«Τι τον νοιάζει τον 16αρη τι έγινε το 1963. Ο ύμνος του ΕΑΜ θυμίζει τις χειρότερες στιγμές της ελληνικής ιστορίας. Αυτές είναι δύο φράσεις του Πρωθυπουργού που δείχνουν τη σχέση της συντηρητικής παράταξης με την ιστορική μνήμη», τόνισε στην αρχή της ομιλίας του στην Ολομέλεια της Βουλής, ο Βουλευτής Δράμας και Τομεάρχης Δικαιοσύνης του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Θεόφιλος Ξανθόπουλος.
Αναφερόμενος στη συνέχεια στην υπό ψήφιση τροπολογία για τον αποκλεισμό των ναζιστικών μορφωμάτων από τις εκλογές σημείωσε:
-Είναι εξαιρετικά κρίσιμο θέμα και συνταγματικά και πολιτικά. Πρέπει και το Σύνταγμα να μην παραβιάσουμε και τη Δημοκρατία να προστατέψουμε από τις ναζιστικές και φασιστικές ιδέες.
-Η μήτρα που γεννά και αναπαράγει φασιστικές ιδέες είναι η φτώχεια, η ανασφάλεια, περιθωριοποίηση. Σαφώς είναι απαραίτητη και η νομική αντιμετώπιση του φαινόμενου και επιχειρούμε να συμβάλουμε σε αυτό.
-Θέσαμε μια αμιγώς πολιτική διάσταση ώστε να προσδιορίζεται ο αντιναζιστικός αντιφασιστικός χαρακτήρας της ρύθμισης με βάση την νομολογιακή πείρα από τον αντιρατσιστικό νόμο. Δεν το δεχτήκατε.
-Με την δική σας ρύθμιση υπεισέρχεται ο έλεγχος του Αρείου Πάγου στο πρόγραμμα των κομμάτων. Στη Γερμανία το 1952 απαγορεύθηκε το ναζιστικό κόμμα και κατ΄αντανάκλαση το 1956 απαγορεύτηκε το Κομμουνιστικό Κόμμα. Οσα καταθέτουμε στο δημόσιο διάλογο δεν είναι αποκυήματα φαντασία αλλά ιστορική πείρα την οποία οφείλουμε να λάβουμε υπόψη στη διαμόρφωση της τελικής κρίσης της Βουλής..
-Εμείς προτείνουμε να αφήσουμε τις άλλες προϋποθέσεις και να πάμε σε ένα αμάχητο τεκμήριο που είναι η καταδίκη για τα άρθρα 187 και 187Α, δηλαδή για τις εγκληματικές και τρομοκρατικές οργανώσεις. Υπάρχει εδώ μια ποιοτική διαφορά. ‘Εχουμε δικαστική απόφαση έστω και σε πρώτο βαθμό, ένα ασφαλές κριτήριο να κρίνουμε ότι όσοι έχουν υποστεί αυτή την καταδίκη να μην μπορούν να είναι υποψήφιοι.
-Ενδιαφέρθηκε κανείς να δει εάν είναι σύννομη και σύμφωνη με τον σωφρονιστικό κώδικα η πολιτική δράση του Κασιδιάρη μέσω της επικοινωνίας με τον συνήγορο του; Έγινε κάποιος έλεγχος, και τι απέδωσε;
«Επειδή η νομική αντιμετώπιση του φασιστικού φαινομένου επείγει, είμαστε ανοικτοί να ακούσουμε τις προτάσεις σας γιατί είναι θέμα που αφορά τη Δημοκρατία», κατέληξε ο κ. Ξανθόπουλος.