ΗΜΕΡΙΔΑ ΜΕ ΘΕΜΑ «ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΚΑΙ ΠΡΟΟΠΤΙΚΕΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΤΟΥ ΟΡΕΙΝΟΥ ΟΓΚΟΥ ΟΡΟΣΕΙΡΑΣ ΡΟΔΟΠΗΣ» ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΤΟΥ ΑΝ. ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΚΑΙ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ Σ. ΦΑΜΕΛΛΟΥ

 

 

ΡΕΠΟΡΤΑΖ

ΘΑΝΑΣΗΣ ΣΙΟΥΤΟΠΟΥΛΟΣ

 

 

Πραγματοποιήθηκε το πρωί της Κυριακής 12 Νοεμβρίου 2017, στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων του Δημαρχείου Δράμας, ημερίδα με θέμα «Διαχείριση και Προοπτικές Ανάπτυξης του Ορεινού Όγκου Οροσειράς Ροδόπης», παρουσία του Αναπληρωτή Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Σωκράτη Φάμελλου, ο οποίος ήταν και ένας από τους ομιλητές στην ημερίδα. Η εκδήλωση διοργανώθηκε από τις Ν.Ε. Δράμας και Ξάνθης του ΣΥ.ΡΙΖ.Α., στο πλαίσιο πραγματοποίησης του Περιφερειακού Αναπτυξιακού Συνεδρίου για την Ανατολική Μακεδονία και Θράκη, το διήμερο 13 και 14 Νοεμβρίου στην Κομοτηνή. Ομιλητές, εκτός από τον κ. Φάμελλο, ήταν ακόμη ο κ. Απόστολος Αϊναλής, Διευθυντής Συντονισμού & Επιθεώρησης Δασών Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας – Θράκης, και ο κ. Σταύρος Κεχαγιόγλου, Πρόεδρος του Δ.Σ. του Φορέα Διαχείρισης Οροσειράς Ροδόπης.

Παρόντες στην εκδήλωση ήταν οι Βουλευτές Δράμας κ. Χρήστος Καραγιαννίδης, Καβάλας κ. Κώστας Μορφίδης και Ξάνθης κ. Ζεϊμπέκ Χουσεΐν, οι Αντιπεριφερειάρχες Δράμας κ. Αργύρης Πατακάκης και Ξάνθης κ. Κώστας Ζαγναφέρης, ο θεματικός Αντιπεριφερειάρχης κ. Χρήστος Λιθηρόπουλος, οι Δήμαρχοι Κ. Νευροκοπίου κ. Βασίλης Γιαννόπουλος και Μύκης κ. Τζεμήλ Καπζά, ο Αντιδήμαρχος του Δήμου Δράμας κ. Άγγελος Σολάκης, οι Δημοτικοί Σύμβουλοι Δράμας κ. Στέργιος Ηλιόπουλος και Παρανεστίου κ. Μιχάλης Παρλόγλου, εκπρόσωποι φορέων και υπηρεσιακοί παράγοντες.

Ο Γραμματέας της Ν.Ε. Δράμας του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. κ. Δημήτρης Καρβούνης, μιλώντας εισαγωγικά, ανέλυσε γιατί επιλέχθηκε το θέμα του ορεινού όγκου, σημειώνοντας ότι υπάρχουν «δυνατότητες αξιοποίησης και σωστής διαχείρισης του ορεινού όγκου για να παραχθεί καινούργιος πλούτος και να δημιουργηθούν καινούργιες θέσεις εργασίας».

Ο Αναπληρωτής Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Φάμελλος στην αρχή της ομιλίας του αναφέρθηκε στο μοντέλο ανάπτυξης που πρέπει να ακολουθηθεί, σημειώνοντας ότι «η χώρα δεν είχε μια ανάπτυξη του πραγματικού προϊόντος, αλλά είχε ανάπτυξη επιφανειακή, κατά τη γνώμη μας ήταν “φούσκα”». Όπως τόνισε το βασικό πρόβλημα ήταν ότι επρόκειτο για ένα «άδικο μοντέλο προς την κοινωνία», ενώ θα πρέπει «να έχουν όλοι την ίδια πρόσβαση στα αγαθά της επιχειρηματικότητας, της οικονομίας, της εργασίας, αλλά και της κοινωνικής πρόνοιας». Ο κ. Φάμελλος σημείωσε πως στόχος της Κυβέρνησης είναι η ισότιμη ανάπτυξη για όλους τους πολίτες της χώρας, χωρίς να ενδιαφέρει σε ποιον πολιτικό χώρο ανήκουν.

Και μετά από τη σύντομη αναφορά στο γενικό πλαίσιο, ο Αναπληρωτής Υπουργός πέρασε σε ειδικές αναφορές σχετικά με θέματα δασικής και περιβαλλοντικής πολιτικής που άπτονται του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Όπως υπογράμμισε «η δασική πολιτική είναι για μας ένα κομμάτι της κοινωνίας και του περιβάλλοντος το οποίο έχει υποτιμηθεί, αλλά έχει σημαντικότατες δυνατότητες», καθώς «το δάσος μπορεί να δώσει μέχρι και 1% του ΑΕΠ». Ο κ. Φάμελλος σημείωσε ότι «για εμάς το 2017 είναι χρονιά δάσους», καθώς «για πρώτη φορά εφαρμόζονται οι δασικοί χάρτες στην Ελλάδα». Συνεχίζοντας την αναφορά του στους δασικούς χάρτες ο κ. Φάμελλος τόνισε ότι «δεν είναι απλά μια εμμονή ενός γραφειοκρατικού διοικητικού συστήματος το οποίο πρέπει να γίνει στη χώρα». «Είναι βασικό κομμάτι της αναπτυξιακής διαδικασίας, ώστε να ξέρουμε που μπορούμε να επενδύσουμε και που όχι, να μην έχουμε άδικες και άσκοπες αντιπαραθέσεις σχετικά με τις χρήσεις γης και να έχουμε δασολόγιο, κτηματολόγιο και έναν χάρτη ξεκάθαρο» πρόσθεσε. Όπως ανέλυσε ο Αναπληρωτής Υπουργός, μέχρι το τέλος του 2017 θα έχει αναρτηθεί το 52% της έκτασης της χώρας, όταν τα προηγούμενα 40 χρόνια, παρά τη Συνταγματική υποχρέωση, το ποσοστό ήταν 1,1%. Παράλληλα, ο κ. Φάμελλος εξήρε το προσωπικό των δύο τοπικών Διευθύνσεων Δασών, της Δράμας και της Καβάλας, οι οποίες με δικά τους μέσα επέλεξαν να εκπονήσουν τους δασικούς χάρτες, εξοικονομώντας μερικά εκατομμύρια ευρώ για τη χώρα.

Ο κ. Φάμελλος τόνισε ότι το Υπουργείο προχωρά στη σύνταξη νέας Εθνικής Στρατηγικής για τη Δασική Πολιτική, καθώς και σε επικαιροποίηση των προδιαγραφών των διαχειριστικών μελετών στα δάση. Παράλληλα, προβαίνει σε υποστήριξη του προγράμματος αντιμετώπισης της λαθροϋλοτομίας, ένα φαινόμενο το οποίο μεγάλωσε στα χρόνια της οικονομικής κρίσης. Ακόμη, ο Αναπληρωτής Υπουργός αναφέρθηκε στις πρόσφατες πιλοτικές ρυθμίσεις του ΥΠΕΝ για τη διανομή των καυσοξύλων στους πολίτες, οι οποίες ενσωματώνουν και το κριτήριο των χαμηλών θερμοκρασιών με στόχο να γίνουν πιο δίκαια, να αποτυπώνουν την πραγματικότητα και να στηρίζουν ακόμη περισσότερο τις ευπαθείς ομάδες. Στη συνέχεια ο κ. Φάμελλος στάθηκε στην εκπόνηση των προδιαγραφών για τα σχέδια βόσκησης, καθώς «μέχρι τώρα η χώρα μας δεν είχε πλάνο για τα σχέδια βόσκησης», ενώ μίλησε και για την απόφαση του Υπουργείου να διαθέσει στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης και στο Τμήμα Δασολογίας και Διαχείρισης Περιβάλλοντος και Φυσικών Πόρων τα κτίρια της Ελατιάς για την ενίσχυση της πρακτικής άσκησης και διδασκαλίας των φοιτητών.

Στη συνέχεια, ο κ. Φάμελλος έκανε συγκεκριμένες αναφορές σε Μέτρα του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης, όπως το Μέτρο για τη στήριξη των αγροτών που θα επιλέξουν ένα μεικτό σύστημα παραγωγής, το γεωργοδασικό, το Μέτρο για βελτίωση της δασικής οδοποιίας, το Μέτρο για διαχειριστικές μελέτες για την προστασία και διαχείριση των δασών, το Μέτρο για καταπολέμηση των ασθενειών, καθώς και το Μέτρο για το πως ο αγροτικός κόσμος που δουλεύει στα δάση και πλήττεται είτε από το δίκτυο Natura 2000 είτε από την μελέτη των υδατικών πόρων μπορεί να αντικαταστήσει εισόδημα και να βρεθούν εργαλεία αύξησης του αγροτικού εισοδήματος παρά μείωσης. Για το ζήτημα των ζημιών από μεγάλα θηλαστικά στις καλλιέργειες (αγριόχοιρο, αρκούδα, λύκος) ο κ. Φάμελλος επεσήμανε ότι πρέπει να εξεταστεί τι μπορεί να γίνει πρώτα σε επίπεδο πρόληψης και στη συνέχεια σε επίπεδο αποκατάστασης ώστε να αντιμετωπιστεί το ζήτημα εν τη γενέσει του.

Ο κ. Φάμελλος, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του, μίλησε και το νέο νομοσχέδιο σχετικά με τους Φορείς Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών, το οποίο βρίσκεται σε διαβούλευση. Με το νέο νόμο, όπως είπε, θα υπάρχουν Φορείς για όλες τις περιοχές Natura, ενώ υπάρχει και αύξηση στον αριθμό των φορέων, καθώς από 29 που υπάρχουν σήμερα γίνονται 35. «Μέχρι τώρα 100 περιοχές ήταν σε δίκτυο προστασίας. Από το τέλος του χρόνου 450 περιοχές θα έχουν Φορέα, θα έχουν προστασία, ταυτόχρονα θα έχουν και Ειδική Περιβαλλοντική Μελέτη» πρόσθεσε ο κ. Φάμελλος. Η κατεύθυνση της Κυβέρνησης, όπως επεσήμανε, είναι «Οι Φορείς Προστασίας πλέον δεν θα είναι μόνο φορείς απαγόρευσης χρήσεων και δράσεων, αλλά θα είναι φορείς που πρέπει να παράγουν αναπτυξιακό προϊόν και εργασία για τον τόπο τους». Μάλιστα, στη Διοίκηση των Φορέων θα συμμετέχει η Αυτοδιοίκηση Α’ και Β’ βαθμού, καθώς και εκπρόσωποι Μ.Κ.Ε. και παραγωγικών φορέων.

Ο Αναπληρωτής Υπουργός αναφέρθηκε, επίσης, στην έγκαιρη έκδοση των απαραίτητων αποφάσεων για την άσκηση της θηρευτικής δραστηριότητας τονίζοντας ότι το Υπουργείο είναι υπέρ της χρήσης των οικοσυστημάτων διότι η χρήση προκαλεί προστασία.

Ολοκληρώνοντας την ομιλία του ο κ. Φάμελλος τόνισε ότι για την τοπική ανάπτυξη απόλυτη σημασία έχουν τα περιφερειακά χωρικά σχέδια και για αυτό «το κράτος και η Διοίκηση θα λειτουργεί ως προς το ρυθμιστικό πλαίσιο. Θα δίνει τα όρια και θα απελευθερώνει και θα κάνει διαχειριστικές τομές. Η Περιφερειακή και Τοπική Αυτοδιοίκηση πρέπει να είναι τα εργαλεία της ανάπτυξης». Ο κ. Φάμελλος υπογράμμισε ότι «το περιβάλλον της χώρας είναι ταυτότητα της Ελλάδας και εργαλείο ανάπτυξης» και τόνισε ότι επιθυμία της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου είναι «η Δασική Υπηρεσία να είναι πρόδρομος των εξελίξεων». «Θέλουμε να κάνουμε τα δάση και το φυσικό περιβάλλον της χώρας ένα κομμάτι του ΑΕΠ της χώρας, με μια ανάπτυξη αειφορική που μπορεί να συντηρείται και να δίνει και στις επόμενες γενιές» πρόσθεσε ο Αναπληρωτής Υπουργός. Τέλος, αναφέρθηκε στο κλίμα διαλόγου που έχει αναπτυχθεί από πλευράς Κυβέρνησης, η οποία ακούει τους πολίτες. Και για αυτό άλλωστε, όπως σημείωσε, πραγματοποιούνται και τα Περιφερειακά Συνέδρια.

Ο Διευθυντής Συντονισμού και Επιθεώρησης Δασών της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας – Θράκης κ. Αϊναλής αναφέρθηκε στην αρχή της ομιλίας του σε αριθμητικά στοιχεία για τα δάση και τις δασικές εκτάσεις της Δράμας. Όπως είπε, ο Νομός Δράμας έχει έκταση 3,5 εκ. στρέμματα, καλύπτοντας το 2,6% της χώρας, ενώ τα δάση και οι δασικές έκτασης στο Νομό 1,698 εκ. στρέμματα, δηλαδή το 7% της χώρας. Στη συνέχεια αναφέρθηκε τόσο στους δασικούς χάρτες όσο και στο δασικό αντικείμενο στην περιοχή. Ο κ. Αϊναλής επεσήμανε ότι 77 Δασικοί Συνεταιρισμοί δραστηριοποιούνται στα Δασαρχεία Δράμας και Κ. Νευροκοπίου με περίπου 650 δηλωμένα μέλη, ενώ το μέσο μικτό εισόδημα που βγάζει ένας υλοτόμος στη Δράμα εργαζόμενος στο δάσος είναι περίπου 11.000 ευρώ. Η ετήσια παραγωγή ξυλείας φτάνει στα 147.000 κυβικά, ενώ για την κάλυψη ατομικών αναγκών διατίθενται σε 3.360 νοικοκυριά 41.909 χωρικά κυβικά μέτρα. Ο κ. Αϊναλής σημείωσε πως η κύρια χρήση των δασικών εκτάσεων είναι η βοσκή και πρόσθεσε ότι οι δημόσιοι δασικοί βοσκότοποι (πεδινοί και ορεινοί) στη Δράμα φτάνουν τα 588.000 στρέμματα.

Στη συνέχεια της ομιλίας του ο Διευθυντής Συντονισμού και Επιθεώρησης Δασών της Α.Δ.Μ.Θ. μίλησε για τις επιτρεπτές παρεμβάσεις στις δασικές εκτάσεις. Όπως είπε οι άδειες επεμβάσεις σε λατομεία μαρμάρου ξεπερνούν τις 150 στην περιοχή, καλύπτοντας 10.000 στρέμματα, ενώ τα αιτήματα ξεπερνούν τα 400. Άλλες παρεμβάσεις οι οποίες είναι σε λειτουργία ή βαίνουν προς ολοκλήρωση είναι αιολικά πάρκα, υδροηλεκτρικοί σταθμοί, φωτοβολταϊκά πάρκα, κεραίες κινητής τηλεφωνίας, το Περιβαλλοντικό Πάρκο της ΔΙΑΑΜΑΘ, το Κατάστημα Κράτησης στο Νικηφόρο, ενώ η υπηρεσία συμβάλλει και στη δημιουργία ανοιχτού θεάτρου στο περιαστικό δάσος Κορυλόβου. Ο κ. Αϊναλής ολοκλήρωσε την ομιλία του με συμπεράσματα από τα στοιχεία που παρέθεσε, αλλά και με προτάσεις για ανάδειξη και αξιοποίηση του δασικού πλούτου της περιοχής.

Τέλος, ο Πρόεδρος του Φορέα Διαχείρισης Οροσειράς Ροδόπης παρουσίασε στην ομιλία του το έργο του Φορέα. Όπως σημείωσε ο ΦΔΟΡ «ιδρύθηκε με βασικό στόχο την προστασία, διαχείριση και ανάδειξη Εθνικού Πάρκου Οροσειράς Ροδόπης» και στο πλαίσιο αυτό «σχεδιάζει και υλοποιεί διάφορες δράσεις στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων και δυνατοτήτων του». Ο κ. Κεχαγιόγλου παρουσίασε τις δράσεις που υλοποιεί ο Φορέας (διαχειριστικές δράσεις, δράσεις για την πρόληψη και καταπολέμηση ζημιών από την άγρια πανίδα, δράσεις παρακολούθησης, δράσεις συντονισμού και συνεργασίας, δράσεις για την τόνωση του τουρισμού) ενώ έκανε ιδιαίτερη αναφορά σε εκδόσεις που έχουν παραχθεί από τον ΦΔΟΡ, όπως το λεύκωμα για τις ορχιδέες και οι οδηγοί για μανιτάρια και πεζοπορία, καθώς και στην παραγωγή του ντοκιμαντέρ «Αδάμαστη Φύση». Ακόμη, ο κ. Κεχαγιόγλου στάθηκε στη συμμετοχή του Φορέα σε ευρωπαϊκά προγράμματα, ενώ έκανε ξεχωριστή αναφορά στην εύρεση απολιθωμένων κορμών. Όπως είπε πρόκειται για μοναδικά ευρήματα, για τα οποία έχουν ενημερωθεί όλες οι αρμόδιες αρχές, όμως παράλληλα εξέφρασε τη λύπη του, γιατί «από τότε δεν έχει γίνει τίποτα». Ο κ. Κεχαγιόγλου παρουσίασε τις μελλοντικά σχεδιαζόμενες δράσεις του Φορέα και ολοκληρώνοντας την παρουσίαση τόνισε: «Μετά από αυτά δεν μπορεί κανείς να αμφισβητήσει κανένας ότι ο Φορέας δεν δουλεύει και προς αναπτυξιακή κατεύθυνση».

Ο κ. Κεχαγιόγλου έκανε αναφορά στα κυριότερα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο Φορέας, που είναι η απουσία επαρκούς, κύριας και σταθερής χρηματοδότησης, η προσωρινότητα – αβεβαιότητα, η υποστελέχωση και η ενίσχυση με περαιτέρω αρμοδιότητες. Επίσης, όπως ανέφερε, είναι μείζον θέμα η άμεση απόδοση από τη ΔΕΗ του περιβαλλοντικού τέλους από τα φράγματα Θησαυρού και Πλατανόβρυσης, ενώ για το Νομοσχέδιο για τους Φορείς Διαχείρισης έκανε συγκεκριμένες παρατηρήσεις και προτάσεις. «Επειδή είμαστε πεπεισμένοι ότι με τα κατάλληλα χρηματοδοτικά εργαλεία και την ουσιαστική στήριξη της πολιτείας έχουμε να προσφέρουμε ακόμη περισσότερα σας παρακαλούμε για την υποστήριξή σας» ανέφερε ο κ. Κεχαγιόγλου, ολοκληρώνοντας την ομιλία του.