Σε ανακοίνωση του Δήμου Δράμας, η οποία υπογράφεται από τον Αντιδήμαρχο Πολιτισμού κ. Μιχάλη Τάσσου, σχετικά με την πρόσκληση υποβολής προτάσεων από πολιτιστικούς συλλόγους για την «Επέτειο Μνήμης – 100 χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή», αναφέρονται τα εξής:

Το 2022 συμπληρώνονται 100 χρόνια από την τραγωδία που βίωσε ο ελληνισμός με την καταστροφή της Μικράς Ασίας και τον ξεριζωμό των Ελλήνων από τις εστίες τους. Η θεματολογία της φετινής διοργάνωσης του θεσμού «Ελευθέρια 2022» είναι αφιερωμένη στο ιστορικό γεγονός της Μικρασιατικής Καταστροφής και τις εννοιολογικές του προεκτάσεις.

Μέρος του προγράμματος θα συγκροτηθεί από προτάσεις που θα κατατεθούν κατόπιν ανοιχτής πρόσκλησης που απευθύνεται σε Πολιτιστικούς Συλλόγους.

Πέρα από την προφανή, όσο και εκ νέου τραγικά επίκαιρη, διάσταση των φαινομένων της προσφυγιάς, του βίαιου εκτοπισμού των πληθυσμών, του τρόμου, των φρικαλεοτήτων και των λεηλασιών, οι συμμετέχοντες ενθαρρύνονται να διερευνήσουν, μέσω των προτάσεών τους, ολόκληρο το φάσμα των επιδράσεων του ιστορικού πλέγματος του 1922 στα πεδία της ζωής, της σκέψης και του πολιτισμού, καθώς και τις άνευ προηγουμένου ωσμώσεις και μετατοπίσεις που έθεσε σε λειτουργία.

Ενδεικτικά, αναφέρουμε τα προβλήματα της προσαρμογής και αφομοίωσης των εκτοπισμένων στο νέο περιβάλλον, αλλά και τη σωρεία των θετικών επιδράσεων, που προκάλεσε η έλευση των προσφύγων, στην οικονομική και πνευματική ζωή της Ελλάδας, αλλά και στην καθοριστική συμβολή τους στη διαμόρφωση μίας νέας ελληνικής πολιτιστικής ταυτότητας. Σε κάθε περίπτωση, κεντρικό ζητούμενο είναι η όσο το δυνατόν ευρύτερη προσέγγιση της προτεινόμενης θεματολογίας, πέρα από τα στεγανά και τις προκαταλήψεις των καθιερωμένων αφηγήσεων.

Κάθε πρόταση πρέπει να συνδυάζει τουλάχιστον δύο από τους έξι τομείς:

-Μουσική (όλα τα είδη: κλασική, σύγχρονη, παραδοσιακή κτλ.)

-Θέατρο (όλα τα είδη: πρόζα, κουκλοθέατρο, θέατρο σκιών κτλ.)

-Χορό (όλα τα είδη: κλασικός, σύγχρονος κτλ.). Απαιτείται πρωτότυπη μουσική ή διασκευή/παράφραση ήδη υπάρχουσας μουσικής

-Μουσικό Θέατρο. Απαιτείται πρωτότυπη μουσική

-Εικαστικές Τέχνες/performance (όλα τα είδη: ζωγραφική, γλυπτική, φωτογραφία κτλ.)

-Παραστάσεις/δράσεις για παιδιά και εφήβους.

-Γευσιγνωσία (επιδράσεις που δέχτηκε η περιοχή)

Παρακαλούνται οι Πολιτιστικοί Σύλλογοι να καταθέσουν τις προτάσεις τους στη Δ/νση Κοινωνικής Προστασίας, Παιδείας & Πολιτισμού του Δ. Δράμας έως τις 04-03-2021.