ΔΙΠΛΟ ΤΟ ΝΕΟ ΜΕΤΩΠΟ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΑΡΣΗ ΤΩΝ ΠΕΡΙΟΡΙΣΤΙΚΩΝ ΜΕΤΡΩΝ ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΗΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΧΑΛΑΡΩΣΗ ΤΟΥ LOCKDOWN: ΑΠΟ ΤΗ ΜΙΑ ΣΕ ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΟ ΕΠΙΠΕΔΟ ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΥΠΑΡΞΕΙ ΕΞΑΡΣΗ ΚΡΟΥΣΜΑΤΩΝ ΚΟΡΩΝΟΪΟΥ ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΛΛΗ ΣΕ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΓΙΑ ΝΑ ΣΥΓΚΡΑΤΗΘΕΙ Η ΑΝΑΜΕΝΟΜΕΝΗ ΥΦΕΣΗ ΚΑΙ ΝΑ ΜΗΝ ΧΑΘΟΥΝ ΘΕΣΕΙΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

 

  • Επιβεβλημένη η συνέχιση τήρησης των κανόνων από τους πολίτες: Υγιεινή των χεριών, αποστάσεις ασφαλείας, χρήση μάσκας όπου είναι απαραίτητο, καθώς και η αποφυγή συναθροίσεων
  • Αναγκαία τα μέτρα στήριξης των ελεύθερων επαγγελματιών και εμπόρων – Επιτακτική η ανάγκη στήριξης της τοπικής αγοράς από την Δραμινή κοινωνία
  • Άμεσα να δοθεί λύση στο πρόβλημα των καταστημάτων εστίασης, έτσι ώστε μέχρι την 1η Ιουνίου να έχουν γίνει γνωστές στους ιδιοκτήτες οι επιπλέον δυνατότητες φιλοξενίας κοινού σε κοινόχρηστους χώρους

 

 

Από την Δευτέρα 4 Μαΐου η Δράμα, όπως συνέβη και για την υπόλοιπη χώρα, έχει μπει σε μια νέα εποχή, μετά την άρση του περιορισμού των μετακινήσεων και την κατάργηση βεβαιώσεων και sms, αλλά και γενικότερα με την χαλάρωση του lockdown, η οποία σταδιακά θα αυξάνεται. Ήδη από την αρχή της εβδομάδας άρχισαν να λειτουργούν μετά από χρονικό διάστημα περίπου ενάμιση μήνα συγκεκριμένα είδη καταστημάτων, όπως αυτά έχουν καθοριστεί από πλευράς Κυβέρνησης. Την ερχόμενη Δευτέρα 11 Μαΐου θα ξεκινήσει η λειτουργία όλων των εμπορικών καταστημάτων, ενώ την 1η Ιουνίου, όπως έχει ανακοινωθεί, θα γίνει η έναρξη λειτουργίας των καταστημάτων στο χώρο της εστίασης. Φυσικά, τα πάντα συνεχίζουν να κινούνται εντός του πλαισίου παρουσίας της πανδημίας του κορωνοϊού και των κινδύνων για την υγεία που συνεχίζουν να υφίστανται. Οπότε, η 4η Μαΐου επουδενί δεν σηματοδοτεί την επαναφορά στην κανονικότητα και την έλευση φυσιολογικών ρυθμών στην κοινωνία.

Ουσιαστικά, το ενδιαφέρον, αφενός της Κυβέρνησης και αφετέρου των πολιτών, έχει στραφεί σε δυο τομείς, καθώς ενώ συνεχίζεται η αγωνία για τη διατήρηση των κρουσμάτων ασθενών με κορωνοϊό σε χαμηλά επίπεδα, πλέον υπάρχει και η αγωνία για το τι θα συμβεί σε οικονομικό επίπεδο, ώστε η προβλεπόμενη ύφεση να συγκρατηθεί και ταυτόχρονα να διατηρηθούν οι υφιστάμενες θέσεις εργασίας. Και σε αυτή τη νέα εποχή, την εποχή της νέας κανονικότητας όπως ονομάζεται, είναι επιβεβλημένη η τήρηση των κανόνων της υγιεινής των χεριών, της τήρησης αποστάσεων ασφαλείας και της αποφυγής συναθροίσεων, αλλά και της χρήσης μάσκας, η οποία είναι πλέον υποχρεωτική για τους πολίτες σε Μέσα Μαζικής Μεταφοράς και επισκέψεις σε χώρους υγείας, αλλά και για εργαζόμενους των σούπερ μάρκετ σε μη τυποποιημένα προϊόντα, στην εστίαση, σε κομμωτήρια – κουρεία κ.α., ενώ συστήνεται η χρήση της στο σύνολο των κλειστών χώρων τόσο από τους πολίτες όσο και από τους εργαζόμενους.

Για αυτή τη νέα εποχή που ξεκίνησε από την Δευτέρα 4 Μαΐου ο κυβερνητικός εκπρόσωπος και Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ κ. Στέλιος Πέτσας, κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών, ανέφερε: «Μπήκαμε, από σήμερα το πρωί, στη γέφυρα ασφάλειας που μας πάει σε μια νέα κανονικότητα. Στόχος είναι η σταδιακή και ασφαλής επανεκκίνηση της κοινωνικής και οικονομικής δραστηριότητας, ώστε να πάρουμε πίσω τις ζωές μας. Από σήμερα, αίρονται οι περιορισμοί στις εντός του Νομού μετακινήσεις, αλλά όχι στις μετακινήσεις προς την Περιφέρεια και τα νησιά. Επανεκκινούν τη λειτουργία τους επιχειρήσεις του λιανικού εμπορίου, καθώς και επιχειρήσεις παροχής υπηρεσιών, ώστε από σήμερα να μπορούμε να πούμε ότι την επόμενη εβδομάδα θα κάνουμε ακόμη ένα βήμα. Όμως, όλοι ξέρουμε, ότι τώρα αρχίζουν τα δύσκολα. Ότι η επιστροφή στη νέα κανονικότητα μοιάζει με έξοδο από τον Λαβύρινθο. Και όλοι εμείς, σαν τον Θησέα, πρέπει να ακολουθήσουμε ευλαβικά τον μίτο της Αριάδνης, για να βγούμε ασφαλείς από τον λαβύρινθο της πανδημίας του κορωνοϊού. Οφείλουμε, όπως κάναμε μέχρι τώρα, να ακούμε τους ειδικούς. Θα ήταν, άλλωστε, άδικο να χαθούν όσα πετύχαμε με θυσίες τους προηγούμενους μήνες».

 

Η εικόνα στη Δράμα

 

Η εικόνα στη Δράμα, το πρωί της Δευτέρας 4 Μαΐου, δεν είχε καμία σχέση με ό,τι συνέβαινε το προηγούμενο χρονικό διάστημα. Η κίνηση στους δρόμους ήταν αυξημένη, ενώ ίδια εικόνα καταγράφηκε και όσον αφορά την κίνηση των πεζών στα πεζοδρόμια. Μικρές ουρές, με τήρηση κατά κανόνα των αποστάσεων ασφαλείας, σχηματίστηκαν έξω από υποκαταστήματα τραπεζών, από καταστήματα κινητής τηλεφωνίας, αλλά και από καταστήματα ταχυμεταφορών.

 

Στήριξη της τοπικής αγοράς

 

Η νέα εποχή με την επανεκκίνηση της οικονομικής δραστηριότητας δημιουργεί νέα δεδομένα σε όλα τα επίπεδα. Πέρα από τα μέτρα για τη στήριξη των ελεύθερων επαγγελματιών και των εμπόρων, χρειάζεται να υπάρξει και ένα άτυπο κίνημα αλληλεγγύης από την ίδια τη Δραμινή κοινωνία προς την τοπική αγορά και τους ανθρώπους της (με ιδιαίτερα καλαίσθητο τρόπο αυτή η ανάγκη αποτυπώνεται στις αφίσες της Birosprint του κ. Δημήτρη Μπύρου, τον οποίον ευχαριστούμε για την παραχώρηση).

 

Η επόμενη ημέρα για τον χώρο της εστίασης

 

Ιδιαίτερο πρόβλημα, σύμφωνα με όσα έχουν ανακοινωθεί, θα αντιμετωπίσουν οι επιχειρήσεις εστίασης, καθώς το γεγονός ότι απαγορεύεται η φιλοξενία κοινού στους εσωτερικούς χώρους, ενώ στους εξωτερικούς θα πρέπει να υπάρχει απόσταση δύο μέτρων από κάθε τραπέζι, περιορίζει δραστικά τον αριθμό πελατών που μπορεί να φιλοξενήσει το κάθε κατάστημα.

Ήδη πάντως ο Υπουργός Εσωτερικών κ. Τάκης Θεοδωρικάκος ανέλαβε πρωτοβουλία, σε συνεννόηση με την ΚΕΔΕ, έτσι ώστε οι Δήμοι σε όλη τη χώρα να προχωρήσουν, όπου είναι εφικτό, σε παραχώρηση επιπλέον τετραγωνικών μέτρων για την ανάπτυξη τραπεζοκαθισμάτων. Κι αυτό με στόχο από τη μια να υπάρχουν ανοιχτά καταστήματα τα οποία θα λειτουργούν με ασφάλεια για τους πελάτες και τη δημόσια υγεία, αλλά και από την άλλη να υπάρχει ικανοποιητικός τζίρος για αυτά τα καταστήματα, έτσι ώστε να υπάρχει νόημα και στη συνέχιση λειτουργίας τους.

Χαρακτηριστικό είναι ότι χωρίς επιπλέον τετραγωνικά μέτρα, αρκετές τοπικές επιχειρήσεις θα συρρικνωθούν σε σημαντικό βαθμό και ακόμη κι αν δεν φτάσουν στο «λουκέτο», σίγουρα θα προχωρήσουν σε μειώσεις προσωπικού.

Από πλευράς Δήμου Δράμας πραγματοποιήθηκε την Δευτέρα 4 Μαΐου συνάντηση του Δημάρχου κ. Χριστόδουλου Μαμσάκου με εκπροσώπους του χώρου της εστίασης (κάφε – μπαρ – κέντρα διασκέδασης και ταβέρνες – εστιατόρια), έτσι ώστε να συζητηθούν ζητήματα που έχουν προκύψει. Μάλιστα, θα υπάρξουν τις επόμενες ημέρες και νέες συναντήσεις με φορείς της τοπικής αγοράς για την επόμενη ημέρα.

Πάντως, όσον αφορά τον χώρο της εστίασης, μέχρι την 1η Ιουνίου, όταν και προβλέπεται να επαναλειτουργήσουν τα καταστήματα, θα πρέπει να έχουν ξεκαθαρίσει κατά περίπτωση οι δυνατότητες που υπάρχουν συγκεκριμένα για κάθε κατάστημα, εξαντλώντας κάθε περιθώριο χρήσης δημόσιου χώρου.

Από εκεί και πέρα, τόσο σε κεντρικό όσο και σε τοπικό επίπεδο από την Πολιτεία και την Τοπική Αυτοδιοίκηση αντίστοιχα, θα πρέπει να εξεταστούν οι δυνατότητες στήριξης των επιχειρήσεων, τόσο με μορφές φοροαπαλλαγών, μείωσης άμεσης ή έμμεσης φορολογίας, αλλά και με μείωση τελών.