ΘΕΟΦΙΛΟΣ ΞΑΝΘΟΠΟΥΛΟΣ ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΣΥΡΙΖΑ – ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ Ν. ΔΡΑΜΑΣ
Το κρίσιμο ζήτημα της ενσωμάτωσης στο ελληνικό δίκαιο, της κοινοτικής οδηγίας 2019/1937, βάσει της οποίας, η Ελλάδα καλείται να εφαρμόσει ένα αποτελεσματικό σύστημα προστασίας μαρτύρων δημοσίου συμφέροντος, το αργότερο ως το τέλος του 2021, θέτει με ερώτησή του, ο Βουλευτής Δράμας και Τομεάρχης Δικαιοσύνης του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Θεόφιλος Ξανθόπουλος, με ερώτηση του προς τον Υπουργό Δικαιοσύνης, την οποία συνυπογράφουν 48 συνολικά Βουλευτές.
Οι Βουλευτές επισημαίνουν, μεταξύ άλλων, τις συνεχείς επιθέσεις κυβερνητικών στελεχών και βουλευτών στους προστατευόμενους μάρτυρες της υπόθεσης του σκανδάλου Novartis, με απαξιωτικούς μάλιστα χαρακτηρισμούς ως «κουκουλοφόρων» και την προσπάθεια να αποκαλυφθούν τα στοιχεία της ταυτότητας τους. Γίνεται επίσης αναφορά και στην πρόσφατο κοινό υπόμνημα έξι προσώπων με θεσμική ιδιότητα (πρώην Πρωθυπουργός, πρώην και νυν Υπουργοί, Βουλευτές, Διοικητής Τράπεζας της Ελλάδος), προς το δικαστικό συμβούλιο του Ειδικού Δικαστηρίου, με την ποία ζητούν να αρθεί η προστασία προς τους μάρτυρες της ίδιας υπόθεσης.
Σημειώνεται επίσης στην ερώτηση, ότι σύμφωνα με την τελευταία έρευνα του Βαρόμετρου Διαφθοράς της Διεθνούς Διαφάνειας για την Ε.Ε., το 58% των Ελλήνων φοβούνται ότι θα υποστούν αντίποινα σε περίπτωση που καταγγείλουν περιπτώσεις διαφθοράς ενώ το 53% θεωρεί ότι η Κυβέρνηση επιτελεί κακό έργο στην αντιμετώπιση των υποθέσεων διαφθοράς! Στην ίδια έρευνα, τονίζεται ότι πολλοί μάρτυρες δημοσίου συμφέροντος (whistleblowers) στην Ε.Ε. αντιμετωπίζουν αντεκδικήσεις με διάφορες μορφές, όπως απόλυση, ποινική δίωξη ακόμη και σωματικές επιθέσεις.
Όπως αναφέρουν οι Βουλευτές, η Κυβέρνηση αν και έχει συστήσει από τον Μάιο του 2020 νομοπαρασκευαστική επιτροπή για την μεταφορά της παραπάνω οδηγίας, παρέτεινε ως τις 15/11/2021 τις εργασίες της, ενώ την ίδια στιγμή, το Υπουργείο Δικαιοσύνης αρνείται να ανταποκριθεί στο αίτημα της Διεθνούς Διαφάνειας Ελλάς και άλλων 20 φορέων και οργανώσεων, να ενημερωθούν για τη πορεία των εργασιών ης επιτροπής και να συνδράμουν στις εργασίες της.
Κατόπιν τούτων, οι Βουλευτές ερωτούν τον Υπουργό Δικαιοσύνης: α. Ποια είναι η θέση της Κυβέρνησης όσον αφορά το θεσμικό πλαίσιο παροχής προστασίας σε μάρτυρες δημοσίου συμφέροντος που καταγγέλλουν περιπτώσεις διαφθοράς και αν συμφωνεί με τον χαρακτηρισμό των μαρτύρων αυτών ως «κουκουλοφόρων» από κυβερνητικά στελέχη και Βουλευτές της, β. Πότε θα έρθει στη Βουλή το ολοκληρωμένο νομοσχέδιο με το νέο, αυστηρότερο πλαίσιο προστασίας των μαρτύρων δημοσίου συμφέροντος και τι θα περιλαμβάνει, γ. Αν θα ανταποκριθεί στο αίτημα των φορέων της κοινωνίας των πολιτών, για ενημέρωση και συμμετοχή τους στο έργο της επιτροπής με στόχο την καλύτερη δυνατή ενσωμάτωση της κοινοτικής οδηγίας.