Απορρίφθηκε και η πρόταση για μεταφορά τους σε άλλες θέσεις, γιατί θα στέλνονταν λανθασμένο μήνυμα στην τοπική κοινωνία

ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΕ ΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΔΡΑΜΑΣ

 

Περίπου πέντε ώρες κράτησε η συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Δράμας, το απόγευμα της Τετάρτης 20 Οκτωβρίου 2021, με το ενδιαφέρον να στρέφεται στα προημερησίας διάταξης συζήτηση και στα έκτακτα θέματα, καθώς τα 68 θέματα της ημερήσιας διάταξης ψηφίστηκαν σε σύντομο χρονικό διάστημα, τα περισσότερα δε εξ αυτών μέσα σε λίγα λεπτά.

Το πιο ενδιαφέρον από τα θέματα και αυτό που κατείχε χρονικά τη μερίδα του λέοντος στη συνεδρίαση ήταν η πρόταση από τον Σύλλογο Δημοτικών Υπαλλήλων Ν. Δράμας για έκδοση ψηφίσματος από το Δημοτικό Συμβούλιο σχετικά με το να μην τίθεται σε αναστολή εργασίας οι ανεμβολίαστοι δημοτικοί υπάλληλοι. Όπως αναφέρθηκε, ο Σύλλογος είναι υπέρ των εμβολιασμών, κατά όμως της υποχρεωτικότητας, η οποία ουσιαστικά οδηγεί σε αργία, καθώς διαθεσιμότητα σημαίνει πληρωμή του 75% του μισθού, κάτι που δεν συμβαίνει σε όσους εργαζόμενους δεν έχουν εμβολιαστεί.

Το ψήφισμα απορρίφθηκε από το σώμα με ψήφους 15 κατά και 10 υπέρ, ενώ απουσίαζαν 8 Δημοτικοί Σύμβουλοι. Κατά ψήφισαν οι Δημοτικοί Σύμβουλοι της Δημοτικής Αρχής και της παράταξης «Project Δράμα 2020», ενώ υπέρ τάχθηκαν οι παρατάξεις «πόλη+ζωή», «Αυτοδιοίκηση Πολιτών» και «Προοπτική για τη Δράμα», καθώς και ο Αντιδήμαρχος Πολιτισμού κ. Λευτέρης Καλλινικίδης και ο Δημοτικός Σύμβουλος της παράταξης «Project Δράμα 2020» κ. Λευτέρης Χρυσοχοΐδης, οι οποίοι διαφοροποιήθηκαν από τη στάση των παρατάξεών τους.

Κατά τη διάρκεια συζήτησης του θέματος, αναπτύχθηκε η θέση, κυρίως από την παράταξη «πόλη+ζωή», ότι όσοι υπάλληλοι είναι ανεμβολίαστοι μπορούν να μεταφέρονται σε άλλες θέσεις, όπου δεν είναι υποχρεωτικός ο εμβολιασμός, έτσι ώστε να μην τίθενται σε αναστολή καθηκόντων. Επίσης, κατατέθηκε η πρόταση να εκδοθεί ένα ψήφισμα, μέσα από τη συνεργασία μιας διαπαραταξιακής επιτροπής και του Συλλόγου Δημοτικών Υπαλλήλων, το οποίο θα απευθύνεται προς την Κυβέρνηση και θα καταθέτει τους προβληματισμούς που υπάρχουν για το ζήτημα και για την περαιτέρω αποδυνάμωση των Δήμων από στελεχιακό δυναμικό. Επιπλέον, από την παράταξη «Αυτοδιοίκηση Πολιτών» αναφέρθηκε πως η αναστολή εργασίας είναι μια υπερβολική ποινή.

Από την άλλη, τόσο από πλευράς Δημοτικής Αρχής όσο και από την παράταξη «Project Δράμα 2020» αναφέρθηκε πως το Δημοτικό Συμβούλιο δεν μπορεί να λάβει μια απόφαση που θα έρχεται σε ευθεία αντίθεση με το νόμο που ισχύει και να αποφασιστεί η μη εφαρμογή ενός συγκεκριμένου νόμου. Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο Δήμαρχος Δράμας κ. Χριστόδουλος Μαμσάκος αν το Δημοτικό Συμβούλιο υιοθετούσε το ψήφισμα ή αν κατέληγε σε απόφαση για μεταφορά ανεμβολίαστων υπαλλήλων σε άλλες θέσεις, όπου δεν είναι υποχρεωτικός ο εμβολιασμός, τότε θα στέλνονταν ένα λάθος μήνυμα προς την τοπική κοινωνία. Εξάλλου, σε πρόσφατη συνεδρίασή του, το σώμα είχε λάβει, με συντριπτική πλειοψηφία, θέση υπέρ των εμβολιασμών.

Ψήφισμα για τα Προγράμματα Άθλησης για Όλους

Κι αν για το θέμα της έκδοσης ψηφίσματος για τις αναστολές εργασίας των ανεμβολίαστων υπαλλήλων υπήρξε μεγάλης έκτασης κουβέντα, δεν συνέβη το ίδιο στο θέμα της έκδοσης ψηφίσματος για τα Προγράμματα Άθλησης για Όλους.

Η σχετική πρόταση κατατέθηκε από την παράταξη «Αυτοδιοίκηση Πολιτών» και ψηφίστηκε ομόφωνα από το Δημοτικό Συμβούλιο, το οποίο αποφάσισε να εκδώσει το εξής ψήφισμα:

«Το Δημοτικό Συμβούλιο Δράμας εκφράζει την αντίθεσή του για την αιφνίδια κατάργηση της χρηματοδότησης των Προγραμμάτων Άθλησης για Όλους (Π.Α.γ.Ο) που ανακοίνωσε ο Υφυπουργός, αρμόδιος για θέματα αθλητισμού, Λευτέρης Αυγενάκης με επιστολή του στη Γ.Γ.Α, μόλις λίγες μέρες πριν την έναρξη των προγραμμάτων και ενώ είχε δρομολογηθεί ο προγραμματισμός των Δήμων ολόκληρης της χώρας.

Η κίνηση αυτή στρέφεται ενάντια στους ανέργους, τους νέους, τα ΑμεΑ, τις ευαίσθητες πληθυσμιακές ομάδες, τους ανθρώπους της τρίτης ηλικίας, που χάρη στα προγράμματα Π.Α.γ.Ο που ίσχυαν εδώ και περίπου 40 χρόνια, είχαν τη δυνατότητα άθλησης με χαμηλό η και μηδενικό αντίτιμο.

Σε ένα ασφυκτικό περιβάλλον λόγω της πανδημίας Covid-19 όπου η άθληση έγινε η κύρια διαφυγή για τους πολίτες καθώς και ένας ισχυρός σύμμαχος στην προσπάθεια ψυχικής και σωματικής θωράκισης του οργανισμού, το δικαίωμα στην άθληση έγινε ακόμα ακόμα πιο επιτακτική ανάγκη.

Η παράλογη αυτή απόφαση σημαίνει πως πολλοί  πολίτες του Δήμου Δράμας θα στερηθούν τη δυνατότητα άθλησης, αφού τα Π.Α.γ.Ο ήταν μια σημαντική βοήθεια λόγω της έλλειψης προσωπικού αλλά και της υποχρηματοδότησης προς τους Δήμους.

Σημαίνει επίσης και την ανεργία σε 6 πτυχιούχους Φυσικής Αγωγής που θα προστεθούν στους 1.300 και πλέον συναδέλφους τους πανελλαδικά.

Ζητάμε από την Κυβέρνηση και τον Υφυπουργό κ. Αυγενάκη να πάρει πίσω την απόφαση αυτή και να προχωρήσει στην περαιτέρω ενίσχυση και την πλήρη χρηματοδότηση αυτών των προγραμμάτων».

Μάλιστα, ο Δήμαρχος κ. Μαμσάκος, αφού εξέφρασε τη σύμφωνη γνώμη της παράταξής του, σχολίασε ότι ως Δημοτική Αρχή δεν έχουν πρόβλημα να τεθούν σε αντίθεση με κυβερνητικές αποφάσεις και η στάση τους στο συγκεκριμένο θέμα αποτελεί απόδειξη.