Πολωνία, Λιθουανία, Λετονία, Εσθονία, Γεωργία, και Ουκρανία, είναι χώρες της Ανατολικής Ευρώπης που πασχίζουν να απογκιστρωθούν από την ενεργειακή κηδεμονία της Ρωσίας η οποία παράγει εκβιαστική πολιτική, αλλά και ταυτόχρονα να θωρακιστούν αμυντικά για να αντιμετωπίσουν μελλοντικές απειλές από την Μόσχα.
Η Πολωνία και οι Βαλτικές Χώρες ως μέλη του ΝΑΤΟ, έχουν καταφέρει, ειδικά μετά το 2016 και την αποστολή των Ομάδων Μάχης της Συμμαχίας, να δημιουργήσουν μια εντυπωσιακή αμυντική θωράκιση, με τις πιο ετοιμοπόλεμες δυνάμεις του ΝΑΤΟ. Αντίθετα, Γεωργία και Ουκρανία, παρά την υποστήριξη των ΗΠΑ και ΝΑΤΟ, αυτή την στιγμή υφίστανται την πίεση της Μόσχας πολιτικά, ενεργειακά και στρατιωτικά.
Αλεξανδρούπολη: Ο Ακρογωνιαίος Λίθος της Ενεργειακής και Αμυντικής Ασφάλειας της Ανατολικής Ευρώπης
Οι παραπάνω χώρες για να πετύχουν την διαρκή υποστήριξη των συμμάχων, την ενεργειακή τους απεξάρτηση από την Ρωσία, αλλά και την ανάπτυξη της οικονομίας μέσω του εμπορίου, χρειάζονται συμμαχίες και συνεργασίες που φτάνουν μέχρι τα κοινά συμφέροντα άλλων χωρών. Η Ελλάδα, και πιο συγκεκριμένα η Αλεξανδρούπολη είναι ο ένας ακρογωνιαίος λίθος αυτής της Ασφάλειας. Το λιμάνι της πόλης, η σύνδεση του με την Σιδηροδρομική Εγνατία, η σύνδεση με την Εγνατία Οδό, το FSRU και η εγγύτητα του με τον αγωγό TAP και IGB, κατατάσσουν την περιοχή από τις πιο σημαντικές στον πλανήτη.
Αυτό το πλεονέκτημα της Αλεξανδρούπολης εκτός από την ίδια την χώρα, το καρπώνονται οι χώρες των Βαλκανίων, της Βαλτικής και της Μαύρης Θάλασσας. Οι Βαλκανικές χώρες έχουν άμεση πρόσβαση στην Ενέργεια, όπως η Βουλγαρία μέσω του IGB, η και η Βόρεια Μακεδονία η οποία εκτός το φυσικό αέριο εκδήλωσε ενδιαφέρον για προμήθεια ηλεκτρικού ρεύματος από το εργοστάσιο (με φυσικό αέριο ως πηγή) το οποίο θα βρίσκεται στην Αλεξανδρούπολη και δίπλα στον TAP και το FSRU. Να σημειωθεί ότι ο IGB, πριν ξεκινήσει την λειτουργία του, «υποχρέωσε» την Gazprom να μειώσει τις τιμές στην Βουλγαρία έως και 50%.