ΓΙΑ 11η ΣΥΝΕΧΟΜΕΝΗ ΧΡΟΝΙΑ ΣΤΟ ΠΑΡΑΝΕΣΤΙ ΔΙΟΡΓΑΝΩΝΟΝΤΑΙ ΟΙ ΑΓΩΝΕΣ ΒΟΥΝΟΥ ΠΑΡΘΕΝΟΥ ΔΑΣΟΥΣ ΠΑΡΑΝΕΣΤΙΟΥ

 

  • Από τις 13 έως τις 15 Οκτωβρίου στο πλαίσιο των Αγώνων Βουνού Παρθένου Δάσους Παρανεστίου διεξάγονται αγώνες 162 χλμ, 110 χλμ., 46 χλμ., 10 χλμ., 1,2 και 2,5 χλμ. για παιδιά και Special VFT

 

 

Ο Δήμος Παρανεστίου, η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης – Περιφερειακή Ενότητα Δράμας και ο Φορέας Διαχείρισης Οροσειράς Ροδόπης διοργανώνουν από τις 13 έως τις 15 Οκτωβρίου 2017 τους 11ους Αγώνες Βουνού Παρθένου Δάσους Παρανεστίου. Η διοργάνωση τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού / Γενική Γραμματεία Αθλητισμού, του Υπουργείου Τουρισμού, του Υπουργείου Εσωτερικών (Μακεδονίας – Θράκης), του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας και του visitgrrece.gr, ενώ διεξάγεται με την υποστήριξη του Γραφείου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα και της 4ης Ε.Μ.Α.Κ.

Το πρόγραμμα των φετινών αγώνων περιλαμβάνει τους εξής αγώνες:

-Υπερμαραθώνιος Αγώνας Παρθένου Δάσους Παρανεστίου ή Virgin Forest Ultra Trail (V.F.U.T) 162,651 χιλιομέτρων: αγώνισμα διάσχισης ορεινών μονοπατιών 162 περίπου χιλιομέτρων, με θετική υψομετρική διαφορά 6.889 μέτρων. Απευθύνεται σε αθλητές με μεγάλη εμπειρία σε τέτοιου είδους αγώνες, με άριστη υγεία, πολύ καλή φυσική κατάσταση και ψυχικό σθένος. Ο αγώνας αποτελεί πρόκριμα με 6 πόντους στον πίνακα αξιολόγησης ΙΤRΑ (International Trail Race Assosiation). Ημερομηνία τέλεσης 13-14 Οκτωβρίου 2017.

-Υπερμαραθώνος Αγώνας NaturaTrailRace (N.T.R) 109,695 χιλιομέτρων: αγώνισμα διάσχισης μέρους της ορεινής διαδρομής του αγώνα των 160 χιλιομέτρων, μήκους 110 χιλιομέτρων και 4.671 μέτρων θετικής υψομετρικής διαφοράς, που απευθύνεται σε έμπειρους δρομείς. Ο αγώνας αποτελεί πρόκριμα με 5 πόντους στον πίνακα αξιολόγησης ITRA. Ημερομηνία τέλεσης 14-15 Οκτωβρίου 2017.

-Μαραθώνιος Αγώνας Παρανέστιο Μονοπάτι (Paranesti Path) 46,297 χιλιομέτρων: Αποτελεί τμήμα της διαδρομής των Υπερμαραθωνίων, μήκους περίπου 46 χιλιομέτρων και 1.930 μέτρων θετικής υψομετρικής διαφοράς. Ο αγώνας αποτελεί πρόκριμα με 2 πόντους στον πίνακα αξιολόγησης ΙΤRΑ. Ημερομηνία τέλεσης 14 Οκτωβρίου 2017.

 

 

-Λαϊκός Αγώνας Νέστος (Nestos Trail): αγώνισμα διάσχισης μέρους του  πανέμορφου παραποτάμιου μονοπατιού του Νέστου, μήκους 10 χιλιομέτρων χωρίς αξιόλογη υψομετρική διαφορά και απευθύνεται σε λιγότερο έμπειρους και αρχάριους δρομείς.  Ημερομηνία τέλεσης 15 Οκτωβρίου 2017.

-Άλκιμοι Παίδες (A.P): αγώνισμα δρόμου 2.500 μέτρων που απευθύνεται σε παιδιά ηλικίας 14-17 χρονών και 1.200 μέτρων που απευθύνεται σε παιδιά ηλικίας 10-13 χρόνων. Ημερομηνία τέλεσης 15 Οκτωβρίου 2017.

-Αγώνες για Άτομα με Ειδικές Ικανότητες (Special VFT): αγώνες δρόμου έως 800 μέτρα που απευθύνονται σε άτομα με ειδικές ικανότητες. Ημερομηνία τέλεσης  15 Οκτωβρίου 2017

Η τελετή απονομής επάθλων στους αθλητές και τις αθλήτριες θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 15 Οκτωβρίου 2016 στη 1.30 το μεσημέρι στην πλατεία του Σιδηροδρομικού Σταθμού Παρανεστίου.

 

Το πρόγραμμα της διοργάνωσης

 

Το πρόγραμμα της φετινής διοργάνωσης έχει ως εξής:

Πέμπτη 12 Οκτωβρίου 2017

12.00-19.00 Λειτουργία γραμματείας για τις αθλήτριες και τους αθλητές των αγώνων Virgin Forest Ultramarathon Trail (VFUT) και Nature Trail Race (NTR)

17.00-20.00 Λειτουργία γραμματείας για τους εθελοντές υποστήριξης των σταθμών τροφοδοσίας και των σημείων ελέγχου

19.00 Τεχνική ενημέρωση για τον αγώνα VFUT στον Οικισμό Φιλοξενίας στο Μεσοχώρι

20.00 Pasta Party για τις αθλήτριες και τους αθλητές του αγώνα VFUT στον Οικισμό Φιλοξενίας στο Μεσοχώρι

Παρασκευή 13 Οκτωβρίου 2017

6.00-7.30 Λειτουργία γραμματείας για τις αθλήτριες και τους αθλητές του αγώνα Virgin Forest Ultramarathon Trail (VFUT)

6.00-20.00 Λειτουργία γραμματείας για τους εθελοντές υποστήριξης των σταθμών τροφοδοσίας και σημείων ελέγχου

6.00 Πρωινό για τις αθλήτριες και τους αθλητές του αγώνα VFUT στον Οικισμό Φιλοξενίας στο Μεσοχώρι

6.45 Αναχώρηση αθλητριών / αθλητών του αγώνα VFUT από τον Οικισμό Φιλοξενίας για τον χώρο εκκίνησης

8.00 Εκκίνηση αγώνα Virgin Forest Ultramarathon Trail (VFUT) 162,6 χλμ., θετικής υψομετρικής διαφοράς 6.889 μ., διάρκειας 40 ωρών

12.00-19.00 Λειτουργία γραμματείας για τις αθλήτριες και τους αθλητές του αγώνα Nature Trail Race (NTR)

19.00 Τεχνική ενημέρωση γραμματείας για τις αθλήτριες και τους αθλητές του αγώνα Nature Trail Race (NTR)

20.00 Pasta Party για τις αθλήτριες και τους αθλητές του αγώνα NTR στον Οικισμό Φιλοξενίας στο Μεσοχώρι

Σάββατο 14 Οκτωβρίου 2017

5.30 Πρωινό στον Οικισμό για τις αθλήτριες και τους αθλητές του αγώνα NTR.

6.00 Αναχώρηση αθλητριών και αθλητών του αγώνα NTR από τον Οικισμό Φιλοξενίας για τον χώρο εκκίνησης.

6.00-6.30 Λειτουργία γραμματείας για τις αθλήτριες και τους αθλητές του αγώνα NTR

6.00-8.00 Λειτουργία γραμματείας για τις αθλήτριες και τους αθλητές του αγώνα PP

6.42 Αναμενόμενος τερματισμός πρώτου αθλητή ή αθλήτριας του αγώνα Virgin Forest Ultramarathon Trail (VFUT)

7.00 Εκκίνηση αγώνα Nature Trail Race (NTR) 110 χλμ., θετικής υψομετρικής διαφοράς 4.675 μ., διάρκειας 24 ωρών

8.00 Τεχνική ενημέρωση για τον αγώνα PP (46,2 χλμ.) στην Πλατεία Σιδηροδρομικού Σταθμού Παρανεστίου

9.00 Εκκίνηση αγώνα Paranesti Path (PP) θετικής υψομετρικής διαφοράς 1.930 μ., διάρκειας 8 ωρών

13.00 Αναμενόμενος τερματισμός πρώτου αθλητή ή αθλήτριας του αγώνα Paranesti Path 46,2 χλμ. (PP)

20.04 Αναμενόμενος τερματισμός πρώτου αθλητή ή αθλήτριας αγώνα Nature Trail Race (NTR)

24.00 Λήξη έγκυρων συμμετοχών του αγών VFUT

Κυριακή 15 Οκτωβρίου 2017

7.00 Λήξη έγκυρων τερματισμών του αγώνα NTR

8.00-9.00 Λειτουργία γραμματείας για τις αθλήτριες και τους αθλητές του αγώνα Nestos Trail (NT)

10.00 Εκκίνηση αγώνα Nestos Trail (NT) 10 χλμ., διάρκειας 2 ωρών και 30 λεπτών

10.40 Αναμενόμενοι πρώτοι τερματισμοί του αγώνα Nestos Trail (NT)

11.30-11.45 Λειτουργία γραμματείας για τις αθλήτριες και τους αθλητές του αγώνα Special VFT 800 μ.

11.30-12.00 Λειτουργία γραμματείας για τις αθλήτριες και τους αθλητές των αγώνων

-Άλκιμοι Παίδες Ι 1,2 χλμ. (10-13 ετών)

-Άλκιμοι Παίδες ΙΙ 2,5 χλμ. (14-17 ετών)

12.00 Εκκίνηση αγώνα Special VFT

12.15 Εκκίνηση αγώνα Άλκιμοι Παίδες Ι

12.30 Εκκίνηση αγώνα Άλκιμοι Παίδες ΙΙ

12.45 Συναυλία με το συγκρότημα των SOUNDIC [Οι SOUNDIK ιδρύθηκαν την άνοιξη του 2015 και έχουν έδρα την πόλη της Δράμας. Ο ήχος τους είναι μια μίξη παραδοσιακών ακουσμάτων, παιγμένων με ήχο σύγχρονο και επηρεασμένο από διάφορα είδη χορευτικής μουσικής όπως funk, reggae, ska, trip hop. Οι επιλογές προέρχονται από τα παραδοσιακά τραγούδια της Ελλάδας (Δράμα, Μακεδονία, Σμύρνη, Τεμπέτικα κ.α.), καθώς και της περιοχής των Βαλκανίων (Σερβία, Βουλγαρία, Τουρκία). Με λίγα λόγια οι SOUNDIC χαρακτηρίζονται ως ένα Experimental Ethnic μουσικό σύνολο]/

13.30 Τελετή λήξης

Τόπος εκκίνησης – τερματισμού αγώνων και τελετής απονομής επάθλων: Πλατεία Σιδηροδρομικού Σταθμού Παρανεστίου

Χώρος Γραμματείας: Λέσχη Αξιωματικών Παρανεστίου

 

Διοργάνωση θεσμός σε πανελλαδικό και ευρωπαϊκό επίπεδο

 

Η ιδέα της διοργάνωσης γεννήθηκε το 2007 από την ανάγκη για την προβολή και προστασία του μοναδικού παρθένου δάσους στην Ευρώπη, του Παρθένου Δάσους Παρανεστίου. Στις 13 Οκτωβρίου του 2007 ογδόντα επτά τολμηροί δρομείς στέκονται στη γραμμή εκκίνησης του πρώτου αγώνα ultra trail στην Ελλάδα στο Παρθένο Δάσος Παρανεστίου. O Virgin Forest Trail έπαιρνε σάρκα και οστά και έμελλε να αποτελέσει την απαρχή της εξάπλωσης των αγώνων υπεραποστάσεων βουνού στην Ελλάδα. Πλέον, μετά από 11 χρόνια ο συγκεκριμένος αγώνας έχει γιγαντωθεί και συνεχίζει να αποτελεί ένα από τα πιο σημαντικά κεφάλαια, αν όχι το σημαντικότερο, στην ιστορία των αγώνων βουνού στην Ελλάδα. Η ομολογημένη επιτυχία όλων των διοργανώσεων, την κατατάσσει επάξια ως κορυφαία στην Ελλάδα και ισάξια με άλλες φημισμένες παρόμοιων δραστηριοτήτων στο εξωτερικό.

Βασικά χαρακτηριστικά της διοργάνωσης που καλύπτουν τα στάνταρ των αθλητών των αγώνων βουνού και έχουν καθιερώσει το Παρανέστι σε top επιλογή Ελλήνων και ξένων είναι η συνέχεια, η συνέπεια, το πανέμορφο φυσικό τοπίο, οι παροχές της διοργάνωσης σε φιλοξενία και σίτιση, το φιλικό περιβάλλον, η θέση της διοργάνωσης σε ότι αφορά την ασφάλεια των αθλητών και εθελοντών λείας, ο καθαρισμός και η σηματοδότηση των διαδρομών και η σοβαρή αντιμετώπιση των αθλητών τόσο από τους εθελοντές όσο και από όλη την τοπική κοινωνία.

Στόχος των διοργανωτών είναι η ευαισθητοποίηση του κοινού στο πάντα επίκαιρο ζήτημα της προστασίας του περιβάλλοντος και η προβολή του μοναδικού περιβάλλοντος της Παρανέστιας Γης και ειδικότερα του Παρθένου Δάσους Παρανεστίου, που αποτελεί το μοναδικό παρθένο δάσος της Ευρώπης, μέσα από ένα μοναδικό, όπως αναδείχθηκε, για τα δεδομένα της χώρας μας αθλητικό γεγονός.

Η επιτυχία του εγχειρήματος οφείλεται όχι μόνο στην άρτια διοργάνωση, όπως αυτή μαρτυρείται από τα εκατοντάδες σχόλια των αθλητών που συμμετείχαν σε αυτήν από κάθε γωνιά της χώρας μας και το εξωτερικό, αλλά και στην αξιοθαύμαστη προσπάθεια των ιδίων των αθλητών και στην προθυμία των εκατοντάδων εθελοντών που με την καθοριστική συμβουλή τους ανέβασαν πραγματικά τον αγώνα στις πρώτες θέσεις ανάλογων διοργανώσεων σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Σκοπός των αγώνων είναι η ευαισθητοποίηση, αθλητών, συνοδών, θεατών, και εθελοντών, στην προστασία του περιβάλλοντος, συμμετέχοντας βιωματικά όλες τις εποχές του έτους, ώστε να ζήσουν την αξία του σπάνιου και μοναδικού οικοσυστήματος της περιοχής μας, αναλαμβάνοντας ενεργό δράση για την προστασία του.

Η «ανακάλυψη» των ορίων των αθλητών, η καλλιέργεια του ψυχικού σθένους και η ενίσχυση της θέλησής τους, για την υπέρβαση εμποδίων και την αντιμετώπιση δυσκολιών.

Η ενθάρρυνση αθλητών, με μικρή εμπειρία να συμμετάσχουν σε τέτοιου είδους αγώνες, αλλάζοντας στερεότυπα και νοοτροπίες με την καλλιέργεια της ανάλογης αθλητικής κουλτούρας.

Η παροχή προτύπων σε παιδικές ηλικίες και η ενίσχυση της αυτοπεποίθησης τους.

Η ανάπτυξη της αυτοεκτίμησης, της κιναίσθησης και της παροχής ίσων ευκαιριών σε άτομα που παρουσιάζουν ειδικές ικανότητες.

Η παροχή ευκαιριών σ’ όλους τους εμπλεκόμενους να γνωρίσουν την «Παρανέστια Γη», του ιδιαίτερου φυσικού κάλους, της φιλοξενίας και της ξεχωριστής παράδοσης όλες τις εποχές του έτους.

Η τουριστική προβολή της περιοχής αλλά και του Νομού Δράμας.

Οι αθλητές, οι συνοδοί τους, οι εθελοντές, οι διοργανωτές σ’ αυτήν την αθλητική περιπέτεια, ενώνουν τις δυνάμεις τους και μοιράζονται τις ίδιες αξίες:

  1. του «ευ αγωνίζεσθαι» αφού οι κανονισμοί των αγώνων ισχύουν για όλους ανεξαρτήτως.
  2. του σεβασμού των προσώπων, ως

-Σεβασμού του εαυτού μας και των άλλων αποτρέποντας κάθε είδους δόλια συμπεριφορά.

-Σεβασμού των εθελοντών για την ανιδιοτελή προσφορά τους.

-Σεβασμού του τοπικού πληθυσμού για τη φιλοξενία που προσφέρει.

-Σεβασμού στους διοργανωτές.

-Σεβασμού στους αθλητές και ανάλογη της υπερπροσπάθειας τους κατανόηση και φροντίδα.

-Βοήθειας σ’ όποιον έχει ανάγκη, ή βρίσκεται σε κίνδυνο.

  1. του σεβασμού της φύσης, ως

-Φροντίδας για την αποφυγή και της παραμικρής ρύπανσης.

-Σεβασμού στην χλωρίδα και πανίδα.

-Αποφυγής πρόκλησης θορύβων, ειδικά από συνοδούς, εθελοντές και θεατές κατά τη μετακίνησή τους από σταθμό σε σταθμό.

Περισσότερες πληροφορίες για τους Αγώνες Βουνού Παρθένου Δάσους Παρανεστίου στην ιστοσελίδα www.paranestivft.com και στο facebook: Virgin Forest Trail