ΚΕΝΤΡΟ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ

 

Οι εκδηλώσεις της 2ης Ολυμπιακής και 18ης Γιορτής παραδοσιακών σπόρων του Πελίτι (11, 12 και 13 Απριλίου 2018), στο Μεσοχώρι Παρανεστίου Δράμας, έληξαν και είχαν τεράστια επιτυχία.

Δίκαια ο ιδρυτής και εμπνευστής της Κοινότητας του Πελίτι κ. Παναγιώτης Σαϊνατούδης μπορεί να σεμνύνεται πως το κεντρικό του μήνυμα εξακτινώθηκε και διαχύθηκε σε όλα τα μήκη και πλάτη του κόσμου. «Ο άνθρωπος πρέπει να σεβαστεί και να προστατεύσει τη φύση. Αυτή είναι που φέρνει την ισορροπία σε έναν κόσμο μεγάλων προκλήσεων και αλλαγών. Το νόημα της προστασίας της φύσης και του περιβάλλοντος με την παράλληλη στήριξη μέσω των παραδοσιακών σπόρων και ποικιλιών» είναι η αδήριτη ανάγκη των καιρών.

Οι ομάδες ακτιβιστών και καλλιεργητών από πολλές χώρες (μεταξύ αυτών από Τουρκία, Βουλγαρία, Κύπρο, Η.Π.Α, Γουατεμάλα, Βενεζουέλα, Νότια Αφρική, Μπουρκίνα Φάσο, Ινδία, Γαλλία, κ.α.) που δουλεύουν πάνω στη συλλογή, διατήρηση και ανταλλαγή παραδοσιακών αρχαίων σπόρων θα μεταφέρουν τα συμπεράσματα που αποκόμισαν και συνοψίζονται στο πως «οι ντόπιοι σπόροι είναι ο πλούτος της κάθε περιοχής πάνω στη γη. Δεν χρειάζονται φυτοφάρμακα, ενώ οι παραγόμενοι καρποί τους είναι βιολογικοί και άριστης ποιότητας».

«Σήμερα, περισσότεροι από 18.000 αγρότες σε όλη την Ελλάδα χρησιμοποιούν τους σπόρους του Πελίτι».

Εμείς ως Κέντρο Πολιτιστικής Ανάπτυξης Ανατολικής Μακεδονίας συνεπείς στη συμφωνία μας, που έγινε στο επιστημονικό συμπόσιο, και που συνδιοργανώσαμε με τη ΔΙΠΕΔΡΑ στις 22, 23 και 24 Σεπτεμβρίου 2017 στο ΗΥDRAMA GRAND HOTEL με θέμα: Τοπικός πολιτισμός και εκπαιδευτικά προγράμματα. Διαβατήρια «ήπιας ισχύος» για τις διεθνείς σχέσεις των πόλεων», και σε συνέχεια της εκδήλωσης -«Τραγουδώντας για το Πελίτι με λύρες», το Σάββατο 9 Δεκεμβρίου 2017 στο Αμφιθέατρο της Περιφερειακής Ενότητας Δράμας- ήμασταν παρόντες και στηρίξαμε έμπρακτα την προσπάθεια για τις Συμπράξεις μεταξύ της Κοινωνίας των Πολιτών, Εκπαιδευτικών και ΜΚΟ για τη διεθνή προβολή της Δράμας.

Την Τετάρτη 11 Απριλίου το απόγευμα στην τελετή έναρξης παρουσιάσαμε στο αμφιθέατρο της Γης του Πελίτι τους προαιώνιους μουσικούς ρυθμούς, σκοπούς, μελωδίες και τραγούδια του τόπου μας.

Και το Σάββατο 14 Απριλίου στην Τελετή λήξης την παράσταση έκλεψαν οι κουδουνοφόροι (Χαράπια) από το Παγονέρι Δράμας με την αναπαράσταση του δικού τους δρώμενου, που έχει βασικό σκοπό την «ευετηρία» δηλαδή την «καλή σοδειά» και τους «πολλούς απογόνους».

Ενώσαμε τα χέρια μας στον ενιαίο κύκλο της Ειρήνης στέλνοντας το μήνυμα αλληλεγγύης και τραγουδήσαμε για το Πελίτι και για «την Ελευθερία των σπόρων».

«Η σύγχρονη πολιτιστική δράση και η άυλη πολιτιστική κληρονομιά αποτελούν τα κύρια χαρακτηριστικά της συλλογικής πολιτιστικής ταυτότητας μιας περιοχής και ένα σταθερό υπόβαθρο, πάνω στο οποίο μπορούν να αναπτυχθούν διεθνείς συμπράξεις και αποτελεσματικές μορφές συνεργασίας με κοινότητες των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και όχι μόνο».

Γι’ αυτό τοπικά δίνουμε εμπράκτως το παράδειγμα και αποδεικνύουμε ότι «η έννοια της βιωσιμότητας στον πολιτισμό επιτυγχάνεται με τον επανασχεδιασμό των πολιτιστικών δράσεων εντός του ευρωπαϊκού πολιτιστικού τοπίου και την αναθεώρηση των μεθόδων πολιτιστικής διαχείρισης (από το στάδιο της αυστηρής επιτέλεσης στο στάδιο της δημιουργικής εμπέδωσης) με στόχο τη διασφάλιση της διαπολιτιστικής και διεθνοποιημένης αναγνώρισής του».

«Αυτή η οικογιορτή, που ξεκίνησε δειλά δειλά πριν από 18 χρόνια, χάρη στην αποφασιστικότητα, την επιμονή και το μεράκι του κ. Παναγιώτη Σαϊνατούδη έχει μετατραπεί σήμερα σε σημείο συνάντησης ανθρώπων από ολόκληρο τον κόσμο που μοιράζονται τις ίδιες αξίες και ιδανικά. Αποτελούν τους “φύλακες” των σπόρων, αυτών που έθρεψαν γενιές ανθρώπων, αιώνες τώρα, αλλά που -δυστυχώς- λόγω της παγκοσμιοποίησης και της αστικοποίησης της κοινωνίας τείνουν να εξαφανιστούν. Αυτή είναι η ευθύνη όλων αυτών των ανθρώπων που κάθε χρόνο σπεύδουν στον Πελίτι για να διακηρύξουν προς κάθε κατεύθυνση, ότι η Γη είναι η μεγάλη τροφός όλων μας, πέρα από εθνικότητες, πολιτισμούς κουλτούρες, θρησκείες και ιδεολογίες».

Ευχαριστούμε τον κ. Παναγιώτη Σαϊνατούδη που μας έδωσε την ευκαιρία αλλά και την εμπειρία να ζήσουμε πολύ όμορφες και επιμορφωτικές στιγμές στο άνυδρο πνευματικά σημερινό πεδίο.

 

Ο Πρόεδρος

Γιάννης Παπουτσής