ΕΚΚΛΗΣΗ ΑΠΟ ΤΟΝ ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ Γ. ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟ ΚΑΙ ΑΠΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΥΣ ΦΟΡΕΩΝ ΚΑΙ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΥΓΕΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΗΡΗΣΗ ΤΩΝ ΜΕΤΡΩΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΚΟΡΥΦΗ ΑΥΞΗΣΗ ΚΡΟΥΣΜΑΤΩΝ ΚΟΡΩΝΟΪΟΥ ΣΕ ΤΟΠΙΚΟ ΕΠΙΠΕΔΟ

 

ΡΕΠΟΡΤΑΖ

ΣΠΥΡΟΣ ΛΑΤΣΑΣ

 

 

Έκκληση προς τους πολίτες να τηρούν τα μέτρα προστασίας για την αποτροπή διάδοσης του κορωνοϊού απεύθυναν μέσω συνέντευξης τύπου, την Τρίτη 27 Οκτωβρίου 2020, ο Αντιπεριφερειάρχης Δράμας κ. Γιώργος Παπαδόπουλος, η γιατρός και υπεύθυνη των Κινητών Ομάδων Υγείας (ΚΟΜΥ) του ΕΟΔΥ στη Δράμα κ. Ελένη Γαμβρέλη, η Αν. Προϊσταμένη της Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας & Κοινωνικής Μέριμνας κ. Αλεξάνδρα Μπουραζάνη και ο Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Δράμας κ. Γεώργιος Γεωργιάδης. Η συνέντευξη τύπου για την ενημέρωση των πολιτών ήρθε ως συνέχεια της κατακόρυφης αύξησης επιβεβαιωμένων κρουσμάτων κορωνοϊού στην Π.Ε. Δράμας, με τα δεδομένα να προκαλούν προβληματισμό και να εκφράζεται η ανησυχία ότι, αν συνεχιστεί η κατάσταση, η Δράμα οδεύει προς τα κόκκινα επίπεδο.

Εισαγωγικά ο κ. Παπαδόπουλος ανέφερε ότι «βρισκόμαστε σε μια φάση που η Π.Ε. Δράμας καθημερινά έχει μια αυξητική τάση όσον αφορά τον αριθμό των θετικών κρουσμάτων» και έκανε λόγο για «πράγματα και γεγονότα για τα οποία αδιαφορεί η κοινωνία». «Δεν είναι πλέον τα πράγματα αστεία. Είμαστε σε μια σοβαρότατη κρίσιμη στιγμή» υπογράμμισε ο κ. Παπαδόπουλος και πρόσθεσε πως το χρώμα της Δράμας στον χάρτη υγειονομικής ασφάλειας και επιτήρησης. Ο κ. Παπαδόπουλος συνέχισε λέγοντας πως «επιβάλλεται πλέον η ατομική ευθύνη, η οποία σήμερα, λυπάμαι που το λέω, δεν αναδεικνύεται. Δεν υπάρχει ατομική ευθύνη και κατ’ επέκταση συλλογική ευθύνη». Όπως είπε ο κ. Παπαδόπουλος, «δεν είμαστε η πόλη που έχει στη διάθεσή της να υποστηρίξει έναν μεγάλο αριθμό κρουσμάτων, όσον αφορά τις υποδομές». Μάλιστα απεύθυνε έκκληση προς όλα τα αθλητικά σωματεία και προς τους Δημάρχους του Νομού, οι οποίοι φέρουν την ευθύνη λειτουργίας των αθλητικών εγκαταστάσεων: «Πρέπει να πάρουμε αποφάσεις, οι οποίες θα είναι δύσκολες. Δεν θα είναι ευχάριστες προς τους πολίτες μας, αλλά μέσω αυτής της οδού και αυτών των αποφάσεων, θα μπορέσουμε να μαζέψουμε τα κακώς κείμενα που θα συμβούν στο αμέσως επόμενο διάστημα».

Στη συνέχεια τοποθετήθηκε η κ. Γαμβρέλη, η οποία σημείωσε: «Η κατάσταση και η εξάπλωση του φονικού ιού είναι ανεξέλεγκτη σε όλη τη χώρα. Νέα κρούσματα, εισαγωγές στα νοσοκομεία και θάνατοι συνθέτουν ένα σοκαριστικό σκηνικό. Η πόλη μας γρήγορα οδεύει προς το κόκκινο». Όπως είπε, την Δευτέρα 26 Οκτωβρίου, στο πλαίσιο ιχνηλάτησης επαφών 7 ατόμων θετικών στο κορωνοϊό, το κλιμάκιο του ΕΟΔΥ πραγματοποίησε 56 τεστ. «Πρέπει όλοι μας να μπούμε σε μια σειρά, να κατανοήσουμε ότι το πρόβλημα είναι πολύ σοβαρό, ο κίνδυνος είναι στα σπίτια μας, είναι στην πόλη μας, είναι παντού» επεσήμανε η κ. Γαμβρέλη, η οποία ζήτησε να τηρούνται όλα τα μέτρα: «Όλοι μας πρέπει να είμαστε προσεκτικοί. Να αποφεύγουμε το συνωστισμό. Να αποφεύγουμε να βρισκόμαστε με πολλά άτομα μαζί. Να κρατάμε πάντα την απόσταση, το 1,5 μ. Να φοράμε όλοι τη μάσκα μας. Η μάσκα είναι αυτή που σώζει ζωές». Επίσης, η κ. Γαμρβέλη εξήγησε ότι τα αποτελέσματα από τα rapid test δεν καταγράφονται και για αυτό «δεν ξέρουμε το σύνολο των κρουσμάτων. Άρα εμείς ως ΕΟΔΥ δεν ξέρουμε να ψάξουμε, να βρούμε, να κάνουμε ιχνηλάτηση, να δούμε στενές επαφές. Άρα η προσοχή πρέπει να είναι τεράστια. Εγώ πιστεύω ότι γρήγορα, αν δεν ασφαλιστούμε, αν δεν θωρακιστούμε ως πόλη, θα πάμε στο κόκκινο. Θα πάμε σε lock down».

Από την πλευρά της η κ. Μπουραζάνη παρέθεσε κάποια αριθμητικά στοιχεία αριθμούς όσον αφορά τα επιβεβαιωμένα κρούσματα ανά μήνα. Όπως είπε, σε επίπεδο Π.Ε. Δράμας τον Ιούλιο υπήρχαν 15, τον Αύγουστο 32, τον Σεπτέμβριο 11 και τον Οκτώβριο (μέχρι τις 25 Οκτωβρίου) 54, εκ των οποίων τα 33 το τριήμερο 23-25 Οκτωβρίου. «Καλούμε όλους τους πολίτες και τους φορείς να τηρούν και τα υγειονομικά πρωτόκολλα, αλλά και όλα τα μέτρα, διότι με τα συγκεκριμένα αποτελέσματα, δεν θα αργήσει από το ένα επίπεδο όχι να περάσουμε στο άλλο, αλλά αν συνεχιστεί, σύμφωνα με τα δεδομένα που έχουμε αυτή η κατάσταση, μπορεί να περάσουμε στο μεθεπόμενο επίπεδο» ανέφερε η κ. Μπουραζάνη και εξήγησε πως «στη Δράμα έχουμε διασπορά στη βάση της Δραμινής κοινωνίας». Μάλιστα, υπογράμμισε πως ακριβώς επειδή υπάρχει διασπορά σε όλη την κοινότητα, θα υπάρχουν κρούσματα παντού και σε κάθε επαγγελματική ομάδα. Όπως είπε «είναι καθήκον όλων να πάρουμε εκείνα τα μέτρα, ώστε να προστατεύσουμε και τις οικογένειές μας, αλλά πολύ περισσότερο φορείς που είναι ευάλωτοι».

Έπειτα μίλησε ο κ. Γεωργιάδης, ο οποίος έκανε επίκληση στο φιλότιμο των Δραμινών πολιτών, οι οποίοι πρέπει «να καταλάβουν ότι πραγματικά βρισκόμαστε σε κίνδυνο». Μάλιστα, έκανε παραλληλισμό με τον πόλεμο, λέγοντας πως «όλοι μαζί τρέχουμε και με αυτόν που έχουμε πολεμάμε να διώξουμε αυτό τον εχθρό». Ο Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Δράμας έκανε σύγκριση του κορωνοϊού με άλλους ιούς που έχουν πλήξει την ανθρωπότητα και στάθηκε στη μεταδοτικότητά του, ενώ σε αντιπαραβολή με τον ιό της γρίπης, ανέφερε πως «εδώ και περίπου 35-40 χρόνια έχουμε ένα ασφαλές εμβόλιο». «Για τον κορωνοϊό δεν έχουμε ούτε πρόληψη πλέον, αλλά ούτε και θεραπεία» σημείωσε ο κ. Γεωργιάδης και πρόσθεσε: «Πρέπει να πειθαρχήσουμε σε ορισμένα μέτρα, τα οποία αποδεδειγμένα δείχνουν ότι μπορούμε να αποσοβήσουμε τον όλεθρο. Και τα μέτρα αυτά έχουν γίνει πασίγνωστα». Όπως εξήγησε αυτά είναι το σαπούνι και η μάσκα. Ειδικά για τη μάσκα επεσήμανε πως έχει δύο πλεονεκτήματα, καθώς «αν αυτός που τη φοράει πάσχει, δεν το μεταδίδει στον διπλανό του και δεύτερον αν έρθει σε ένα επαφή με έναν άλλον, ο οποίος είναι άρρωστος, να μην κολλήσει». Ο κ. Γεωργιάδης ολοκλήρωσε την τοποθέτησή του απευθύνοντας έκκληση στους Δραμινούς: «Σαν ένδειξη αγάπης, σαν φιλότιμο, σαν αλληλεγγύη, να λάβουν τα μέτρα τους. Αυτά τα απλά μέτρα που λέμε, το καλό πλύσιμο των χεριών, την αντισηψία, τη μάσκα και να μην είμαστε σε συνωστισμό, θα είναι αυτά τα οποία θα μας φέρουν τη νίκη. Γιατί θα είναι δικό μας λάθος, εδώ στη Δράμα, αν μας κάνουν το lock down και μας απαγορέψουν να βγαίνουμε στο δρόμο. Ας λάβουμε τα μέτρα μας».

 

Ειδικά μέτρα στο κτήριο της Π.Ε. Δράμας

 

Μετά τις τοποθετήσεις των επιστημόνων, το λόγο έλαβε εκ νέου ο Αντιπεριφερειάρχης κ. Παπαδόπουλος, ο οποίος ανακοίνωσε σειρά μέτρων που θα ισχύουν στο κτήριο της Π.Ε. Δράμας (Διοικητήριο) με δική του πρωτοβουλία. Όπως είπε, «στο κτήριο της Π.Ε. Δράμας δεν θα αφήσουμε να έρχεται κόσμος και την προσέλευση ανθρώπων απλά για να κάνουν κάποια ερωτήματα. Υπάρχουν πλέον σήμερα διαθέσιμα όλα τα ηλεκτρονικά μέσα επικοινωνίας, έτσι ώστε να έχει την οποιαδήποτε πληροφορία θέλει ο κάθε πολίτης του Νομού. Άρα θα πρέπει πρωτίστως να κάνει τηλεφωνική επαφή, με οποιαδήποτε υπηρεσία εδρεύει στο κτήριο της Περιφερειακής Ενότητας Δράμας και μετά από ραντεβού να προσέλθει. Θα είναι αυστηρά τα μέτρα στην είσοδο. Η βόρεια είσοδος θα κλείσει. Θα μείνει μια είσοδος από την πλευρά των ΚΕΠ, έτσι ώστε να υπάρχει κι ο απόλυτος έλεγχος. Θα ξαναμπούμε στη διαδικασία της θερμομέτρησης. Κι αυτό αντιλαμβάνεστε όλοι προληπτικά, γιατί πλέον μόνο με την πρόληψη και με αυστηρότερα μέτρα θα μπορέσουμε να “μαζέψουμε” αυτή την εξάπλωση που ήδη βιώνουμε».

 

Ο Μ.Ο. ηλικίας των τελευταίων κρουσμάτων τα 28,5 χρόνια

 

Στη συνέχεια ο κ. Παπαδόπουλος επεσήμανε ότι για τα τελευταία κρούσματα στην Π.Ε. Δράμας ο Μ.Ο. τους ήταν τα 28,5 χρόνια και πρόσθεσε: «Αυτό αναδεικνύει ότι η νεολαία μας κινείται χωρίς να έχει καταλάβει το τι συμβαίνει γύρω μας. Για αυτό αναφέρθηκα προηγουμένως στον αθλητισμό, εκεί που υπάρχει η άμεση συγκέντρωση αθλητών και όχι μόνο. Έχουμε ένα σοβαρό θέμα με τα μαγαζιά εστίασης. Δεν ξέρω τι θα συμβεί, γιατί αυτό πηγάζει ως οδηγία από τα πρωτόκολλα που εκδίδει καθημερινά η πολιτική προστασία, αλλά νομίζω ότι κι εκεί δεν τα πάμε καλά. Είχαμε τις προηγούμενες ημέρες δει γεγονότα, όπως συνάθροιση ανθρώπων σε κέντρα βραδινά με μεγάλο αριθμό, που δεν δικαιολογείται ο αριθμός αυτός βάση και των τετραγωνικών. Άρα υπήρχε ένας γενικότερος συνωστισμός και αυτό το συνωστισμό θα τον πληρώσουμε τις επόμενες ημέρες». «Ο αόρατος αυτός εχθρός είναι παντού. Αν δεν πάρει την ατομική ευθύνη ο καθένας μας, η οποία αθροιστικά θα είναι συλλογική, δεν θα έχουμε αυτά που θέλαμε όλοι μας, η Δράμα να είναι όπως στο πρώτο κύμα πανδημίας μια πόλη με χαμηλούς αριθμούς. Θα μπούμε στην πρώτη γραμμή των κρουσμάτων και θα είναι λυπηρό. Θα μπούμε ενδεχομένως σε ένα lock down, δεύτερο κλείσιμο δηλαδή των πάντων», πρόσθεσε ο Αντιπεριφερειάρχης Δράμας.

 

Αναφορές στον κρίσιμο ρόλο της Αστυνομίας

 

Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης τύπου, οι περισσότεροι εκ των ομιλητών στάθηκαν και στον κρίσιμο ρόλο της Αστυνομίας.

Η κ. Γαμβρέλη σημείωσε ότι πριν μερικές ημέρες, σε συνάντηση που είχε γίνει στο Παρανέστι, είχε ζητήσει από την Αστυνομία να φροντίσει την πόλη λέγοντας: «Βγείτε βόλτα, δείτε τι γίνεται, το κουδούνι χτύπησε, αλλά… Γιατί δεν θα υπήρχε σήμερα το πρόβλημα. Οι νέοι είναι που έχουν κάνει το κακό, η νεολαία. Οι αθλητές φυσικά που μετακινούνται από την μια πόλη στην άλλη». Επίσης, η κ. Γαμβρέλη επεσήμανε ότι «τα παιδιά μας είναι ανεξέλεγκτα» και ζήτησε καλύτερη αστυνόμευση, έστω και με τη μορφή ηχητικών ανακοινώσεων.

Ο κ. Γεωργιάδης ανέφερε πως «η Αστυνομία πρέπει έναν, δύο, τρεις, που παρανομούν, να τους βάλουν σοβαρή ποινή», γιατί «αυτό θα είναι που θα βάλει κι όλους τους άλλους να αντιληφθούν ότι τα πράγματα είναι πολύ σοβαρά».

Τέλος, ο κ. Παπαδόπουλος εξήγησε ότι βρίσκεται σε επαφή με την Αστυνομική Διεύθυνση του Ν. Δράμας, η οποία «πρέπει να είναι πλέον αυστηρότατη, γιατί ο Έλληνας έχει φιλότιμο, αλλά πολλές φορές θέλει και τον αστυνομικό δίπλα. Πολύ απλά και πολύ λαϊκά το λέω».