«Τις καταδικάζουν οι Βουλευτές της Ν.Δ.;»

«Το θέμα αφορά τη δημοκρατία και το κράτος δικαίου»

 

«Πέστε μας συμφωνείτε να παρακολουθούνται κορυφαία στελέχη της Κυβέρνησης και ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ. Εάν έχετε την παραμικρή ευθύνη και συναίσθηση του ρόλου σας απαντήστε. Επειδή όμως είστε ανίκανοι να αντιληφτείτε την ευθύνη σας απέναντι στη δημοκρατία, πετάτε την μπάλα εκτός παιδιάς και δημιουργείται άλλο πεδίο αντιπαράθεσης», τόνισε, απευθυνόμενος προς την κυβερνητική πλειοψηφία, ο Βουλευτής Δράμας και Τομεάρχης Δικαιοσύνης του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Θεόφιλος Ξανθόπουλος.

Μιλώντας στην Ολομέλεια της Βουλής για την πρόταση δυσπιστίας κατά της Κυβέρνησης Μητσοτάκη για το σκάνδαλο των παρακολουθήσεων, ο κ. Ξανθόπουλος επεσήμανε χαρακτηριστικά: «Δυστυχώς για εσάς οι παρακολουθήσεις είναι πιστοποιημένες. Δεν είναι απλώς δημοσιεύματα. Είναι πιστοποιημένες από την ΑΔΑΕ, την κατά το Σύνταγμα αρμόδια αρχή. Για αυτό τοποθετηθείτε. Με αυτό το πόρισμα αναμετρηθείτε και ως πρόσωπα και ως παράταξη. Γιατί αυτή η δημοκρατία έχει κατακτηθεί με αγώνες όλων μας. Δεν σας ανήκει, δεν μας ανήκει, ανήκει σε όλους τους Έλληνες και το τραύμα στη δημοκρατία το φέρουμε όλοι μας. Καταδικάστε τις παρακολουθήσεις, τραβήξτε μια γραμμή και πάμε στον ελληνικό λαό να μας κρίνει».

Ο κ. Ξανθόπουλος στηλίτευσε την οργανωμένη επιχείρηση της κυβερνητικής πλειοψηφίας για αντιπερισπασμό της συζήτησης με άλλα θέματα. «Δεν καταλαβαίνω τις αναφορές Υπουργών κι ομιλητών σε κατηγορούμενους στο Ειδικό Δικαστήριο που έχουν το τεκμήριο αθωότητας και το ότι δικάζονται δεν σηματοδοτεί την ενοχή τους. Και μου κάνει εντύπωση ότι Βουλευτής του ελληνικού κοινοβουλίου ταυτίζει τον κ. Δεσταμπασίδη με τον Μάξιμο Σαράφη που είναι προστατευόμενος μάρτυρας και υιοθετεί αβασάνιστα τα δημοσιεύματα και είναι πολύ σοβαρό ζήτημα πως προέκυψε η ταυτότητα του προστατευόμενου μάρτυρα», υπογράμμισε. Είναι μάλιστα χαρακτηριστικό ότι ο παριστάμενος υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων επιχείρησε να διακόψει την ομιλία του κ. Ξανθόπουλου, γεγονός που υποχρέωσε τον προεδρεύοντα της Βουλής κ. Κακλαμάνη να τον ανακαλέσει ση τάξη.

«Φαίνεται η αγωνιώδης προσπάθεια της Κυβέρνησης και των στελεχών της να μη γίνει συζήτηση για την πρόταση δυσπιστίας. Η οποία δεν αφορά ούτε στον κ. Γεωργιάδη, ούτε στον κ. Παππά, αλλά στις διαπιστωμένες από την ΑΔΑΕ παρακολουθήσεις. Το πρόβλημα αφορά όλους μας είναι ζήτημα λειτουργίας του κράτους δικαίου. Με απόλυτα θεσμικό τρόπο ξεκινήσαμε την διαδικασία. Και δεν γίνεται καμία κουβέντα για το ποιοι παρακολουθούνταν και με τίνος την επίνευση», είπε.

Και συμπλήρωσε: Μια από τις πρώτες πράξεις του κ. Μητσοτάκη ήταν να υπαγάγει την ΕΥΠ στην απόλυτη δικαιοδοσία του. Δεύτερον άλλαξε τον νόμο για να τοποθετήσει επικεφαλής της ΕΥΠ τον κ. Κοντολέοντα που δεν είχε τις τυπικές προϋποθέσεις και τρίτον άλλαξε το θεσμικό πλαίσιο για να μην μπορεί η ΑΔΑΕ να ενημερώνει τον παρακολουθούμενο πολίτη. Και με το πόρισμα της ΑΔΑΕ, βλέπουμε συγκεκριμένοι άνθρωποι να παρακολουθούνταν επί 2 χρόνια, επί 7 μήνες. Ακούσαμε ένα παραλήρημα κατά του Ράμμου. Ευτυχώς δεν έχει ανάγκη υπεράσπισης από κανέναν».