Το καταπληκτικό Σαντιρβάν τζαμί, ζωγραφισμένο στους εξωτερικούς τοίχους.

Για τους επισκέπτες ήταν απλώς ένα ερειπωμένο αρχοντικό. Για τους Δραμινούς όμως το περίφημο Μαρμάρινο Σπίτι αποτελεί ένα εμβληματικό τοπόσημο, είναι ένας σιωπηλός αφηγητής του λαμπρού και πολυδιάστατου παρελθόντος της πόλης που πέρασε από τους Οθωμανούς στους Ελληνες, με τους Εβραίους και τους Αρμενίους να διατηρούν τις δικές τους κοινότητες. Συγκολλητική δύναμη όλων αυτών των ανθρώπων –τι άλλο;– τα καπνά, που έκαναν μέλη από διαφορετικές εθνικότητες και δόγματα να εργάζονται πλάι πλάι. Αλλωστε το Μαρμάρινο Σπίτι πάνω στις πηγές της Αγίας Βαρβάρας ήταν οικία καπνεμπόρου, του Αναστασιάδη και δίπλα είχε και την καπναποθήκη του. Κτισμένο το 1875, πέρασε από περιπέτειες και μαρασμό μέχρις ότου πρόσφατα ένας επιφανής Δραμινός, ο ναυπηγός Αρης Θεοδωρίδης, το αγόρασε και το έσωσε, δίνοντάς του μια δεύτερη ζωή.

Η Δράμα μεταμορφώνεται χάρις σε δύο άξια τέκνα της-1
Το εσωτερικό του Μαρμάρινου Σπιτιού.

Επιμελώς αποκατεστημένο, με επιστημονική συνδρομή ιστορικών και ειδικών, το Μαρμάρινο Σπίτι, έτοιμο πια προορίζεται για Μουσείο Φωτογραφικών Μηχανών μιας και ο ναυπηγός έχει μια από τις μεγαλύτερες συλλογές στην Ευρώπη, με σπάνια κομμάτια από τις απαρχές της τέχνης αυτής έως και την εμφάνιση των ψηφιακών μοντέλων. Μέχρι τώρα το κτίριο έχει φιλοξενήσει στην αίθουσα περιοδικών εκθέσεων πολλά και αξιόλογα αφιερώματα με τελευταίο μια ατομική της φωτογράφου Nelly’s. Πρόκειται για μια σύνοψη της ωραίας έκθεσης που είδαμε και στο Μουσείο Μπενάκη της Αθήνας, φορέας με τον οποίο συνεργάζεται η μη κερδοσκοπική εταιρεία ΚΥΚΛΩΨ του Αρη Θεοδωρίδη.

Το Μπενάκη όμως έχει και μια σταθερή συνεργασία με ετήσιες εκθέσεις στο Σαντιρβάν τζαμί της Δράμας, ένα τέμενος σπάνιας ομορφιάς, κάποτε πνιγμένο από πολυκατοικίες. Η εταιρεία Raycap, ενός άλλου Δραμινού, του επιχειρηματία Κώστα Αποστολίδη, αγόρασε και απαλλοτρίωσε τα όμορα κτίσματα ώστε να αποκτήσει περιβάλλοντα χώρο, να ανασάνει. Ετσι μετατράπηκε σε έναν καταπληκτικό χώρο πολιτισμού αν και παλαιότερα στέγαζε μια από τις πλέον ιστορικές δραμινές εφημερίδες. Αν κάποτε η Δράμα ταυτιζόταν μόνον με το Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους, τώρα αποκτά ένα πολιτιστικό δίκτυο που θα ζήλευαν πολλά άλλα μέρη της Ελλάδας. Αυτό το Σαββατοκύριακο στη μεγάλη αυλή του Μαρμάρινου Σπιτιού θα παρουσιαστούν τα φετινά βραβεία της ΚΥΚΛΩΨ που αφορούν τον ετήσιο διαγωνισμό φωτογραφίας, τον Δραμινό αγρότη της χρονιάς και τον Δραμινό επιστήμονα της χρονιάς. Στα προσεχώς πάντως είναι η νέα πνοή που θα δώσει το καινούργιο αρχιτεκτονικό masterplan από το διεθνούς κύρους γραφείο Foster (που χρηματοδοτεί η Raycap), τα μελλοντικά εγκαίνια του Μουσείου Φωτογραφικών Μηχανών καθώς και η αποκατάσταση και άλλων παλαιών κτιρίων. Εχοντας κοντά της σπουδαία φύση και εξαιρετικά οινοποιεία η Δράμα αξίζει πραγματικά μια επίσκεψη μέσα στο φθινόπωρο, για να δούμε πως υπάρχουν δυνάμεις αντίστασης και δημιουργίας. Και όπως λένε οι ζηλιάρηδες: «Μακάρι να υπήρχαν και αλλού Θεοδωρίδηδες και Αποστολίδηδες να αλλάξουν την κατάσταση!».

Πηγή: kathimetini.gr / Μαργαρίτα Πουρνάρα