Δραματικό ήταν το μήνυμα του προέδρου της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι την Τρίτη στο Ευρωκοινοβούλιο. «Δεν μπορώ να πω “καλημέρα”, “καλησπέρα” ή “καλό απόγευμα”. Γιατί η μέρα για κάποιους, δεν είναι καλή. Για κάποιους αυτή η μέρα είναι η τελευταία» ήταν το μήνυμά του, σημειώνοντας ότι η Ουκρανία πληρώνει το απόλυτο τίμημα για την ελευθερία.

«Χωρίς εσάς, η Ουκρανία θα είναι μόνη της. Έχουμε αποδείξει τις δυνάμεις μας. Είμαστε ακριβώς ίδιοι με εσάς. Αποδείξτε λοιπόν ότι είστε μαζί μας. Αποδείξτε ότι δεν θα μας εγκαταλείψετε. Αποδείξτε ότι είστε όντως Ευρωπαίοι και ότι η ζωή θα κερδίσει το θάνατο, και το φως θα κερδίσει το σκοτάδι» ανέφερε.

Σε άλλο σημείο της ομιλίας του ο πρόεδρος της Ουκρανίας είπε ότι χιλιάδες άνθρωποι έχουν χάσει την ζωή τους και πως η ευρωπαϊκή επιλογή της Ουκρανίας είναι σαφής. «Η Ουκρανία θυσιάζει τους καλύτερους ανθρώπους της για την  επιθυμία της ελευθερίας» τόνισε.

Μίλησε για την επίθεση στο Χάρκοβο και με δυο πυραύλους cruise. Όπως επισήμανε, δεν υπήρχε στρατιωτικός στόχος στην πλατεία Ελευθερίας.

«Ο πύραυλος στην κεντρική πλατεία είναι απροκάλυπτος τρόμος. Κανείς δεν θα συγχωρήσει. Κανείς δεν θα ξεχάσει. Αυτό το χτύπημα στο Χάρκοβο είναι έγκλημα πολέμου» δήλωσε.

«Το Χάρκοβο και το Κίεβο είναι αυτή τη στιγμή οι πιο σημαντικοί στόχοι για τη Ρωσία. Ο “τρόμος” έχει σκοπό να μας σπάσει. Να σπάσει την αντίστασή μας. Κατευθύνονται προς την πρωτεύουσά μας, καθώς και προς το Χάρκοβο».

Μίλησε για την ειρωνεία ότι πριν από λίγες ημέρες Ρώσοι και Ουκρανοί ζούσαν ειρηνικά και σήμερα δυο πύραυλοι Cruise χτύπησαν την πλατεία Ελευθερίας στο Χάρκοβο. «Αυτό είναι το τίμημα της ελευθερίας» υπογράμμισε

Κατηγόρησε τη Ρωσία ότι στόχευσε παιδιά της Ουκρανίας και ότι μόνο χθες σκοτώθηκαν 16.  Στο σημείο αυτό ο διερμηνέας λύγισε και έβαλε τα κλάματα. «Θέλουμε να βλέπουμε τα παιδιά μας ζωντανά… Παλεύουμε για την επιβίωση. Αγωνιζόμαστε για να είμαστε ισότιμα μέλη της Ευρώπης» υπογράμμισε.

«Κανείς δεν πρόκειται να μας σπάσει. Είμαστε δυνατοί. Είμαστε Ουκρανοί» ανέφερε ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Να σημειωθεί ότι τα μέλη του ΕΚ χειροκρότησαν παρατεταμένα τόσο τον πρόεδρο της Ουκρανίας όσο και εκπροσώπους της χώρας που βρίσκονται στο κοινοβούλιο.

Νωρίτερα, τόνισε πως οι επιθέσεις στην ανατολική ουκρανική πόλη  Χάρκοβο ισοδυναμούν με κρατική τρομοκρατία που διαπράττει η Ρωσία.

Απευθυνόμενος στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο μέσω τηλεδιάσκεψης αποκάλεσε τα πλήγματα της Ρωσίας στο κέντρο του Χαρκόβου και στο κτίριο της διοίκησης, έγκλημα πολέμου και «συνειδητή καταστροφή ανθρώπων».

«Το κακό, οπλισμένο με ρουκέτες, βόμβες και πυροβολικό, πρέπει να σταματήσει αμέσως. Να καταστραφεί οικονομικά. Πρέπει να δείξουμε ότι η ανθρωπότητα είναι σε θέση να προστατεύσει τον εαυτό της» δήλωσε.

Το Ηνωμένο Βασίλειο είναι «έτοιμο να εντείνει και να συνεχίσει τις κυρώσεις για όσο διάστημα χρειαστεί» διεμήνυσε στο μεταξύ ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Μπόρις Τζόνσον σε συνέντευξη Τύπου με τον Πολωνό ομόλογό του Ματέους Μοραβιέτσκι

Επαίνεσε την «ψυχραιμία του Ζελένσκι, τη γενναιότητά του και το ακατανίκητο καλό του χιούμορ». Είπε ότι ο Ουκρανός πρόεδρος «κινητοποιεί τον κόσμο ενάντια στη φρίκη αυτού που συμβαίνει». Ωστόσο, ανέφερε πως «πρέπει να αποδεχτούμε τη ζοφερή πραγματικότητα ότι ο Πούτιν θα συνεχίσει να σφίγγει τη βίδα».

«Η Ρωσία θα συνεχίσει την επίθεση στην Ουκρανία έως ότου να επιτευχθούν οι στόχοι της», διεμήνυσε ο υπουργός Άμυνας Σεργκέι Σόιγκου, έξι μέρες μετά την εισβολή της Μόσχας.

«Οι ρωσικές ένοπλες δυνάμεις θα συνεχίσουν να διεξάγουν την ειδική στρατιωτική επιχείρηση μέχρι να επιτευχθούν οι στόχοι», είπε ο Σόιγκου σε συνέντευξη Τύπου που μεταδόθηκε από την κρατική τηλεόραση.

«Θα αποστρατιωτικοποιήσουμε και θα αποναζιστικοποιήσουμε» την Ουκρανία, καθώς και «θα προστατεύσουμε τη Ρωσία από μια στρατιωτική απειλή που δημιουργήθηκε από τις δυτικές χώρες οι οποίες προσπαθούν να χρησιμοποιήσουν τον ουκρανικό λαό εναντίον της χώρας μας» υποστήριξε.

Πηγή: skai.gr