ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΗΣ ΕΠΙΚΕΦΑΛΗΣ ΤΗΣ ΠΑΡΑΤΑΞΗΣ «ΔΥΝΑΜΙΚΗ ΑΡΧΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΔΗΜΟ ΔΟΞΑΤΟΥ» ΚΑΙ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΥ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΔΟΞΑΤΟΥ ΝΤΙΝΑΣ ΜΙΧΑΗΛΙΔΟΥ

  • «Δεν διαπραγματεύτηκα ούτε πριν, ούτε μετά τις εκλογές, καμία θέση στο καινούργιο δημοτικό σχήμα, δήλωσα απλά παρούσα»
  • «Τιμώ τη θέση που επέλεξαν οι συνδημότες μου να βρίσκομαι και είναι αυτή της αντιπολίτευσης»
  • «Έχω κουραστεί να ακούω εδώ και χρόνια ότι οι προηγούμενοι φταίνε για τα κακώς κείμενα του Δήμου και να εμφανίζονται όλοι “σωτήρες” και πάλι από την αρχή»
  • «Υπάρχουν άτομα που στελεχώνουν αυτή τη Διοίκηση τα οποία κάνουν φιλότιμες προσπάθειες για το καλύτερο και κάποιοι που αυτό που τους ενδιαφέρει είναι οι επόμενες εκλογές, βάζοντας στον αυτόματο πιλότο ζητήματα που αφορούν την καθημερινότητα με κύριο μέλημά τους την επόμενη φορά και τη ψηφοθηρία»
  • «Κατά διαστήματα βλέπουμε δελτία τύπου στα Μ.Μ.Ε. για χρηματοδοτήσεις από προγράμματα, αλλά προς το παρόν δεν έχουμε δει κάτι ιδιαίτερο»
  • · «Είμαι μακριά από προσωπικές και πολιτικές “συμπάθειες” και φιλοδοξίες, για αυτό πάντοτε ψηφίζω κατά συνείδηση με απώτερο σκοπό το συμφέρον των δημοτών»
  • «Δεν αισθάνθηκα ποτέ μονοπρόσωπη παράταξη, γιατί οι αποφάσεις μου είναι αποτέλεσμα συλλογικής διαδικασίας»
  • «Θα είμαστε παρόντες δίνοντας το δικό μας στίγμα ως παράταξη, δυναμικά και ανατρεπτικά»

 

 

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ

ΣΠΥΡΟΣ ΛΑΤΣΑΣ

 

 

Συνέντευξη στην εφημερίδα «Εργασία… συν» παραχώρησε η επικεφαλής της παράταξης «Δυναμική Αρχή για τον Δήμο Δοξάτου» και Δημοτική Σύμβουλος του Δήμου Δοξάτου και κ. Ντίνα Μιχαηλίδου.

Η κ. Μιχαηλίδου, στη συνέντευξή της, αναφέρθηκε στην κατάσταση που επικρατεί στον Δήμο Δοξάτου, περίπου δύο χρόνια μετά τις εκλογές, αλλά στο τι διαφορετικό θα μπορούσε να είχε γίνει, ειδικά όσον αφορά τη διαχείριση της πανδημίας. «Η κατάσταση στον Δήμο μας θα μπορούσε να ήταν χειρότερη, αλλά σαφώς θα μπορούσε να ήταν και πολύ καλύτερη», ανέφερε η κ. Μιχαηλίδου και πρόσθεσε: «Υπάρχουν άτομα που στελεχώνουν αυτή τη Διοίκηση τα οποία κάνουν φιλότιμες προσπάθειες για το καλύτερο και κάποιοι που αυτό που τους ενδιαφέρει είναι οι επόμενες εκλογές, βάζοντας στον αυτόματο πιλότο ζητήματα που αφορούν την καθημερινότητα με κύριο μέλημά τους την επόμενη φορά και τη ψηφοθηρία».

Ειδικά για το ζήτημα της πανδημίας του κορωνοϊού, η κ. Μιχαηλίδου επεσήμανε ότι «περιμέναμε περισσότερη κινητοποίηση και άμεσες παρεμβάσεις και λόγω της ιδιότητας του Δημάρχου» και αναρωτήθηκε «γιατί δεν έχουμε προχωρήσει ως Δήμος στην απολύμανση των κάδων, ένα χρόνιο ζητούμενο των πολιτών».

Επίσης, δίνει απαντήσεις σχετικά με τη μη συμμετοχή της στο σχήμα Διοίκησης του Δήμου, αλλά και για τη συμμετοχή της παράταξής της στις επόμενες εκλογές. Όπως υπογράμμισε, «δεν διαπραγματεύτηκα ούτε πριν, ούτε μετά τις εκλογές, καμία θέση στο καινούργιο δημοτικό σχήμα, δήλωσα απλά παρούσα», προσθέτοντας ότι «δεν είμαι καλή στα παζαρέματα» και ότι «τιμώ τη θέση που επέλεξαν οι συνδημότες μου να βρίσκομαι και είναι αυτή της αντιπολίτευσης».

Για τις επόμενες εκλογές, η κ. Μιχαηλίδου εξέφρασε την άποψη ότι την επόμενη φορά όσον αφορά τις υποψηφιότητας θα υπάρξουν πολλές εκπλήξεις, αλλά ίδια και η παράταξή της «θα είμαστε εκεί παρόντες δίνοντας το δικό μας στίγμα ως παράταξη. Δυναμικά και ανατρεπτικά».

Ακόμη, η κ. Μιχαηλίδου αναφέρεται στις συνεδριάσεις των Δημοτικών Συμβουλίων, αλλά και για τη στήριξη που έχει από τα μέλη της παράταξής της για την πλήρη ενημέρωση σχετικά με τα τεκταινόμενα στον Δήμο Δοξάτου. Συγκεκριμένα ασκεί κριτική, γιατί ο Δήμος πραγματοποιεί συνεδριάσεις δια περιφοράς και όχι διαδικτυακά, όπως κάνουν άλλοι Δήμοι, χαρακτηρίζοντας αυτό το γεγονός ως «μεγάλο μειονέκτημα για το Δημοτικό Συμβούλιο, αλλά και για τους πολίτες που θέλουν να παρακολουθήσουν την αποτελεσματικότητά του».

Όσον αφορά την παράταξή της, η κ. Μιχαηλίδου τόνισε ότι «υπάρχει σύσσωμη ομάδα από μη εκλεγμένα στελέχη και υποψηφίους Συμβούλους που συμμετέχει και στηρίζει την παράταξη» και την ίδια προσωπικά.

 

Κυρία Μιχαηλίδου, αρχικά σας ευχαριστώ για αυτή τη συνέντευξη. Συμπληρώνονται σιγά – σιγά 2 χρόνια από σας δημοτικές εκλογές του 2019. Ποια είναι η άποψή σας για την κατάσταση στο Δήμο Δοξάτου;

Να σας ανταποδώσω τις ευχαριστίες, κύριε Λάτσα, και να σας πω ότι είναι φειδωλή η παρουσία μου σε κάθε είδους μέσο επικοινωνίας. Θεωρώ ότι αν δεν έχεις κάτι σημαντικό να πεις, είναι καλύτερο να μη λες τίποτα.

Η κατάσταση στον Δήμο μας θα μπορούσε να ήταν χειρότερη, αλλά σαφώς θα μπορούσε να ήταν και πολύ καλύτερη. Τι εννοώ; Υπάρχει μια εσωστρέφεια, παρόλη τη διάθεση «συνεργασίας» του Δημάρχου και των συνεργατών του (παρατάξεων). Υπάρχουν άτομα που στελεχώνουν αυτή τη Διοίκηση τα οποία κάνουν φιλότιμες προσπάθειες για το καλύτερο και κάποιοι που αυτό που τους ενδιαφέρει είναι οι επόμενες εκλογές, βάζοντας στον αυτόματο πιλότο ζητήματα που αφορούν την καθημερινότητα με κύριο μέλημά τους την επόμενη φορά και τη ψηφοθηρία.

Στην αρχή της θητείας του ο κ. Ζεκερίδης είχε ζητήσει συνάντηση από τους επικεφαλής των παρατάξεων για να τους ενημερώσει για θέματα που αφορούν τον Δήμο και να ακούσει τις απόψεις μας. Αυτό δυστυχώς δεν είχε συνέχεια…

 

Εάν ήσασταν εσείς υπεύθυνη για την πορεία του Δήμου Δοξάτου, πού θα δίνατε βαρύτητα; Τι πιστεύετε πως πρέπει να αλλάξει;

Αυτό που θα έκανα σήμερα, σύμφωνα με τα δεδομένα της πανδημίας, ως Δήμαρχος ή από άλλη θέση ευθύνης θα ήταν πρώτα να εξασφαλίσω το βασικό αγαθό της Δημόσιας Υγείας στους συνδημότες μου. Αυστηρή τήρηση του πρωτοκόλλου, υγειονομική παρακολούθηση των δεδομένων, επιτήρηση της περιοχής.

Δυστυχώς περιμέναμε περισσότερη κινητοποίηση και άμεσες παρεμβάσεις και λόγω της ιδιότητας του Δημάρχου. Θα πρότεινα αξιοποίηση των Δομών Υγείας, περισσότερη έμφαση στον τομέα της καθαριότητας και υγιεινής. Είναι για μένα ερωτηματικό σε αυτή την υγειονομική κρίση, γιατί δεν έχουμε προχωρήσει ως Δήμος στην απολύμανση των κάδων, ένα χρόνιο ζητούμενο των πολιτών.

Το δεύτερο πιο σημαντικό είναι η εξασφάλιση όσο το δυνατόν περισσότερων χρημάτων από κρατικά και περιφερειακά κονδύλια, αλλά επίσης και συμμετοχή σε ευρωπαϊκά αναπτυξιακά προγράμματα, όπως το ΕΣΠΑ. Κατά διαστήματα βλέπουμε δελτία τύπου στα Μ.Μ.Ε. και εσείς κύριε Λάτσα έχετε φιλοξενήσει στην εφημερίδα σας ανακοινώσεις για χρηματοδοτήσεις από προγράμματα (Φιλόδημος – Α. Τρίτσης – Ενεργειακές Αναβαθμίσεις), αλλά προς το παρόν δεν έχουμε δει κάτι ιδιαίτερο. Αναμένουμε και ευελπιστούμε στην υλοποίησή τους.

Στο Δημοτικό Συμβούλιο συμμετέχουν 6 παρατάξεις, εκ των οποίων οι 3 ουσιαστικά συνεργάζονται στην άσκηση Διοίκησης, ενώ από την άλλη στην αντιπολίτευση δεσπόζει η παράταξη του πρώην Δημάρχου, για τον οποίον ασκήσατε έντονη κριτική στο παρελθόν. Πώς εξελίσσονται τα Δημοτικά Συμβούλια; Υπάρχει συνεννόηση και συνεργασία;

Στο θέμα των Δημοτικών Συμβουλίων, από όσο γνωρίζω, οι περισσότεροι Δήμοι, λόγω πρωτοκόλλων, κάνουν τα Συμβούλια τους μέσω κάποιας ιντερνετική πλατφόρμας (Webex – Zoom), έτσι ώστε να δίνεται η δυνατότητα ενεργής συμμετοχής των Δημοτικών Συμβούλων. Ο δικός μας Δήμος είναι ακόμη στο δια περιφοράς Συμβούλιο που είναι πιο απρόσωπο και δεν δίνει τη δυνατότητα ανταλλαγής απόψεων. Μεγάλο μειονέκτημα αυτό για το Δημοτικό Συμβούλιο, αλλά και για τους πολίτες που θέλουν να παρακολουθήσουν την αποτελεσματικότητά του.

Επομένως οι συνεργασίες και οι συνεννοήσεις γίνονται προφανώς στις παρατάξεις που συμμετέχουν στη Διοίκηση. Θα ήθελα, όσον αφορά τη Δημοτική Σύμβουλο Ντίνα Μιχαηλίδου, να αναφέρω ότι είμαι μακριά από προσωπικές και πολιτικές «συμπάθειες» και φιλοδοξίες, για αυτό πάντοτε ψηφίζω κατά συνείδηση με απώτερο σκοπό το συμφέρον των δημοτών.

 

Ο νυν Δήμαρχος κ. Ζεκερίδης έχει σταθεί πολλές φορές στο θέμα των συνεργασιών, δείχνοντας ότι είναι ανοιχτός στη συμπόρευση. Το γεγονός ότι δεν συμμετέχετε στη Διοίκηση του Δήμου κι εσείς πού οφείλεται;

Όσον αφορά στη μη συμμετοχή στη Διοίκηση αυτής της Δημοτικής Αρχής, η θέση μου είναι ξεκάθαρη:

1. Δεν είμαι καλή στα παζαρέματα.

2. Τιμώ τη θέση που επέλεξαν οι συνδημότες μου να βρίσκομαι και είναι αυτή της αντιπολίτευσης.

3. Σέβομαι τις επιλογές αυτών που για διάφορους προσωπικούς λόγους μπορεί να μην τους είμαι αρεστή, λόγω ιδιοσυγκρασιών, απόψεων και θέσεων πολιτικών, κοινωνικών και ηθικών αξιών.

Δεν διαπραγματεύτηκα ούτε πριν, ούτε μετά τις εκλογές, καμία θέση στο καινούργιο δημοτικό σχήμα, δήλωσα απλά παρούσα.

 

Κυρία Μιχαηλίδου, ουσιαστικά πλέον η παράταξή σας είναι μονοπρόσωπη. Πόσο εύκολο είναι αυτό για τη λειτουργία της, για παρακολούθηση και ενημέρωση επί ζητημάτων που αφορούν τον Δήμο;

Δεν θα σας κρύψω, κύριε Λάτσα, ότι είναι δύσκολο να παρακολουθείς τις εξελίξεις του Δήμου, όταν είναι ο μόνος εκλεγμένος σε μια παράταξη. Το ευτυχές, όμως είναι ότι υπάρχει σύσσωμη ομάδα από μη εκλεγμένα στελέχη και υποψηφίους Συμβούλους που συμμετέχει και στηρίζει την παράταξη κι εμένα προσωπικά. Δεν αισθάνθηκα ποτέ μονοπρόσωπη παράταξη, γιατί οι αποφάσεις μου είναι αποτέλεσμα συλλογικής διαδικασίας.

 

Κλείνοντας τη συνέντευξη, κι αφού σας ευχαριστήσω, θέλω να μου πείτε ποια είναι τα σχέδια σας για το μέλλον. Η «Δυναμική Αρχή για το Δήμο Δοξάτου» θα συμμετάσχει στις επόμενες εκλογές; Θα είστε ξανά υποψήφια Δήμαρχος; Ερωτώ, γατί με το νέο εκλογικό νόμο φαίνεται πως θα υπάρξουν δυσκολίες για τη συμμετοχή τόσων πολλών συνδυασμών στις δημοτικές εκλογές, όπως συνέβη το 2019…

Εγώ κύριε Λάτσα είμαι πρώτα δημότης του Δήμου Δοξάτου. Ζω και εργάζομαι σε αυτόν τον ταλαιπωρημένο Δήμο. Έχω κουραστεί να ακούω εδώ και χρόνια ότι οι προηγούμενοι φταίνε για τα κακώς κείμενα του Δήμου και να εμφανίζονται όλοι «σωτήρες» και πάλι από την αρχή.

Σίγουρα ο καινούργιος εκλογικός νόμος που αναμένει θα έχει δυσκολίες για όλους. Πιστεύω ότι όσον αφορά τις υποψηφιότητες την επόμενη φορά, θα δούμε πολλές εκπλήξεις. Και εμείς θα είμαστε εκεί παρόντες δίνοντας το δικό μας στίγμα ως παράταξη. Δυναμικά και ανατρεπτικά.

Σας ευχαριστώ κύριε Λάτσα.