ΜΕ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ ΑΠΟ ΤΟ ΕΣΠΑ ΤΟ ΑΝΑΓΚΑΙΟ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ ΓΙΑ ΤΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΩΝ ΣΤΕΓΩΝ ΥΠΟΣΤΗΡΙΖΟΜΕΝΗΣ ΔΙΑΒΙΩΣΗΣ ΤΟΥ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑΤΟΣ ΧΡΟΝΙΩΝ ΠΑΘΗΣΕΩΝ ΔΡΑΜΑΣ
· Α. Τζαμπαζλή, Πρόεδρος Κέντρου Κοινωνικής Πρόνοιας Α.Μ.Θ.: «Ο στόχος είναι να υπάρχει αποϊδρυματοποίηση αυτών των ατόμων, που συμβάλλει σε προαγωγή της αυτονομίας, έτσι ώστε να υπάρχει μια ικανότητα αυτοεξυπηρέτησης, μια συναισθηματική εξέλιξη αυτών των ατόμων, μια συναίσθηση αυτοεκτίμησης»
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΣΠΥΡΟΣ ΛΑΤΣΑΣ
Πολλές φορές όταν γίνεται λόγος για ευρωπαϊκά συγχρηματοδοτούμενα προγράμματα, όπως είναι το ΕΣΠΑ, τα φώτα της δημοσιότητας πέφτουν σε μεγάλα έργα, με φυσικό αντικείμενο, που είναι ορατά από όλους τους πολίτες. Όμως, η Πολιτική Συνοχής της Ε.Ε. δίνει επιπλέον δυνατότητες, που μπορεί να αφορούν ακόμη και τη χρηματοδότηση λειτουργίας δομών, μέσω της πρόσληψης του αναγκαίου προσωπικού. Ενδέχεται ακόμη ο αριθμός των ωφελούμενων να είναι μικρός ποσοτικά, όμως τέτοιου είδους παρεμβάσεις έχουν μεγάλη κοινωνική σημασία, καθώς συμβάλλουν στη δυνατότητα ύπαρξης ίσων ευκαιριών για όλους και ειδικά για τα Άτομα με Αναπηρία.
Μια τέτοια χαρακτηριστική περίπτωση είναι και οι Στέγες Υποστηριζόμενης Διαβίωσης του Κέντρου Κοινωνικής Πρόνοιας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης που βρίσκονται στη Δράμα και υπάγονται στο Παράρτημα Χρονίων Παθήσεων. Πρόκειται για 3 δομές, οι οποίες κατασκευάστηκαν, κατά το παρελθόν, με την τότε Διοίκηση να λειτουργεί με οραματικό τρόπο, και πλέον ήρθε η ώρα της πλήρης λειτουργίας τους. Κι αυτό επιτυγχάνεται χάρη στην αξιοποίηση του ΕΣΠΑ, το οποίο, μεταξύ άλλων, δίνει τη δυνατότητα για την πρόσληψη του αναγκαίου προσωπικού για τα επόμενα 3 χρόνια.
Οι Στέγες Υποστηριζόμενης Διαβίωσης αποτελούν ουσιαστικά δομές για την μόνιμη διαβίωση – κατοικία ατόμων με αναπηρία και με νοητική υστέρηση (άνω των 18 ετών) και στόχος τους είναι η κοινωνικοποίηση και η αποϊδρυματοποίηση αυτών των ανθρώπων. Οι 3 Στέγες που υπάρχουν στην πόλη της Δράμας είναι 3 οργανωμένες δομές, με όλες τις απαραίτητες υπηρεσίες υποστήριξης για ανεξάρτητη διαβίωση των φιλοξενούμενών τους, τους οποίους θα φροντίζει ειδικά εκπαιδευμένο προσωπικό,
που θα διαμένει εκεί. Σε κάθε Στέγη θα κατοικούν έως 6 άτομα με νοητική υστέρηση, αυτισμό, εγκεφαλική παράλυση, κινητικές ή πολλαπλές αναπηρίες που δεν παρουσιάζουν ενεργά ψυχιατρικά προβλήματα ή επιληπτικές κρίσεις και δεν υποστηρίζονται με φαρμακευτική αγωγή.
Η μία Στέγη Υποστηριζόμενης Διαβίωσης ήδη λειτουργεί εδώ και τρία περίπου χρόνια, με προσωπικό του Κέντρου Κοινωνικής Πρόνοιας, και πολύ σύντομα αναμένεται να λειτουργήσουν και οι άλλες δύο, με προσωπικό που θα προσληφθεί μέσω διαγωνιστικής διαδικασίας, με κριτήρια ΑΣΕΠ, η οποία αναμένεται να οδηγήσει στην πρόσληψη 18 ατόμων μέχρι τον προσεχή Δεκέμβριο.
Η ένταξη του Κέντρου Κοινωνικής Πρόνοιας Α.Μ.Θ. στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα (μέσω ΕΣΠΑ) της Περιφέρειας Α.Μ.Θ. με τίτλο: «Δράση 9iv.24.4: Επιχορήγηση για τη δημιουργία Στεγών Υποστηριζόμενης Διαβίωσης ΣΥΔ» διασφαλίζει την κάλυψη του προσωπικού για μια τριετία και την άνετη διαβίωση έως έξι φιλοξενουμένων ατόμων στην κάθε Στέγη, χωρίς κόστος για τις οικογένειές τους. Ουσιαστικά, με τη συγκεκριμένη διαδικασία, οι φιλοξενούμενοι στις Στέγες θα δημιουργήσουν τις δικές τους νέες οικογένειες, σε ένα ασφαλές περιβάλλον, με κάλυψη των ατομικών και κοινωνικών τους δικαιωμάτων και εντός ενός σύγχρονου πλαισίου ψυχοκοινωνικής αποκατάστασης.
Κάποιοι από τους ωφελούμενους που θα φιλοξενηθούν στις τρεις Στέγες, φιλοξενούνται ήδη σε ανοιχτές και κλειστές δομές του Κέντρου Κοινωνικής Πρόνοιας της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης, με τις πόρτες πάντως να είναι ανοικτές και για κάθε άλλο ενδιαφερόμενο.
Μάλιστα, ήδη βρίσκεται σε εξέλιξη και η διαδικασία για την επιλογή όσων ενδιαφέρονται να κατοικήσουν στις Στέγες Υποστηριζόμενης Διαβίωσης, καθώς ήδη έχει υπάρξει σχετική ενημέρωση των ενδιαφερόμενων, μέσω της αποστολής ενημερωτικών επιστολών σε φορείς, συλλόγους και σε δικαστικούς συμπαραστάτες ΑμεΑ. Η υποβολή αιτήσεων συνεχίζεται από τους ενδιαφερόμενους και θα ακολουθήσει ο έλεγχος των αιτήσεων και η αξιολόγηση των ωφελούμενων που θα επιλεγούν τελικά για ένταξη στις 3 Στέγες.
Η ένταξη των ωφελούμενων θα γίνει αφού προηγουμένως αξιολογηθούν από την αρμόδια Διεπιστημονική Ομάδα, ενώ ως βασικά κριτήρια αξιολόγησης θεωρούνται:
-Η προσωπικότητα του ενδιαφερόμενου ατόμου,
-Οι δυνατότητες συμμετοχής του σε δραστηριότητες της κατοικίας και της Κοινότητας,
-Η δυνατότητα προσαρμογής του στις νέες συνθήκες διαβίωσης και συνύπαρξης με τους άλλους ενοίκους,
-Η κατ’ αρχήν αποδοχή του νέου περιβάλλοντος διαβίωσης από το ίδιο το άτομο ή/και την οικογένειά του.
Αξίζει να σημειωθεί ότι πριν την ένταξη θα υπάρξει περίοδος προετοιμασίας.
«Τα άτομα θεωρούν ότι είναι μια οικογένεια μεταξύ τους»
Η Πρόεδρος του Κέντρου Κοινωνικής Πρόνοιας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης κ. Αναστασία Τζαμπαζλή και το Δ.Σ. του Κέντρου έχουν ως ύψιστο στόχο την επιτυχία της προσπάθειας, αλλά και την επέκτασή της και στις υπόλοιπες πόλεις της Περιφέρειας Α.Μ.Θ.
Η εφημερίδα «Εργασία… συν» συνομίλησε με την κ. Τζαμπαζλή, η οποία ανέφερε: «Ένας στόχος τόσο της Κυβέρνησης όσο και της ίδιας της Υπουργού είναι να παρέχουμε όσο περισσότερο μπορούμε σε άτομα με νοητική στέρηση κάποιες στέγες υποστηριζόμενης διαβίωσης για να μπορούμε να μιλάμε πια για την αποϊδρυματοποίηση. Ο στόχος είναι ακριβώς να υπάρχει αποϊδρυματοποίηση αυτών των ατόμων, που συμβάλλει σε προαγωγή της αυτονομίας, έτσι ώστε να υπάρχει μια ικανότητα αυτοεξυπηρέτησης, μια συναισθηματική εξέλιξη αυτών των ατόμων, μια συναίσθηση αυτοεκτίμησης. Όλα αυτά επιτυγχάνονται όταν φεύγουν μέσα από ένα ίδρυμα». Μάλιστα, όπως επεσήμανε «στόχος μας είναι να δημιουργήσουμε όσο το δυνατόν περισσότερες στέγες από το 2021 και μετά».
Η κ. Τζαμπαζλή εξήγησε πως προτεραιότητα έχει δοθεί στην αντίστοιχη δομή της Ξάνθης, όπου έχει ξεκινήσει η διαδικασία για την προμήθεια εξοπλισμού και ο στόχος είναι να λειτουργήσει μέσα στο 2021, ενώ θα ακολουθήσει αυτή της Κομοτηνής. Όπως είπε, το Κέντρο Κοινωνικής Πρόνοιας δεν έχει δικές τεχνικές υπηρεσίες και για αυτό «δεν μπορούμε να καταθέσουμε προτάσεις στο ΕΣΠΑ. Άρα ο φορέας μας, το Κέντρο Κοινωνικής Πρόνοιας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, ζητάει να συμπεριληφθεί σε προγράμματα τόσο της Περιφέρειας όσο και των Δήμων των μεγάλων πόλεων». Η κ. Τζαμπαζλή στάθηκε στην καλή συνεργασία που έχει αναπτύξει με τον Περιφερειάρχη Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης κ. Χρήστο Μέτιο, ενώ μίλησε και για τη συνεργασία που πρέπει να αναπτυχθεί με τους μεγάλους Δήμους, τις πρωτεύουσες των Νομών της Περιφέρειας Α.Μ.Θ. «Και οι Δήμοι θα μας βοηθήσουν ώστε μέσα στον προγραμματισμό της κοινωνικής τους πολιτικής να εντάξουν και για εμάς προγράμματα» ανέφερε η κ. Τζαμπαζλή, η οποία πρόσθεσε πως αυτή η βοήθεια αν δεν αφορά κατασκευαστικά έργα, τουλάχιστον να αφορά το κομμάτι της κάλυψης θέσεων με προσωπικό.
Όσον αφορά τη συμβίωση των ωφελούμενων στις Στέγες Υποστηριζόμενης Διαβίωσης, με βάση και το παράδειγμα της δομής που ήδη λειτουργεί, η κ. Τζαμπαζλή έκανε λόγο για εξαιρετικά αποτελέσματα, τονίζοντας ότι επιτυγχάνεται «καλύτερη κοινωνικοποίηση με τη συμμετοχή σε αυτή τη δομή». Μάλιστα, όπως είπε «θέλουμε να παρέχουμε γενικά μια βελτίωση της λειτουργικότητας αυτών των ατόμων και αυτό το διαπιστώνουμε. Υπάρχει συνεργασία και τα 6 άτομα θεωρούν ότι είναι μια οικογένεια μεταξύ τους. Κι αυτό βοηθάει πάρα πολύ στη ψυχοσύνθεσή τους».