ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΗ ΗΜΕΡΙΔΑ ΓΙΑ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΧΩΡΙΣΤΗΣ ΣΥΛΛΟΓΗΣ ΧΑΡΤΙΟΥ/ΧΑΡΤΟΝΙΟΥ ΚΑΙ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΟΥ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΤΩΝ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΩΝ ΣΤΗΝ Π.Ε. ΔΡΑΜΑΣ ΑΠΟ ΤΟ ΔΗΜΑΡΧΟ ΔΡΑΜΑΣ ΚΑΙ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΗΣ ΔΙ.Α.Α.ΜΑ.Θ. ΧΡ. ΜΑΜΣΑΚΟ
- «Εγκεκριμένα έργα που θα αλλάξουν σελίδα στη διαχείριση των απορριμμάτων στην Π.Ε. Δράμας»
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΘΑΝΑΣΗΣ ΣΙΟΥΤΟΠΟΥΛΟΣ
Ενημερωτική ημερίδα για το πρόγραμμα χωριστής συλλογής χαρτιού/χαρτονιού, το οποίο πιλοτικά ξεκινά να εφαρμόζεται από το Δήμο Δράμας σε συνεργασία με τη ΔΙ.Α.Α.ΜΑ.Θ. Α.Α.Ε., την Ελληνική Εταιρεία Αξιοποίησης Ανακύκλωσης και την Περιφερειακή Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 20 Απριλίου 2018, στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων του Δημαρχείου Δράμας.
Στην ημερίδα παραβρέθηκαν ο Δήμαρχος Δράμας κ. Χριστόδουλος Μαμσάκος, ο θεματικός Αντιπεριφερειάρχης Περιβάλλοντος, Υποδομών και Μεταφορών κ. Χρήστος Λιθηρόπουλος, ο Διευθυντής Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ν. Δράμας κ. Ανδρέας Σαλπιγγίδης, ο Διευθυντής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ν. Δράμας κ. Σπύρος Κιουλάνης, Αντιδήμαρχοι και Δημοτικοί Σύμβουλοι.
Κατά τη διάρκεια της ημερίδας ο Δήμαρχος Δράμας και Πρόεδρος της ΔΙ.Α.Α.ΜΑ.Θ. παρουσίασε τον σχεδιασμό διαχείρισης απορριμμάτων στην Περιφερειακή Ενότητα Δράμας και η εκπρόσωπος του Φορέα Διαχείρισης Απορριμμάτων κ. Βασιλική Λύτρα παρουσίασε το πρόγραμμα διαλογής στην πηγή χαρτιού/χαρτονιού. Επίσης ο υπεύθυνος σχολικών δραστηριοτήτων της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Δράμας κ. Σάββας Δημητριάδης παρουσίασε την περιβαλλοντική εκπαίδευση στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση, ενώ ο υπεύθυνος σχολικών δραστηριοτήτων της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Δράμας κ. Γιώργος Μπαντής παρουσίασε την περιβαλλοντική εκπαίδευση στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση. Τέλος, ο τοποθετήθηκε ο εκπρόσωπος του Εμπορικού Συλλόγου Δράμας κ. Αχιλλέας Τσακμάκης, ενώ η ημερίδα ολοκληρώθηκε με υποβολή ερωτήσεων και συζήτηση.
Η ημερίδα ξεκίνησε με χαιρετισμούς από το Δήμαρχο κ. Μαμσάκο, το θεματικό Αντιπεριφερειάρχη κ. Λιθηρόπουλο και τους Διευθυντές Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ν. Δράμας κ.κ. Σαλπιγγίδη και Κιουλάνη αντίστοιχα.
Ο κ. Μαμσάκος, στο χαιρετισμό του, σημείωσε: «Ξεκινάμε μια συντονισμένη προσπάθεια για να μπορέσουμε να ευαισθητοποιήσουμε πρώτα από όλα τα νέα παιδιά και στη συνέχεια όλη την κοινωνία μας, έτσι ώστε να αναδείξουμε τη διαχείριση και των ανακυκλώσιμων υλικών, αλλά και να παρουσιάσουμε τις δράσεις της Περιφερειακής Ενότητας Δράμας σχετικά με το σχεδιασμό της διαχείρισης των απορριμμάτων. Επειδή σήμερα η λέξη διαχείριση των απορριμμάτων σημαίνει για όλους μας πολιτισμό. Κι επειδή πραγματικά έγιναν πάρα πολλά σημαντικά και σοβαρά βήματα πάνω σε αυτόν τον τομέα, με τη διπλή ιδιότητα που κατέχω, αρχικά του Δημάρχου Δράμας και κατά δεύτερον με την ιδιότητα του Προέδρου της ΔΙΑΑΜΑΘ, δηλαδή της διαχείρισης των απορριμμάτων των 22 Δήμων, έχουμε προχωρήσει σε σημαντικότατα βήματα που θα αναδείξουμε». Ακόμη, ο Δήμαρχος ανέφερε: «Το πρώτο μεγάλο έργο που γίνεται στη διαχείριση των απορριμμάτων σε ολόκληρη την Ελλάδα γίνεται στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης και είναι η Μονάδα Επεξεργασίας Απορριμμάτων (ΜΕΑ) Αλεξανδρούπολης και μέσα στον Απρίλιο λογικά θα έχουμε και τη δεύτερη μεγάλη έγκριση της ΜΕΑ της Καβάλας, έτσι ώστε να προχωρήσουμε τον Περιφερειακό Σχεδιασμό και να λύσουμε παντελώς το θέμα που έχει να κάνει με τη διαχείριση των απορριμμάτων. Ένα έργο, το πρώτο, περίπου στα 28,5 εκ. ευρώ».
Όπως είπε ο κ. Μαμσάκος «ήμασταν η τρίτη Περιφέρεια που εγκρίναμε τον Περιφερειακό Σχεδιασμό με ό,τι αυτό συνεπάγεται» και εν συνεχεία πρόσθεσε: «Γιατί, όπως ξέρετε, αν κάποια Περιφέρεια δεν είχε Περιφερειακό Σχεδιασμό δεν μπορούσε να ενταχθεί σε χρηματοδοτήσεις του ΕΣΠΑ. Ξεκινήσαμε από τις τελευταίες Περιφέρειες με λιγοστό προσωπικό και πραγματικά θέλω να εξάρω την προσπάθεια όλων αυτών των εργαζομένων. Γιατί πραγματικά υπερέβαλαν τους εαυτούς τους. Τρία άτομα στην κυριολεξία έχτισαν έναν Περιφερειακό Σχεδιασμό που αγγίζει τα 110 εκ. ευρώ. Με ιδία μέσα. Δηλαδή από τους ίδιους τους εργαζομένους. Όταν υπάρχουν παραδείγματα μεγάλων επιχειρήσεων διαχείρισης απορριμμάτων με 200 και 300 άτομα προσωπικό που τους Περιφερειακούς τους Σχεδιασμούς τους έδωσαν σε εξωτερικά γραφεία. Άρα είναι μια συλλογική προσπάθεια των ίδιων των ανθρώπων που εργάζονται στο Φορέα. Ήταν μια προσπάθεια συντονισμένη 22 Δημάρχων αποφασισμένων να δουλέψουμε και να λύσουμε το πρόβλημα. Και είδαμε την επιτυχή κατάληξη, όλη αυτή μας η προσπάθεια να ευοδωθεί. Να είμαστε από τις πρώτες Περιφέρειες και σήμερα να έχουμε το πρώτο έργο που βρίσκεται σε διαγωνιστική διαδικασία και είναι στην Περιφέρεια Α.Μ.Θ.».
Τέλος, ο Δήμαρχος Δράμας επεσήμανε: «Συγχρόνως, όμως, έχουν δρομολογηθεί στην Περιφερειακή Ενότητα Δράμας να γίνουν μονάδες και εργοστάσια επεξεργασίας και ανακυκλώσιμων υλικών, αλλά και οργανικών προϊόντων, έτσι ώστε σχεδόν όλη η επεξεργασία των απορριμμάτων να γίνεται πλέον εδώ στη Δράμα και μόνο σε δεύτερη φάση τα υπολείμματα αυτής της επεξεργασίας να πηγαίνουν ή στις Σέρρες, που σήμερα μεταφέρουμε τα απορρίμματά μας, ή στη Μονάδα Επεξεργασίας Απορριμμάτων που ετοιμάζεται στην Καβάλα. Άρα έχουμε προχωρήσει πάρα πολύ αυτό το σχεδιασμό και θεωρώ ότι τα αποτελέσματα θα δώσουν επιτέλους λύση μετά από τόσα χρόνια στη διαχείριση των απορριμμάτων, αλλά και στην ανακύκλωση».
Χαιρετίζοντας την εκδήλωση ο κ. Λιθηρόπουλος συνεχάρη το Δήμο Δράμας και όλους τους εμπλεκόμενους για το πιλοτικό πρόγραμμα με τους μπλε κάδους με το κίτρινο καπάκι. «Ως Αντιπεριφερειάρχης Περιβάλλοντος έχω παρακολουθήσει πάρα πολλές ημερίδες, αλλά οι περισσότερες μένουν στα λόγια. Εδώ βλέπουμε ότι γίνεται πράξη. Γιατί η καθαριότητα είναι μισή αρχοντιά» ανέφερε ο κ. Λιθηρόπουλος και ζήτησε «να δοθεί παιδεία στις νέες γενιές», καθώς με αυτό τον τρόπο «θα είναι οι πόλεις μας πιο καθαρές».
Στο χαιρετισμό του ο κ. Σαλπιγγίδης ανέφερε: «Εμείς ως Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση βεβαίως είμαστε θετικοί απέναντι σε αυτό το βήμα, το οποίο θα γίνει στο Δήμο Δράμας. Είναι ένα βήμα το οποίο θα έχει πολλαπλά οφέλη. Το βασικότερο είναι το περιβάλλον και η προστασία του, αλλά πέρα από αυτό, έχει οφέλη και οικονομικά για το Δήμο, θα προσφέρει και κάποιες θέσεις εργασίας. Θεωρώ ότι είναι ένα πολύ σημαντικό βήμα. Εγώ προσωπικά είχα την ευτυχή εμπειρία να ζήσω κάποια χρόνια στο εξωτερικό και να έχω προσωπική πείρα για το πώς γίνεται η συλλογή των απορριμμάτων σε κάθε σπίτι. Θεωρώ ότι χρειάζεται εκπαίδευση στις οικογένειες και στους πολίτες του Δήμου μας. Εμείς ως Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση θα κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν, ό,τι περνάει από το χέρι μας. Να τονίσω βεβαίως ότι εμείς υλοποιούμε προγράμματα περιβαλλοντικής εκπαίδευσης περίπου από το 1990. Αυτό σημαίνει ότι οι μαθητές μας έχουν περιβαλλοντική συνείδηση. Τα προγράμματα αυτά υλοποιούνται ακόμη και τώρα, συνεχώς. Εμείς θα κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας και θα είμαστε αρωγοί στην προσπάθεια του Δήμου».
Τέλος, χαιρετισμό απεύθυνε και ο κ. Κιουλάνης, ο οποίος σημείωσε: «Πρόκειται σαφώς για μια εξαιρετική πρωτοβουλία, για ένα πολύ σημαντικό έργο, με σημαντικά οφέλη για την πόλη της Δράμας. Ωστόσο από την θέση μου θα σταθώ σε μια ιδιαίτερη διάσταση που είναι για τα σχολεία μας, για τους μαθητές και τις μαθήτριες των σχολείων μας, και δεν είναι άλλη από την μεταγνωστική διάσταση αυτού του εγχειρήματος, καθώς οι μαθητές μας συμμετέχοντας στη διαδικασία αυτή μαθαίνουν να συνεργάζονται και βεβαίως αποκτούν περιβαλλοντική συνείδηση, πράγμα το οποίο είναι πολύ σημαντικό, έτσι ώστε να γίνουν ενεργοί πολίτες στο μέλλον». «Θα το στηρίξουμε με κάθε δυνατότητα την οποία έχουμε και βεβαίως, κύριε Δήμαρχε, θα είμαστε δίπλα σας για να συμβάλλουμε τα μέγιστα σε αυτό το εγχείρημα», πρόσθεσε ο κ. Κιουλάνης.
Η διαχείριση των απορριμμάτων στην Π.Ε. Δράμας
Στην ομιλία του ο Δήμαρχος Δράμας και Πρόεδρος της ΔΙ.Α.Α.ΜΑ.Θ. κ. Μαμσάκος παρουσίασε το σχεδιασμό διαχείρισης των απορριμμάτων στην Περιφερειακή Ενότητα Δράμας.
Όπως είπε ο κ. Μαμσάκος, οι βασικοί στόχοι του Περιφερειακού Σχεδιασμού είναι «η προτεραιότητα στην πρόληψη, στην επαναχρησιμοποίηση και στην ανακύκλωση, η αποκεντρωμένη διαχείριση αποβλήτων, η ενίσχυση δράσεων ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης, η προσθήκη των Πρασίνων Σημείων, η προτεραιότητα στη διαλογή στην πηγή, η χωριστή διαλογή χαρτιού, γυαλιού, πλαστικού και μετάλλων, η χωριστή συλλογή οργανικών με την ανάπτυξη δικτύου καφέ κάδου και την εγκατάσταση της Μονάδας Επεξεργασίας και η μείωση στο ελάχιστο της ποσότητας ανακτήσιμων αποβλήτων που οδηγούνται σε ταφή και η αξιοποίηση των δευτερογενών υλικών».
Περιγράφοντας την υφιστάμενη κατάσταση στο θέμα της διαχείρισης αποβλήτων στην Π.Ε. Δράμας, ο κ. Μαμσάκος ανέφερε: «Υπάρχει το δίκτυο των μπλε κάδων, όπου τα ανακυκλώσιμα υλικά των Δήμων συλλέγονται και οδηγούνται στο ΚΔΑΥ προς διαλογή. Επίσης υπάρχει το δίκτυο κωδώνων γυαλιού, όπου το γυαλί συλλέγεται από τα σημεία ενδιαφέροντος και οδηγείται κατευθείαν προς πώληση και επεξεργασία. Και τέλος, οι κάδοι των συμμείκτων, όπου εκεί απορρίπτουμε τα υπολείμματα των απορριμμάτων. Κι αυτό έχει γίνει, γιατί, όπως ξέρετε, έχουμε κλείσει οριστικά και τελεσίδικα τον ΧΑΔΑ της Δράμας, αυτή την περιβαλλοντική βόμβα που είχαμε δυστυχώς στα θεμέλια της πόλης μας και σήμερα δεν υπάρχει».
Εξηγώντας τα ποσοτικά δεδομένα του δικτύου των μπλε κάδων, ο κ. Μαμσάκος επεσήμανε ότι «το δίκτυο των μπλε κάδων ανακύκλωσης στο σύνολο των 5 Δήμων της Π.Ε. Δράμας αριθμεί περίπου 1.500 κάδους» και «για το Δήμο Δράμας ένας κάδος αναλογεί σε 61 κατοίκους, για το Δήμο Δοξάτου ένας κάδος σε 86 κατοίκους, για το Δήμο Προσοτσάνης ένας κάδος σε 59 κατοίκους, για το Δήμο Παρανεστίου ένας κάδος για 41 κατοίκους και τέλος για το Δήμο Κ. Νευροκοπίου ένας κάδος για 91 κατοίκους». «Το προσεχές διάστημα θα συμπληρωθεί όλο αυτό το δίκτυο των κάδων, ώστε στη χειρότερη πλέον αναλογία να έχουμε έναν κάδο ανά 75 κατοίκους» υπογράμμισε ο Δήμαρχος Δράμας και πρόσθεσε: «Έχουμε επίσης το δίκτυο των κωδώνων για χωριστή διαλογή γυαλιού, όπου σήμερα έχουμε την ανάπτυξη 125 κωδώνων στο σύνολο των 5 Δήμων και εξυπηρετούμε περί τις 250 επιχειρήσεις».
Ακόμη, ο κ. Μαμσάκος ανέφερε ότι «ο Περιφερειακός Σχεδιασμός για την Π.Ε. Δράμας δίνει προτεραιότητα στην πρόληψη παραγωγής απορριμμάτων, στη μείωση και στην επαναχρησιμοποίηση» και σημείωσε: «Για την ενδυνάμωση, λοιπόν, της ανακύκλωσης προβλέπει την αναβάθμιση του ΚΔΑΥ Δράμας και χωριστή συλλογή για χαρτί/χαρτόνι, γυαλί, πλαστικό και μέταλλα που θα γίνει στη συνέχεια. Επιπλέον σχεδιάζουμε τη στρατηγική ανάπτυξης της διαλογής στην πηγή για τα οργανικά με το δίκτυο του καφέ κάδου και την επεξεργασία των οργανικών σε τοπικές μονάδες, οι οποίες προβλέπεται να κατασκευαστούν στη Δράμα, στο Παρανέστι και στην Προσοτσάνη. Για την μεταφόρτωση των απορριμμάτων σχεδιάζουμε την πύκνωση του δικτύου των Σταθμών Μεταφόρτωσης με την κατασκευή του ΣΜΑ Δοξάτου, του ΣΜΑ Προσοτσάνης και του ΣΜΑ Παρανεστίου». Επίσης, όπως είπε ο κ. Μαμσάκος, «προβλέπεται και η σταδιακή ανάπτυξη των Πράσινων Σημείων και των ΚΑΕΔΙΣΠ (Κέντρο Ανακύκλωσης, Εκπαίδευσης Διαλογής στην Πηγή)». Για το συγκεκριμένο θέμα τόνισε: «Είμαστε πανέτοιμοι για την ανάπτυξη αυτών των Πράσινων Σημείων, αλλά δυστυχώς μέχρι σήμερα δεν υπάρχει πηγή χρηματοδότησης. Με το άνοιγμα του συγκεκριμένου προγράμματος θα αναπτύξουμε και αυτά τα Πράσινα Σημεία σε όλη την Περιφέρειά μας, έτσι ώστε να μπορέσουμε να βοηθήσουμε και να στηρίξουμε ακόμη περισσότερο τη διαχείριση των απορριμμάτων».
Στη συνέχεια της ομιλίας του ο κ. Μαμσάκος αναφέρθηκε στις υποδομές στην Π.Ε. Δράμας, όπως ενσωματώθηκαν στον Περιφερειακό Σχεδιασμό: «Για το Δήμο Δράμας προβλέπεται δύο Πράσινα Σημεία και η Μονάδα Επεξεργασίας των Απορριμμάτων. Για το Δήμο Δοξάτου προβλέπεται ένα Πράσινο Σημείο και ένας Σταθμός Μεταφόρτωσης. Για το Δήμο Προσοτσάνης ένα Πράσινο Σημείο, ένας Σταθμός Μεταφόρτωσης και μια Μονάδα κομποστοποίησης προδιαλεγμένου οργανικού. Για το Δήμο Παρανεστίου δύο Πράσινα Σημεία, ένα ΚΑΕΔΙΣΠ, ένας Σταθμός Μεταφόρτωσης και μια Μονάδα κομποστοποίησης προδιαλεγμένου οργανικού και για το Δήμο Κ. Νευροκοπίου ένα Πράσινο Σημείο».
Σχετικά με το σχεδιασμό που υπάρχει για την Περιφερειακή Ενότητα έως το 2020, ο κ. Μαμσάκος είπε: «Τίποτα πλέον δεν θα οδηγείται ανεπεξέργαστο προς τελική διάθεση. Τα οργανικά των Δήμων Δράμας και Δοξάτου θα επεξεργάζονται στη Μονάδα της Δράμας, τα οργανικά των Δήμων Προσοτσάνης και Κ. Νευροκοπίου στη Μονάδα κομποστοποίησης Προσοτσάνης και τα οργανικά του Δήμου Παρανεστίου στη Μονάδα κομποστοποίησης Παρανεστίου. Στη Μονάδα της Δράμας θα οδηγούνται προς επεξεργασία τα σύμμεικτα όλων των Δήμων της Περιφερειακής Ενότητας μέχρι την ημέρα λειτουργίας της ΜΕΑ Καβάλας. Η μεταμόρφωση συνεχίζει να πραγματοποιείται στα ΣΜΑ Δράμας και Κ. Νευροκοπίου και τα σύμμεικτα απορρίμματα θα οδηγούνται προς ταφή στο ΧΥΤΑ Σερρών, μέχρι όμως να ολοκληρωθεί η επέκταση του ΧΥΤΑ Καβάλας, που μετά θα οδηγούνται σε αυτό το σημείο. Στο Δοξάτο, στην Προσοτσάνη και στο Παρανέστι θα κατασκευαστούν ΣΜΑ που θα εξυπηρετούν την μεταφόρτωση τόσο των ανακυκλώσιμων υλικών που θα οδηγούνται στο ΚΔΑΥ Δράμας όσο και των συμμείκτων που θα οδηγούνται στη ΜΕΑ Δράμας και αργότερα στη ΜΕΑ Καβάλας. Το ΚΔΑΥ της Δράμας θα συνεχίσει να υποδέχεται το σύνολο των ανακυκλώσιμων υλικών των Δήμων όλης της Π.Ε. Δράμας».
Ο κ. Μαμσάκος υπογράμμισε ότι «οι υποδομές που προβλέπονται στο σχεδιασμό του ΠΕΣΔΑ για την Π.Ε. Δράμας προχωρούν ήδη στη φάση της υλοποίησης δυναμικά» και πρόσθεσε: «Οι Δήμοι, λοιπόν, με την υποστήριξη της ΔΙ.Α.Α.ΜΑ.Θ. έχουν προχωρήσει τα έργα τους. Αρχικά η Μονάδα Επεξεργασίας Βιοαποβλήτων (ΜΕΒΑ) Προσοτσάνης είναι ένα έργο περιβαλλοντικά αδειοδοτημένο για το οποίο έχει υποβληθεί αίτηση χρηματοδότησης στο ΥΜΕΠΕΡΑ (Υποδομές Μεταφορών, Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη) με προϋπολογισμό περίπου 3,1 εκ. ευρώ. Στην πρόταση περιλαμβάνονται η κατασκευή της μονάδας κομποστοποίησης, η κατασκευή ΣΜΑ, η προμήθεια εξοπλισμού κομποστοποίησης και η προμήθεια εξοπλισμού για τη Μονάδα και το ΣΜΑ. Η Μονάδα αυτή θα υποδέχεται τα προδιαλεγμένα οργανικά και του Δήμου Κ. Νευροκοπίου. Πάμε στη δεύτερη Τοπική Μονάδα Διαχείρισης Αποβλήτων του Παρανεστίου, όπου θα περιλαμβάνει την κατασκευή Σταθμού Μεταφόρτωσης, την κατασκευή Μονάδας κομποστοποίησης προδιαλεγμένων οργανικών, καθώς και Πράσινο Σημείο και την προμήθεια εξοπλισμού συλλογής οργανικών. Το έργο αυτό έχει ήδη ενταχθεί προς χρηματοδότηση στο ΥΜΕΠΕΡΑ και έχει περίπου προϋπολογισμό 1,4 εκ. ευρώ. Για το Σταθμό Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων του Δοξάτου έχει υποβληθεί αίτηση χρηματοδότησης στο ΥΜΕΠΕΡΑ με προϋπολογισμό περίπου 1 εκ. ευρώ». Για την Μονάδα επεξεργασίας οργανικών, τη ΜΕΒΑ Δράμας, ο κ. Μαμσάκος ανέφερε: «Έχει ενταχθεί προς χρηματοδότηση στο ΥΜΕΠΕΡΑ με προϋπολογισμό περίπου 1,6 εκ. ευρώ. Θα ανακατασκευαστεί κατ’ επέκταση της Μονάδας Μηχανικής Διαλογής. Είναι η Μονάδα για την οποία ήδη έχουμε στα ταμεία μας 1 εκ. ευρώ και εγκαταστάθηκε ήδη ο εργολάβος για τη διαμόρφωση του χώρου. Άρα η πρώτη Μονάδα Μηχανικής Διαλογής είναι πραγματικότητα στο Δήμο Δράμας και ήδη έχει ξεκινήσει η αποκατάσταση του χώρου. Η Μονάδα Μηχανικής Διαλογής είναι και περιβαλλοντικά αδειδοδοτημένη και έχει ξεκινήσει ήδη». «Μετά την κατασκευή και των 2 εργοστασίων που ήδη είναι χρηματοδοτημένα και ξεκινάει η πρώτη Μονάδα θα μπορούμε να επεξεργαστούμε πλέον τα απορρίμματά μας και μόνο το υπόλειμμα να φεύγει στις Σέρρες ή στην Καβάλα όταν κατασκευαστεί», πρόσθεσε ο Δήμαρχος Δράμας.
Ο κ. Μαμσάκος τόνισε ότι ο στόχος του ΠΕΣΔΑ (Περιφερειακός Σχεδιασμός Διαχείρισης Απορριμμάτων) «είναι το 50% των στερεών ασικών αποβλήτων να επεξεργάζεται σε υποδομές, όπως αυτές περιγράφηκαν προηγουμένως, ώστε πλέον τίποτε να μην οδηγείται προς ταφή χωρίς επεξεργασία. Το υπόλοιπο 50% των ΑΣΑ (Αστικά Στερεά Απόβλητα) θα πρέπει να συλλέγεται και να ανακτάται με διαλογή στην πηγή». Παραθέτοντας στοιχεία για την περίοδο 2015-2017, ο κ. Μαμσάκος σημείωσε: «Οι συλλεγόμενες ποσότητες με το δίκτυο των μπλε κάδων με την πάροδο του χρόνου αυξάνονται. Από τους 2.500 τόνους το 2015, στους 3.000 τόνους το 2016 και 3.200 τόνους το 2017. Ωστόσο, όμως, τα ποσοστά είναι ακόμη σε χαμηλά επίπεδα σε σύγκριση με τους στόχους που προαναφέραμε και που προβλέπουν 50% συλλογή με διαλογή στην πηγή».
«Τα αποτελέσματα για το σύνολο της Περιφέρειάς μας είναι πως το 10% του συνόλου των ΑΣΑ που παράγουμε οδηγείται στην ανακύκλωση με το σύστημα των μπλε κάδων και το δίκτυο κωδώνων γυαλιού. Τα βήματα που πρέπει να γίνουν προς την κατεύθυνση της ενίσχυσης της ανακύκλωσης είναι πολλά και μέσα σε αυτά τα μέτρα, τα οποία πρέπει να λάβουμε όλοι μας υπόψη, είναι η ευαισθητοποίηση πρώτα από όλα των παιδιών, αλλά και με τη βοήθεια και στήριξη όλων σας, γιατί η διαχείριση των απορριμμάτων είναι υπόθεση όλων των πολιτών και όλων των φορέων» ανέφερε ο Δήμαρχος Δράμας και υπογράμμισε: «Σχεδιάζουμε την αναβάθμιση του ΚΔΑΥ Δράμας, το οποίο εξυπηρετεί το σύνολο των Δήμων της Π.Ε. Δράμας, ώστε πλέον να διαχειριζόμαστε αποτελεσματικότερα τα ρεύματα των ανακυκλώσιμων υλικών στην πηγή και έχουμε ήδη εντάξει στο σχεδιασμό ένα ποσό περίπου 300.000 ευρώ για να μπορέσουμε να αναβαθμίσουμε το Κέντρο Διαλογής Ανακυκλώσιμων Υλικών».
Ακόμη, ο κ. Μαμσάκος σημείωσε πως «πρέπει να αναπτυχθεί και να ενισχυθεί η διαλογή στην πηγή» και για αυτό «όσον αφορά τα ανακυκλώσιμα υλικά, σε συμφωνία με τις επιταγές του Εθνικού Σχεδιασμού και κατ’ επέκταση του Περιφερειακού Σχεδιασμού, σχεδιάζονται η χωριστή συλλογή για χαρτί/χαρτόνι, γυαλί, πλαστικό και μέταλλα». «Στα πλαίσια αυτά ο σχεδιασμός έχει προχωρήσει και μπορούμε σήμερα να μιλάμε για το δίκτυο χωριστής συλλογής χαρτιού/χαρτονιού, όπου 140 κάδοι με κίτρινο καπάκι θα τοποθετηθούν σε επιλεγμένα σημεία ενδιαφέροντος του Δήμου Δράμας. Σε επόμενη φάση το δίκτυο κάδων χαρτιού/χαρτονιού θα αναπτυχθεί και στους υπόλοιπους Δήμους της Π.Ε. και συγχρόνως θα προχωρήσουμε στην ανάπτυξη αυτών των κάδων και στις γειτονιές» πρόσθεσε ο κ. Μαμσάκος. Ο Δήμαρχος Δράμας ακόμη ανέφερε πως «μέσα στο 2018 σκοπεύουμε τη σταδιακή ανάπτυξη της διαλογής στην πηγή των οργανικών. Εκπονείται από το Φορέα μελέτη για την ανάπτυξη του δικτύου καφέ κάδου. Κι έχουμε έτοιμη πρόταση προς χρηματοδότηση στο ΠΕΠ Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης για την ανάπτυξη και του καφέ κάδου».
Σχετικά με τα βήματα που έχουν γίνει για τη διαχείριση των απορριμμάτων στην Π.Ε. Δράμας, ο κ. Μαμσάκος ανέφερε ότι «από τις σχεδιαζόμενες υποδομές του ΠΕΣΔΑ για την Π.Ε. Δράμας έχουν υποβληθεί στο ΥΜΕΠΕΡΑ προς χρηματοδότηση τρεις Μονάδες επεξεργασίας – κομποστοποίησης, δύο από τις οποίες έχουν ήδη ενταχθεί προς χρηματοδότηση και τρεις Σταθμοί Μεταμόρφωσης». Για τα επόμενα βήματα, ο Δήμαρχος Δράμας επεσήμανε ότι θα πρέπει να ενισχυθεί ακόμη περισσότερο η διαχείριση τόσο των ανακυκλώσιμων υλικών όσο και των οργανικών με έμφαση όπως πάντα στη διαλογή στην πηγή, ενώ «θα πρέπει να προχωρήσει ο σχεδιασμός στο κομμάτι των Πράσινων Σημείων των Δήμων, που περιμένουμε την πρόσκληση για να μπορέσουμε να χρηματοδοτήσουμε και αυτή την προσπάθεια».
Ο κ. Μαμσάκος, ολοκλήρωσε την ομιλία του ευχαριστώντας όλους τους εργαζομένους στη ΔΙ.Α.Α.ΜΑ.Θ., επισημαίνοντας ότι υπάρχουν «εγκεκριμένα έργα που θα αλλάξουν σελίδα στη διαχείριση των απορριμμάτων στην Π.Ε. Δράμας».