ΟΛΟΚΛΗΡΩΘΗΚΕ ΤΟ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΚΑΙ ΘΡΑΚΗ ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ Α. ΤΣΙΠΡΑ, Ο ΟΠΟΙΟΣ ΕΝΤΟΣ ΕΙΚΟΣΑΗΜΕΡΟΥ ΑΝΑΜΕΝΕΤΑΙ ΝΑ ΕΠΙΣΚΕΦΘΕΙ ΤΗ ΔΡΑΜΑ

 

  • Χωρίς ξεκάθαρη λύση για έναρξη υλοποίησης κάποιου εκ των αξόνων Δράμα – Αμφίπολη ή Δράμα – Καβάλα η ομιλία του Πρωθυπουργού Α. Τσίπρα
  • Το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών είχε παρουσιάσει συγκεκριμένο σχέδιο για μελετητική ωρίμανση του Δράμα – Παλαιοκώμη και χρηματοδότησή του από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων
  • Αντέδρασε ο Περιφερειάρχης Α.Μ.Θ. Χρ. Μέτιος, ο οποίος προέταξε την κατασκευή του Δράμα – Καβάλα και για αυτόν τον λόγο σημειώθηκε θερμό επεισόδιο με τον Βουλευτή Χρ. Καραγιαννίδη

 

 

ΑΠΟΣΤΟΛΗ

ΚΟΜΟΤΗΝΗ

ΣΠΥΡΟΣ ΛΑΤΣΑΣ

 

 

Με την ομιλία του Πρωθυπουργού κ. Αλέξη Τσίπρα, το απόγευμα της Τρίτης 14 Νοεμβρίου 2017, ολοκληρώθηκε το Περιφερειακό Αναπτυξιακό Συνέδριο για την Παραγωγική Ανασυγκρότηση της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, το οποίο πραγματοποιήθηκε στις 13 και 14 Νοεμβρίου, στο ξενοδοχείο «Chris & Eve» στην Κομοτηνή. Το συγκεκριμένο ήταν το 6ο κατά σειρά Συνέδριο που πραγματοποιήθηκε στον κύκλο των 13 Περιφερειακών Συνεδρίων τα οποία έχουν προγραμματιστεί, προκειμένου να υπάρξει ένας αποκεντρωμένος διάλογος με κοινωνικούς και παραγωγικούς φορείς, στο πλαίσιο της διαμόρφωσης της «Εθνικής Αναπτυξιακής Στρατηγικής 2021». Ουσιαστικά, ο σκοπός από πλευράς Κυβέρνησης ήταν η συζήτηση με την κοινωνία για τη δημιουργία ενός νέου παραγωγικού μοντέλου, ενός «νέου υποδείγματος Δίκαιης και Βιώσιμης Ανάπτυξης», όπως αναφέρθηκε χαρακτηριστικά από κυβερνητικής πλευράς.

Τις 2 ημέρες του Συνεδρίου, σε 6 συνεδρίες, με τα εξής θέματα «Υποδομές, Μεταφορές και Ψηφιακή Σύγκλιση», «Παραγωγική Ανασυγκρότηση, Ενέργεια και Περιβάλλον», «Αγροτική Ανάπτυξη και Παραγωγική Ανασυγκρότηση της Υπαίθρου», «Παιδεία, Έρευνα και Οικονομία της Γνώσης», «Επενδύσεις, Εργασιακές Σχέσεις και Τουρισμός», «Υποδομές και Πολιτικές για την Υγεία»), 16 μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου, Υπουργοί, Αναπληρωτές Υπουργοί και Υφυπουργοί, διαβουλεύτηκαν με την τοπική κοινωνία της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, αναπτύσσοντας έναν γόνιμο και παραγωγικό διάλογο και ανταλλάσσοντας απόψεις με θεσμικούς εκπροσώπους της περιοχής. Το συντονισμό των θεματικών συνεδριάσεων, κατά τη διάρκεια του Συνεδρίου, είχαν Αντιπεριφερειάρχες της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, μεταξύ των οποίων και ο Αντιπεριφερειάρχης Δράμας κ. Αργύρης Πατακάκης, ο οποίος συντόνισε τη συνεδρίαση με θέμα «Παιδεία, Έρευνα και Οικονομία της Γνώσης».

Από πλευράς Δράμας πλήθος εκπροσώπων φορέων παραβρέθηκε στην Κομοτηνή και παρακολούθησε τις εργασίες του Αναπτυξιακού Συνεδρίου. Εκτός του κ. Πατακάκη, έδωσαν το παρόν, μεταξύ άλλων, ο Βουλευτής κ. Χρήστος Καραγιαννίδης, οι Δήμαρχοι Δράμας κ. Χριστόδουλος Μαμσάκος, Προσοτσάνης κ. Άγγελος Λύσσελης, Δοξάτου κ. Δημήτρης Δαλακάκης, Παρανεστίου κ. Αλίκη Σωτηριάδου, ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου κ. Στέφανος Γεωργιάδης, ο Πρόεδρος του Τ.Ε.Ε. Ανατολικής Μακεδονίας κ. Δημήτρης Κυριαζίδης, ο Πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου κ. Γιώργος Σαβρίδης, ο Πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Ν. Δράμας κ. Άγγελος Καλλίας κ.α..

Η κήρυξη της έναρξης των εργασιών του Συνεδρίου έγινε από τον Πρόεδρο της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης κ. Ευάγγελο Λαμπάκη και τον Περιφερειάρχη Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης κ. Χρήστο Μέτιο, ενώ η εναρκτήρια ομιλία πραγματοποιήθηκε από τον Αντιπρόεδρο της Κυβέρνησης κ. Γιάννη Δραγασάκη.

 

«Συναίνεση, συνεννόηση και σύνθεση»

Οι εργασίες του Συνεδρίου ολοκληρώθηκαν το βράδυ της Τρίτης 14 Νοεμβρίου, με την ομιλία του Πρωθυπουργού κ. Αλέξη Τσίπρα. Νωρίτερα, το πρωί της ίδιας ημέρας, ο κ. Τσίπρας επισκέφτηκε Θερμοκήπια Θράκης Α.Ε. (Ξάνθη) και τους εργοστασιακούς χώρους του Ομίλου Πλαστικά Θράκης, ενώ το απόγευμα συμμετείχε σε σύσκεψη με τους Υπουργούς που συμμετέχουν στο 6ο Περιφερειακό Συνέδριο για την Παραγωγική Ανασυγκρότηση, τον Περιφερειάρχη Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης κ. Χρήστο Μέτιο, τον Δήμαρχο Κομοτηνής κ. Γιώργο Πετρίδη και τους Βουλευτές του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης.

Ο Πρωθυπουργός κ. Τσίπρας στην αρχή της ομιλίας του αναφέρθηκε στο θεσμό των Περιφερειακών Συνεδρίων, μνημονεύοντας αυτούς που μίλησαν για «επικοινωνιακό πυροτέχνημα», γιατί ίσως «ίσως να μην μπορούσαν να κατανοήσουν την αξία του διαλόγου και της σύνθεσης σε τοπικό επίπεδο». «Η εξαιρετική επιτυχία όλων των προηγούμενων συνεδρίων αποδεικνύει όχι μόνο ότι αυτή η μηδενιστική προσέγγιση, δεν έχει σχέση με την αλήθεια, αλλά και ότι αν ένας από τους λόγους που οποιοσδήποτε αναπτυξιακός σχεδιασμός στο παρελθόν δεν κατάφερε ποτέ να αγγίξει τη περιφέρεια, είναι γιατί δε συζητήθηκε και δε σχεδιάστηκε ποτέ με τους ανθρώπους της περιφέρειας. Τους φορείς της τοπικής αυτοδιοίκησης, τους εκπρόσωπους των παραγωγικών φορέων, τους ανθρώπους της δημιουργίας, της επιχειρηματικότητας, της εργασίας» επεσήμανε ο κ. Τσίπρας και πρόσθεσε: «είναι προφανές για κάθε καλόπιστο άνθρωπος, ό, τι κόμμα κι αν υποστηρίζει, ότι το συνέδριο αυτό είναι μια ευκαιρία για την περιοχή. Είναι μια ευκαιρία για όλους μας. Να ακούσουμε, να συζητήσουμε, να αποφασίσουμε, να δεσμευτούμε. Η Κυβέρνηση πρώτα, αλλά κι εγώ προσωπικά». Επίσης, ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε και στα ζητήματα της διανομής του κοινωνικού μερίσματος και των offshore σε φορολογικούς «παραδείσους» του εξωτερικού, τονίζοντας ότι ο καθένας κρίνεται για την αντιμετώπιση που έχει απέναντι σε αυτά τα ζητήματα. Αποδεικνύει ποια σχολή σκέψης, ήθους, συνέπειας, σοβαρότητας, εθνικής ευθύνης, εκπροσωπεί. Δεν θα επιμείνω σ’ αυτό. Ο καθένας άλλωστε που θέλει να καταλάβει, καταλαβαίνει τη διαφορά ανάμεσα στη Θράκη και στα νησιά Κέιμαν». Μάλιστα, ο κ. Τσίπρας επεσήμανε στην ομιλία του ότι η χώρα έφτασε σε αυτό το σημείο της χρεοκοπίας, «γιατί πάντοτε σε αυτό το τόπο συνυπήρχαν δυο Ελλάδες. Η Ελλάδα της παραγωγής και της δημιουργίας με την Ελλάδα της διαφθοράς και της αρπαχτής». «Η Ελλάδα της αρπαχτής χρεοκόπησε μαζί, με την Ελλάδα της κρίσης. Δε πρόκειται να σηκώσει ξανά κεφάλι. Δεν πρόκειται να επιστρέψει» υπογράμμισε ο Πρωθυπουργός.

Ο κ. Τσίπρας χαρακτήρισε την Ανατολική Μακεδονία και Θράκη ως περιοχή με σημαντικές παραγωγικές δυνατότητες, η οποία βρίσκεται σε διαδικασία μετάβασης από το καθεστώς της περιθωριοποίησης σε έναν πόλο σημαντικών εξελίξεων και στη συνέχεια ανέπτυξε τις παρεμβάσεις που έχουν γίνει ή σχεδιάζονται να γίνουν από κυβερνητικής πλευράς στον πρωτογενή τομέα, στο βιομηχανικό τομέα, στον τομέα των υποδομών, στον τομέα της παιδείας, της έρευνας και της καινοτομίας, σε θέματα περιβάλλοντος, τουρισμού και υγείας, στεκόμενος ιδιαίτερα στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη. Η ομιλία του Πρωθυπουργού, άλλωστε, στο μεγαλύτερο μέρος της ήταν επικεντρωμένη σε ζητήματα της Περιφέρειας και για τους τομείς για τους οποίους μίλησε οι αναφορές ήταν σε τοπικό επίπεδο.

Ολοκληρώνοντας την ομιλία του, ο Πρωθυπουργός τόνισε ότι «ο σχεδιασμός για την επόμενη ημέρα αφορά πρωτίστως ένα άλλο μοντέλο συνεννόησης» και πρόσθεσε ότι οι φορείς της δημιουργίας και της παραγωγής και οι άνθρωποι της αυτοδιοίκησης δεν πρέπει να είναι κομπάρσοι και χειροκροτητές, αλλά συμμέτοχοι στην επόμενη μέρα. «Από την κρίση θα τελειώσουμε όταν συνειδητοποιήσουμε ότι πρέπει να αλλάξουμε και το παραγωγικό μοντέλο που μας οδήγησε στην κρίση» υπογράμμισε ο κ. Τσίπρας. Και για αυτό, συνέχισε, χρειάζεται συναίνεση, συνεννόηση και σύνθεση. Όπως είπε «ο δρόμος που διανύσαμε ήταν μακρύς, δύσκολο, ανηφορικός», αλλά «για πρώτη φορά είναι περισσότερο ορατό το ξέφωτο». Μάλιστα, επεσήμανε ότι ο ίδιος και η Κυβέρνηση θα τελειώσουν αυτή τη διαδρομή, καθώς διαθέτουν «πίστη, αυτοπεποίθηση και όραμα», ώστε η Ελλάδα να σταθεί όρθια.

 

Οι ευχάριστες ειδήσεις για τη Δράμα…

Κατά τη διάρκεια των διήμερων εργασιών του Συνεδρίου στην Κομοτηνή, είτε στο πλαίσιο των συνεδριάσεων είτε σε κατ’ ιδίαν επαφές των φορέων της Δράμας με κυβερνητικά στελέχη, υπήρξε προώθηση επίλυσης θεμάτων τοπικών ενδιαφέροντος. Βέβαια, πέρα από τις ειδικές αναφορές σε ζητήματα του Ν. Δράμας, πολλές από τις οριζόντιες αναφορές από πλευράς Υπουργών για ολόκληρη τη χώρα ή για την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης προφανώς και αφορούν και τους Δραμινούς πολίτες.

Βέβαια, επειδή υπάρχει… κακό προηγούμενο από διάφορες εξαγγελίες κατά τη διάρκεια επισκέψεων Πρωθυπουργών ή Υπουργών στην ελληνική περιφέρεια, αυτό που λεγόταν κατά κόρον, κατά τη διάρκεια του Συνεδρίου ήταν ότι ο ορίζοντας των περισσότερων δεσμεύσεων της Κυβέρνησης έχει ορίζοντα υλοποίησης 1 χρόνου. Μένει αυτό να διαπιστωθεί και στην πράξη…

Πάντως, ειδικά για τη Δράμα αρκετές ήταν οι ευχάριστες εξελίξεις το διήμερο 13 και 14 Νοεμβρίου στην Κομοτηνή. Σε συνάντηση που πραγματοποίησαν ο Δήμαρχος Δράμας κ. Χριστόδουλος Μαμσάκος και ο Καλλιτεχνικός Διευθυντής του Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας κ. Αντώνης Παπαδόπουλος με τον Αναπληρωτή Υπουργό Οικονομίας και Ανάπτυξης κ. Αλέξη Χαρίτση, παρουσία του Βουλευτή ΣΥ.ΡΙΖ.Α. Ν. Δράμας κ. Χρήστου Καραγιαννίδη, εξασφαλίστηκε η χρηματοδότηση του Φεστιβάλ της Δράμας με 300.000 ευρώ για το 2018 και με 300.000 ευρώ για κάθε ένα από τα επόμενα χρόνια. Το Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας και οι άνθρωποί του έχουν κάθε λόγο να ατενίζουν το μέλλον με αισιοδοξία.

Στην επέκταση του δικτύου φυσικού αερίου στην Περιφέρεια Α.Μ.Θ., ώστε να καλύψει άλλες πέντε μεγάλες πόλεις: Αλεξανδρούπολη, Κομοτηνή, Δράμα, Ξάνθη, Ορεστιάδα, Καβάλα, αναφέρθηκε ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Γιώργος Σταθάκης αναφέρθηκε. Για τη Δράμα αντιστοιχούν 107 χλμ. δικτύου και η κατασκευή του έργου αναμένεται να ξεκινήσει μέσα στο 2018.

Τη διαβεβαίωση ότι δεν θα επιβαρυνθεί ο Δήμος Δοξάτου με το πρόστιμο από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για τη διαχείριση των λυμάτων του έδωσε ο Αναπληρωτής Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Σωκράτης Φάμελλος. Μάλιστα, θα προχωρήσει και η κατασκευή ενός (μικρότερου) Βιολογικού στο Δήμο. Ακόμη, το ίδιο κυβερνητικό στέλεχος αναφέρθηκε και στο φράγμα του Τεμένους στο Δήμο Παρανεστίου, σημειώνοντας ότι οι εργασίες κατασκευής του θα ξεκινήσουν μέσα στο 2018. Τέλος, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του ο κ. Φάμελλος αναφέρθηκε και στο νέο νομοσχέδιο, το οποίο βρίσκεται σε διαδικασία διαβούλευσης, σχετικά με τους Φορείς Διαχείρισης. Όπως επισημάνθηκε στόχος είναι η θωράκισή τους, έτσι ώστε να μην προκύψουν ποτέ ξανά στο μέλλον προβλήματα αβεβαιότητας που καταγράφηκαν στο παρελθόν.

Όσον αφορά το θέμα του τουρισμού, η Υπουργός Τουρισμού κ. Έλενα Κουντουρά συμφώνησε με την πρόταση του Προέδρου της Ένωσης Ξενοδόχων Ν. Δράμας κ. Άγγελου Καλλία για στήριξη συγκεκριμένου αριθμού Χιονοδρομικών Κέντρων, τα οποία θα καταστούν ανταγωνιστικά με αυτά του εξωτερικού. Επιπλέον, η κ. Κουντουρά σημείωσε πως θα πρέπει να γίνει κατανοητό από όλους ότι θα πρέπει να καταρτιστούν ανά Νομό συγκεκριμένα market plan, μετά από συνεργασία δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, ώστε να τύχουν χρηματοδότησης από την Κυβέρνηση προωθητικές τουριστικές δράσεις.

 

Και το «βραχυκύκλωμα» για τη σύνδεση με την Εγνατία…

 

Ιδιαίτερη αναφορά θα πρέπει να γίνει στο θέμα των οδικών αξόνων και της σύνδεσης της Δράμας με την Εγνατία Οδό, καθώς ενώ την πρώτη ημέρα του Συνεδρίου, από πλευράς του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών παρουσιάστηκε συγκεκριμένη πρόταση για κατασκευή του τμήματος Δράμα – Παλαιοκώμη του Δράμα – Αμφίπολη, στην ομιλία του Πρωθυπουργού κ. Αλέξη Τσίπρα δεν υπήρξε ξεκάθαρη τοποθέτηση.

Είχε προηγηθεί η σύσκεψη υπό τον Πρωθυπουργό με τη συμμετοχή Υπουργών, του Περιφερειάρχη κ. Χρήστου Μέτιου και Βουλευτών, όπου και καταγράφηκε το σχετικό «βραχυκύκλωμα». Αιτία η σθεναρή στάση του κ. Μέτιου να προταθεί η κατασκευή του δρόμου Δράμα – Καβάλα. Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες, καταγράφηκε θερμό επεισόδιο ανάμεσα στον Περιφερειάρχη και στο Βουλευτή κ. Χρήστο Καραγιαννίδη.

Για αυτό και στην ομιλία του ο κ. Τσίπρας έκανε λόγο, αναφερόμενος στο συγκεκριμένο θέμα, για διχογνωμία και διαφορετικές οπτικές. Πάντως, ο Πρωθυπουργός δεσμεύτηκε για μελετητική ωρίμανση και των δύο δρόμων. «Η δική μας δέσμευση σε αυτό το σημείο είναι ότι η μελετητική ωρίμανση και των δύο έργων θα προχωρήσει» επεσήμανε ο κ. Τσίπρας και πρόσθεσε ότι θα προχωρήσουν όλες οι απαραίτητες ενέργειες για να υπάρχει πλήρη εικόνα της βιωσιμότητας, ώστε τα έργα να μπορέσουν να υλοποιηθούν. Ακόμη, υπογράμμισε ότι υπάρχει χρησιμότητα και στις δύο πλευρές, ενώ επιπλέον σημείωσε πως «η Δράμα δικαίως παραπονιέται».

Την προηγούμενη ημέρα, ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών κ. Χρήστος Σπίρτζης παρουσίασε το κυβερνητικό σχέδιο το οποίο περιελάμβανε χρηματοδότηση με 1,5 εκ. ευρώ των μελετών για να ωριμάσει πλήρως το τμήμα Δράμα – Παλαιοκώμη (χωρίζεται στα υπομέρους τμήματα Δράμα – Μαυρολεύκη και Μαυρολεύκη – Παλαιοκώμη) του Δράμα – Αμφίπολη. Στόχος του Υπουργείου, όπως ειπώθηκε, είναι, βάση του συγκεκριμένου σχεδίου, να ολοκληρωθούν πλήρως οι μελέτες για τα τμήματα Δράμα – Μαυρολεύκη και Μαυρολεύκη – Παλαιοκώμη, συνολικού μήκους περίπου 40 χλμ., ώστε μέχρι την άνοιξη του 2018 να υπάρχει συγκεκριμένο κόστος για την κατασκευή του συγκεκριμένου τμήματος. Στη συνέχεια, σύμφωνα με το σχεδιασμό που παρουσιάστηκε, σχεδιάζεται η κατάθεση πρότασης χρηματοδότησης του συνολικού τμήματος Δράμα – Παλαιοκώμη από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, με συμμετοχή κατά 30% από την ελληνική πλευρά. Όσον αφορά τα 10 χλμ. του Παλαιοκώμη – Αμφίπολη, το γεγονός ότι δεν υπάρχει κάποια μελέτη, ούτε καν σε αρχικό στάδιο, σε συνδυασμό με τις δυσκολίες κατασκευής δρόμου με νέα χάραξη που εν γένει υπάρχουν λόγω του αρχαιολογικού χώρου, οδηγούν στην εξεύρεση άλλων λύσεων, όπως η προσπάθεια διαπλάτυνσης του υφιστάμενου δρόμου. Πάντως, και ο κ. Σπίρτζης έκανε μνεία για τον οδικό άξονα Ε-61 (Καβάλα – Δράμα – Σέρρες) σημειώνοντας ότι δεν απεμπολείται η κατασκευή του και οι σχετικές μελέτες θα ολοκληρωθούν, έτσι ώστε στη συνέχεια να εξευρεθεί η πηγή χρηματοδότησης για κατασκευή του.

 

Ο Πρωθυπουργός Α. Τσίπρας στη Δράμα

 

Το… θολό τοπίο σχετικά με τη σύνδεση της Δράμας με την Εγνατία αναμένεται να ξεκαθαρίσει στην προσεχή επίσκεψη του Πρωθυπουργού κ. Αλέξη Τσίπρα στη Δράμα. Σύμφωνα με ασφαλείς δημοσιογραφικές πληροφορίες, η επίσκεψη θα πραγματοποιηθεί το επόμενο εικοσαήμερο και για την πραγματοποίησή της συνέτεινε και το «βραχυκύκλωμα» που παρουσιάστηκε στο θέμα των οδικών αξόνων κατά τη διάρκεια του Αναπτυξιακού Συνεδρίου.