ΘΕΟΦΙΛΟΣ ΞΑΝΘΟΠΟΥΛΟΣ ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΣΥΡΙΖΑ – ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ Ν. ΔΡΑΜΑΣ

· «Τεράστιες οι ζημιές τους από τη μείωση της τιμής της πατάτας λόγω καιρού και covid»

 

Με ερώτησή του προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Μάκη Βορίδη, ο Βουλευτής Ν. Δράμας και Τομεάρχης Δικαιοσύνης του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία Θεόφιλος Ξανθόπουλος επισημαίνει την δεινή οικονομική θέση στην οποία έχουν περιέλθει οι πατατοπαραγωγοί της περιοχής Νευροκοπίου Δράμας, λόγω της μεγάλης μείωσης της τιμής της πατάτας και ζητεί την άμεση λήψη μέτρων στήριξής τους.

Όπως επισημαίνεται στην ερώτηση, οι πατατοπαραγωγοί της Δράμας, υπέστησαν πλήγματα τόσο από τις κακές καιρικές συνθήκες όσο και από την πανδημία, με αποτέλεσμα να έχει μειωθεί η παραγωγή τους και η πώλησή της να γίνεται σε πολύ χαμηλές τιμές που όχι μόνο δεν καλύπτουν τα έξοδά τους αλλά τους προκαλούν δυσβάστακτη ζημιά.

Για την αντιμετώπιση της δύσκολης αυτής κατάστασης, ο κ. Ξανθόπουλος ζητεί από την Κυβέρνηση να ληφθούν μέτρα στήριξης των πατατοπαραγωγών και να ενταχθούν και εκείνοι στα μέτρα που έχουν εξαγγελθεί για όσους πλήττονται από την πανδημία. Ζητεί επίσης να εκπονηθούν σχέδια για την απορρόφηση της παραγωγής τόσο στην εγχώρια όσο και στο εξωτερικό.

Αναλυτικά η ερώτηση έχει ως εξής:

Η Περιφερειακή Ενότητα της Δράμας πλήττεται σφοδρά το τελευταίο διάστημα από το δεύτερο κύμα της πανδημίας, μετρώντας δεκάδες νεκρούς και εκατοντάδες ασθενείς, ενώ μεγάλο είναι το πλήγμα και στον παραγωγικό ιστό της περιοχής καθώς εκτός της δημόσιας υγείας, η πανδημία επηρέασε αρνητικά και μια σειρά από οικονομικές δραστηριότητες.

Μία από τις δραστηριότητες αυτές, αφορούν την παραγωγή πατάτας στην περιοχή του Νευροκοπίου, η οποία εκτός της πανδημίας επλήγη επίσης και από τις δυσμενείς καιρικές συνθήκες.

Όπως αναφέρουν οι πατατοπαραγωγοί, την φετινή περίοδο (2020), οι δυσμενείς καιρικές συνθήκες (βροχές την άνοιξη και υψηλές θερμοκρασίες το καλοκαίρι), οδήγησαν σε μια μέτρια χρονιά, περιορίζοντας τις αποδόσεις σε περίπου 3000-3500 κιλά ανά στρέμμα. Επίσης εξαιτίας των ιδιόμορφων συνθηκών που επικρατούν αυτή την εποχή στην αγορά (COVID -19) δεν γίνονται καθόλου εξαγωγές και η εμπορική κίνηση (τουρισμός-εστίαση-λαϊκές αγορές) είναι μειωμένη κατά 50% σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο.

Όλα αυτά, σύμφωνα με τους πατατοπαραγωγούς του Νευροκοπίου, είχαν ως συνέπεια να συγκεντρωθεί μεγάλος όγκος παραγωγής, ο οποίος διατίθεται με πολύ χαμηλές τιμές πώλησης στα 15 λεπτά/κιλό, με τάση περαιτέρω μείωσης. Αυτή η τιμή πώλησης όμως δεν επαρκεί ούτε για να καλύψει το κόστος παραγωγής και η ζημία που υφίστανται είναι δυσβάσταχτη.

Ως μέτρο σύγκρισης, παραθέτουμε στοιχεία στρεμματικών αποδόσεων προηγούμενων ετών καθώς και τιμές ανά κιλό, από τα οποία φαίνεται το μέγεθος της ζημιάς των πατατοπαραγωγών του Νευροκοπίου. Συγκεκριμένα, το 2018 η μέση στρεμματική απόδοση ήταν 3.733,26 κιλά ανά στρέμμα και η μέση τιμή πώλησης

0,28 λεπτά ανά κιλό. Το 2019, η μέση στρεμματική απόδοση διαμορφώθηκε σε 4.238,11 κιλά ανά στρέμμα και η μέση τιμή πώλησης στα 0,19 λεπτά ανά κιλό.

Από τα παραπάνω προκύπτει, οι παταπαραγωγοί της περιοχής του Νευροκοπίου Δράμας, διαθέτουν στην αγορά πολύ λιγότερο προϊόν σε σχέση με τα προηγούμενα έτη και σχεδόν στη μισή τιμή από αυτή που πωλούσαν πριν δύο χρόνια.

Με δεδομένο ότι:

-Οι ιδιόμορφες καιρικές συνθήκες από τη μια και οι εξαιρετικές περιστάσεις της πανδημίας από την άλλη, έχουν πλήξει καίρια τους παραγωγούς πατάτας στην περιοχή του Νευροκοπίου, οι οποίοι όχι μόνο αδυνατούν να καλύψουν το κόστος παραγωγής τους αλλά υφίστανται μεγάλη ζημία.

-Η αρνητική αυτή εξέλιξη δεν οφείλεται στους ίδιους αλλά σε συνθήκες που δεν μπορούσαν να προβλέψουν και να αποφύγουν.

-Η πολιτεία οφείλει να είναι αρωγός των κοινωνικών στρωμάτων που πλήττονται από αντίξοες συνθήκες και έχουν μεγάλη απώλεια οικογενειακού εισοδήματος, γεγονός που δημιουργεί ακόμη και προβλήματα καθημερινής τους επιβίωσης.

Ερωτάται ο κ. Υπουργός:

1. Προτίθεται να λάβει και μάλιστα άμεσα, μέτρα οικονομικής στήριξης των πατατοπαραγωγών του Νευροκοπίου Δράμας, που καταγράφουν σημαντικές ζημιές κατά την παραγωγή του 2020 και με ποιο τρόπο;

2. Έχει κάποια σχέδιο για την υποβοήθηση στην απορρόφηση της παραγωγής από την ελληνική αγορά ή την εξαγωγή της, ώστε να μετριασθούν οι απώλειες των παραγωγών;

3. Προβλέπεται η ένταξη των αγροτών ή τουλάχιστον των κατηγοριών που αποδεδειγμένα πλήττονται και από την πανδημία, στα μέτρα στήριξης που έχουν εξαγγελθεί;