ΧΑΡΑ ΚΕΦΑΛΙΔΟΥ ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗΣ ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗΣ ΠΑ.ΣΟ.Κ. – ΔΗΜΑΡ Ν. ΔΡΑΜΑΣ

 

Αναφορά προς τους Υπουργούς Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Ε. Αποστόλου, Οικονομικών κ. Ε. Τσακαλώτο και Οικονομίας και Ανάπτυξης κ. Δ. Παπαδημητρίου κατέθεσε η κ. Χαρά Κεφαλίδου, Βουλευτής Δράμας της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, σχετικά με την άμεση ανάγκη διενέργειας τακτικών ελέγχων στη διακίνηση της πατάτας Νευροκοπίου.

Στην Αναφορά της η κ. Κεφαλίδου κατέθεσε την επιστολή του Συλλόγου Αγροτών του Δήμου Κάτω Νευροκοπίου Δράμας, οι οποίοι τονίζουν την ανάγκη για διενέργεια ελέγχων από τις συναρμόδιες υπηρεσίες των παραπάνω Υπουργείων και της Γενικής Γραμματείας Εμπορίου στις εμπορικές επιχειρήσεις, οι οποίες είναι υπεύθυνες για τη διακίνηση μεγάλων ποσοτήτων εισαγόμενης πατάτας (κυρίως Γαλλίας). Οι επιχειρήσεις αυτές μετονομάζουν τις πατάτες σε ελληνικές, χρησιμοποιώντας την επωνυμία «Πατάτα Νευροκοπίου». Ως αποτέλεσμα προκύπτει τεράστια ζημιά στους παραγωγούς, αφού το προϊόν τους παραμένει αδιάθετο και ταυτόχρονα διαφαίνεται χειραγώγηση της αγοράς. Επιπλέον, υπάρχει υποψία οικονομικού εγκλήματος, καθώς οι πατάτες που αγοράζονται από το εξωτερικό τιμολογούνται κατά τη μεταπώλησή τους ως ελληνικές. Επιπλέον, η μη εξουσιοδοτημένη χρήση της επωνυμίας «Πατάτα Νευροκοπίου» αποτελεί αδίκημα καθώς είναι προϊόν Προστατευόμενης Γεωγραφικής Ένδειξης (ΠΓΕ).

Η παραγωγή πατάτας Νευροκοπίου έχει τεράστια δυναμική ανάπτυξης, με οικονομικό όφελος που αγγίζει τα 25 εκατομμύρια Ευρώ ετησίως, συμβάλλοντας έτσι στην τόνωση της τοπικής αλλά και της εθνικής αγροτικής οικονομίας. Παράλληλα, αποτρέπει τις αθρόες εισαγωγές στη χώρα μας. Συνολικά, στο Λεκανοπέδιο Νευροκοπίου δραστηριοποιούνται 400 οικογένειες προερχόμενες από 10 χωριά, που συγκομίζουν 100.000 τόνους κάθε χρόνο, καλλιεργώντας περισσότερα από 25.000 στρέμματα σε ετήσια βάση. Επιπλέον, η τιμητική διάκριση που έχει αποσπάσει η πατάτα από την Ευρωπαϊκή Ένωση ως ΠΓΕ προϊόν προσφέρει στρατηγικά ένα μοναδικό πλεονέκτημα στη χώρα μας, αλλά και στην Ευρώπη προσφέροντας προστιθέμενη αξία στο προϊόν.

Η Βουλευτής ζητά στην Αναφορά της να ενημερωθεί για τις ενέργειες των αρμόδιων Υπουργείων ώστε να ενταθούν οι έλεγχοι και να αντιμετωπισθεί αποτελεσματικά το φαινόμενο των παράνομων ελληνοποιήσεων.