ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΤΩΝ ΠΗΓΩΝ ΚΕΦΑΛΑΡΙΟΥ ΕΝΟΣ ΧΩΡΟΥ ΓΙΑ «ΤΑ ΒΗΜΑΤΑ ΤΟΥ ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ ΠΑΥΛΟΥ, ΣΤΟΝ ΧΩΡΟ ΚΑΙ ΣΤΟΝ ΧΡΟΝΟ»

 

Με χρηματοδότηση από το πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης» του Υπουργείου Εσωτερικών, όπως ανακοίνωσε ο Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών κ. Στέλιος Πέτσας, κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στη Δράμα, θα δημιουργηθεί στην περιοχή των Πηγών Κεφαλαρίου ένας πολυχώρος αφιερωμένος στα βήματα του Αποστόλου Παύλου.

Ο συνολικός προϋπολογισμός της δράσης με τίτλος «Τα βήματα του Αποστόλου Παύλου, στον χώρο και στον χρόνο» ανέρχεται στα 465.690 ευρώ. Το έργο αφορά τη δημιουργία ενός χώρου αφιερωμένου στον Απόστολο Παύλο, όπου με χρήση τεχνολογίας πολυμέσων και σκηνογραφικές αναπαραστάσεις θα προβάλλεται η πορεία του Αποστόλου Παύλου από την Ταρσό της Κιλικίας όπου γεννήθηκε μέχρι την Ρώμη όπου και θανατώθηκε. Πέρα όμως από τα ιεραποστολικά βήματα στον χώρο, θα παρουσιάζεται η σημασία του έργου του στον χρόνο, από τις επιστολές του και την πορεία των εκκλησιών που ίδρυσε μέχρι τον απόηχο της διδασκαλίας του στον Παγκόσμιο πολιτισμό και την τέχνη της Βυζαντινής εποχής, της Αναγέννησης αλλά και του 20ου αιώνα.

Μέσα από την υλοποίηση του συγκεκριμένου έργου, ο Δήμος Δοξάτου αναδεικνύει σημαντικά στοιχεία της τοπικής ιστορίας, αλλά και της θρησκευτικής ιστορίας της περιοχής. Εξάλλου, στην περιοχή Πηγές Κεφαλαρίου του Δήμου Δοξάτου βρίσκονται οι πηγές του ποταμού Ζυγάκτη, του ποταμού στα νερά του οποίου βαπτίστηκε από τον Απόστολο Παύλο η πρώτη Ευρωπαία χριστιανή, η Λυδία η Φιλιππησία. Λαμβάνοντας υπόψη αυτό το γεγονός, δεν είναι υπερβολή να θεωρηθεί ότι η πορεία του Χριστιανισμού στην Ελλάδα, στην Ευρώπη και διαμέσου της Ευρώπης σε ολόκληρο τον κόσμο πηγάζει από της Πηγές Κεφαλαρίου.

Παράλληλα, ο Δήμος Δοξάτου στοχεύει στη δημιουργία ενός νέου πόλου προσέλκυσης επισκεπτών, τόσο λόγω της πρωτοτυπίας με την οποία αναδεικνύεται το θέμα που πραγματεύεται με χρήση υψηλής τεχνολογίας, όσο και με τις συνδέσεις που κάνει, ενός καθαρά θρησκευτικού θέματος, με την ιστορία, την τέχνη και τον πολιτισμό. Με τον τρόπο αυτό, μπορεί να δημιουργηθεί μια εντυπωσιακή εμπειρία γνώσης θρησκευτικού, ιστορικού και κοινωνιολογικού περιεχομένου.

Στο πλαίσιο αυτό, η επισκεψιμότητα στο νέο χώρο για τον Απόστολο Παύλο θα μπορεί να προέρχεται από μαθητικές εκδρομές, οργανωμένες εκδρομές στο πλαίσιο θρησκευτικού τουρισμού, αλλά και επισκέπτες από το εξωτερικό, καθώς η περιοχή έχει ιδιαίτερη σημασία για τους Χριστιανούς ολόκληρης της Ευρώπης. Επιπλέον, οι επισκέπτες θα μπορούν να συνδυάσουν μια επίσκεψη στον χώρο με το πολύ ευχάριστο φυσικό περιβάλλον της περιοχής. Όπως είναι γνωστό, η περιοχή των Πηγών Κεφαλαρίου είναι διαμορφωμένη ως φυσικό πάρκο υψηλών προδιαγραφών που περιλαμβάνει και χώρους εστίασης.

Η δράση «Τα βήματα του Αποστόλου Παύλου, στον χώρο και στον χρόνο» θα στεγαστεί σε κτήριο υψηλών προδιαγραφών που υπάρχει στην περιοχή των Πηγών, το οποίο είναι ιδιοκτησίας του Δήμου Δοξάτου και το οποίο δεν χρησιμοποιείται, αν και παραδόθηκε πρόσφατα.

Η ζωή, το έργο και η δράση του Αποστόλου Παύλου, καθώς και άλλα ενδιαφέροντα σχετικά στοιχεία, θα παρουσιάζονται στο κοινό μέσα από οθόνες προβολής, σκηνογραφικές αναπαραστάσεις, ολογραφική αναπαράσταση της μορφής του Αποστόλου, εκπαιδευτική ψηφιακή εφαρμογή, εφαρμογή video mapping κ.α.

Ο πολυχώρος θα παρουσιάζει τον Απόστολο Παύλο, τον κόσμο στην εποχή του, τα βήματά του, τη μορφή του στην Τέχνη, αλλά και τη διδασκαλία του με με τα μάτια του σήμερα. Ακόμη θα αναδεικνύονται χώροι με ιδιαίτερη σημασία στην ιστορία του Αποστόλου, όπως η φυλακή του στην πόλη των Φιλίππων, αλλά και σχετικά με το περιεχόμενο των επιστολών του. Επίσης, θα δίνονται στοιχεία σχετικά με τη σημασία του μυστηρίου του βαπτίσματος και του μυστηρίου του χρίσματος, αλλά και τη σημασία του νερού στην Χριστιανική θρησκεία. Τέλος, θα παρουσιάζεται ολόκληρο το μεγάλο ταξίδι του Αποστόλου Παύλου.

Συνεργασία του Δήμου Δοξάτου με τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Δράμας κ. Παύλο

Για την κατάθεση της συγκεκριμένης πρότασης, η οποία έλαβε πλέον και επίσημα την έγκριση χρηματοδότησης, αναπτύχθηκε συνεργασία του Δήμου Δοξάτου με τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Δράμας κ. Παύλο.

Μία από τις σχετικές συναντήσεις είχε πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 20 Ιανουαρίου 2021. Σε σχετικό ρεπορτάζ η «Εργασία… συν» ανέφερε πως «μέσα σε κλίμα συναντίληψης και συνεργασίας, τέθηκαν ζητήματα σχετικά με την πολιτιστική αναβάθμιση της περιοχής, με τη συμμετοχή της τοπικής Εκκλησίας. Παράλληλα, αναπτύχθηκε ο σχεδιασμός και υπήρξε προγραμματισμός δράσεων που θα δώσουν ακόμα μεγαλύτερο θετικό πρόσημο στην ήδη υφιστάμενη πολιτιστική κληρονομιά του Δήμου και κυρίως στην περιοχή των Πηγών του Κεφαλαρίου».

Τι είχε αναφέρει για το έργο η Αντιδήμαρχος Κ. Παπαζώτου

Για το συγκεκριμένο έργο, τη δημιουργία δηλαδή ενός πολυχώρου για τον Απόστολο Παύλο, είχε αναφερθεί σε συνέντευξή της στην εφημερίδα «Εργασία… συν» (Πέμπτη 1 Απριλίου 2021, αρ. φύλλου 702), η Αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών, Προγραμματισμού, Πληροφορικής, Διαφάνειας και Περιουσίας του Δήμου Δοξάτου κυρία Κυριακή Παπαζώτου.

Συγκεκριμένα, η κα Παπαζώτου είχε αναφέρει τα εξής: «Την προηγούμενη περίοδο παραδόθηκε στο Δήμο μας το κτήριο του Συνεδριακού Κέντρου στις Πηγές από τον ΕΟΤ. Ένα έργο που η χρηματοδότησή του εξασφαλίστηκε το 2012 και δυστυχώς αν και είχε και δεύτερο υποέργο η πρόταση δεν δρομολογήθηκε ποτέ από την προηγούμενη Δημοτική Αρχή και η χρηματοδότηση του χάθηκε. Αποτέλεσμα αυτών των ενεργειών είναι ένα άδειο κτήριο που δε θα μπορούσε να αξιοποιηθεί καθώς ο Δήμος δεν διαθέτει τους απαιτούμενους πόρους, ώστε να προμηθευτεί τον απαιτούμενο εξοπλισμό ή να αναπτύξει κάποιες δράσεις. Στην προσπάθειά μας να εξασφαλίσουμε τη χρησιμοποίηση του κτηρίου των Πηγών, μας δημιουργήθηκε η ιδέα της δημιουργίας ενός θεματικού πάρκου.

Ευτυχής συγκυρία να ακούσω στην εκκλησία της Αγίας Παρασκευής τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Δράμας κ. Παύλο να αναφέρει στο κήρυγμά του την αξιοθαύμαστη ιστορία της περιοχής των Πηγών, την βάπτιση της πρώτης Ευρωπαίας, τα βήματα του Αποστόλου Παύλου, τα αρχαιολογικά ευρήματα, γιατί κάπως έτσι ξεκίνησαν όλα. Συντάξαμε ένα προσχέδιο όσων θα ακολουθούσαν και με τις ευλογίες του αλλά και με τη διάθεσή του να σταθεί δίπλα μας και να μεριμνήσει ώστε το αποτέλεσμα να σέβεται απόλυτα τη θρησκεία και τα μηνύματα της ζωής του Αποστόλου Παύλου, πολύ γρήγορα η ιδέα έγινε μελέτη από την κυρία Γιάννα Καραγαϊτάνη, Προϊσταμένη του τμήματος Προγραμματισμού, και προχωρήσαμε στην παρουσίασή της στην Επιτροπή Ελλάδα 2021 όπου οι πληροφορίες μας ήταν ότι ενθουσιάστηκαν, κάτι που επιβεβαιώθηκε, αφού σύντομα και παρά το γεγονός ότι ήταν προς το τέλος του προγράμματος, λάβαμε πριν λίγες μέρες τη βεβαίωση σκοπιμότητας από την Επιτροπή και έτσι μπορούμε να καταθέσουμε την πρόταση στο πρόγραμμα “Αντώνης Τρίτσης”».