Με φόντο την ολοκλήρωση του δεύτερου γύρου διερευνητικών συνομιλιών της Τουρκίας με την Αίγυπτο, ο Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν φαίνεται πως θέλει να  στείλει ένα «μήνυμα» στο Κάιρο, με στόχο την αναθέρμανση και βελτίωση των διμερών σχέσεων των δύο πλευρών, προχωρώντας σε μια κίνηση συμβολισμού που σχετίζεται με τους Αδελφούς Μουσουλμάνους.

Ειδικότερα, ο Τούρκος Πρόεδρος προχώρησε σε ομιλία, κατά την διάρκεια εκδήλωσης που διοργάνωσε το κυβερνών κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης στην επαρχία Καχραμανμάρας, όπου και αναφέρθηκε στο γνωστό σύνθημα «Rabia» που συνδέεται με τις διαδηλώσεις του 2013, μετά την ανατροπή του Μοχάμεντ Μόρσι στην Αίγυπτο από τον σημερινό Πρόεδρο Αλ Σίσι.

Τα «αλλάζει» ο Τούρκος Πρόεδρος

«Ένα έθνος, ένα κράτος, μια σημαία», δήλωσε ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, δίχως να χρησιμοποιήσει το τέταρτο στοιχείο του συνθήματος και της χειρονομίας Rabia με τα τέσσερα δάχτυλα, που περιελάμβανε την λέξη «πατρίδα ή fatherland», γεγονός που δείχνει ότι πλέον θέλει να αλλάξει τις σχέσεις του με το Κάιρο, αποφεύγοντας να αναφέρει λέξεις και ορολογίες που συνδέονται με τους Αδελφούς Μουσουλμάνους.

Αυτό εκφράστηκε με τον πιο χαρακτηριστικό τρόπο όταν ο Τούρκος Πρόεδρος είπε: ««Ας κάνουμε τη δέσμευσή μας», αντί για το συνηθισμένο του: «Ας κάνουμε μια Ράμπια». Ο δεύτερος γύρος συνομιλιών μεταξύ Καΐρου και Αιγύπτου ολοκληρώθηκε την Τετάρτη στην Άγκυρα, με τις αντιπροσωπείες του Υπουργείου Εξωτερικών των δύο χωρών να αναφέρουν την «επιθυμία τους για πρόοδο». Καμία από τις δύο χώρες δεν είχε πρεσβευτές στην άλλη από το 2013. Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου δήλωσε την Τετάρτη ότι τα βήματα για τον διορισμό θα μπορούσαν να ξεκινήσουν εάν γίνουν πρώτα θετικά βήματα.

Από την πλευρά του, ο Υπουργός Εξωτερικών Σάμεχ Σούκρι δήλωσε στο Bloomberg TV, πως: «Η Αίγυπτος είναι πρόθυμη για την αποκατάσταση κανονικών σχέσεων με την Άγκυρα, αλλά χρειάζεται να γίνει ακόμη περισσότερη δουλειά». Και πρόσθεσε ότι: «Όταν η Αίγυπτος θα είναι «ικανοποιημένη» για το γεγονός «ότι τα εκκρεμή ζητήματα θα έχουν επιλυθεί, τότε η πόρτα θα είναι ανοιχτή για περαιτέρω πρόοδο», ανέφερε ο επικεφαλής της αιγυπτιακής διπλωματίας.

Πηγή: onalert.gr