ΜΕ ΤΑ ΜΕΛΗ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΒΥΖΑΝΤΙΝΟΥ ΧΟΡΟΥ «ΟΙ ΔΟΜΕΣΤΙΚΟΙ» ΚΑΙ ΤΗΣ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΗΣ ΧΟΡΩΔΙΑΣ ΤΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΕΛΛΗΝΙΔΩΝ ΔΡΑΜΑΣ

 

  • Για την Θρονική Εορτή του παλαιφάτου Πατριαρχείου Αλεξάνδρειας

Στην Αίγυπτο βρέθηκε το διήμερο 29 και 30 Απριλίου 2017 ο Άρχων Πρωτοψάλτης κ. Γρηγόρης Παπεμμανουήλ, μαζί με μέλη του Ελληνικού Βυζαντινού Χορού «Οι Δομέστικοι» και της Παραδοσιακής Χορωδίας του Λυκείου Ελληνίδων Δράμας, για την Θρονική Εορτή του παλαιφάτου Πατριαρχείου Αλεξάνδρειας.

Ο κ. Παπαεμμανουήλ, με ανάρτησή του στον προσωπικό του λογαριασμό, στο facebook, περιγράφει τις εμπειρίες του από το ταξίδι:

Είναι ορισμένες φορές που οι λέξεις αδυνατούν να περιγράψουν την πραγματικότητα και τα λόγια είναι πολύ φτωχά για να εκφράσουν τις στιγμές που ζούμε!

Έτσι νοιώθω κι εγώ τώρα που επέστρεψα από την Αίγυπτο και προσπαθώ να μοιραστώ μαζί σας όλα όσα έζησα με τα μέλη του Ελληνικού Βυζαντινού Χορού «Οι Δομέστικοι» και της Παραδοσιακής Χορωδίας του Λυκείου Ελληνίδων Δράμας.

Ο λόγος που βρεθήκαμε στη Νειλοχώρα ήταν η επίσημη πρόσκληση από τον Πάπα και Πατριάρχη Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. Θεόδωρο να ψάλλουμε και να τραγουδήσουμε στη Θρονική Εορτή του παλαιφάτου Πατριαρχείου μας.

Οι στιγμές μας κοντά στον Ιεραπόστολο Πατριάρχη της Αγάπης, της Συναδέλφωσης μεταξύ των ανθρώπων και της Ειρήνης μεταξύ των λαών δεν περιγράφονται εύκολα με λόγια. Είναι τέτοιο το μεγαλείο της ψυχής αυτού του ανθρώπου που δυσκολεύομαι να βρω κατάλληλες λέξεις.

Ο Πατριάρχης μας, που πριν λίγες ημέρες έχασε ότι πολυτιμότερο έχει ο άνθρωπος στη ζωή του, την αείμνηστη μητέρα του Κλεοπάτρα, μας καλοδέχτηκε μέσα στο πένθος Του με την ευγένεια και το χαμόγελο που τον διακρίνουν πάντα! Και μας ευχαρίστησε συγκινημένος από καρδιάς γιατί του φέραμε και πάλι το χαμόγελο στα χείλη. Γιατί αποδείξαμε ότι είμαστε κοντά Του και στις χαρές μα και στις λύπες! Μας άνοιξε ο Πατριάρχης την Αίθουσα του Θρόνου στην Καθέδρα Του και μας υποδέχτηκε με κάθε επισημότητα! Μας άνοιξε εκκλησίες, μουσεία και βιβλιοθήκες που δεν ανοίγουν πάρα για λίγους κι εκλεκτούς. Μας άνοιξε κυρίως την καρδιά Του και μαζί με τα υλικά Του δώρα και ευλογίες, μας χάρισε εμπειρίες που δε θα ξεχάσουμε ποτέ!

«Σας ευχαριστούμε Μακαριώτατε για ΟΛΑ!».

Εγώ προσωπικά θέλω να ευχαριστήσω και τους φίλους, μαθητές και συνεργάτες μου, μέλη του ΕΒΧ «Οι Δομέστικοι» και της Παραδοσιακής Χορωδίας του ΛΕΔ που με συνόδευσαν σε αυτήν την ιστορική αποστολή. Ευχαριστώ ιδιαιτέρως τους Γιώργο Γεωργιάδη, Ηλιάδη Ραφαήλ, Αριστοτέλη Στέφου, Νίκο Μιχαηλίδη, Δημήτρη Βασιλειάδη, Νικόλα Αντόνοφ, Φάνη Κακαρη για το ωραίο και μελωδικό ψάλσιμό τους.

Ευχαριστώ ξεχωριστά τον καλό μου φίλο Κωνσταντίνο Κυριακίδη και το τουριστικό γραφείο «Κυριακίδη» που μαζί με τον εκλεκτό μου φίλο Γιάννη Σιόκα από την Αλεξάνδρεια οργανώσαμε από κοινού αυτό το όμορφο ταξίδι.

Η χαρά μου ήταν μεγάλη που συνάντησα μετά από καιρό την Πρόεδρο του Συλλόγου Επιστημόνων Αλεξανδρείας «Πτολεμαίος ο Α» Λιλίκα Θιλβίτη και την Πρόεδρο του Λυκείου Ελληνίδων Αλεξανδρείας Αλίκη Αντωνίου.

Θερμές ευχαριστίες και στον Πανοσιολογιώτατο Αρχιμανδρίτη Τιμόθεο Καψάλη για όλα όσα έκανε για μας στο Κάιρο.

Οι εικόνες της αγοράς του Αλ Χαλίλι, της κρουαζιέρας στο Νείλο, του Αρχαιολογικού Μουσείου του Καΐρου, της Ροτόντας της Ανατολής του Αγίου Γεωργίου στο παλαιοχριστιανικό Κάιρο, η Σφίγγα και οι Πυραμίδες της Γκίζας, η Βιβλιοθήκη της Αλεξάνδρειας, το σπίτι-μουσείο του Καβάφη, ο Ελληνικός Ναυτικός Όμιλος στο Κάιτ Μπέι και τόσα άλλα θα αργήσουν να φύγουν από τα μάτια μας…

Καλή αντάμωση και πάλι Μακαριώτατε και φίλοι Αιγυπτιώτες Έλληνες!