειά μου και τη Δευτέρα στις 18 Ιούνη ήμουν Βουλευτής. Μια μεγάλη αλλαγή σε όλα τα επίπεδα. Από τότε ως και τον Ιούλιο του 2019 λειτούργησα πάντα με γνώμονα το συλλογικό συμφέρον. Στα χρόνια της Κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ ανέλαβα αρκετές πρωτοβουλίες για τον τόπο μου προσπαθώντας να αλλάξω την πορεία πραγμάτων που είτε είχαν βαλτώσει είτε δεν είχαν καν ξεκινήσει. Ακόμα και σήμερα μπορείτε να ρωτήσετε του θεσμικούς εκείνης της περιόδου για το πόσο καλή συνεργασία είχαμε ανεξαρτήτως αν ανήκαμε σε διαφορετικούς πολιτικούς χώρους. Από τον Δήμο Δράμας και τους περιφερειακούς Δήμους έως την Αντιπεριφέρεια η συνεργασία μου μαζί ήταν νομίζω από τις καλύτερες. Πιστεύω λοιπόν πως μπορώ να εκπροσωπήσω στο ελληνικό Κοινοβούλιο τις δυνάμεις της εργασίας, τους ανθρώπους που αγωνίζονται καθημερινά να τα βγάλουν πέρα, τους πολίτες που ανήκουν σε κοινωνικές ομάδες και παλεύουν να γίνουν ορατές. Πιστεύω τέλος πως στη Δράμα που έμεινε πίσω τα τέσσερα τελευταία χρόνια πρέπει, και μπορώ να συμβάλλω προσωπικά με τις δυνάμεις μου, ώστε να επανεκκινήσει η προσπάθεια για να βγει από το δράμα της απομόνωσης.

Έρχομαι από τον χώρο της ιδιωτικής εργασίας και όλα αυτά τα χρόνια παρέμεινα μέσα στην κοινωνία για να μπορώ να ζω τις αγωνίες της, τα όνειρα της, τους αγώνες της για μια καλύτερη ζωή. Πιστεύω πως ούτε τα πτυχία αλλά ούτε και οι γνώσεις αρκούν μόνο για να σε κάνουν καλύτερο άνθρωπο και κατ’ επέκταση καλύτερο πολιτικό. Η τριβή στην καθημερινή βιοπάλη, ο αγώνας για το μεροκάματο, η συστράτευση με τους συντρόφους σου στον αγώνα να αλλάξει ο κόσμος είναι μια κοινωνική παρακαταθήκη που κερδίζεται στο πεδίο της πραγματικής ζωής. Σας ευχαριστώ.