Μπορεί στην Ελλάδα να έχουμε συνδέσει τα rapid test με τα φαρμακεία και με την τιμή των 5 ευρώ (ή ακόμη και των 3 ευρώ αν πρόκειται για self test)  ωστόσο σε άλλες χώρες η πώλησή τους είναι εντελώς διαφορετική και στις περισσότερες των περιπτώσεων πιο φθηνή κιόλας.

Βασική διαφορά με τη χώρα μας είναι πως τα rapid test σε άλλες χώρες δεν πωλούνται μόνο στα φαρμακεία, αλλά σε σούπερ μάρκετ -ακόμη και σε ψιλικατζίδικά- και γι΄αυτό τον λόγο σε αρκετά κράτη πωλούνται και σε μισή τιμή σε σχέση με εδώ.

Εκτός αυτού δεν είναι λίγα τα κράτη που έχουν αφήσει ένα «παράθυρο» δωρεάν testing και σε άλλες ηλικιακές ομάδες, εκτός από τα παιδιά. Παραδείγματος χάριν στην Αυστραλία όλοι οι συνταξιούχοι δεν πλήρωναν για να τεσταριστούν.

Το μόνο σίγουρο πάντως είναι πως δύο πράγματα καθορίζουν την τιμή και τον τρόπο που θα διανεμηθεί το rapid test (δωρεάν ή όχι) και αυτά είναι η διαθεσιμότητα και το ποσοστό εμβολιασμού της κάθε χώρας.

Δωρεάν τα rapid σε συνταξιούχους στην Αυστραλία

Στην Αυστραλία, ένα ομοσπονδιακό πρόγραμμα που εισήχθη στα τέλη Ιανουαρίου επιτρέπει στους συνταξιούχους και τους κατόχους μία συγκεκριμένης κάρτας να έχουν πρόσβαση σε έως και 10 δωρεάν ταχείες αντιγονικές εξετάσεις σε διάστημα τριών μηνών μέσω του φαρμακείου τους.

Ωστόσο, το πρόγραμμα ξεκίνησε με προβλήματα ανεφοδιασμού, με αποτέλεσμα να γίνονται λιγότερες εξετάσεις από τους ηλικιωμένους.

Τον Ιανουάριο, η ρυθμιστική αρχή ανταγωνισμού εξέφρασε ανησυχίες για το γεγονός ότι τα τεστ ταχείας χορήγησης αντιγόνων συχνά κοστίζουν 15 με 20 λίρες το ένα, παρά το γεγονός πως το κόστος χονδρικής κυμαίνεται από 3,95 έως 11,45 A$.

Τεστ με 1,99 ευρώ στο Βέλγιο

Στο Βέλγιο η τιμή ενός αυτοτελούς τεστ αντιγόνου που πωλείται στα φαρμακεία είναι περίπου 6-8 ευρώ. Η τιμή του είναι ακριβότερη από ό,τι στις γειτονικές χώρες, όπως η Γαλλία και οι Κάτω Χώρες, αν και διατίθενται στα βελγικά σούπερ μάρκετ για περίπου 3 ευρώ. Οι τιμές έχουν μειωθεί και αναμένεται να μειωθούν περαιτέρω: μια μεγάλη αλυσίδα φαρμακείων ανακοίνωσε αυτή την εβδομάδα ότι άρχισε να πουλά τεστ για 1,99 ευρώ.

Πάντως το τεστ PCR κοστίζει περίπου 41 ευρώ και είναι δωρεάν για άτομα με συμπτώματα ή όσα μπορούν να αποζημιωθούν από την ασφάλιση τους.

Σύμφωνα με την Guardian, η βελγική ένωση καταναλωτών Test-Achats/Test Aankoop εκτίμησε αυτή την εβδομάδα ότι μια τετραμελής οικογένεια θα μπορούσε να ξοδεύει 250 ευρώ το μήνα για τα τεστ Covid, το απολυμαντικό χεριών και τις μάσκες προσώπου.

 

Τεστ με 1,25 ευρώ στη Γαλλία

Τα self test στη Γαλλία κοστίζουν 4 με 5 ευρώ στα φαρμακεία και περίπου 1,25 ευρώ στις πολυσυσκευασίες των σούπερ μάρκετ.

Οι εξετάσεις πλευρικής ροής και οι εξετάσεις PCR που χορηγούνται σε φαρμακεία, εργαστήρια καικέντρα ελέγχου είναι δωρεάν για όλους όσοι είναι εγγεγραμμένοι στο γαλλικό σύστημα υγείας και πλήρως εμβολιασμένοι.

Οι άνθρωποι που δεν είναι εγγεγραμμένοι στο σύστημα (π.χ. τουρίστες) και όσοι δεν είναι πλήρως εμβολιασμένοι πληρώνουν περίπου 25 ευρώ για τεστ πλευρικής ροής και έως 45 ευρώ για ένα PCR.

Σύστημα δωρεάν testing στη Γερμανία

Η Γερμανία κατήργησε τον Οκτώβριο το σύστημα δωρεάν ταχείας εξέτασης για τον κοροναϊό – που χρησιμοποιούσαν οι Γερμανοί για να εισέλθουν σε χώρους όπως τα θέατρα και τα ποδοσφαιρικά γήπεδα.

Οι μη εμβολιασμένοι άνθρωποι – εκτός από τις έγκυες γυναίκες, τα παιδιά ή όσους τους συμβουλεύουν να μην κάνουν εμβόλιο για ιατρικούς λόγους – έπρεπε να πληρώσουν για τις εξετάσεις. Ωστόσο, ένα μήνα αργότερα, τα δωρεάν τεστ επανήλθαν καθώς οι αρχές αγωνίζονταν να περιορίσουν ταχέως αυξανόμενα ποσοστά μόλυνσης.

Στη Νότια Αφρική τα γρήγορα τεστ αντιγόνου πωλούνται προς 380 ZAR (18,50 λίρες) και τα τεστ PCR διπλάσια.

Μέχρι 3 ευρώ στην Ισπανία

Τα καθεστώτα δοκιμών διαφέρουν στις 17 αυτοδιοικούμενες περιφέρειες της Ισπανίας. Στην περιφέρεια της Μαδρίτης, η κυβέρνηση έχει διανείμει μέχρι στιγμής 5 εκατ. δωρεάν τεστ αντιγόνου που μπορούν να παραληφθούν από τα φαρμακεία μέσα και γύρω από την πρωτεύουσα. Στα μέσα Ιανουαρίου, η ισπανική κυβέρνηση καθόρισε την τιμή των αντιγονικών τεστ που πωλούνται στα φαρμακεία στα 2,94 ευρώ. Πριν από τη θέσπιση του ανώτατου ορίου, τα τεστ πωλούνταν προς περίπου 10 ευρώ και δεν ήταν πάντα διαθέσιμα.

Στην Ταϊλάνδη παίρνεις rapid test από το ψιλικατζίδικο

Στην Ταϊλάνδη, τα κιτ τεστ αντιγόνου πωλούνται στο διαδίκτυο, σε καταστήματα ψιλικών και φαρμακεία με τιμές που ξεκινούν από περίπου 50 μπατ (1,13 λίρες). Η κυβέρνηση πουλούσε μάλιστα τεστ αντιγόνου για 35 μπατ (79 στερλίνες) σε οκτώ σημεία στην Μπανγκόκ και στο διαδίκτυο. Εάν θέλετε να ταξιδέψετε σε έναν τουριστικό προορισμό, μπορεί να σας ζητηθεί να κάνετε ένα τεστ πριν από την είσοδό σας, και αυτό μπορεί να είναι πιο ακριβό. Το κόστος των τεστ PCR κυμαίνεται από 1.300 μπατ σε ορισμένες περιοχές έως και 4.500 μπατ.

Στις ΗΠΑ πάντα θα σου χρειάζεται η ιδιωτική ασφάλιση υγείας

Στις ΗΠΑ, το κόστος και η πρόσβαση σε γρήγορες εξετάσεις αντιγόνου και PCR διαφέρει σημαντικά ανάλογα με το πού ζείτε και τι ασφάλιση υγείας έχετε, αν έχετε. Ένα rapid test μπορεί να κοστίσει περίπου 15 δολάρια (11 λίρες) σε ένα φαρμακείο ή σούπερ μάρκετ, αλλά από τον Ιανουάριο υπήρξε μεγάλη αύξηση των χώρων δωρεάν εξέτασης σε όλη τη χώρα, καθώς και εκατομμύρια κιτ εξέτασης για τα σχολεία.

Τα τεστ PCR διατίθενται σε ιδιωτικές κλινικές, με κόστος 100 δολάρια ή περισσότερο, αλλά μπορείτε επίσης να τα πάρετε δωρεάν από ορισμένα νοσοκομεία και κλινικές, αν και η πρόσβαση είναι πολύ διαφορετική.

Από τις 15 Ιανουαρίου, οι ιδιωτικές εταιρείες ασφάλισης υγείας υποχρεούνται να καλύπτουν το κόστος έως και οκτώ γρήγορων εξετάσεων στο σπίτι.

Για τα περίπου 28 εκατομμύρια πολίτες χωρίς ασφάλιση υγείας, η κυβέρνηση Μπάιντεν δήλωσε ότι θα αγοράσει ένα δισεκατομμύριο δωρεάν τεστ, τα οποία οι άνθρωποι θα μπορούσαν να ζητήσουν ηλεκτρονικά ή σε τοπικές κλινικές υγείας και φαρμακεία, αν και δεν είναι σαφές πόσα έχουν εξασφαλιστεί και διανεμηθεί μέχρι στιγμής.

Πηγή: in.gr