ΤΟ ΜΟΝΑΧΙΚΟ ΤΑΞΙΔΙ ΤΟΥ ΒΟΥΛΕΥΤΗ ΤΗΣ Ν.Δ. ΣΤΗ ΧΩΡΑ ΤΩΝ… ΛΩΤΟΦΑΓΩΝ

 

 

Γράφει ο Σπύρος Λάτσας

 

 

Η πρόσφατη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Δράμας, με ευρεία παρουσία φορέων, σχετικά με τις εξελίξεις στην τριτοβάθμια εκπαίδευση στο Νομό, ανέδειξε για ακόμη μια φορά, περισσότερο ίσως από κάθε άλλη φορά στο παρελθόν, τα πολιτικά αδιέξοδα στα οποία έχει περιέλθει ο Βουλευτής Ν.Δ. Νομού Δράμας κ. Δημήτρης Κυριαζίδης. Έχοντας προκαλέσει σειρά συγκρούσεων με θεσμικούς εκπροσώπους του Νομού, υπηρετώντας μια λογική του τύπου ότι «όποιος δεν είναι μαζί μου, είναι εναντίον μου» και εισάγοντας στην σύγχρονη τοπική πολιτική κουλτούρα όρους όπως η «πολιτοφυλακή», ο Βουλευτής κ. Κυριαζίδης έμοιαζε κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου τόσο αποκομμένος, χωρίς κανένα έρεισμα τόσο σε επίπεδο πολιτικών εκπροσώπων όσο και σε επίπεδο εκπροσώπων της Δραμινής κοινωνίας, που θα μπορούσε να σχολιάσει κάποιος ότι ήταν σαν την… καλαμιά στον κάμπο.

Μάλιστα, είναι τόσο εμφανής πλέον η ένδεια ενός πολιτικού αφηγήματος από την πλευρά του Βουλευτή της αντιπολίτευσης, που δεν διστάζει να υιοθετεί εκ διαμέτρου αντίθετες πολιτικές θέσεις. Έτσι, όταν κρίνεται ότι θα πρέπει να ενισχυθεί το ηθικό και το φρόνημα του κομματικού ακροατηρίου ενόψει της προσπάθειας επανεκλογής του, τότε καταφέρεται εναντίον του Βουλευτή ΣΥ.ΡΙΖ.Α. Ν. Δράμας κ. Χρήστου Καραγιαννίδη, ζητώντας την παραίτησή του, «αν έχει αίσθημα ευθύνης». «Από τη στιγμή που είναι ανήμπορος να διασφαλίσει τα συμφέροντα του τόπου», ανέφερε, μεταξύ άλλων, μόλις πριν από λίγους μήνες ο κ. Κυριαζίδης, «ο κυβερνητικός Βουλευτής να δώσει τη θέση του στον δεύτερο υποψήφιο, μήπως και υπάρξει μια δυνατότητα συνεργασίας και όχι μιας κομματικής αντιπαράθεσης ή μιας καθεστωτικής αντίληψης ότι “εμείς είμαστε το κράτος”». Όταν, όμως, όπως συνέβη στην πρόσφατη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, διαπιστώνεται ότι η κοινωνία, δια πληθώρας εκπροσώπων της, πολιτικών στελεχών ή θεσμικών εκπροσώπων φορέων, ζητάει κλίμα συναίνεσης, τότε, χωρίς καμία αιδώ, ο κ. Κυριαζίδης καλεί τον κ. Καραγιαννίδη να αναλάβει, ως κυβερνητικός Βουλευτής, την πρωτοβουλία σύστασης επιτροπής, με τη συμμετοχή φυσικά και όλων των Βουλευτών, η οποία θα προβεί σε όλες τις απαραίτητες συναντήσεις για τη διασφάλιση των τοπικών συμφερόντων. Δηλαδή, ο ίδιος Βουλευτής που θα πρέπει να παραιτηθεί, θα πρέπει να αναλάβει (πριν ή μετά την παραίτηση άραγε;) και πρωτοβουλία συνεργασίας για το καλό της τοπικής κοινωνίας!

Βέβαια, αυτό δεν ήταν το μόνο οξύμωρο γεγονός σε σχέση με την παρουσία του Βουλευτή της Ν.Δ. στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Δράμας για την τριτοβάθμια εκπαίδευση. Με την παρούσα Κυβέρνηση (ΣΥ.ΡΙΖ.Α. και ΑΝΕΛ) επανήλθε στα μηχανογραφικά το Τμήμα Αρχιτεκτονικής Τοπίου, το οποίο ενδεχομένως να μετατραπεί και σε Α.Ε.Ι., εάν προχωρήσουν οι διαδικασίες διαβούλευσης που εξελίσσονται αυτή την περίοδο στην ακαδημαϊκή κοινότητα. Το θέμα είναι ότι το εν λόγω Τμήμα είχε βρεθεί εκτός μηχανογραφικών, χωρίς εισαγωγή νέων σπουδαστών και με βέβαιο το επερχόμενο λουκέτο, την άνοιξη του 2013 με το σχέδιο «Αθηνά», κατά τη διάρκεια της διακυβέρνησης της χώρας από Ν.Δ., Πα.Σο.Κ. και ΔΗΜΑΡ. Τότε ο κ. Κυριαζίδης ήταν Κυβερνητικός Βουλευτής! Αντί, λοιπόν, ο κ. Κυριαζίδης να μέμφεται την παρούσα Κυβέρνηση για τις επιλογές της στο χώρο της Παιδείας, προτού μάλιστα διαπιστώσει αν εντέλει έχουν θετικό πρόσημο για τη Δράμα, θα έπρεπε, αν όχι να σκύψει με σεμνότητα και ταπεινότητα την κεφαλή, τουλάχιστον να προχωρήσει, με πολιτική γενναιότητα, σε αυτοκριτική για όσα κινδύνεψε να χάσει η Δράμα επί των ημερών που ήταν Κυβερνητικός Βουλευτής. Βέβαια, αυτό δεν συνέβη και δεν πρόκειται να συμβεί και το ταξίδι στη χώρα των… Λωτοφάγων θα συνεχιστεί!

Αυτές οι πρόσφατες διαπιστώσεις έρχονται να προστεθούν σε μια συγκρουσιακή παρουσία του κ. Κυριαζίδη στην τοπική πολιτική σκηνή, η οποία χαρακτηρίζεται από σειρά εντάσεων, χωρίς καμία δυνατότητα σύνθεσης για το κοινό καλό. Έτσι κι αλλιώς, η παρουσία του κ. Κυριαζίδη στα τοπικά κοινά, από τις εκλογές του 2009 όταν ήταν για πρώτη φορά υποψήφιος χωρίς να εκλεγεί Βουλευτής, έχει πάντοτε σαφές το στοιχείο της έντασης. Αρχικά αντίπαλοι ήταν ο τότε Νομάρχης κ. Ευμοιρίδης και η τοπική ΝΟ.Δ.Ε., στη συνέχεια ο τότε Βουλευτής κ. Μαργαρίτης Τζίμας και μετέπειτα ο πρώην Δήμαρχος Δράμας και ενδιαφερόμενος τότε για μια θέση στο ψηφοδέλτιο της Ν.Δ. κ. Θωμάς Μαργαρίτης. Μια λέξη που χρησιμοποιούσε έντονα ο κ. Κυριαζίδης στην αρχή της πολιτικής του καριέρας ήταν η λέξη «Δραμάρχης». Βέβαια, μετά από μεγάλο χρονικό διάστημα η λέξη γύρισε μπούμερανγκ στον Δραμινό Βουλευτή, με τον κ. Καραγιαννίδη να τον κατηγορεί ότι έχει έναν συγκεκριμένο τρόπο δράσης, γιατί ακριβώς «δεν του βγήκε να γίνει Δραμάρχης».

Πάντως, οι κόντρες του, στην τρέχουσα κοινή τους θητεία, με τον Αντιπεριφερειάρχη Δράμας κ. Αργύρη Πατακάκη και το Δήμαρχο Δοξάτου κ. Δημήτρη Δαλακάκη, αλλά και με το  Δήμαρχο Δράμας κ. Χριστόδουλο Μαμσάκο και τα στελέχη της Δημοτικής Αρχής (σε όχι τόσο μεγάλο βαθμό πάντως) είναι επικές. Και μπορεί να αποτελούν ένα «θέαμα» υψηλού επιπέδου σε όσους αρέσκονται σε μικροπολιτικά παιχνίδια και θεωρούν ότι η πολιτική έχει στοιχεία αρένας, αλλά το βέβαιο είναι ότι με τη συγκεκριμένη στάση έχει δυναμιτιστεί κάθε προσπάθεια συναίνεσης σε τοπικό επίπεδο και οργανωμένης διεκδίκησης με ισχυρή πολιτική παρουσία στα κέντρα λήψης των αποφάσεων από σύσσωμους τους τοπικούς φορείς. Κοινή συνισταμένη βέβαια των έντονων αντιπαραθέσεων του κ. Κυριαζίδη, τόσο κατά την περίοδο πριν να εκλεγεί Βουλευτής, όσο και κατά τη θητεία του στα έδρανα της αντιπολίτευσης, είναι ότι βάλλει κατά προτίμηση σε αντιπάλους που προέρχονται από τον ίδιο «γαλάζιο» πολιτικό χώρο. Ο ίδιος προβάλει χαρακτήρα κάθαρσης στις κινήσεις του και δηλώνει ότι δεν επιθυμεί να προχωρήσει ουδεμία είδους συγκάλυψη, όμως, όπως δηλώνεται ακόμη και από ουδέτερους παρατηρητές, το μέτρο έχει χαθεί προ πολλού…

Άλλη μια απόδειξη επί τούτου είναι και η επικριτική ανάρτηση στην προσωπική σελίδα του κ. Κυριαζίδη στο facebook σχετικά με την παρουσία του κ. Καραγιαννίδη στην εξέδρα στην κεντρική πλατεία κατά την Ακολουθία της Ανάστασης. Ο κ. Κυριαζίδης, ο οποίος δεν ήταν παρών, έψεξε τον κ. Καραγιαννίδη για την παρουσία του, λες και η Αναστάσιμη Ακολουθία είναι κάποια κομματική εκδήλωση της Ν.Δ., που μπορεί να κρίνει ο Βουλευτής ποιος έχει δικαίωμα να παραβρεθεί ή όχι! Μάλιστα, η λεκτική διατύπωση (αν και ο κ. Κυριαζίδης φέρεται να συναναστρέφεται με ανθρώπους που γνωρίζουν άριστα την ελληνική) δημιουργεί πολλά ερωτηματικά για το αν προσβάλει ουσιαστικά όλους τους πιστούς που παραβρέθηκαν. «Το πλήρωμα της Εκκλησίας αυξήθηκε, ο εθνικολαϊκοπατριωτικός εξτρεμισμός αυξήθηκε» αναγράφεται, μεταξύ άλλων, στην ανάρτηση της σελίδας του κ. Κυριαζίδη. Και το αβίαστο ερώτημα, δηλαδή η παρουσία όσο το δυνατόν μεγαλύτερου πληρώματος στην Αναστάσιμη Ακολουθία συνεπάγεται και τον πολλαπλασιασμό του εθνικολαϊκοπατριωτικού εξτρεμισμού;

Έτσι, την ίδια χρονική περίοδο που η τοπική κοινωνία, συντονισμένα, με την ενεργοποίηση όλων των επίσημων φορέων της, προσπαθεί να επιτύχει την επίλυση χρόνιων προβλημάτων, λαμβάνοντας μάλιστα και συγκεκριμένες δεσμεύσεις (για τις οποίες η παρούσα Κυβέρνηση θα κριθεί για όσα υλοποίησε ή όχι, ειδικά αν οι εκλογές γίνουν στο τέλος της τρέχουσας θητείας), ο κ. Κυριαζίδης μοιάζει να είναι ουραγός στις εξελίξεις. Παράλληλα, με τη στάση του, η οποία απευθύνεται σε ένα στενό πυρήνα οπαδών του, δημιουργεί προβλήματα και στο κόμμα του σε τοπικό επίπεδο, καθώς η Ν.Δ., ως κομματική οντότητα, προφανώς και δεν ενδιαφέρεται για το αν θα εκλεγεί ο τάδε ή ο δείνα Βουλευτής της σε μια εκλογική περιφέρεια, αλλά για την αύξηση των ποσοστών της. Φυσικά, το γεγονός ότι ο κ. Κυριαζίδης εδώ και αρκετά μεγάλο χρονικό διάστημα δεν συμμετέχει στη «σκιώδη» Κυβέρνηση της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, μη λαμβάνοντας θέση Τομεάρχη, αλλά κατέχει, μαζί με άλλους συναδέλφους του, τη θέση του Αναπληρωτή Γραμματέα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Ν.Δ., μόνο σύμπτωση δεν μπορεί να θεωρηθεί.

Τελικά, ίσως η καλύτερη υπηρεσία που θα μπορούσε να προσφέρει ο κ. Κυριαζίδης στη Δραμινή κοινωνία, εφόσον δεν μπορεί να αλλάξει στάση και συμπεριφορά απέναντι στους θεσμικούς εκπροσώπους των Δραμινών πολιτών, είναι, αν όχι η παραίτησή του από τη θέση του Βουλευτή -όπου έτσι κι αλλιώς επιλέχθηκε από μερίδα της τοπικής κοινωνίας να την εκπροσωπήσει-, τουλάχιστον η αυτόβουλη απόφαση, με υψηλό αίσθημα ευθύνης για τον τόπο, να μην είναι ξανά υποψήφιος Βουλευτής. Ο κύκλος προσφοράς, όσο υιοθετείται από πλευράς του η στάση «όποιος δεν είναι μαζί μου, είναι εναντίον μου», δεν μπορεί να συνεχιστεί για τον κ. Κυριαζίδη και όσο γρηγορότερα το αντιληφθεί, τόσο το καλύτερο και για τον ίδιο, καθώς θα έχει το δικαίωμα να περισώσει την πολιτική υστεροφημία του, όσο και για τη Δράμα, η οποία θα μπορεί όχι μόνο να ελπίζει, αλλά να είναι βέβαιη, μετά από τη συγκεκριμένη απόφαση, σε καλύτερη κοινοβουλευτική εκπροσώπηση στο μέλλον…