Ο Γάλλος αστροναύτης Τομά Πεσκέ πέρασε έξι μήνες στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό πέρσι και η οπτική του για τον πλανήτη μας δεν κόβει μ΄νο την ανάσα του, αλλά είναι και αρκετά ανησυχητική.

Ο λογαριασμός του στο Instagram είναι γεμάτος από όμορφες εικόνες «της μπλε μπάλας που λέμε σπίτι». Όμως αυτή η ομορφιά φαίνεται πως έχει διαταραχθεί με τον Πεσκέ να λέει πως ακόμη και από το διάστημα οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής είναι ορατές.

Λέει μάλιστα ότι από την προηγούμενη επίσκεψή του στο διάστημα, το 2016, οι συνέπειες της ανθρώπινης δραστηριότητας έχουν γίνει ακόμη πιο εμφανείς, με τους παγετώνες να υποχωρούν ορατά και να αυξάνονται τα ακραία καιρικά φαινόμενα.

«Όταν κοιτάς τη Γη από τον διαστημικό σταθμό, το τοπίο είναι απόλυτα μαγικό. Δεν είσαι τόσο μακριά, οπότε έχεις ακόμα μια σχετικά κοντινή θέα. Αλλά βλέπεις την καμπυλότητα και βλέπεις την ατμόσφαιρα. Λάμπει μπλε χρώμα. Κόβει την ανάσα η πρώτη φορά που το βλέπεις. Είναι το πιο όμορφο τοπίο που μπορείς να φανταστείς» λέει ο αστροναύτης πέρσι και η οπτική του για τον πλανήτη μας είναι αρκετά ανησυχητική.

Σε σχέση με την προηγούμενη επίσκεψή του στο διάστημα, το 2016, ωστόσο, λέει ότι οι συνέπειες της ανθρώπινης δραστηριότητας έχουν γίνει ακόμη πιο εμφανείς, με τους παγετώνες να υποχωρούν ορατά και να αυξάνονται τα ακραία καιρικά φαινόμενα.

«Μπορείτε να δείτε πολλές από τις συνέπειες της ανθρώπινης δραστηριότητας από το διάστημα. Μερικές από αυτές προέρχονται από την κλιματική αλλαγή, και άλλες από ρύπανση ποταμών, ατμοσφαίρας και άλλα. Το πιο οπτικό ορατό αποτέλεσμα είναι οι παγετώνες που υποχωρούν χρόνο με το χρόνο και αποστολή μετά από αποστολή», σημειώνει ο Πεσκέ.

Μετά την επιστροφή του στον πλανήτη, τα όσα είχαν δει τα μάτια του, τον ευαισθητοποίησαν έτι περισσότερο, με αποτέλεσμα να καταστεί πρέσβης στο πρόγραμμα Τροφίμων και Αγροτικής Οργάνωσης των Ηνωμένων Εθνών (FAO).

«Αν βάλουμε τον εαυτό μας στον σωστό δρόμο, δε θα υπάρχει τίποτα που να μη μπορούμε πλέον να κάνουμε. Κατασκευάσαμε αυτή την απίστευτη εγκατάσταση στο διάστημα, ο διαστημικός σταθμός, για καλούς λόγους. Τον χρησιμοποιούμε καθημερινά, σε ειρηνική συνεργασία μεταξύ χωρών που δεν είναι απαραίτητα φιλικές μεταξύ τους. Στο πλαίσιο αυτό, αν μπορέσουμε να μεταφέρουμε αυτό το μοντέλο στον τρόπο που αντιμετωπίζουμε το περιβάλλον στη Γη, νομίζω ότι θα [μπούμε στον σωστό δρόμο]. Είμαστε αρκετά δημιουργικοί, έχουμε την τεχνολογία και έχουμε θέληση. Οπότε είμαι αισιόδοξος για το μέλλον. Αν μπορούμε να κάνουμε έναν διαστημικό σταθμό να πετάξει, τότε μπορούμε να σώσουμε και τον πλανήτη».

‘If we can make a space station fly, we can save the planet’: An astronaut’s view on protecting the Earth, Words and video by Stefanie Blendis, CNN

Πηγή: cnn.gr