Με το καλωσόρισμα των πρώτων ημερών του Φθινοπώρου, ο Δημήτρης Γούδας, επιμελητής και ιδιοκτήτης της GALLERY 13 στην πόλη της Δράμας, ξεκινάει μια νέα εκθεσιακή σεζόν παρουσιάζοντας την έκθεση «Reform Book».

Μιλώντας στο ΑΠΕ – ΜΠΕ δεν κρύβει ότι ευελπιστεί η νέα αυτή σεζόν να είναι περισσότερο δημιουργική και ελπιδοφόρα από την προηγούμενη, δίνοντας την ευκαιρία σε όσο το δυνατόν περισσότερους καλλιτέχνες και εικαστικούς να παρουσιάσουν τη δουλειά τους χωρίς να πλανάται από πάνω τους η απειλή του κορονοϊού.

Η νέα έκθεση «Reform Book» (Αναδιαμορφώνοντας το Βιβλίο), είναι η δεύτερη κατά σειρά μέσα στο 2021 και η δεύτερη από την μέρα έναρξης λειτουργίας της πρωτότυπης αυτής γκαλερί στην καρδιά της παλιάς πόλης της Δράμας. Φιλοδοξία και στόχος του Δημήτρη Γούδα είναι να αναδείξει το βιβλίο ως εικαστικό γεγονός και έκφραση, αυτή τη φορά μέσα από τα έργα ζωγραφικής και κεραμικής δυο ταλαντούχων και αξιόλογων εικαστικών, της Rolana Ceckauskaite και του Σαράντη Γκάγκα.

Οι άνθρωποι στις μικρές κοινωνίες «διψούν» για τέχνη

Περί τέχνης ο λόγος πίνοντας καφέ με τον επιμελητή και τους καλλιτέχνες στον πεζόδρομο οδού Μητροπολίτου Αγαθαγγέλου στο ιστορικό κέντρο της Δράμας εκεί όπου στον αριθμό 13 βρίσκεται η ομώνυμη γκαλερί. Η μουσική από το απέναντι καφέ – μπαρ τζαζ και η συζήτηση με τον Σαράντη Γκάγκα και τη Rolana Ceckauskaite επικεντρώνεται στις ευκαιρίες που έχουν οι άνθρωποι της περιφέρειας να δουν από κοντά έργα τέχνης αλλά και γενικότερα να παρακολουθήσουν την τέχνη σε όλες τις εκφάνσεις της.

Και για τους δυο, ο Δημήτρης Γούδας στάθηκε η αφορμή για να εκθέσουν στη Δράμα εκτιμώντας τη σημαντική προσπάθεια που κάνει να λειτουργήσει μια γκαλερί και να φέρει την τέχνη και τους καλλιτέχνες πιο κοντά στους συμπολίτες του. «Οι άνθρωποι στις μικρές κοινωνίες», σημειώνει ο Δημήτρης Γούδας, «είναι πιο διψασμένοι να παρακολουθήσουν θέατρο, κινηματογράφο, εκθέσεις. Είναι σημαντικό που τα τελευταία χρόνια νέοι άνθρωποι, με σπουδές, ανησυχίες και ενδιαφέροντα ξεκίνησαν να λειτουργούν τις γκαλερί δίνοντας βήμα και λόγο σε όλο και περισσότερους εικαστικούς να παρουσιάσουν τη δουλειά τους. Οι νέοι αυτοί άνθρωποι άνοιξαν τις γκαλερί στο ευρύ κοινό».

Για την Rolana Ceckauskaite που γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Λιθουανία, η τέχνη δεν έχει απλός παιδευτικό χαρακτήρα, αλλά σε αντίθεση με την Ελλάδα, είναι ενταγμένη στην σχολική καθημερινότητα, δεν υπάρχει σαν ένα απλό μάθημα, αποτελεί βίωμα για τον μαθητή, δίνοντας του τη δυνατότητα να ανακαλύψει νέους κόσμους.

Το βιβλίο ως στοιχείο έκφρασης και δημιουργίας

Στην έκθεση «Reform Book» που θα διαρκέσει μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου οι δυο καλλιτέχνες παρουσιάζουν δείγματα της δουλειάς τους όπου κυρίαρχο στοιχείο έκφρασης και δημιουργίας αποτελεί το βιβλίο συνδυάζοντας αρμονικά τη ζωγραφική με την κεραμική και παρουσιάζοντας μια εξελικτική πορεία της γραφής ως μορφή επικοινωνίας.

Ο Σαράντης Γκάγκας, ορμώμενος από μία βαθιά εσωτερική ανάγκη και επηρεασμένος συναισθηματικά από το λόγο του Επίκουρου προς τον Ηρόδοτο, ξεκίνησε το 2008 ένα μακρύ ταξίδι διερεύνησης και πειραματισμού, άρρηκτα δεμένο με την έννοια του χρόνου και της ύλης ως εικαστικού αποτελέσματος. Κι όπως ακριβώς ο μεγάλος αρχαίος Έλληνας φιλόσοφος υποστήριξε ότι ο χρόνος συνδέεται άμεσα με τις μέρες και τις νύχτες, αλλά και με τα συναισθήματα, υπαρκτά και μη, καθώς και την κίνηση και τη στάση. Ο Σαράντης Γκάγκας αφοσιώθηκε επί 13 χρόνια σε μια εξελισσόμενη διαδικασία εσωτερικής αναζήτησης συνδεδεμένης με το συγκεκριμένο απόσπασμα από την «Περί φύσεως» επιστολή, με τη δημιουργία έργων – χειρόγραφων αντιγράφων – πάνω σε ποικίλες επιφάνειες – με τη δική του προσωπική προσέγγιση και γραφή. Εκθέτει συνεχώς από το 1989. Ανάμεσα στις παρουσιάσεις του έργου του, επισημαίνεται ή συμμετοχή του στην 25η μπιενάλε της Αλεξάνδρειας «aftermath» 2009-2010, τη 15η μπιενάλε Lulea-Σουηδία 2011 και στην 1η Μπιενάλε Χαρτιού Sofia Βουλγαρίας το 2011.

Έχοντας στο ενεργητικό της πολυετείς σπουδές, συμμετοχές σε διεθνείς καλλιτεχνικές εκδηλώσεις και μπιενάλε, πολλές τιμητικές διακρίσεις, διδασκαλική εμπειρία και πολυπληθείς ατομικές εκθέσεις, η Rolana Ceckauskaite εκθέτει ζωγραφικά και κεραμικά έργα της με αναφορά το βιβλίο. Οι εικαστικές προτάσεις της Λιθουανής καλλιτέχνιδας προσφέρουν μια ανάσα ανάλαφρης έως χιουμοριστικής διάθεσης. Στα έργα που παρουσιάζει στην GALLERY 13 η κεραμική και η ζωγραφική παντρεύονται αρμονικά έχοντας πάντα ως έμπνευση το βιβλίο που ανοίγει ένα παράθυρο στον κόσμο της αναζήτησης και της δημιουργίας. Ο διηγηματικός χαρακτήρας στα έργα της και η φειδωλή χρήση παραπληρωματικών θεμάτων προσφέρονται για ευρηματική εικονογράφηση ιστοριών.

Μετά την πρώτη πετυχημένη έκθεση «Κ. Π. Καβάφης, το βίωμα των λέξεων…» που φιλοξενήθηκε στην GALLERY13 στις αρχές Αυγούστου και μέσα από την οποία ο Δημήτρης Γούδας ουσιαστικά συστήθηκε στο φιλότεχνο κοινό της Δράμας, συνεχίζει με αυτή τη δεύτερη έκθεση την προβολή των τεχνών γύρω από το υλικό του χαρτιού και την ανάδειξη του βιβλίου ως εικαστικού γεγονότος.

Το κατ’ εξοχήν αντικείμενο της, GALLERY13 αφορά τις τεχνικές του σχεδίου, της χαρακτικής και της υδατογραφίας. Η λειτουργία του καλλιτεχνικού βιβλιοδετείου (Book Arts Greece) στο δεύτερο όροφο του γραφικού κτίσματος του μεσοπολέμου, όπου στεγάζεται η γκαλερί, συνδιαμορφώνει τον ιδιαίτερο χαρακτήρα αυτής της προσπάθειας που ξεκίνησε με τόλμη και αποφασιστικότητα και η οποία μέχρι στιγμής έχει αγκαλιαστεί θερμά από τον κόσμο της Δράμας γνωρίζοντας μεγάλη αποδοχή.

 

Πηγή: ΑΠΕ/ΜΠΕ

Βασίλης Λωλίδης