Αναφορά προς τους Υπουργούς Παιδείας και Θρησκευμάτων κα Νίκη Κεραμέως και Εσωτερικών κ. Μάκη Βορίδη, με θέμα «Προβλήματα στέγασης Καλλιτεχνικού Σχολείου Αθηνών», κατέθεσε η Βουλευτής Ν. Δράμας και Τομεάρχης Παιδείας και Θρησκευμάτων του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής κα Χα΄ρα Κεφαλίδου.

Η αναφορά έχει ως εξής:

Με πρόσφατη επιστολή του προς το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων, ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων του Καλλιτεχνικού Σχολείου Αθηνών διαμαρτύρεται για τα μεγάλα προβλήματα στέγασης που αντιμετωπίζει το σχολείο τους.

Στην επιστολή τους αναφέρουν ότι, μετά την ίδρυση του Καλλιτεχνικού Σχολείου (5-11-2018), λόγω του μικρού αριθμού μαθητών (50 εισακτέοι στην Α΄ Γυμνασίου) και ελλείψει διαθέσιμων κτηρίων, αποφασίστηκε από το Δήμο Αθηναίων η συστέγασή του με το Μουσικό Σχολείο στην Ακαδημία Πλάτωνος, με το σκεπτικό ότι και αυτό ήταν νέο και δεν είχε όλες τις τάξεις.

Επειδή, όπως τονίζουν, αυτή η συστέγαση είχε διάφορα προβλήματα, αποφασίστηκε από τον Δήμο (στις 18/11/2019) η μεταστέγαση του Καλλιτεχνικού Σχολείου σε κτήριο επί της οδού Πρασσά, κτήριο που ήδη από το Σεπτέμβριο 2019 τελούσε υπό κατάληψη και απαιτούνταν εκτεταμένες εργασίες αποκατάστασης φθορών. Εξαιτίας του γεγονότος αυτού και με δεδομένο ότι η συστέγαση με το Μουσικό Σχολείο δεν μπορούσε να συνεχιστεί για τρίτη χρονιά, ο Δήμος πρότεινε να στεγαστεί προσωρινά στο κτήριο της Π. Κυριακού μέχρι να ολοκληρωθούν οι εργασίες του κτηρίου επί της οδού Πρασσά.

Στην επιστολή αναφέρεται ότι αρχικά υπήρξε η διαβεβαίωση από τον Δήμο ότι τον Δεκέμβρη του 2022 θα παρεδίδετο ένα τμήμα του κτιρίου επί της οδού Πρασσά και τον Ιούνιο του 2023 ολόκληρο το κτήριο, χωρίς βέβαια να υπάρξει πρόβλεψη για το πώς θα πραγματοποιηθούν τα μαθήματα το πρώτο τρίμηνο της σχολικής χρονιάς 2022-2023. Επί συνεχεία όμως, εκτός του ότι η εξέλιξη του έργου ήταν ανύπαρκτη, προστέθηκε και το σοβαρό πρόβλημα της στατικότητας του κτηρίου, γεγονός που μετέτρεπε το ήδη ανεπαρκές κτήριο σε περισσότερο ανεπαρκές.

Όπως τονίζουν, το γεγονός ότι ο Δήμος Αθηναίων δεν δίνει ρητή διαβεβαίωση του τρόπου κάλυψης των αναγκών στέγασης, οδηγεί στη μείωση των εισακτέων μαθητών στο σχολείο καθώς και στη δήλωση, από τον Διευθυντή του σχολείου, οργανικών θέσεων που αντιστοιχούν μόνο σε ένα τμήμα, και κατά συνέπεια, στον μαρασμό του σχολείου, με ό,τι αυτό συνεπάγεται.

Σας επισυνάπτω την Επιστολή του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του Καλλιτεχνικού Σχολείου Αθηνών και ζητώ να εξετάσετε και να προβείτε στις απαραίτητες και αναγκαίες ενέργειες ικανοποίησης των δίκαιων αιτημάτων τους.