ΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΕΝΗΜΕΡΩΝΟΝΤΑΙ ΣΕ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟ ΧΡΟΝΟ ΓΙΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ ΚΑΙ ΑΛΛΕΣ ΧΡΗΣΙΜΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ, ΕΝΩ Ο ΔΗΜΟΣ ΔΡΑΜΑΣ ΘΑ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΕΞΑΓΕΙ ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ ΣΕ ΒΑΘΟΣ ΧΡΟΝΟΥ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΙΣ ΑΝΑΓΚΕΣ ΠΟΥ ΥΠΑΡΧΟΥΝ
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΘΑΝΑΣΗΣ ΣΙΟΥΤΟΠΟΥΛΟΣ
Ένα σύστημα τηλεματικής παρακολούθησης και τηλεμετρίας περιβαλλοντικών ποιοτικών και ποσοτικών παραμέτρων που σχετίζονται με τις κλιματολογικές συνθήκες της Δράμας, καθώς και με την ποιότητα/ποσότητα των τοπικών υδάτων της περιοχής, έχει θέσει σε λειτουργία εδώ και λίγους μήνες από τον Δήμο Δράμας. Μάλιστα, τα δεδομένα που συλλέγονται αναρτώνται σε πραγματικό χρόνο σε είναι προσβάσιμα από τους πολίτες σε ειδική διαδικτυακή πλατφόρμα, την Πλατφόρμα Έξυπνης Πόλης του Δήμου Δράμας.
Συγκεκριμένα, στην ιστοσελίδα drama.smartiscity.gr, οι πολίτες μπορούν να έχουν πρόσβαση σε ενδιαφέροντα περιβαλλοντικά δεδομένα και όχι μόνο, καθώς μεταξύ άλλων παρατίθενται και στοιχεία για τη συνάθροιση του κοινού σε δημόσιους χώρους, την ηχορύπανση και την ατμοσφαιρική ρύπανση, αλλά και για τα σημεία διάθεσης WiFi Hotspots για ελεύθερη πρόσβαση στο διαδίκτυο. Τα συλλεχθέντα και αποθηκευμένα δεδομένα στη διαδικτυακή πλατφόρμα είναι προσβάσιμα προς όλους τους ενδιαφερόμενους χρήστες (πολίτες, περιβαλλοντικές οργανώσεις, εκπαιδευτικά ιδρύματα κλπ.) μέσω συγκεντρωτικής οθόνης προβολής μετρήσεων (dashboard), ενώ προσφέρονται και ως ανοιχτά δεδομένα προς περαιτέρω ενημέρωση και επεξεργασία. Για την επίτευξη του συγκεκριμένου σκοπού έχουν εγκατασταθεί σε επιλεγμένα σημεία της πόλης τηλεματικά μετρητικά συστήματα αισθητήρων τα οποία ανά τακτά χρονικά διαστήματα συλλέγουν τις απαραίτητες πληροφορίες και τις προωθούν με τη βοήθεια ασύρματων ευρυζωνικών ζεύξεων προς το Κεντρικό Σύστημα Διαχείρισης, το οποίο αποτελεί το κομβικό σημείο συγκέντρωσης, αποθήκευσης και περαιτέρω επεξεργασίας των δεδομένων.
Ο τίτλος του έργου είναι «Έξυπνο Σύστημα Κλιματικής Αλλαγής Δήμου Δράμας» και υλοποιήθηκε μέσω των δυνατοτήτων που παρέχει η Πολιτική Συνοχής της Ε.Ε., καθώς η χρηματοδότησή του προήλθε από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακή Ανάπτυξης, μέσω του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ανατολική Μακεδονία – Θράκη 2014-2020» της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης. Πρόκειται για ένα υποέργο του σχεδίου Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης (ΒΑΑ) του Δήμου Δράμας, το οποίο υλοποιήθηκε από τη Διεύθυνση Πρασίνου – Πολιτικής Προστασίας. Η επιλέξιμη δαπάνη ανήλθε στο ποσό των 180.000 ευρώ.
Η πλατφόρμα δημιουργήθηκε για την καταγραφή, ανάλυση και παρουσίαση των αποτελεσμάτων της παρέμβασης της ΒΑΑ του Δήμου Δράμας, καθώς το κύριο έργο του σχεδίου, η βιοκλιματική σύνδεση του πάρκου της Αγίας Βαρβάρας με τον δημοτικό κήπο, μέσω των αλλαγών στην οδό 19ης Μαΐου, θα επιφέρει πτώση της θερμοκρασίας στην περιοχή παρέμβασης. Έτσι, μέσω των συστημάτων τηλεματικής παρακολούθησης και τηλεμετρίας θα υπάρχουν μετρήσιμα στοιχεία για το μέγεθος αυτής της αλλαγής. Εξάλλου, στο εγκατεστημένο σύστημα για τη διενέργεια των μετρήσεων περιλαμβάνονται μετεωρολογικός σταθμός, μονάδες μέτρησης ποιότητας αέρα/ρύπων, καθώς και μονάδες μέτρησης ροής/ποιότητας υδάτων.
Βέβαια, η Πλατφόρμα Έξυπνης Πόλης του Δήμου Δράμας πέρα από τη διάθεση στοιχείων σε πραγματικό χρόνο για την ποιότητα ζωής στην πόλη, σε βάθος χρόνου θα αποτελεί ένα ιδιαίτερα χρήσιμο εργαλείο στα χέρια των ανθρώπων του Δήμου Δράμας, καθώς αφενός θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την καταγραφή των αναγκών είτε στο σύνολο είτε σε συγκεκριμένες περιοχές της πόλης και αφετέρου θα παρέχει μετρήσιμα στοιχεία που μπορούν να συμβάλλουν σε εξασφάλιση χρηματοδοτήσεων, μέσω συγχρηματοδοτούμενων προγραμμάτων, αποδεικνύοντας την αναγκαιότητα των σχεδιαζόμενων παρεμβάσεων. Ουσιαστικά, μέσω των στοιχείων ο Δήμος Δράμας θα μπορεί να αντλεί χρήσιμα δεδομένα για την λήψη αποφάσεων και την τεκμηρίωση παρεμβάσεων στην πόλη. Φυσικά, σε πιο μακροπρόθεσμο επίπεδο κι αφού η Πλατφόρμα συμπληρώσει ικανό διάστημα ζωής, θα μπορούν να υπάρξουν και ασφαλή συμπεράσματα για την κλιματική αλλαγή σε επίπεδο Δράμας.
Ειδικότερα, οι προσφερόμενες υπηρεσίες προς τους χρήστες της πλατφόρμας είναι οι εξής:
-Ενημέρωση ενδιαφερόμενων χρηστών με την παρουσίαση σε πραγματικό χρόνο των συλλεχθέντων μετρήσεων αισθητήρων
-Παραγωγή στατιστικών γραφημάτων μετρούμενων μεγεθών
-Χρήση ευφυούς ανάλυσης δεδομένων αισθητήρων (BI) για την συνδυαστική επεξεργασία των μετρήσεων και την υποστήριξη λήψης στρατηγικών αποφάσεων
-Παροχή ανοιχτών δεδομένων (open data) και την εκμετάλλευση τους από ενδιαφερόμενους φορείς
-Δωρεάν πρόσβαση στο διαδίκτυο
-Προβολή στατιστικών επισκεψιμότητας του χώρου παρέμβασης (μέσω διαγραμμάτων), για την εξαγωγή συμπερασμάτων και την λήψη αποφάσεων της Δημοτικής Αρχής
Οι σταθμοί μέτρησης έχουν τοποθετήσει σε 8 σημεία της πόλης και συγκεκριμένα 2 στην Αγία Βαρβάρα (στο θεατράκι «Σ. Δημητριάδης» και στα γραφεία της ΔΕΚΠΟΤΑ) και από 1 στη ΔΕΥΑΔ, στο Δημαρχείο, στο παλιό Δημαρχείο, στο χώρο της Ανάπλασης, στον δημοτικό κήπο (στο αναψυκτήριο), στο γήπεδο «Δ. Κραχτίδης» και στο στάδιο «Α. Φρούσιος». Πρόκειται είτε για κεντρικά σημεία της πόλης, είτε για χώρους όπου συγκεντρώνεται μεγάλος αριθμός πολιτών, ειδικά τους καλοκαιρινούς μήνες, είτε για αθλητικές εγκαταστάσεις του Δήμου Δράμας. Βέβαια, στους δύο αθλητικούς χώρους συλλέγονται στοιχεία μόνο σχετικά με τη συνάθροιση του κοινού, ενώ από τους υπόλοιπους σταθμούς λαμβάνονται και κλιματολογικά – περιβαλλοντικά στοιχεία.
Τα στοιχεία που παρουσιάζονται στην Πλατφόρμα Έξυπνης Πόλης του Δήμου Δράμας αφορούν μετεωρολογικά δεδομένα, όπως η θερμοκρασία, η υγρασία, η κατεύθυνση του ανέμου, ο δείκτης UV, η ταχύτητα του ανέμου, η βροχόπτωση της τελευταίας ώρας, η μηνιαία βροχόπτωση, η αίσθηση θερμοκρασίας κ.α., περιβαλλοντικά δεδομένα, όπως η θερμοκρασία του αέρα, η υγρασία, η ατμοσφαιρική πίεση και τα επίπεδα ηχορύπανσης, δεδομένα σχετικά με τη συνάθροιση του κοινού, που προκύπτουν από τις ενεργές συσκευές με WiFi και τις συσκευές με Blue Tooth, δεδομένα για την ποιότητα των υδάτων στο πάρκο της Αγίας Βαρβάρας, όπως ιόντα υδρογόνου, θερμοκρασία νερού, pH κ.α. Όσον αφορά τα στοιχεία για τα περιβαλλοντικά δεδομένα και για τη συνάθροιση του κοινού, ο κάθε χρήστης μπορεί να επιλέξει από ποιο σταθμό επιθυμεί να ενημερωθεί.
Αξίζει να σημειωθεί ότι υπάρχουν ειδικές ενότητες με συμβουλές, με βάση τις συνθήκες που επικρατούν στην πόλη. Έτσι, όσον αφορά τον δείκτη UV, η πλατφόρμα ενημερώνει για το κατά πόσο είναι απαραίτητη η λήψη μέτρων για ηλιακή προστασία. Παράλληλα, υπάρχουν ξεχωριστές καρτέλες για τον δείκτη δυσφορίας, αλλά και για τον δείκτη υγρασίας, με συμβουλές για όσους εργάζονται σε εξωτερικούς χώρους για το κατά πόσο συχνά πρέπει να ξεκουράζονται ή να καταναλώνουν δροσερό νερό. Τέλος, ξεχωριστή ενότητα αποτελεί η ποιότητα του αέρα, όπου παρέχεται ενημέρωση για το πόσο ασφαλής είναι οι εξωτερικές δραστηριότητες των πολιτών.
Σε σχετική δήλωσή του στην εφημερίδα «Εργασία… συν», ο Αντιδήμαρχος Διοικητικών Υπηρεσιών και Προγραμματισμού, Οργάνωσης & Πληροφορικής του Δήμου Δράμας κ. Μιχάλης Τάσσου ανέφερε: «Αξιοποιώντας πόρους ευρωπαϊκών προγραμμάτων, ο Δήμος Δράμας και συγκεκριμένα η Διεύθυνση Πρασίνου – Πολιτικής Προστασίας υλοποίησε το έργο “Έξυπνο Σύστημα Κλιματικής Αλλαγής Δήμου Δράμας”.
Πλέον, μέσα την Πλατφόρμα Έξυπνης Πόλης του Δήμου Δράμας όλοι οι πολίτες θα μπορούν να ενημερώνονται άμεσα για τα κλιματολογικά δεδομένα της πόλης. Παράλληλα, η διοίκηση του Δήμου απέκτησε ένα πολύτιμο εργαλείο, καθώς αξιοποιώντας τα στοιχεία της πλατφόρμας, ο Δήμος Δράμας θα μπορεί σε βάθος χρόνου να αντλεί χρήσιμα δεδομένα για τη λήψη αποφάσεων και την τεκμηρίωση παρεμβάσεων στην πόλη.
Η λειτουργία της συγκεκριμένης πλατφόρμας, σε συνδυασμό με την εφαρμογή της Novoville, αποτελούν γοργά βήματα προς τον ψηφιακό εκσυγχρονισμό του Δήμου μας. Η Δράμα αξίζει να γίνει μια “Έξυπνη Πόλη” και προς αυτή την κατεύθυνση κινούμαστε ως διοίκηση του Δήμου».