Συνεχίζουν να… παντρεύονται οι Έλληνες παρά την πανδημία και τα δύο lockdown που «χτύπησαν» την χώρα. Πάνω από ένα μήνα φτάνει η αναμονή στο δήμο Θεσσαλονίκης για να παντρευτεί ένα ζευγάρι ενώ μετά από… διαμαρτυρίες μελλόνυμφων αναγκάστηκε ο Γιώργος Αβαρλής Αντιδήμαρχος Επιχειρησιακού Σχεδιασμού, Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης και Μεταναστευτικής Πολιτικής και αρμόδιος για την τέλεση των πολιτικών γάμων να ανεβάσει το πλαφόν που μπήκε τον περασμένο Μάρτιο λόγω των υγειονομικών πρωτοκόλλων που εφαρμόστηκαν στην χώρα με στόχο τον περιορισμό του ιού.
Τα τηλέφωνα πήραν «φωτιά» στο δήμο Θεσσαλονίκης και το 2020. Ενδεικτικό είναι ότι το πρώτο 11μηνο του 2020 εκδόθηκαν συνολικά 1.225 άδειες γάμων έναντι 1.241 το 2019. Από αυτές το κατώφλι του δημαρχείου Θεσσαλονίκης πέρασαν 523 ζευγάρια το 2020 ενώ 588 ζευγάρια παντρεύτηκαν στο δήμο πέρσι. Έντονη είναι η κινητικότητα και στα δημοτολόγια του δήμου με την βιασύνη των ζευγαριών να κλείσουν ημερομηνία να οφείλεται κυρίως στο προχωρημένο στάδιο εγκυμοσύνης. Αρκετοί είναι και αυτοί που καταλήγουν στην επιλογή του πολιτικού γάμου καθώς δεν θέλουν να κάνουν θρησκευτικό χωρίς καλεσμένους δεδομένου ότι λόγω της πανδημίας επιτρέπονται στην τελετή μόνο εννιά άτομα.
«Παντρέψαμε ζευγάρι, μία βδομάδα πριν γεννήσει η γυναίκα. Δεν υπήρχε θέση στη λίστα για να μπουν νωρίτερα και φτάσαμε να παντρεύεται δημότης μία βδομάδα πριν γεννήσει» δήλωσε στο ethnos.gr o Γιώργος Αβαρλής. Ο τελευταίος αναλαμβάνει να ενημερώσει τους νεόνυμφους για τα αυστηρά περιοριστικά μέτρα τα οποία πρέπει να ακολουθήσουν οι μελλόνυμφοι και τηρεί πιστά ο δήμος Θεσσαλονίκης κατά τη διάρκεια της τελετής προκειμένου να αποφευχθεί ο συνωστισμός.
«Παίρνουμε όλα τα απαραίτητα μέτρα για την τέλεση των πολιτικών γάμων. Γνωρίζουμε ότι αρκετά ζευγάρια ίσως να ήθελαν περισσότερο κόσμο σε αυτήν την ιδιαίτερη στιγμή, όμως λόγω της πανδημίας προέχει η δημόσια υγεία» πρόσθεσε ο κ. Αβαρλής. Σε αντίθεση με τα προηγούμενα χρόνια όπου καταγράφονταν αναβολές γάμων κατά τη διάρκεια όλου του 2020 σημειώθηκε μόλις μία ακύρωση γάμου εξαιτίας κοπάνας… του γαμπρού.
«Κάθε φορά, μάλιστα που αναβάλλονταν ένας γάμος από την πλευρά του δήμου για πρακτικούς λόγους (λόγω κωλύματος κάποιου αντιδημάρχου) υπήρχε έντονη δυσφορία από το ζευγάρι. Αλλά ακόμη και όταν πληροφορούνταν από τις υπηρεσίες του δήμου ότι μπήκε ανώτατο πλαφόν-από πέρσι τον Μάρτιο- 4 γάμων κάθε Τετάρτη και Πέμπτη οι αιτούντες διαμαρτύρονταν. Αναγκαστήκαμε να ανεβάσουμε το πλαφόν στους 6 γάμους τις Τετάρτες και τις Πέμπτες».
Μπήκαν προσωρινά σε καραντίνα τον περασμένο Απρίλιο και τον φετινό Νοέμβριο
Στο μεταξύ, σε καραντίνα μπήκαν προσωρινά οι πολιτικοί γάμοι τον περασμένο Απρίλιο κατά τη διάρκεια του πρώτου κύματος της πανδημίας, ενώ αντίστοιχη κάμψη παρατηρήθηκε και τον φετινό Νοέμβριο όταν η χώρα ξαναμπήκε σε καραντίνα. Χαρακτηριστικό είναι ότι 300% μείωση κατέγραψαν οι γάμοι μέσα στο lockdown τον περασμένο Απρίλιο καθώς εκδόθηκαν από το τμήμα γάμων μόλις 40 άδειες και τελέστηκαν 20.
Αντίστοιχα, τον Απρίλιο του 2019 έγιναν 113 γάμοι εκ των οποίων 36 πολιτικοί. Πτώση 50% σημειώθηκε και στην καραντίνα του Νοεμβρίου σε σχέση με την περσινό αντίστοιχο μήνα. Τον Νοέμβριο του 2019 εκδόθηκαν 121 άδειες γάμων και τελέστηκαν 54 πολιτικοί γάμοι ενώ το φετινό Νοέμβριο εκδόθηκαν από το τμήμα δημοτολογίων 69 άδειες γάμων και τελέστηκαν από το δήμο 44 πολιτικοί γάμοι. Ο μεγαλύτερος άνθρωπος που παντρεύτηκε φέτος στο δημαρχείο ήταν ένας 88χρονος. Στους πολιτικούς γάμους το 90% ήταν μεταξύ Ελλήνων ενώ πραγματοποιήθηκαν και 46 γάμοι αλλοδαπών (10%).
Χωρίς παράβολο οι πολιτικοί γάμοι
Στους πολιτικούς γάμους μέσα στο lockdown εκτός από το ζευγάρι και τους δύο κουμπάρους, παρόντες είναι ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Θεσσαλονίκης που διαβάζει τους όρκους και ο γραμματέας του δήμου για τις απαραίτητες υπογραφές. Μηδενικό είναι το κόστος των πολιτικών γάμων καθώς ο δήμος Θεσσαλονίκης είναι ο μόνος δήμος που παρά το ότι απασχολείται προσωπικό δεν παίρνει κανένα απολύτως παράβολο. Το πλεονέκτημα αυτό σπεύδουν να εκμεταλλευτούν και ζευγάρια από περιφερειακούς δήμους της πόλης, κάνοντας αίτηση για να παντρευτούν στον κεντρικό δήμο. Οι πολιτικοί γάμοι πραγματοποιούνται στο δημαρχείο Θεσσαλονίκης σε όποια αίθουσα είναι κενή και ενδείκνυται, ενώ τελευταία αυτοί τελούνται στο αίθριο του κτιρίου.
Πηγή: ethnos.gr