«Να προκηρυχθούν νέες μόνιμες θέσεις προσωπικού»
Ο Βουλευτής Δράμας Θεόφιλος Ξανθόπουλος συνυπέγραψε ερώτηση γα το εκρηκτικό πρόβλημα υποστελέχωσης που αντιμετωπίζουν τα Κέντρα Κοινωνικής Πρόνοιας της χώρας, λόγω λήξης των συμβάσεων του επικουρικού προσωπικού και συνταξιοδοτήσεων. Όπως αναφέρεται στην ερώτηση που συνπογράφουν 44 Βουλευτές και κατατέθηκε με πρωτοβουλία της αναπληρώτριας Τομεάρχη Κοινωνικών Υποθέσεων, Βουλεύτριας Νοτίου τομέα Αθηνών, Θεανούς Φωτίου, στην Κεντρική Μακεδονία λήγουν οι συμβάσεις 83 επικουρικών, ενώ τα τελευταία τρία χρόνια έχουν συνταξιοδοτηθεί 43 μόνιμοι εργαζόμενοι. Στην Κρήτη, από 23 Μαΐου αρχίζει η λήξη συμβάσεων 50 εργαζομένων στις 8 δομές κοινωνικής πρόνοιας και τον Νοέμβριο λήγουν οι συμβάσεις 40 ακόμα επικουρικών εργαζομένων. Ανάλογη είναι η κατάσταση σε όλα τα Κέντρα Κοινωνικής Πρόνοιας των περιφερειών της χώρας.
Υπό αυτές τις συνθήκες, είναι αδύνατον να λειτουργήσουν στοιχειωδώς οι δομές, οι οποίες φιλοξενούν χρονίως πάσχοντες συμπολίτες μας, ανάπηρα παιδιά και ενήλικες με σοβαρά προβλήματα υγείας αλλά και παιδιά που χρειάζονται προστασία και φροντίδα. Πολύ περισσότερο δεν είναι δυνατή η παροχή στους φιλοξενούμενους των ποιοτικών υπηρεσιών και των συνθηκών αξιοπρεπούς και ασφαλούς διαβίωσης, επισημαίνουν.
Το καθεστώς εργασίας με συμβάσεις Ιδιωτικού Δικαίου Ορισμένου Χρόνου σε θέσεις που καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες είναι απάνθρωπο για τους εργαζόμενους και αναποτελεσματικό για τους οργανισμούς. Η κοινωνική φροντίδα απαιτεί προσωπικό εκπαιδευμένο και δεσμευμένο μακροπρόθεσμα στην αποστολή του και σε αυτό δεν συμβάλει το αίσθημα της προσωρινότητας και η εργασιακή ανασφάλεια.
Τον Απρίλιο του 2019 η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ νομοθέτησε 393 θέσεις μόνιμου προσωπικού στα ΚΚΠΠ τις οποίες η κυβέρνηση της ΝΔ μείωσε σε 316, οι οποίες ενδέχεται να μην έχουν καλυφθεί στο σύνολο τους. Εντωμεταξύ οι ανάγκες έχουν πολλαπλασιαστεί καθώς έχουν συνταξιοδοτηθεί αρκετοί εργαζόμενοι. Για όλου αυτούς τους λόγους ερωτάται ο αρμόδιος υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, αν θα παραταθούν άμεσα οι συμβάσεις των επικουρικά εργαζόμενων στα ΚΚΠΠ, αν θα προκηρυχθούν άμεσα νέες μόνιμες θέσεις προσωπικού ανά ειδικότητα, με αυξημένη μοριοδότηση των υπηρετούντων, ώστε να μπει τέλος στο καθεστώς ομηρίας τους και αν θα εκδοθούν επιτέλους οι κανονισμοί των ΚΚΠΠ για την οργάνωση και λειτουργία των ΚΚΠΠ με σύγχρονους Οργανισμούς Λειτουργίας ώστε να αναλάβουν κεντρικό ρόλο ως ο βραχίονας του κράτους για την επίτευξη της αποϊδρυματοποίησης.