ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΤΗ ΔΡΑΜΑ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ Ν.Δ. ΚΥΡΙΑΚΟΥ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ

 

  • «Πιστεύω βαθιά στην αναπτυξιακή δυναμική της πατρίδας μας και στην αναπτυξιακή δυναμική της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης και ειδικά στις προοπτικές της Ανατολικής Μακεδονίας – και της Δράμας και της Καβάλας»
  • «Για μένα το ζήτημα της σύνδεσης τη Δράμα με την Εγνατία είναι ζήτημα απόλυτης προτεραιότητας»

 

 

 

ΡΕΠΟΡΤΑΖ

ΣΠΥΡΟΣ ΛΑΤΣΑΣ

ΘΑΝΑΣΗΣ ΣΙΟΥΤΟΠΟΥΛΟΣ

 

Με την επίσκεψή του στη Δράμα, την Πέμπτη 27 Ιουλίου 2017, ολοκληρώθηκε η διήμερη περιοδεία του Προέδρου της Ν.Δ. κ. Κυριάκου Μητσοτάκη στην Ανατολική Μακεδονία, η οποία είχε ξεκινήσει μια μέρα νωρίτερα, την Τετάρτη 26 Ιουλίου, από την Καβάλα.

Ο κ. Μητσοτάκης, συνοδευόμενος από τον Γραμματέα της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής της Ν.Δ. κ. Λευτέρη Αυγενάκη, το Διευθυντή του Γραφείου Τύπου του κόμματος κ. Μακάριο Λαζαρίδη και άλλα στελέχη της Ν.Δ., επισκέφτηκε αρχικά το Δημαρχείο Δράμας, όπου έγινε δεκτός από το Δήμαρχο κ. Χριστόδουλο Μαμσάκο, το Βουλευτή Ν.Δ. Νομού Δράμας κ. Δημήτρη Κυριαζίδη, το Δήμαρχο Δοξάτου κ. Δημήτρη Δαλακάκη, Αντιδημάρχους, Περιφερειακούς και Δημοτικούς Συμβούλους, πρώην Βουλευτές, πολιτευτές, μέλη τοπικών κομματικών οργανώσεων, στελέχη και φίλους της Ν.Δ..

Στη συνέχεια ακολούθησε σύσκεψη στο γραφείο του Δημάρχου, με τη συμμετοχή του Περιφερειάρχη Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης κ. Χρήστου Μέτιου. Καλωσορίζοντας τον Πρόεδρο της Ν.Δ. κ. Μητσοτάκη ο Δήμαρχος κ. Μαμσάκος ανέφερε: «Δεν είναι συνηθισμένο φαινόμενο να υποδεχόμαστε στον Δήμο μας, στην πόλη μας, στο Νομό μας, αρχηγούς παρατάξεων και μάλιστα μελλοντικούς Πρωθυπουργούς. Θα προσπαθήσω λοιπόν, να μεταφέρω τις ανησυχίες, τους προβληματισμούς και ενδεχομένως την μεγάλη αγανάκτηση των πολιτών της Δράμας σε κάποια γεγονότα που δεν τιμούν πρώτα από όλα την πόλη μας, το Νομό μας, όλους τους πολίτες της Δράμας. Θεωρώ λοιπόν, ότι είναι σημαντική επίσκεψη γιατί έχουμε να συζητήσουμε και να τονίσουμε γεγονότα που απασχολούν την τοπική μας κοινωνία και επιτέλους πρέπει να δώσουμε λύσεις σε χρόνια προβλήματα που δεν λύθηκαν εδώ και πολλά χρόνια. Μεγάλη μας η χαρά και η τιμή Πρόεδρε, που βρίσκεσαι εδώ. Επισκέφθηκες ξανά το δημαρχείο, και είναι διπλή η χαρά μου σήμερα».

Λαμβάνοντας το λόγο ο κ. Μητσοτάκης επεσήμανε: «Με πολύ μεγάλη χαρά, επισκέπτομαι για άλλη μια φορά το δημαρχείο της Δράμας. Πρώτη φορά με την καινούρια μου ιδιότητα ως Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας και Αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, στα πλαίσια μιας διήμερης περιοδείας στην Ανατολική Μακεδονία, η οποία ξεκίνησε στην Καβάλα και καταλήγει σήμερα στην Δράμα. Σκοπός των επισκέψεών μου είναι να έχω μια ειλικρινή συζήτηση με τους φορείς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης για τα προβλήματα και τις προκλήσεις, αλλά και τις ευκαιρίες της κάθε περιοχής, και θα έχουμε την ευκαιρία στη συνέχεια να συζητήσουμε για τα ζητήματα τα οποία απασχολούν τον Δήμο της Δράμας, αλλά και συνολικά την Περιφερειακή Ενότητα της Δράμας. Θέλω με την ευκαιρία αυτή να συγχαρώ τον Δήμο, το Δημοτικό Συμβούλιο, τους εργαζόμενους στον Δήμο Δράμας για το έργο το οποίο έχετε επιτελέσει και ειδικά για την ευαισθησία την οποία έχετε δείξει σε ζητήματα κοινωνικής συνοχής. Μιλάμε πολύ συχνά και βάζουμε στο επίκεντρο του δικού μας πολιτικού λόγου τα ζητήματα που αφορούν τις αναπτυξιακές προοπτικές της κάθε περιοχής, και θα έχουμε την ευκαιρία αυτά να τα συζητήσουμε στη συνέχεια. Αλλά δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι οι Δήμοι, είναι συχνά το πρώτο και το τελευταίο αποκούμπι μια κοινωνίας στην οποία δυστυχώς οι κοινωνικές ανισότητες εντείνονται. Και οι κοινωνικές δομές των Δήμων και οι κοινωνικές δράσεις που αναπτύσσουν οι Δήμοι, είναι εξαιρετικά σημαντικές σε μια εποχή όπου το κεντρικό κράτος δείχνει στον τομέα της κοινωνικής πολιτικής μεγάλες αδυναμίες. Οπότε και πάλι συγχαρητήρια συνολικά για το έργο το οποίο έχετε επιτελέσει, και προσβλέπω σε μια πολύ ουσιαστική συζήτηση».

Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης ο Δήμαρχος Δράμας αναφέρθηκε στα προβλήματα που ταλανίζουν την περιοχή, όπως η σύνδεση της Δράμας με την Εγνατία, η δημιουργία Πανεπιστημιακών Τμημάτων και Σχολών, η λειτουργία του Νοσοκομείου της Δράμας και των δομών υγείας, ενώ ανέλυσε ως Πρόεδρος της ΔΙΑΑΜΑΘ και του Δικτύου Ελληνικών Πόλεων για την Ανάπτυξη (ΔΕΠΑΝ), καθώς και ως υπεύθυνος από πλευράς ΚΕΔΕ για την Ελληνογερμανική Συνέλευσης για τη δράση αυτών των φορέων.

Μετά την ολοκλήρωση της σύσκεψης, εξερχόμενος από το γραφείο του Δημάρχου, ο Πρόεδρος της Ν.Δ. κ. Μητσοτάκης, μιλώντας στα Μ.Μ.Ε., δήλωσε: «Ο Δήμος Δράμας, είναι ένας τακτοποιημένος και νοικοκυρεμένος Δήμος, ο οποίος πιστεύω ότι επιτελεί ένα πολύ ποιοτικό έργο προς όφελος των δημοτών. Είχαμε την ευκαιρία να συζητήσουμε με τον Δήμαρχο και το Δημοτικό Συμβούλιο για τα προβλήματα τα οποία αντιμετωπίζει η Δράμα, και να δώσουμε ιδιαίτερη έμφαση στο ζήτημα της οδικής σύνδεσης με την Εγνατία, και πιστεύω ότι η Δράμα έχει κάθε δικαίωμα να αισθάνεται παραμελημένη ως προς το ζήτημα των οδικών υποδομών. Από εκεί και πέρα, συζητήσαμε και ζητήματα κοινωνικής πολιτικής, διαχείρισης των απορριμμάτων. Και ο Δήμαρχος γνωρίζει και το Δημοτικό Συμβούλιο ότι οι πόρτες μας είναι πάντα ανοιχτές για να έχουμε έναν ανοιχτό και ειλικρινή διάλογο».

Επόμενος σταθμός της περιοδείας του κ. Μητσοτάκη ήταν το νέο Αστυνομικό Μέγαρο Δράμας, όπου τον υποδέχθηκε ο Διευθυντής της Αστυνομικής Διεύθυνσης Δράμας Ταξίαρχος κ. Γιώργος Καϊπάκης. Ο κ. Μητσοτάκης είχε την ευκαιρία, σε σύντομη συνάντηση που ακολούθησε, παρουσία του Βουλευτή κ. Κυριαζίδη, Αντιπεριφερειάρχη Δράμας κ. Αργύρη Πατακάκη, του Δημάρχου κ. Μαμσάκου κ.α. να ενημερωθεί τόσο για τη λειτουργία της Αστυνομίας στη Δράμα όσο και για το νέο κτήριο.

Στη συνέχεια ο Πρόεδρος της Ν.Δ. επισκέφθηκε τη Λέσχη Αξιωματικών Φρουράς Δράμας, όπου συνομίλησε με τους παρευρισκόμενους, καθώς και με εκπροσώπους ενώσεων αποστράτων της Δράμας, και στη συνέχεια μετέβη στην εταιρεία Raycap στη Βιομηχανική Περιοχή Δράμας.

Μετά την ολοκλήρωση της ξενάγησης στις εγκαταστάσεις της εταιρείας Raycap ο Πρόεδρος της Ν.Δ. επισκέφθηκε κεντρικό καφέ της πόλης, όπου είχε την ευκαιρία να συνομιλήσει με τη νεολαία, βγάζοντας και αρκετές φωτογραφίες selfie, ενώ στη συνέχεια μετέβη με τα πόδια στο Επιμελητήριο Δράμας. Εκεί έγινε δεκτός από τον Πρόεδρο κ. Στέφανο Γεωργιάδη, καθώς και από άλλα μέλη της Διοίκησης του Επιμελητηρίου.

Ακολούθησε σύσκεψη με τη συμμετοχή εκπροσώπων του επιχειρηματικού κόσμου, επιστημονικών φορέων, επιχειρήσεων, αλλά και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, καθώς κομματικού ακροατηρίου. Το συντονισμό της σύσκεψης είχε ο Πρόεδρος κ. Γεωργιάδης ο οποίος στην εισαγωγική του τοποθέτηση αναφέρθηκε συνολικά στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι επιχειρήσεις της περιοχής, αλλά γενικότερα και ο Νομός Δράμας, ενώ παράλληλα στάθηκε και στα συγκριτικά του πλεονεκτήματα. Ο κ. Γεωργιάδης μάλιστα παρέδωσε υπόμνημα συνοδευόμενο και από την επικαιροποιημένη μελέτη (2016) αποτύπωσης της οικονομίας της Δράμας. Στο υπόμνημα περιλαμβάνονται οι προτάσεις και επισημάνσεις για το φορολογικό, τον ακατάσχετο λογαριασμό επιχειρήσεων, οι παλιές οφειλές στον ΟΑΕΕ και οι νέες εισφορές του ΕΦΚΑ, τα ερωτήματα για την εφαρμογή του εξωδικαστικού μηχανισμού ρύθμισης οφειλών, τα δάνεια με τις εγγυήσεις του ΕΔ, τις οφειλές του ΟΑΕΔ προς τις επιχειρήσεις (4% & 12%), τα προγράμματα του ΕΣΠΑ & ο αναπτυξιακός νόμος, τον ρόλο των Τραπεζών και τις χρεώσεις που επιβαρύνουν τις επιχειρήσεις, τις εξαγωγικές πιστώσεις, το κόστος ηλεκτρικού ρεύματος στις επιχειρήσεις, την αντίθεση στο άνοιγμα καταστημάτων τις Κυριακές, στο νόμο για τα Πνευματικά δικαιώματα, σε θέματα που αφορούν τον κλάδο εστίασης, τουρισμού και αναψυχής. Επίσης δόθηκε ξεχωριστό υπόμνημα με τις αναπτυξιακές προτάσεις και αναγκαίες παρεμβάσεις υποδομών στην ΠΕ Δράμας με πρωτεύων αίτημα τους οδικούς άξονες και την Σύνδεση με την Εγνατία Οδό. Οι προτάσεις στηρίζονται στον χωροταξικό σχεδιασμό της Περιφέρειας ΑΜ-Θ για την ΠΕ Δράμας και αφορούν οδικούς άξονες, σιδηρόδρομο, χωρική διάρθρωση, πρωτογενή τομέα, Μεταποίηση, Ενέργεια, Τριτογενή τομέα & Τουρισμό, Παιδεία, Έρευνα & Καινοτομία.

 

Μετά τον κ. Γεωργιάδη τοποθετήθηκε ο Περιφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης κ. Χρήστος Μέτιος και στη συνέχεια ο λόγος δόθηκε για παράθεση προβλημάτων ή και προβληματισμών στον εκπρόσωπο του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Μαρμάρου Βορείου Ελλάδας κ. Μπαξεβανάκη, στον Πρόεδρο του Τ.Ε.Ε. Ανατολικής Μακεδονίας κ. Δημήτρη Κυριαζίδη, στον Πρόεδρο του Εργατικού Κέντρου Δράμας κ. Γιώργο Σαβρίδη, στον Πρόεδρο του Δικηγορικού Συλλόγου Δράμας κ. Αναστάσιο Πούλιο, στον Πρόεδρο της Ομοσπονδίας Επαγγελματιών, Βιοτεχνών και Εμπόρων Δράμας κ. Όθωνα Μουρμούρη και στον Πρόεδρο του Ιατρικού Συλλόγου Δράμας κ. Γιώργο Γεωργιάδη.

 

«Δεν πρόκειται να επενδύσω σε λογικές ψεύτικων διχασμών»

 

Η σύσκεψη ολοκληρώθηκε με την ομιλία του Προέδρου της Ν.Δ. κ. Μητσοτάκη, ο οποίος στάθηκε τόσο σε ζητήματα τοπικού ενδιαφέροντος που τέθηκαν από τους προηγούμενους ομιλητές όσο και ζητήματα που άπτονται της γενικότερης πολιτικής κατάστασης.

Εξ αρχής ο κ. Μητσοτάκης ξεκαθάρισε πως η παρουσία του σημαίνει πως επιθυμεί να ακούσει τις απόψεις των παραγωγικών φορέων, όμως αυτό δεν σημαίνει ότι όλα όσα θα ακουστούν θα γίνουν αποδεκτά από τη Ν.Δ.. «Γιατί αν μας ξεχωρίζει κάτι από τη σημερινή Κυβέρνηση είναι ότι δεν δεχόμαστε όλα τα αιτήματα για να ξεχάσουμε μετά τις εκλογές όλα αυτά τα οποία είπαμε προεκλογικά. Αυτή είναι η σημαντική μας διαφορά». Παράλληλα, ανέφερε πως η παρουσία του κατά τη διάρκεια των περιοδειών του στα τοπικά Επιμελητήρια σημαίνει τη στήριξη των παραγωγικών φορέων και της υγιούς επιχειρηματικότητας. «Δεν θα κουραστώ να το λέω, η ανάπτυξη στη χώρα θα έρθει μόνο μέσα από ιδιωτικές επενδύσεις, οι οποίες θα δημιουργήσουν θέσεις απασχόλησης και πλούτο για τις τοπικές κοινωνίες. Και θα έρθει μόνο μέσα από μία συγκροτημένη κεντρική και περιφερειακή πολιτική, η οποία θα στηρίζει τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της κάθε Περιφέρειας».

Ειδικότερα για το μάρμαρο, ο Πρόεδρος της Ν.Δ. επεσήμανε ότι «Τα ζητήματα που αφορούν τον τομέα του μαρμάρου μπορούν να λυθούν σχετικά εύκολα. Είναι κανονιστικού ενδιαφέροντος και αντικειμένου» και εξέφρασε την πεποίθηση ότι μπορούν να δοθούν λύσεις σε αρκετά από τα θεσμικά ζητήματα που απασχολούν τον κλάδο, όπως οι άδειες των λατομείων, η επέκταση του χρόνου τους, η ενθάρρυνση καινούριων μορφών εξόρυξης και επεξεργασίας μαρμάρου, με μικρότερο περιβαλλοντικό αποτύπωμα. «Είναι σημαντικό να τονίζετε και να τονίζεται ότι ο κλάδος του μαρμάρου είναι ένας κλάδος διεθνώς ανταγωνιστικός ο οποίος αναπτύσσεται και απευθύνεται στην παγκόσμια αγορά. Και ειδικά σήμερα υπάρχουν καινούριες αγορές οι οποίες μπαίνουν στον παγκόσμιο χάρτη με πολύ μεγάλη ζήτηση για ελληνικό μάρμαρο και αυτό είναι μια πολύ μεγάλη ευκαιρία την οποία δεν πρέπει να την χάσουμε» σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης.

Στη συνέχεια ο Αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης αναφέρθηκε σε ζητήματα που έχουν να κάνουν με την εργατική νομοθεσία, με αφορμή παρέμβαση του Προέδρου του Εργατικού Κέντρου κ. Σαβρίδη, υπογραμμίζοντας ότι «οι καλοί λογαριασμοί κάνουν τους καλούς φίλους» και «αυτό σημαίνει», συνέχισε, ότι «εμείς, ως επόμενη Κυβέρνηση, θα διευκολύνουμε το επιχειρηματικό σας περιβάλλον, με απλοποίηση αδειοδοτήσεων, λιγότερη γραφειοκρατία, λιγότερο κανονιστικό βάρος και χαμηλότερη φορολογία για τις επιχειρήσεις. Εσείς όμως ως επιχειρήσεις θα πρέπει να αναλάβετε τις δικές σας ευθύνες απέναντι στην κοινωνία. Να φροντίζετε τους εργαζόμενους σας, να αντιλήφθητε ότι οι εργαζόμενοι είναι συμμέτοχοι σε αυτή την προσπάθεια και ότι οι καλές επιχειρήσεις σήμερα προχωρούν όταν έχουν ευχαριστημένους και ικανοποιημένους εργαζόμενους και ότι αυτή η διάκριση μεταξύ του καλού εργαζόμενου και του κακού εργοδότη είναι μια διάκριση η οποία ανήκει στο παρελθόν». Παράλληλα, στάθηκε στο σεβασμό της περιβαλλοντικής νομοθεσίας και στην υλοποίηση δράσεων Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης. «Αυτή είναι η συμφωνία αλήθειας την οποία εμείς προτείνουμε στις επιχειρήσεις. Και πιστεύουμε ότι είναι μια συμφωνία αλήθειας, η οποία είναι λογική και είναι αμοιβαία ωφέλιμη και για το κράτος και για τις επιχειρήσεις και για τους εργαζόμενους. Εκπτώσεις στην εφαρμογή της εργασιακής νομοθεσίας δεν πρόκειται να κάνουμε. Θέλω να είμαι τελείως ξεκάθαρος σε αυτό. Και σε καμία περίπτωση δεν μπορεί η όποια δυσκολία αντιμετωπίζει η όποια επιχείρηση να είναι άλλοθι, ώστε να μην συμπεριφέρεται απέναντι στους εργαζόμενους όπως ορίζει η εργατική νομοθεσία. Άρα να είμαστε τελείως ξεκάθαροι στα ζητήματα αυτά» πρόσθεσε ο Πρόεδρος της Ν.Δ..

Ειδική αναφορά έγινε από τον κ. Μητσοτάκη στην ομιλία του και για το ζήτημα της σύνδεσης της Δράμας με την Εγνατία: «Έγινε μεγάλη αναφορά και σήμερα και στη συνάντηση με το Δήμαρχο στα ζητήματα προσβασιμότητας. Ναι, υπάρχει το ζήτημα του Ε-61, κυρίως του κομματιού Μπάφρα – Αμφίπολη, το οποίο πρέπει να λυθεί. Γνωρίζω ότι υπάρχουν ώριμες μελέτες. Γνωρίζω ότι είναι ένα έργο το οποίο πρέπει να χρηματοδοτηθεί από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων και γνωρίζετε επίσης ότι οι πόροι είναι εξαιρετικά περιορισμένοι. Βλέποντας όμως συνολικά το χάρτη της Ελλάδας θα πρέπει να εξασφαλίσουμε πως, αν μη τι άλλο, όλες οι πρωτεύουσες Περιφερειακών Ενοτήτων θα πρέπει να έχουν πρόσβαση σε κεντρικές οδικές αρτηρίες. Και πράγματι η Δράμα είναι αδικημένη. Άρα για μένα το ζήτημα αυτό είναι ζήτημα απόλυτης προτεραιότητας, όχι μόνο για τους πολίτες, αλλά και για τις επιχειρήσεις. Γιατί η μεταφορά των εμπορευμάτων θα πρέπει να γίνεται με όρους ανταγωνιστικούς και αυτό αφορά και τη σιδηροδρομική σύνδεση. Και θέλω να ελπίζω ότι με την ιδιωτικοποίηση του σιδηροδρομικού έργου, ο καινούριος πάροχος του μεταφορικού έργου θα μπορέσει να δικαιολογήσει μια πιο συστηματική και οργανωμένη σύνδεση της Δράμας με το κύριο σιδηροδρομικό δίκτυο».

Ακόμη, ο Πρόεδρος της Ν.Δ. αναφέρθηκε στην οινοποιία, κάνοντας αναφορά στον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης στο κρασί: «Από την πρώτη στιγμή, είχα πει ότι ο φόρος στο κρασί, έτσι όπως επιβλήθηκε, είναι ένας φόρος παράλογος, ο οποίος θα επιβαρύνει γραφειοκρατικά κυρίως τις μικρές οινοποιητικές μονάδες, δεν θα φέρει χρήματα στο Κράτος και θα οδηγήσει περισσότερο προϊόν στη μαύρη αγορά. Έγινε, ακριβώς, αυτό που είχα προβλέψει. Είναι απορίας άξιο, μερικές φορές, πως ορισμένοι άνθρωποι – και αναφέρομαι στους κυβερνώντες – δεν καταλαβαίνουν τίποτα από τον τρόπο που δουλεύει η αγορά. Ο φόρος στο κρασί θα καταργηθεί. Είναι δέσμευσή μας».

Στη συνέχεια ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε και σε γενικότερα ζητήματα. Για την υψηλή φορολογία και τις αυξημένες εισφορές που καλούνται να πληρώσουν οι ελεύθεροι επαγγελματίες, ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας τόνισε: «Έχουμε φτάσει στο σημείο σήμερα να τιμωρούμε την εργασία. Όσο πιο πολύ δουλεύει κάποιος τόσο πιο πολλούς φόρους και εισφορές πληρώνει. Και πράγματι με το καινούριο ασφαλιστικό σύστημα υπάρχουν άνθρωποι οι οποίοι βρίσκονται στα κατώτατα όρια εισοδήματος που ενδεχομένως θα πληρώσουν λιγότερες εισφορές. Όμως αυτοί οι οποίοι δουλεύουν περισσότερο, αυτοί που παράγουν και συνεισφέρουν στον κρατικό προϋπολογισμό δεν γίνεται να τιμωρούνται σε αυτή την έκταση. Είναι παράλογο. Το μόνο, το οποίο γίνεται είναι είτε να αποθαρρύνουμε ανθρώπους από το να εργάζονται – διότι εάν η επιπρόσθετη εργασία τελικά δεν αποφέρει σχεδόν τίποτα, τότε θα προτιμήσει κάποιος να καθίσει με τα παιδιά του και την οικογένεια – είτε θα οδηγήσουμε με μαθηματική βεβαιότητα στη φοροδιαφυγή και την εισφοροδιαφυγή. Και αυτό συμβαίνει σήμερα. Όποιος δεν το αντιλαμβάνεται, δεν έχει εικόνα του τι συμβαίνει στην αγορά. Δεν πρόκειται να δεχθώ ένα σύστημα, το οποίο εισπράττει υπερβολικούς φόρους από λίγους για να συντηρούν ο ΣΥΡΙΖΑ και οι ΑΝΕΛ το δικό τους κομματικό Κράτος. Αυτά να τα ξεχάσουν. Θα τελειώσουν αυτές οι πρακτικές». «Το μόνο σχέδιο το οποίο έχει η σημερινή Κυβέρνηση είναι το πώς θα εξακολουθεί να συνεχίζει να διορίζει κολλητούς και φίλους από την πίσω πόρτα, με διάφορα τερτίπια, με διάφορες επινοήσεις για συμβάσεις ορισμένου χρόνου, έχοντας στο βάθος του μυαλού τους πως αυτές οι συμβάσεις θα τις μετατρέψουν από συμβάσεις ορισμένου χρόνου σε συμβάσεις αορίστου χρόνου» πρόσθεσε ο κ. Μητσοτάκης.

Αναφερόμενος στη Δικαιοσύνη ο Πρόεδρος της Ν.Δ. σημείωσε: «Αυτό που συμβαίνει σήμερα στη χώρα είναι πρωτοφανές. Ουδέποτε στο παρελθόν δεν είχαμε τόσο συστηματικές και έντονες παρεμβάσεις των ιδίων των δικαστών, της Ένωσης των Δικαστών, των Εισαγγελέων, των Δικηγόρων, που να καταγγέλλουν ευθέως την Κυβέρνηση για παρέμβαση στη δικαστική εξουσία. Σήμερα καταλύεται το κράτος δικαίου και η διάκριση των εξουσιών. Σήμερα έχουμε φτάσει σε ένα σημείο που το πρόβλημα της χώρας δεν είναι μόνο πια πρόβλημα οικονομίας, αλλά υπονομεύονται και οι θεσμικοί αρμοί της Ελληνικής Δημοκρατίας. Εμείς, λοιπόν, απέναντι σε αυτές τις πρακτικές θα βρεθούμε απέναντι. Και θα γνωρίζουν όλοι ότι η Δικαιοσύνη θα πρέπει να αφήνεται ελεύθερη και ανεξάρτητη να κάνει τη δουλειά της. Εμείς είμαστε κοντά στους ευσυνείδητους δικαστές με το να είμαστε μακριά τους. Να τους αφήνουμε δηλαδή να κάνουν τη δουλειά τους απερίσπαστοι, να περιορίζουμε το σχολιασμό των δικαστικών αποφάσεων. Δεν λέω ότι μια δικαστική απόφαση δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να σχολιαστεί, αλλά είναι αδιανόητο να προαναγγέλλεται π.χ. σε μια πρόσφατη περίπτωση νέα απόφαση από άλλη σύνθεση από τον Υπουργό Δικαιοσύνης. Αυτά είναι πρωτοφανή πράγματα και δεν έχουν ξανασυμβεί ποτέ. Και σας διαβεβαιώνων ότι δεν πρόκειται να συμβαίνουν, γιατί σύντομα κάποια στιγμή θα έχουμε εκλογές και θα υπάρξει πολιτική αλλαγή, όποτε όλα αυτά θα αποτελούν μια θλιβερή, μια σκοτεινή δυστυχώς, παρένθεση στην πορεία της Μεταπολιτευτικής Δημοκρατίας μας».

Ο κ. Μητσοτάκης, ολοκληρώνοντας την ομιλία του είπε πως «κάνουμε τη μέγιστη δυνατή προσπάθεια να ακούσουμε τους προβληματισμούς της κοινωνίας. Έχω γυρίσει όλη την Ελλάδα. Και θα εξακολουθώ να το κάνω μέχρι τις εκλογές, όχι απλά για να μιλάω, αλλά για να ακούω. Είμαι ένας άνθρωπος που μου αρέσει να μπαίνω στη λεπτομέρεια των προβλημάτων και να σχηματίζω προσωπική άποψη για τις προτεραιότητες. Διότι, στην πολιτική η δύσκολη δουλειά είναι να βάλει κανείς προτεραιότητες» και πρόσθεσε: «Δεν θα συμφωνήσουμε με όλους σε όλα. Αυτό θα με έκανε άλλον ένα λαϊκιστή. Από εμένα θα ακούτε την αλήθεια. Μπορεί ορισμένες φορές να μη σας αρέσει, αλλά θα ξέρετε ότι αυτά που θα σας πω θα γίνουν την επόμενη μέρα. Η αλήθεια είναι απαραίτητη προϋπόθεση για να ξαναχτίσουμε τις σχέσεις εμπιστοσύνης με την κοινωνία. Για να μπορέσουν οι πολίτες να εμπιστευτούν και πάλι τους πολιτικούς. Για να μπορέσουμε όλοι μαζί να χτίσουμε το κοινό μας μέλλον».

Τέλος ο Πρόεδρος της Ν.Δ. χαρακτήρισε «χρέος» του τη διασφάλιση της ενότητας της κοινωνίας και πρόσθεσε: «Δεν πρόκειται να επενδύσω σε λογικές ψεύτικων διχασμών. Τις πληρώσαμε πολύ ακριβά αυτές τις λογικές. Η χώρα αξίζει ένα καλύτερο αύριο. Πιστεύω βαθιά στην αναπτυξιακή δυναμική της πατρίδας μας και στην αναπτυξιακή δυναμική της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης και ειδικά στις προοπτικές της Ανατολικής Μακεδονίας – και της Δράμας και της Καβάλας. Πιστεύω ότι όλοι μαζί μπορούμε αυτόν τον αναπτυξιακό πλούτο να τον ξεκλειδώσουμε και να μπορέσουμε να δημιουργήσουμε πλούτο ο οποίος θα διανεμηθεί δίκαια σε όλους τους πολίτες».