ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΔΡΑΜΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΔΟ 2014-2019

 

 

  • Αποχαιρετιστήριο κλίμα με ευχαριστίες, ευχές, συγγνώμες, αλλά και αναφορές στο νέο κύκλο που ανοίγει

 

ΡΕΠΟΡΤΑΖ

ΘΑΝΑΣΗΣ ΣΙΟΥΤΟΠΟΥΛΟΣ

 

Την Τετάρτη 21 Αυγούστου 2019 πραγματοποιήθηκε η τελευταία συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Δράμας για την αυτοδιοικητική περίοδο 2014-2019 και ως λογικό επακόλουθο υπήρξαν πλήθος ευχαριστιών για τη θητεία που ολοκληρώθηκε, αλλά και αναφορών σε αυτή που έρχεται, καθώς και έκφραση ευχών σε πολιτικό επίπεδο για τους νεοεκλεγέντες και επανεκλεγέντες και σε προσωπικό – επαγγελματικό για αυτούς που δεν κατάφεραν να εκλεγούν εκ νέου. Όπως ειπώθηκε, άλλωστε, κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης ο τίτλος του τραγουδιού «αυτοί που φεύγουν και αυτοί που μένουν» ήταν αυτός που ταίριαζε στη συγκεκριμένη συνεδρίαση.

Χαρακτηριστικό της προημερησίας διάταξης συζήτηση ήταν το γεγονός ότι ο Πρόεδρος του σώματος κ. Κωνσταντίνος Μπαϊρακτάρης, ο Δήμαρχος Δράμας κ. Χριστόδουλος Μαμσάκος και οι επικεφαλής των παρατάξεων της αντιπολίτευσης στις τοποθετήσεις του στάθηκαν αποκλειστικά στο κλείσιμο του συγκεκριμένου αυτοδιοικητικού κύκλου και στο άνοιγμα του νέου, ο οποίος μάλιστα έχει ως κύριο χαρακτηριστικό την εφαρμογή του «Κλεισθένη». Έτσι, υπήρξαν σχετικές τοποθετήσεις για τις αλλαγές της νομοθεσίας, όπως προέκυψαν και από το νομοσχέδιο για την «κυβερνησιμότητα των ΟΤΑ», που ψηφίστηκε στη Βουλή στις αρχές Αυγούστου, αλλά και για το πνεύμα συνεργασιών που προωθεί ο «Κλεισθένης», καθώς η νέα Δημοτική Αρχή δεν διαθέτει την πλειοψηφία στο νέο Δημοτικό Συμβούλιο.

Η τελευταία συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου για την περίοδο 2014-2019 διήρκεσε περίπου δυόμιση ώρες, αρχίζοντας στις 18.40 και τελειώνοντας στις 21.10. Συνολικά συζητήθηκαν 39 θέματα (35 τακτικά και 4 έκτακτα), εκ των οποίων τα 30 ψηφίστηκαν ομόφωνα, τα 8 κατά πλειοψηφία, ενώ για 1 θέμα αποφασίστηκε η αναβολή λήψη απόφασης. Πάντως σε καμία στιγμή οι τόνοι δεν ανέβηκαν, με το κλίμα σαφώς να επηρεάζεται από το γεγονός ότι η συνεδρίαση ήταν η τελευταία με την παρούσα σύνθεση για το σώμα, με πολλούς Δημοτικούς Συμβούλους να αποχαιρετούν τα έδρανα του Δημοτικού Συμβουλίου.

Με την έναρξη της συνεδρίασης ο Πρόεδρος κ. Μπαϊρακτάρης εξέφρασε τις ευχαριστίες του προς όλα τα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου για τη συνεργασία, καθώς και για τη συμβολή τους στο έργο που επιτελεί ο Πρόεδρος του σώματος. Αφού ευχήθηκε στους νεοεκλεγμένους, ο κ. Μπαϊρακτάρης έκανε αναφορές στη συνεργασία που πρέπει να έχουν όλοι οι Δημοτικοί Σύμβουλοι τη νέα περίοδο για να πάει μπροστά ο τόπος.

Ο Δήμαρχος Δράμας κ. Μαμσάκος σημείωσε πως στην θητεία που ολοκληρώθηκε υπήρχαν θετικές και αρνητικές στιγμές, τονίζοντας πως «όλοι μας προσπαθούμε για το καλό των συμπολιτών μας», καθώς «μας ενδιέφερε να τιμήσουμε και να εκπροσωπήσουμε επάξια τους συμπολίτες μας». Ο κ. Μαμσάκος εξέφρασε τις ευχαριστίες του προς όλους τους Δημοτικούς Συμβούλους, καθώς και τις ευχές του προς τους επανεκλεγέντες, ενώ ζήτησε συγγνώμη, αν υπήρξαν στιγμές λαθών ή αν δυσαρέστησε κάποιους προσωπικά και όχι πολιτικά.

Ο επικεφαλής της παράταξης «πόλη+ζωή» κ. Μιχάλης Μλεκάνης, στην τοποθέτησή του, ανέφερε πως «το Δημοτικό Συμβούλιο δεν ήταν από τα πλέον παραγωγικά» και «αυτό δεν είναι καλό». Μάλιστα ζήτησε να τον συγχωρέσουν όσοι θεωρούν ότι τους πίκρανε ή τους δυσαρέστησε. Ο κ. Μλεκάνης ευχήθηκε καλή συνέχεια σε όσους δεν εκλέχτηκαν, αλλά και σε όσους επανεκλέχτηκαν και στη συνέχεια μίλησε για τον «Κλεισθένη» και τη νέα αυτοδιοικητική περίοδο. Άσκησε κριτική στις αλλαγές που επήλθαν με το νομοσχέδιο του Υπουργείου Εσωτερικών, λέγοντας πως θίγεται βάναυσα η Τοπική Αυτοδιοίκηση, αλλά και η ίδια η Δημοκρατία, καθώς το ίδιο κράτος αφαιρεί ευθύνες και δυνατότητες που ανέθεσε ο λαός με την ψήφο του.

Ο Δημοτικός Σύμβουλος της παράταξης «Νέα Εποχή – Νέα Δράμα» κ. Ανδρέας Χαραλαμπίδης ευχήθηκε σε αυτούς που εκλέχτηκαν να συνεχίσουν με σύνεση στο επόμενο Δημοτικό Συμβούλιο, ενώ για όσους δεν κατάφεραν να εκλεγούν ευχήθηκε καλή σταδιοδρομία στα επαγγελματικά τους. Όπως είπε, «ο κόσμος θα μας κρίνει από το έργο μας» και για αυτό πρέπει «να μην ξεχάσουμε τι λέγαμε προεκλογικά όλοι μας».

Ο επικεφαλής της παράταξης «Project Δράμα 2020» κ. Αλέξανδρος Τσιαμπούσης εξέφρασε τις ευχαριστίες του προς τον προκάτοχό του κ. Βαγγέλη Καλφόπουλο, ενώ στάθηκε ιδιαίτερα στη συνεργασία που υπήρξε με τους επικεφαλής των άλλων παρατάξεων της αντιπολίτευσης, κάνοντας λόγο για «καλή και έντιμη συνεργασία». «Θεωρώ ότι αυτή τη συνεργασία θα τη συνεχίσουμε» πρόσθεσε ο κ. Τσιαμπούσης και εξέφρασε την ελπίδα να αναπτυχθεί συνεργασία και με τη Δημοτική Αρχή. Τοποθετούμενος για τη νέα αυτοδιοικητική περίοδο, ο επικεφαλής της παράταξης «Project Δράμα 2020» άσκησε κριτική στη Δημοτική Αρχή, καθώς, όπως είπε, από τις εκλογές και μετέπειτα δεν έγινε κάποια προσπάθεια για να παρουσιαστεί στις παρατάξεις της αντιπολίτευσης ένα πρόγραμμα, μέσω σχετικών συναντήσεων. Χαρακτηριστικά τόνισε ότι «πρέπει να συζητάμε περισσότερο», «να προωθούμε αυτά που συμφωνούμε» και «να βρίσκουμε λύσεις σε αυτά που διαφωνούμε». Ο κ. Τσιαμπούσης χαρακτήρισε τη νέα περίοδο ως «ενδιαφέρουσα για όλους μας», υπογραμμίζοντας ότι «όλοι μας θα κριθούμε από το πώς θα λειτουργήσουμε».

Ο επικεφαλής της παράταξης «Λαϊκή Συσπείρωση» κ. Γιάννης Στεφανίδης, ο οποίος εκλέχτηκε Περιφερειακός Σύμβουλος, προχώρησε σε προσωπικό απολογισμό της παρουσίας του στο Δημοτικό Συμβούλιο και τόνισε ότι ο ίδιος λάμβανε αποφάσεις «με κύριο γνώμονα το συμφέρον των κατοίκων της περιοχής». Όπως είπε «το μεγαλύτερο μέρος των μελών του Δημοτικού Συμβουλίου δεν είχε δόκιμη προσφορά στον τόπο», ενώ υπήρξαν «άτομα που δεν πάτησαν στις συνεδριάσεις και εκλέχτηκαν και άτομα με προσφορά που δεν εκλέχτηκαν». Ο κ. Στεφανίδης ανέφερε πως με τη νέα του ιδιότητα, όπου μπορεί να βοηθήσει την περιοχή, θα το κάνει, ενώ ευχήθηκε προς το νέο Δημοτικό Συμβούλιο καλή θητεία.

Λαμβάνοντας το λόγο ο Δήμαρχος κ. Μαμσάκος σημείωσε πως ο ίδιος δεν βάδισε ποτέ με γνώμονα την προχειρότητα και δεν θα μπορούσε να προχωρήσει σε συζητήσεις, όταν δεν είχαν οριστικοποιηθεί οι αλλαγές στον «Κλεισθένη» από το κυβερνητικό νομοσχέδιο. Όπως σημείωσε, πλέον, τώρα που οι αλλαγές είναι οριστικές, ο ίδιος σχεδιάζει να βρεθεί με μονωμένα με την κάθε παράταξη για να συζητήσει, έχοντας πάντα ως στόχο η νέα θητεία να είναι παραγωγική.

 

Πρόταση για κατάργηση της ΔΕΚΠΟΤΑ τη νέα περίοδο

 

Για άλλη μια φορά στη συζήτηση των τακτικών θεμάτων ξεχώρισαν αυτά που αφορούν την ΔΕΚΠΟΤΑ. Πάντως αναφορές για το μέλλον της συγκεκριμένη δημοτικής επιχείρησης υπήρξαν και στην προημερησίας διάταξης συζήτηση, με τον επικεφαλής της παράταξης «πόλη+ζωή» κ. Μιχάλη Μλεκάνη να αναφέρει πως η παράταξή του προτίθεται να φέρει στο νέο Δημοτικό Συμβούλιο πρόταση για κατάργηση της ΔΕΚΠΟΤΑ, τονίζοντας ότι είναι πιθανό να έχει την πλειοψηφία του σώματος. Αξίζει να σημειωθεί ότι την άποψη για κλείσιμο της εν λόγω δημοτικής επιχείρησης έχουν εκφράσει και οι επικεφαλής των παρατάξεων «Project Δράμα 2020», «Αυτοδιοίκηση Πολιτών» και «Λαϊκή Συσπείρωση» κ.κ. Αλέξανδρος Τσιαμπούσης, Στέργιος Ηλιόπουλος και Γιάννης Στεφανίδης αντίστοιχα. Μάλιστα, στην πρόσφατη συνεδρίαση, αυτή τη θέση επανέλαβαν οι κ.κ. Τσιαμπούσης και Στεφανίδης.

Πάντως, τοποθετούμενος ο απερχόμενος Πρόεδρος της ΔΕΚΠΟΤΑ κ. Γιώργος Ψαρράς ανέφερε πως ο ίδιος είναι «περήφανος για τη σημαντική και σοβαρή δουλειά που έγινε αυτά τα χρόνια», ενώ πρόσθεσε ότι το παρών Διοικητικό Συμβούλιο της επιχείρησης θα λάβει την απαραίτητη απόφαση «για να πάνε αυτά που πρέπει εκεί που πρέπει». «Το ότι φεύγω δεν σημαίνει ότι θα σταματήσω αυτό τον αγώνα», πρόσθεσε. Παράλληλα, ο κ. Ψαρράς ανέφερε ότι ο ίδιος θα παραδώσει τη δημοτική επιχείρηση στον επόμενο Πρόεδρο με ισολογισμούς, πορίσματα ορκωτών, μητρώο παγίων, ταμεία, απαιτήσεις και υποχρεώσεις, τονίζοντας ότι η νυν Δημοτική Αρχή δεν παρέλαβε αυτά που έπρεπε από τους προκατόχους της.