ΟΜΙΛΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΚΑΙ ΤΟ 1821 ΑΠΟ ΤΟΝ ΣΕΒΑΣΜΙΩΤΑΤΟ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗ ΔΡΑΜΑΣ κ. ΔΩΡΟΘΕΟ ΣΕ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΤΗΣ ΕΝΩΣΗΣ ΑΠΟΣΤΡΑΤΩΝ ΑΞΙΩΜΑΤΙΚΩΝ ΣΤΡΑΤΟΥ, ΤΗΣ ΛΕΣΧΗΣ ΚΑΤΑΔΡΟΜΕΩΝ ΚΑΙ ΤΟΥ ΣΥΝΔΕΣΜΟΥ ΕΦΕΔΡΩΝ ΑΞΙΩΜΑΤΙΚΩΝ ΓΙΑ ΤΑ 202 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ

Εκδήλωση για τα 202 χρόνια από την Επανάσταση του 1821 πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Τετάρτης 22 Μαρτίου 2023, στο Πνευματικό Κέντρο της Ιεράς Μητρόπολης Δράμας. Ομιλητής στην εκδήλωση, η οποία διοργανώθηκε από την Ένωση Αποστράτων Αξιωματικών Στρατού Δράμας, τη Λέσχη Καταδρομέων Νομού Δράμας και τον Σύνδεσμο Εφέδρων Αξιωματικών Νομού Δράμας, ήταν ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Δράμας κ. Δωρόθεος, ο οποίος ανέπτυξε το θέμα «Εκκλησία και 1821».

Τον συντονισμό της εκδήλωσης είχε ο κ. Δημήτρης Τσακαλίδης, Γραμματέας της Λέσχης Καταδρομέων Δράμας, ο οποίος αρχικά ζήτησε από τους παριστάμενους να τηρηθεί ενός λεπτού σιγή στη μνήμη των θυμάτων του σιδηροδρομικού δυστυχήματος των Τεμπών. Ακολούθησαν οι χαιρετισμοί εκ μέρους συνδιοργανωτών.

Ο Πρόεδρος της Ένωσης Αποστράτων Αξιωματικών Στρατού Δράμας κ. Χρήστος Μαυρίδης ανέφερε: «Η Ένωση Αποστράτων Αξιωματικών Στρατού Δράμας αριθμεί περί τα 400 μέλη σε όλο τον Νόμο. Σήμερα γιορτάζουμε τα 202 χρόνια από την ημέρα της κατάληψης της Καλαμάτας, 22 Μαρτίου του 1821, από τις πρώτες δυνάμεις της Επανάστασης, στην οποία και η Εκκλησία μας έπαιξε έναν ενεργό ρόλο στην εμψύχωση των Ελλήνων. Η 25η Μαρτίου 1821, ημέρα ορόσημο για την Ελλάδα, η οποία συνδέεται αμιγώς με την Εκκλησία μας. Δεν θα υπήρχε καταλληλότερος ομιλητής από τον Σεβασμιώτατο κ. Δωρόθεο να αναπτύξει ένα τέτοιο θέμα, Εκκλησία και 1821. Οι ένοπλες δυνάμεις της χώρας μας έχουν πάντα δίπλα τους την Εκκλησία. Να σημειώσουμε εδώ ότι στον Στρατό Ξηράς ο προστάτης είναι ο Άγιος Γεώργιος, πλην Πυροβολικού που είναι η Αγία Βαρβάρα, η Αεροπορία Στρατού έχει τον Προφήτη Ηλία, η Πολεμική Αεροπορία τους Αρχαγγέλους Γαβριήλ και Μιχαήλ και το Πολεμικό Ναυτικό τον Άγιο Νικόλαο».

Ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Εφέδρων Αξιωματικών Νομού Δράμας κ. Γιώργος Ιντζές σημείωσε: «Η 25η Μαρτίου 1821 αποτελεί ορόσημο για την ανεξαρτησία των Ελλήνων από τον τουρκικό ζυγό και μια από τις λαμπρότερες σελίδες της ελληνικής ιστορίας. Κατά τη διάρκεια του αγώνα αυτού, κληρικοί και μοναχοί διαδραμάτισαν καθοριστικό ρόλο στην εξέγερση του υπόδουλου Γένους από κοινού με όλους τους αγωνιστές του 1821, οι οποίοι θυσίασαν τις ζωές και τις περιουσίες τους, προκειμένου εμείς να μπορούμε να απολαύσουμε τα οφέλη της εθνικής ανεξαρτησίας, της ελευθερίας και της ευημερίας. Με αφορμή, λοιπόν, τον εορτασμό της Ελληνικής Επανάστασης και της συνακόλουθης απελευθέρωσης από τον τουρκικό ζυγό, μας δίνεται μια καλή αφορμή και ευκαιρία να σταθούμε με σεβασμό, αυτοσυνειδησία και περηφάνια απέναντι σε αυτό το μεγάλο γεγονός και να δώσουμε την υπόσχεση στον εαυτό μας πως σε περίπτωση που παραστεί οποιαδήποτε εθνική ανάγκη, που θα διακυβεύεται η ελευθερία του Έθνους μας, η εδαφική ακεραιότητα της πατρίδας μας, θα επιδείξουμε το ίδιο αγωνιστικό πνεύμα, σθένος και ηρωικό φρόνημα. Αγαπάμε την Ελλάδα, προσκυνούμε την Ορθοδοξία μας».

Ο κ. Δημήτρης Αμπατζίδης, Πρόεδρος της Λέσχης Καταδρομέων Νομού Δράμας, επεσήμανε: «“Μη ρωτάς τι μπορεί να κάνει η χώρα σου για σένα, αλλά τι μπορείς να κάνεις εσύ για τη χώρα σου” είχε πει ο Αμερικανός Πρόεδρος Τζον Κένεντι. 400 χρόνια σκλαβιάς από τους Οθωμανούς ήταν πάρα πολλά και οι Έλληνες έπρεπε να κάνουν κάτι για την πατρίδα τους. Και πήραν τα όπλα. Έκαναν επανάσταση με τον όρκο “ή να ελευθερωθούμε ή να πεθάνουμε”. Όπως ακριβώς το περιγράφει με απλά λόγια ο Στρατηγός της Επανάστασης Θεόδωρος Κολοκοτρώνης, μιλώντας στους νέους στην Πύκνα. “Όταν αποφασίσαμε να κάνουμε την επανάσταση, δεν συλλογιστήκαμε ούτε πόσοι είμεθα, ούτε πως δεν έχουμε τα άρματα, ούτε ότι οι Τούρκοι εβαστούσαν τα κάστρα και τις πόλεις. Ούτε κανένας φρόνιμος μας είπε ‘πού πάτε εδώ να πολεμήσετε με σιταροκάραβα βατσέλα;’ αλλά ως μία βροχή έπεσε σε όλους μας η επιθυμία της ελευθερίας μας, και όλοι, και ο κλήρος και οι προεστοί και οι καπεταναίοι, και οι πεπαιδευμένοι, και οι έμποροι, μικροί και μεγάλοι, όλοι εσυμφωνήσαμε σε αυτό, με σκοπό να κάνουμε την Επανάσταση”. Αυτό, λοιπόν, που μένει σε εμάς τους νεότερους είναι να παραδώσουμε στα παιδιά μας μια Ελλάδα ελεύθερη, δυνατή, υπερήφανη, όπως της πρέπει».

«Σημαντικός ο ρόλος της Εκκλησίας»

Μετά τους χαιρετισμούς των επισήμων τον λόγο έλαβε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Δράμας κ. Δωρόθεος, ο οποίος εξήγησε πως η «ομιλία δεν έχει έναν προπαγανδιστικό ρόλο με την έννοια ότι είμαι κληρικός και επομένως να μιλήσω για την Εκκλησία και τι ωραία που αγωνίστηκε κλπ.». Ακόμη, ο Σεβασμιώτατος κ. Δωρόθεος επεσήμανε πως «όταν μιλούμε για Εκκλησία δεν εννοούμε τη διοίκηση και μόνο τους Ιεράρχες και μόνο τους κληρικούς, εννοούμε όλο τον πιστό λαό». Ο Μητροπολίτης Δράμας στάθηκε στο μέγεθος της επιτυχίας των Ελλήνων, οι οποίοι έζησαν δύσκολα χρόνια, καταφέρνοντας να ανταπεξέλθουν σε 400 χρόνια οθωμανικής σκλαβιάς, η οποία περιελάμβανε τρία μεγάλα γεγονότα, τους βίαιους εξισλαμισμούς, το παιδομάζωμα και τη μάστιγα των πειρατών στα νησιά.

Για την Επανάσταση του 1821, ο Σεβασμιώτατος κ. Δωρόθεος ανέφερε: «Ο αγώνας ήταν πανελλήνιος. Το Έθνος ουσιαστικά εξεγέρθηκε ολόκληρο. Αν σε μερικά μέρη, όπως είναι η Μακεδονία μας, η Επανάσταση δεν πέτυχε, αυτό δεν οφείλεται στην αβελτηρία του ελληνικού πληθυσμού, αλλά στις επικρατούσες δυσμενείς συνθήκες». Όπως είπε ο Μητροπολίτης Δράμας, στον αγώνα «συμμετείχαν ιερωμένοι και μοναχοί», προσθέτοντας πως «ο ιερεύς δεν μπορεί να συμμετάσχει σε πόλεμο. Αν σκοτώσει, καταθέτει το πετραχήλι του. Δεν λειτουργεί πλέον. Και προτίμησαν να καταθέσουν το πετραχήλι τους, εφόσον θα συμμετείχαν σε πόλεμο, παρά να μείνουν αμέτοχοι». Μάλιστα, ο Σεβασμιώτατος κ. Δωρόθεος έκανε λόγο για «πολύ σπουδαία συμμετοχή» μονών, κληρικών, ιερομονάχων και έγγαμων κληρικών.

Σε δηλώσεις του στην εφημερίδα «Εργασία… συν», ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Δράμας κ. Δωρόθεος υπογράμμισε πως «ήταν ο σημαντικός ο ρόλος της Εκκλησίας» στην Επανάσταση του 1821 και σημείωσε: «Η Επανάσταση ήταν μία εκδήλωση, μία προσπάθεια, όλου του Ελληνισμού. Δεν μπορούμε δηλαδή ούτε να τη χαρακτηρίσουμε ούτε ταξική, ούτε κοινωνική. Ήταν Επανάσταση εθνική. Κι όταν αγωνίζεσαι για το Έθνος, μετέχουν όλοι. Και οι πρόκριτοι και ο απλός λαός και οι γυναίκες και οι άνδρες και η Εκκλησία και οι ιερωμένοι. Έχουμε πάρα πολλά παραδείγματα. Κι όχι μόνο στη νότια Ελλάδα, αλλά και στη βόρεια Ελλάδα, τα οποία δυστυχώς δεν είναι γνωστά. Φυσικά κάθε επανάσταση έχει και τις κηλίδες της, τις άσχημες στιγμές της. Τις είχε και η δική μας επανάσταση. Όταν πας στον πόλεμο, δεν πας με τα καλά σου ρούχα. Πας να πολεμήσεις, που σημαίνει ότι έχουμε και κάποιες άσχημες στιγμές, αλλά όλα αυτά μας δίδαξαν πολλά πράγματα και ελπίζω να μας διδάσκουν και αυτό είναι το σύγχρονο νόημα του 1821. Ότι πρέπει να διδασκόμαστε στη σύγχρονη ζωή μας. Δηλαδή, πως να συμπεριφερόμαστε και πως σαν λαός που πρέπει να πατάμε για να βαδίσουμε στο μέλλον».

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με τη μικτή χορωδία του Δήμου Δράμας, η οποία παρουσίασε επετειακό πρόγραμμα τιμώντας την Επέτειο και τους αγωνιστές του 1821.