ΚΑΛΕΣΜΑ ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ ΠΟΥ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΠΟΙΟΥΝΤΑΙ ΣΤΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΕΣΤΙΑΣΗΣ ΝΑ ΔΙΑΜΟΡΦΩΣΟΥΝ ΚΑΤΑΛΛΗΛΟΥΣ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥΣ ΧΩΡΟΥΣ

 

  • Α. Σολάκης, Αντιδήμαρχος Οικονομικών, υπεύθυνος για τη Δημοτική Αστυνομία: «Δεν θα δοθεί πλέον καμιά περίοδος χάριτος… Έχει δοθεί μεγάλη ανοχή, γιατί καταλαβαίνω ότι πρόκειται για αλλαγή νοοτροπίας και συμπεριφοράς και αυτό χρειάζεται χρόνο. Κατανόηση υπήρχε, τώρα όμως δεν θα υπάρξει καμιά ανοχή»

 

 

Με σκοπό την ενημέρωση όλων των πολιτών και ιδίως των επαγγελματιών που δραστηριοποιούνται στο χώρο της εστίασης για την εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου ο Αντιδήμαρχος Οικονομικών του Δήμου Δράμας, υπεύθυνος για τη Δημοτική Αστυνομία, κ. Άγγελος Σολάκης, μίλησε στην εφημερίδα «Εργασία… συν», την Τετάρτη 24 Οκτωβρίου 2018. Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε «υπάρχει ένας νόμος και αυτός θα εφαρμοστεί», τονίζοντας ότι το ζήτημα δεν είναι εισπρακτικό για το Δήμο, αλλά έχει να κάνει με την υγεία των πολιτών. Ο κ. Σολάκης εξήγγειλε την έναρξη ελέγχων για το κάπνισμα από τη Δημοτική Αστυνομία, καλώντας τους επαγγελματίες να συμμορφωθούν με όσα ορίζει η νομοθεσία, αλλά και να διαμορφώσουν, εφόσον το επιθυμούν, κατάλληλους εξωτερικούς χώρους για τους καπνιστές.

Ο κ. Σολάκης σημείωσε ότι με την αλλαγή του καιρού, «περιορίζονται οι χώροι» και για αυτό «θα είμαστε αναγκασμένοι να πηγαίνουμε στα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος, όπου έχουμε κλειστούς χώρους. Εκεί θα πρέπει να προσέξουμε και να εφαρμόσουμε, όπως οφείλουμε, το νόμο. Ο νόμος λέει όχι κάπνισμα σε κλειστούς δημόσιους χώρους. Εδώ θα πρέπει να ενσκήψουν όλοι οι επαγγελματίες πάνω σε αυτό και να φροντίσουν να το τηρήσουν. Γιατί πρέπει να φροντίζουν για την υγεία των συνανθρώπων τους και πρέπει να τηρούν τις κείμενες διατάξεις για τον τρόπο λειτουργίας των καταστημάτων τους».

Ο Αντιδήμαρχος του Δήμου Δράμας εξήγησε ότι «θα γίνονται αυστηρά πάρα πολλοί έλεγχοι, από διάφορες υπηρεσίες, όπως π.χ. η Αστυνομία, το Υγειονομικό, η Δημοτική Αστυνομία και όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς οι οποίοι είναι αρμόδιοι για να εφαρμόσουν το νόμο», προσθέτοντας ότι «δεν θα δοθεί πλέον καμιά περίοδος χάριτος, γιατί έχουμε ήδη δώσει την προηγούμενη και την προπροηγούμενη σαιζόν». Ο κ. Σολάκης τόνισε ότι δεν μπορεί να παραβλεφθεί η εφαρμογή του νόμου από κανέναν υπάλληλο, γιατί αυτό είναι παράβαση καθήκοντος, σημειώνοντας πως «ο Δήμος ποτέ, σε καμία παράβαση, είτε πρόκειται για Κ.Ο.Κ. είτε για τσιγάρο είτε για ο,τιδήποτε άλλο, δεν ενδιαφέρεται για το εισπρακτικό κομμάτι. Αυτό μας είναι τελείως αδιάφορο. Και εξάλλου στα έσοδα του Δήμου τα έσοδα από πρόστιμα και παραβάσεις είναι ένα πάρα πολύ μικρό ποσοστό».

Ο κ. Σολάκης ανέφερε ότι θα γίνονται «εντατικοί έλεγχοι από όλες τις αρμόδιες υπηρεσίες» και οι δηλώσεις του έχουν σκοπό να υπενθυμίσουν σε όλους ότι «υπάρχει ένας νόμος που πρέπει να τηρηθεί». Αξίζει να σημειωθεί ότι για την εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου η Δημοτική Αστυνομία, σε μια περίοδο τριών χρόνων, έχει πραγματοποιήσει 201 ελέγχους, με 29 βεβαιωμένες παραβάσεις, εκ των οποίων οι 2 είχαν ως αποτέλεσμα την αφαίρεση άδειας και η 1 τη σφράγιση καταστήματος για 10 ημέρες.

«Έχει δοθεί μεγάλη ανοχή, γιατί καταλαβαίνω ότι πρόκειται για αλλαγή νοοτροπίας και συμπεριφοράς και αυτό χρειάζεται χρόνο. Κατανόηση υπήρχε, τώρα όμως δεν θα υπάρξει καμιά ανοχή» ανέφερε ο Αντιδήμαρχος του Δήμου Δράμας και κάλεσε τους επαγγελματίες «να διαμορφώσουν έτσι χώρους έξω από το κατάστημα», ώστε να εξυπηρετούνται όσοι επιθυμούν να καπνίσουν. Τέλος, ο κ. Σολάκης επεσήμανε ότι οι έλεγχοι όσον αφορά τη Δημοτική Αστυνομία ξεκινούν την τρέχουσα εβδομάδα, ενώ ήδη έχουν ξεκινήσει αντίστοιχοι έλεγχοι από την Αστυνομία και το Υγειονομικό.

 

Θανάσης Σιουτόπουλος