ΣΤΗΝ ΠΡΟΣΦΑΤΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΟΥ ΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΔΡΑΜΑΣ ΕΝΕΚΡΙΝΕ ΟΜΟΦΩΝΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΚΗ ΣΥΜΒΑΣΗ ΜΕΤΑΞΥ ΤΩΝ ΔΗΜΩΝ ΔΡΑΜΑΣ, ΔΟΞΑΤΟΥ, ΠΡΟΣΟΤΣΑΝΗΣ ΚΑΙ Κ. ΝΕΥΡΟΚΟΠΙΟΥ ΚΑΙ ΜΕΧΡΙ ΤΙΣ 28 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΥΠΟΒΛΗΘΕΙ Η ΠΡΟΤΑΣΗ ΣΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ «ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ ΙΙ»

 

Με κυριότερο θέμα την έγκριση προγραμματικής σύμβασης για τη δημιουργία διαδημοτικής εγκατάστασης καταφυγίου αδέσποτων ζώων συντροφιάς συνεδρίασε το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Δράμας το απόγευμα της Τετάρτης 19 Φεβρουαρίου 2020.

Συμμετέχοντες στην προγραμματική σύμβαση είναι οι Δήμοι Δράμας, Δοξάτου, Προσοτσάνης και Κ. Νευροκοπίου και σκοπός αυτής η από κοινού υποβολή αίτησης χρηματοδότησης στο Πρόγραμμα «Φιλόδημος ΙΙ» για την κατασκευή διαδημοτικής εγκατάστασης καταφυγίου αδέσποτων ζώων συντροφιάς. Έτσι, αντίστοιχες αποφάσεις με αυτή του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Δράμας έλαβαν τις προηγούμενες ημέρες και τα υπόλοιπα Δημοτικά Συμβούλια των υπολοίπων Δήμων.

Η υποβολή αίτησης χρηματοδότησης θα πρέπει να γίνει μέχρι τις 28 Φεβρουαρίου, όταν και λήγει η προθεσμία για τη συγκεκριμένη πρόσκληση. Ο ενδεικτικός προϋπολογισμός για τη δημιουργία του διαδημοτικού καταφυγίου είναι 1,2 εκ. ευρώ (χωρίς το Φ.Π.Α.), καθώς μέσω του προγράμματος δίνεται η δυνατότητα χρηματοδότησης κάθε Δήμου έως του ποσού των 300.000 ευρώ. Σύμφωνα με τον υφιστάμενο σχεδιασμό (ο οποίος, όπως ειπώθηκε στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου είναι ανοιχτός σε τροποποίηση), προβλέπεται η δημιουργία καταφυγίου δυναμικότητας 240 θέσεων σε αγροτεμάχιο της Αγ. Παρασκευής του Δήμου Δοξάτου (σε περιοχή ανάμεσα στην Αγ. Παρασκευή και στον Καλαμώνα).

Η υποβολή της πρότασης, σύμφωνα με την προγραμματική σύμβαση, θα γίνει από το Δήμο Δοξάτου, ο οποίος θα είναι κύριος του έργου, καθώς διαθέτει και αγροτεμάχιο ιδιοκτησίας του για τη δημιουργία του καταφυγίου, ενώ φορέας υλοποίησης θα είναι ο Δήμος Δράμας, ο οποίος θα είναι και υπεύθυνος για τη λειτουργία του. Οι 4 Δήμοι θα συνεισφέρουν στη λειτουργία του καταφυγίου με ετήσια εισφορά, η οποία θα έχει ως εξής:

Δήμος Δράμας: 100.000 ευρώ

Δήμος Δοξάτου 40.000 ευρώ

Δήμος Προσοτσάνης 40.000 ευρώ

Δήμος Κ. Νευροκοπίου 30.000 ευρώ

Αξίζει να σημειωθεί ότι στην προγραμματική σύμβαση δεν συμμετέχει ο Δήμος Παρανεστίου, καθώς ήδη έχει υποβάλλει σχετική πρόταση ένταξης στο πρόγραμμα «Φιλόδημος ΙΙ» για τη δημιουργία καταφυγίου αδέσποτων ζώων, δυναμικότητας 24 ζώων, σε περιοχή του αγροκτήματος Ξάγναντου σε απόσταση 1.800 μέτρων από τον οικισμό του Παρανεστίου. Η πρόταση του Δήμου Παρανεστίου είναι ύψους 497.000 ευρώ, εκ των οποίων οι 372.000 θα καλυφθούν από το πρόγραμμα «Φιλόδημος ΙΙ» και οι 125.000 ευρώ από ιδίους πόρους του Δήμου. Έτσι, επειδή για κάθε δικαιούχο του προγράμματος μπορεί να υπάρξει μόνο μία έγκριση, ο Δήμος Παρανεστίου επέλεξε να συνεχίσει με τη δική του πρόταση, καθώς οι κοινή πρόταση των άλλων Δήμων είναι σε οριακό επίπεδο όσον αφορά την προθεσμία υποβολής.

Η πρώτη επαφή μεταξύ των Δημάρχων και των 5 Δήμων του Νομού για τη δημιουργία διαδημοτικού καταφυγίου αδέσποτων ζώων έγινε την Πέμπτη 9 Ιανουαρίου, στο γραφείο του Δημάρχου Δοξάτου κ. Θέμη Ζεκερίδη, ο οποίος είχε και την πρωτοβουλία για τη σχετική κίνηση (τα όσα διημείφθησαν στη σύσκεψη ήρθαν στο φως της δημοσιότητας από την εφημερίδα «Εργασία… συν» την Πέμπτη 16 Ιανουαρίου, αρ. φύλλου 641, όταν και έγινε το πρώτο σχετικό δημοσίευμα για τη συγκεκριμένη προσπάθεια). Αρχικά, ο σχεδιασμός ήθελε τη δημιουργία διαδημοτικού συνδέσμου, όμως, στην πορεία κι αφού έγινε γνωστό ότι ο σύνδεσμος θα πρέπει να έχει ενεργό ΑΦΜ για να υποβάλει πρόταση (μια διαδικασία που δεν θα μπορούσε να ολοκληρωθεί μέχρι την προθεσμία υποβολής προτάσεων), επιλέχθηκε η διαδικασία της προγραμματικής σύμβασης. Πάντως, όπως ειπώθηκε και στην πρόσφατη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Δράμας, η προσπάθεια για σύσταση διαδημοτικού συνδέσμου για τη διαχείριση των αδέσποτων ζώων συντροφιάς θα συνεχιστεί, ανεξάρτητα από την εξέλιξη που θα υπάρξει με την προγραμματική σύμβαση.

Κατά τη διάρκεια συζήτησης του θέματος στο Δημοτικό Συμβούλιο έγινε αναδρομή στο ιστορικό τόσο από τον αρμόδιο Αντιδήμαρχο κ. Μιχάλη Μουρβετίδη όσο και από τον επικεφαλής της παράταξης «Αυτοδιοίκηση Πολιτών» κ. Στέργιο Ηλιόπουλο, ο οποίος είχε οριστεί από πλευράς αντιπολιτεύσεων για να συμμετέχει στις σχετικές συναντήσεις. Το θέμα ψηφίστηκε ομόφωνα, με όλες τις παρατάξεις να συμφωνούν για την αναγκαιότητα που υφίσταται για ουσιαστικές κινήσεις στο ζήτημα της διαχείρισης των αδέσποτων ζώων συντροφιάς, αν και κατά τη διάρκεια της συζήτησης εκφράστηκαν προβληματισμοί και για το πόσο η προσπάθεια αυτή για χρηματοδότηση από το πρόγραμμα «Φιλόδημος ΙΙ» θα έχει αίσια έκβαση, αλλά και για τεχνικά ζητήματα, όπως η δυναμικότητα του καταφυγίου και το μέρος που θα δημιουργηθεί. Όπως είπε ο κ. Ηλιόπουλος, αλλά και η Δημοτική Σύμβουλος της παράταξής του κ. Χαρούλα Χατζηιωάννου, η οποία ως εθελοντής σε φιλοζωικό σύλλογο δραστηριοποιείται ενεργά στο θέμα των αδέσποτων, μια δομή με δυναμικότητα 240 ζώα θα δημιουργήσει προβλήματα, για αυτό είναι προτιμότερο να δημιουργηθούν 3 μικρότερης δυναμικότητας με δυναμικότητα 80-100 ζώα η καθεμία. Μάλιστα, η κ. Χατζηιωάννου χρησιμοποίησε εκφράσεις όπως «Νταχάου, Γκουαντάναμο και κολαστήριο» για να περιγράψει τη δομή που θα δημιουργηθεί. Επίσης, η θέση του καταφυγίου, όπως ειπώθηκε, είναι ακατάλληλη, καθώς οι εθελοντές, που είναι απαραίτητοι για την εύρυθμη λειτουργία του, θα επιβαρύνονται με επιπλέον έξοδα για τις μετακινήσεις τους. Τελικά, αποφασίστηκε η προγραμματική σύμβαση να ψηφιστεί ως έχει, όμως παρέμεινε ανοιχτό το ενδεχόμενο να υπάρξει, μετά την έγκριση, τροποποίηση του τεχνικού δελτίου, έτσι ώστε να δημιουργηθούν περισσότερα καταφύγια και σε άλλους Δήμους του Νομού. Όπως είπε ο κ. Ηλιόπουλος, το ενδεχόμενο αυτό συζητήθηκε και σε επαφές που είχε με υπηρεσιακό παράγοντα του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και μπορεί να γίνει. Όσον αφορά το διαδημοτικό σύνδεσμο, δεν λήφθηκε κάποια σχετική απόφαση, καθώς θα πρέπει να ωριμάσει το ζήτημα. Πάντως, ο επικεφαλής της παράταξης «Project Δράμα 2020» κ. Αλέξανδρος Τσιαμπούσης ανέφερε πως αν προχωρήσει η προγραμματική σύμβαση για το διαδημοτικό καταφύγιο, τότε ο σύνδεσμος που θα δημιουργηθεί στο μέλλον θα έχει στη διάθεσή του τρεις σχετικές δομές για τη διαχείριση των αδέσποτων ζώων, το καταφύγιο των 4 Δήμων, το καταφύγιο στο Δήμο Παρανεστίου και το Κυνοκομείο του Δήμου Δράμας.

Αξίζει να σημειωθεί, ότι με άλλη απόφασή του, το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Δράμας αποφάσισε να αποδεχτεί τη συμμετοχή στο πρόγραμμα «Φιλόδημος ΙΙ» για το διαδημοτικό καταφύγιο, ως εύλογη συνέχεια της έγκρισης της προγραμματικής σύμβασης, όμως επίσης αποφάσισε να αποσύρει άλλη πρόταση που είχε υποβάλει στο συγκεκριμένο πρόγραμμα. Ο Δήμος Δράμας ζητούσε τη χρηματοδότηση μέσα από το πρόγραμμα «Φιλόδημος ΙΙ» με ποσό 60.000 ευρώ για διάφορα υλικά για το Κυνοκομείο, όμως επειδή ο κάθε Δήμος μπορεί να υποβάλλει μόνο μία πρόταση συμμετοχής και για να μην δημιουργηθεί τυπικό κώλυμα στην προσπάθεια για το διαδημοτικό καταφύγιο, αποφασίστηκε η συγκεκριμένη πρόταση για τις 60.000 ευρώ να αποσυρθεί.

 

Τα υπόλοιπα θέματα της συνεδρίασης

 

Όσον αφορά τα υπόλοιπα θέματα της συνεδρίασης, το Δημοτικό Συμβούλιο αποφάσισε τη χρηματοδότηση του Μουσικοδραματικού Συλλόγου Χωριστής «Η Αναγεννηθείσα Μακεδονία» με ποσό 18.000 ευρώ για το Καρναβάλι της Χωριστής. Επίσης, εγκρίθηκε η προγραμματική σύμβαση μεταξύ του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης και του Δήμου Δράμας για τη χρηματοδότηση του Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας με ποσό 500.000 ευρώ για κάθε ένα από τα επόμενα τρία χρόνια. Το Υπουργείο και ο Δήμος θα χρηματοδοτούν το θεσμό με 225.000 ευρώ έκαστος και η Περιφέρεια με 50.000 ευρώ. Τέλος, το Δημοτικό Συμβούλιο υιοθέτησε ομόφωνα ψηφίσματα, έτσι όπως κατατέθηκαν, για το Σωματείο Καθαριστριών Ν. Δράμας και για τη στήριξη του θεσμού των ΚΔΑΠ και ΚΔΑΠμεΑ.

 

48 ερωτήματα στην προημερησίας διάταξης συζήτηση από 15 Δημοτικούς Συμβούλους της αντιπολίτευσης!

 

Σχετικά με την προημερησίας διάταξης συζήτηση, για ακόμη μια φορά, εκφράστηκαν αντιρρήσεις για τη διαδικασία που ακολουθείται, με τον Πρόεδρο του σώματος κ. Ανδρέα Χαραλαμπίδη να αναφέρει ότι θα υπάρξει συζήτηση για την αλλαγή του κανονισμού μέσω διαπαραταξιακής επιτροπής, αφού όμως πρώτα εκδοθεί πρότυπος κανονισμός από την ΚΕΔΕ.

Πάντως, στη συγκεκριμένη συνεδρίαση τέθηκαν 48 ερωτήματα (!!!) από 15 Δημοτικούς Συμβούλους της αντιπολίτευσης και στη συνέχεια για περισσότερα εξ αυτών υπήρξαν απαντήσεις από στελέχη της Δημοτικής Αρχής. Είναι βέβαια προς διερεύνηση το κατά πόσο βοηθά την επίλυση θεμάτων καθημερινότητας του Δήμου αυτή η… πανσπερμία ερωτημάτων, καθώς μόνο εκβάθυνση και ουσιαστική συζήτηση δεν μπορεί να υπάρξει…