ΣΚΟΠΟΣ ΤΗΣ ΕΠΙΛΟΓΗΣ ΝΑ ΣΤΑΛΕΙ ΜΗΝΥΜΑ ΑΓΑΠΗΣ ΚΑΙ ΕΛΠΙΔΑΣ ΚΑΙ ΝΑ ΕΚΦΡΑΣΤΕΙ ΓΙΑ ΑΚΟΜΗ ΜΙΑ ΦΟΡΑ ΤΟ ΑΙΤΗΜΑ ΤΗΣ ΔΡΑΜΙΝΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΑΣ ΓΙΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΟΓΚΟΛΟΓΙΚΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΣΤΟ ΓΕΝΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΔΡΑΜΑΣ

 

 

  • Συμμετοχή των μαθητών Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης με βιωματικές δράσεις και συνεργασία με το Σύλλογο Φίλων Παιδιών με Καρκίνο «ΕΛΠΙΔΑ»

 

 

ΡΕΠΟΡΤΑΖ

ΘΑΝΑΣΗΣ ΣΙΟΥΤΟΠΟΥΛΟΣ

 

 

Η δράση «Το Δάσος των Ευχών και της Ελπίδας» της φετινής Ονειρούπολης, η οποία θα ανοίξει για 15η χρονιά τις πύλες της στις 4 Δεκεμβρίου, θα είναι αφιερωμένη στο Σύλλογο Καρκινοπαθών Ν. Δράμας. Αυτό ανακοινώθηκε σε σχετική συνέντευξη τύπου, με τη συμμετοχή του Δημάρχου Δράμας κ. Χριστόδουλου Μαμσάκου, του Προέδρου της ΔΕΚΠΟΤΑ κ. Γιώργου Ψαρρά, της Προέδρου του Συλλόγου Καρκινοπαθών Ν. Δράμας κ. Ευγενίας Σαραφίδου, του Διευθυντή Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Δράμας κ. Σπύρου Κιουλάνη, του εκπροσώπου της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Δράμας κ. Σάββα Δημητριάδη και του πρώην Δημάρχου Δράμας κ. Θωμά Μαργαρίτη.

Η συγκεκριμένη επιλογή έχει ως στόχο να στείλει ένα μήνυμα αγάπης και ελπίδας και παράλληλα να εκφραστεί για ακόμη μια φορά το αίτημα της τοπικής κοινωνίας για δημιουργία Ογκολογικού Τμήματος στο Γενικό Νοσοκομείο Δράμας. Αξίζει να σημειωθεί ότι στο πλαίσιο της δράσης θα αναπτυχθεί συνεργασία με το Σύλλογο Φίλων Παιδιών με Καρκίνο «ΕΛΠΙΔΑ». Στο «Δάσος των Ευχών και της Ελπίδας» θα συμμετέχουν τα σχολεία της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Δράμας, με τους μαθητές να εκφράζουν τα συναισθήματά τους μέσω βιωματικών δράσεων.

Επίσης και φέτος θα υπάρχει ο τεράστιος κουμπαράς Αγάπης στο σπίτι της δράσης, έτσι ώστε να ενισχυθεί η προσπάθεια του Συλλόγου Καρκινοπαθών για την αγορά ενός απαγωγού, ένα μηχάνημα που χρησιμοποιείται για την διάλυση κυτταροστατικών (ουσίες που περιλαμβάνονται στις χημειοθεραπείες) το οποίο θα δώσει τη δυνατότητα στους ασθενείς να μην ταλαιπωρούνται με τη μετακίνησή τους εκτός του Νομού Δράμας.

Στις δηλώσεις του ο Δήμαρχος κ. Μαμσάκος ανέφερε ότι «φέτος μια συμβολική και επετειακή χρονιά για την Ονειρούπολη, καθώς κλείνει 15 χρόνια παρουσίας στα εορταστικά δρώμενα όχι μόνο της πόλης μας αλλά και ολόκληρης της χώρας, η δράση του “Δάσους των Ευχών και της Ελπίδας” είναι αφιερωμένη στο Σύλλογο Καρκινοπαθών Δράμας, στηρίζοντας την μεγάλη προσπάθεια όλων των ανθρώπων του στον καθημερινό αγώνα που δίνουν». Για αυτό, συνέχισε ο κ. Μαμσάκος, «με ιδιαίτερη χαρά και συγκίνηση, θελήσαμε από κοινού με την κ.. Σαραφίδου η ελπίδα του “Δάσους των Ευχών και της Ελπίδας” να συναντήσει την “ΕΛΠΙΔΑ” του Συλλόγου Φίλων Παιδιών με Καρκίνο και μαζί να γίνουν μια τεράστια αγκαλιά για όλα τα παιδιά, χαρίζοντας χαμόγελα στα πρόσωπά τους και σε όλους εμάς δύναμη να συνεχίσουμε να προσφέρουμε, ενισχύοντας την έννοια του εθελοντισμού που αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της Ονειρούπολης, αλλά και του ίδιου του Συλλόγου Καρκινοπαθών Ν. Δράμας». «Σε αυτή την προσπάθεια ζητήσαμε τη συμμετοχή των σχολείων, έτσι ώστε η φαντασία, η δημιουργικότητα και η αγάπη που πλημμυρίζει τις ψυχές των παιδιών να έχουν πρωταγωνιστικό ρόλο, να συμμετέχουν στην Ονειρούπολη αυτής της χρονιάς, έτσι ώστε η Ονειρούπολη να γίνει ονείρου πόλη για τα παιδιά της “Ελπίδας” όλου του κόσμου», πρόσθεσε ο Δήμαρχος Δράμας.

Ο Πρόεδρος της ΔΕΚΠΟΤΑ κ. Ψαρράς, μιλώντας στα Μ.Μ.Ε., εξέφρασε τη χαρά του για την επιλογή να αφιερωθεί η δράση του “Δάσους των Ευχών και της Ελπίδας” στο Σύλλογο Καρκινοπαθών Ν. Δράμας και ευχήθηκε η συγκεκριμένη δράση «κάθε χρόνο να γίνεται πιο ισχυρή με μεγαλύτερη συμμετοχή όλων σε θέματα που είναι ιδιαίτερα ευαίσθητα». Ακόμη, ο κ. Ψαρράς σημείωσε: «Είναι μια μεγάλη προσπάθεια και θέλουμε να γίνει όσο το δυνατόν καλύτερη για να αποδείξουμε πως όλοι μαζί μπορούμε να καταφέρουμε πολλά».

Η Πρόεδρος του Συλλόγου Καρκινοπαθών κ. Σαραφίδου ευχαρίστησε το Δήμαρχο Δράμας και τον Πρόεδρο της ΔΕΚΠΟΤΑ για την αφιέρωση της δράσης στο Σύλλογο Καρκινοπαθών και εξήγησε ποιοι είναι οι στόχοι αυτής της επιλογής:

«-Να μπορέσουμε όλοι μαζί να δώσουμε χαρά και δύναμη στα παιδιά αυτά που δίνουν καθημερινά τον αγώνα τους για την ίδια τους τη ζωή. Όποιος διαβαίνει το δρόμο του καρκίνου ξέρει τη μεγάλη αξία έχει να παλεύεις για τη ζωή.

-Να μεταφέρουμε το μήνυμα αγάπης και αλληλεγγύης που όλα αυτά τα χρόνια αποτελεί θεμέλιο λίθο της Ονειρούπολης και να το ισχυροποιήσουμε ακόμα περισσότερο μέσα από την σταδιακά αυξανόμενη συμμετοχική διαδικασία.

-Να μπορέσουμε να ενημερώσουμε ακόμα περισσότερο τον κόσμο για το πόσο ζωτικής σημασίας είναι να γίνουμε όλοι δότες μυελού των οστών, μεγαλώνοντας την αλυσίδα αγάπης που έχει ξεκινήσει ο Σύλλογος Φίλων Παιδιών με Καρκίνο “ΕΛΠΙΔΑ”.

-Να ακουστεί για ακόμη μια φορά μέσα από την διαδικασία αυτή η φωνή και το πάγιο αίτημα του Συλλόγου Καρκινοπαθών Δράμας για την δημιουργία Ογκολογικού Τμήματος στο Γενικό Νοσοκομείο της Δράμας που θα προσφέρει ανακούφιση αλλά και ουσιαστική περίθαλψη και στήριξη στους ασθενείς, που δυστυχώς στον Νομό Δράμας παρουσιάζουν, ανησυχητικές πλέον, αυξητικές τάσεις, όσον αφορά τα αριθμητικά δεδομένα που καταγράφονται στην περιοχή μας.

-Να μπορέσουμε να βοηθήσουμε την πόλη μας να αποκτήσει κυρίαρχο ρόλο στην διαδικασία αντιμετώπισης ευαίσθητων θεμάτων».

Η Διευθυντής της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Δράμας κ. Κιουλάνης ανέφερε ότι θα υπάρξουν «πολλαπλά οφέλη για τους μαθητές», «σε συναισθηματικό και σε μεταγνωστικό επίπεδο». Όπως είπε, πέρα από τη διαδικασία της γνώσης είναι εξίσου σημαντικοί οι μαθητές «να μπουν σε διαδικασίες βιωματικές, μέσα από τις οποίες θα καλλιεργήσουν την ενσυναίσθηση, θα γίνουν ενεργοί πολίτες και εντέλει καλύτεροι άνθρωποι». «Είναι ιδιαίτερα σημαντικό το γεγονός για εμάς ότι η δράση αυτή και η συμμετοχή μας συμπίπτει με ένα σχολικό έτος, το φετινό, στο οποίο το αφιερώσαμε –όπως κάθε χρόνο κάνουμε ένα ετήσιο αφιέρωμα- σε δύο θεμελιώδη ερωτήματα: “τι άλλο;” και “πώς αλλιώς;”» δήλωσε ο κ. Κιουλάνης, ο οποίος πρόσθεσε ότι τα σχολεία συμμετέχουν ενεργά, καθώς «οι μαθητές μας καλούνται να δημιουργήσουν ένα βιντεοκλίπ μέσα από το οποίο θα εκφράσουν τα συναισθήματά τους, θα δώσουν ένα μήνυμα ελπίδας και αγάπης στα παιδιά το οποίο θα παρουσιαστεί στην Ονειρούπολη και στη συνέχεια στο Ίδρυμα “Ελπίδα”». Όπως είπε η καταληκτική ημερομηνία συμμετοχής των σχολείων είναι η 15η Νοεμβρίου.

Ο εκπρόσωπος της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης κ. Δημητριάδης ανέφερε ότι «η Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Δράμας στηρίζει τη συγκεκριμένη δράση με θέμα “Το Δάσος των Ευχών και της Ελπίδας”» και σημείωσε ότι «τα βασικά εργαλεία με τα οποία η Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση δουλεύει μεθοδολογικά πάνω σε τέτοια σχέδια δράσης, δεν είναι τίποτα άλλο παρά το ότι όσο πιο ισχυρός είναι ο συνεκτικός ιστός των μελών μιας κοινωνίας τόσο πιο πολύ δικαίωμα στην ανάπτυξη και στην πρόοδο κατέχει». «Αυτή η δράση αυτή συνδέεται και εμπλέκεται διαθεματικά με την εικαστική αγωγή, με την κοινωνική και πολιτική αγωγή καθώς επίσης και με τα προγράμματα αγωγής υγείας και των πολιτιστικών θεμάτων» ανέφερε ο κ. Δημητριάδης και πρόσθεσε: «Έχουμε αναπτύξει ένα συγκεκριμένο πλάνο με βάση το οποίο οι μαθητές θα κληθούν να αποκομίσουν συγκεκριμένα βιώματα, παραστάσεις και πρότυπα σκέψεις και συμπεριφοράς με τα οποία όχι απλά θα συμμετέχουν σε αυτή την εκδήλωση, αλλά ουσιαστικά θα αντλήσουν τις απαραίτητες δυνάμεις προκειμένου να είναι έτοιμα στο επόμενο διάστημα της ζωής τους να αναλάβουν θέση ενεργού και υπεύθυνου πολίτη για τα παρόμοια ζητήματα που αντιμετωπίζει η πόλη». «Ενώνουμε την φωνή μας με τους διοργανωτές και προσπαθούμε μέσα από αυτή την δράση να ισχυροποιήσουμε την θέση μας στην κοινωνική προσφορά και να δημιουργήσουμε έναν ισχυρό κωδικό θεραπείας μιας ανίατης ασθένειας που αναμφίβολα για εμάς δεν είναι ο καρκίνος, αλλά η έλλειψη κοινωνικής συνοχής, η έλλειψη ενσυναίσθησης και αλληλεγγύης προς τα άτομα τα οποία δίνουν έναν τόσο σκληρό αγώνα» επεσήμανε ακόμη ο κ. Δημητριάδης.

Τέλος, ο πρώην Δήμαρχος κ. Μαργαρίτης υπογράμμισε ότι η Ονειρούπολη «αγκαλιάστηκε από ολόκληρη την τοπική κοινωνία αλλά και από ολόκληρη την Ελλάδα και είναι μια εκδήλωση χαράς, αγάπης, όχι μόνο για τους υγιείς ανθρώπους, αλλά κυρίως αλληλεγγύης για αυτούς που πάσχουν». Ακόμη ο κ. Μαργαρίτης επεσήμανε: «Θεωρώ ότι είναι πάρα πολύ σημαντικό αυτό το πάντρεμα που επιχειρείται μεταξύ της δράσης του “Δάσους των ευχών και της ελπίδας”, με τον Σύλλογο Φίλων Παιδιών με Καρκίνο “ΕΛΠΙΔΑ”, με Πρόεδρο την κ. Μαριάννα Βαρδινογιάννη, και τον Σύλλογο Καρκινοπαθών Ν. Δράμας».