Ελαφρώς μειωμένοι παρουσιάζονται όλοι οι κρίσιμοι δείκτες του κορονοϊού στη χώρα μας, αφού τόσο τα κρούσματα, όσο οι θάνατοι και οι διασωληνωμένοι παρουσιάζονται μειωμένοι.

Βέβαια ακόμα και τώρα, η επιδημιολογική εικόνα της χώρας μας δε δικαιολογείται, δεδομένων των 5 εβδομάδων lockdown.

Εν τω μεταξύ τον κώδωνα του κινδύνου για την διασπορά του κορονοϊού έκρουσε ο καθηγητής λοιμωξιολογίας Νίκος Σύψας.

«Εάν δεν λειτουργήσει το click away και έχουμε συνωστισμό, τότε δεν θα έχουμε μόνο αύξηση, αλλά επιδημική έκρηξη», τόνισε ο κ. Σύψας και πρόσθεσε πως αυτός είναι και ο λόγος που οδήγησε τον υπουργό Ανάπτυξης να πει πως αν δούμε εικόνες Harrods, τότε το click away θα καταργηθεί.

«Θα είχαμε 10.000 κρούσματα χωρίς lockdown»

Ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, Αθανάσιος Εξαδάκτυλος εξέφρασε την ανησυχία του ιατρικού κόσμου για το άνοιγμα αγοράς.

Όπως τόνισε μιλώντας στο Open, «έρχονται μέρες που παραδοσιακά βοηθούν διάδοση ενός ιού όπως ο κορονοϊός».

O κ. Εξαδάκτυλος τόνισε ότι τα εμβόλια και τα φάρμακα δρουν συναγωνιστικά και κανένα δεν εγγυάται 100% επιτυχία. «Τα εμβόλια έχουν τη δυνατότητα να εξαλείψουν την μάστιγα. Τα φάρμακα όχι. Μην ασχολούμαστε άλλο με τους αρνητές των εμβολίων. Τους κολακεύει αυτό».

Όσον αφορά στο άνοιγμα των σχολείων, είπε ότι μάλλον θα είναι εφικτό να ανοίξουν στις 7 Ιανουαρίου, αλλά αυτό θα εξαρτηθεί από την επιδημιολογική κατάσταση τις επόμενες ημέρες.

«Έναν μήνα μετά τον εμβολιασμό θα δούμε αποτελέσματα. Χρειάζεται ένα εξάμηνο για εμβολιασμό 6 εκατομμυρίων. Αν δεν είχαμε lockdown τα νούμερα θα ήταν μεγαλύτερα από 10.000» είπε χαρακτηριστικά.

Πηγτή: newsbomb.gr