ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΔΡΑΜΑΣ ΜΕ 207.155 ΕΥΡΩ ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ Δ.Σ. ΤΟΥ ΠΡΑΣΙΝΟΥ ΤΑΜΕΙΟΥ

 

  • Ο συνολικός προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται στο ποσό των 568.000 ευρώ
  • Χρ. Μαμσάκος, Δήμαρχος Δράμας: «Μια νέα εστία ψυχαγωγίας και αναψυχής στο κέντρο της πόλης, με σκοπό την αξιοποίηση του Δημοτικού Κήπου ως πνεύμονα δραστηριοτήτων για τους Δραμινούς και τα παιδιά τους»

 

Ομόφωνα εγκρίθηκε από το Δ.Σ. του Πράσινου Ταμείου η χρηματοδότηση του Δήμου Δράμας με ποσό 207.155 ευρώ για την κατασκευή παιδικής χαράς στον Δημοτικό Κήπο.

Συγκεκριμένα, κατά τη συνεδρίασή του την Τετάρτη 21 Οκτωβρίου 2020, το Δ.Σ. του Πράσινου Ταμείου έλαβε απόφαση για το θέμα « Ένταξη έργων στο Χρηματοδοτικό Πρόγραμμα του Πράσινου Ταμείου “ΔΡΑΣΕΙΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΟΥ ΙΣΟΖΥΓΙΟΥ”, στον Άξονα Προτεραιότητας 1: “Αστική Αναζωογόνηση”, σε συνέχεια της αριθμ. πρωτ. 7035/02-12-2019 και κωδικό” ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΟ ΙΣΟΖΥΓΙΟ-2019” Πρόσκλησης του Πράσινου Ταμείου». Ανάμεσα στα 9 έργα που έλαβαν έγκριση ένταξης είναι και αυτό του Δήμου Δράμας για την παιδική χαρά στο Δημοτικό Κήπο, συνολικού προϋπολογισμού 568.000 ευρώ.

Η εξέλιξη για την ένταξη έγινε γνωστή, κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου το απόγευμα της Δευτέρας 21 Οκτωβρίου, από τον Αναπληρωτή Δημάρχου και Αντιδήμαρχο Προγραμματισμού του Δήμου Δράμας κ. Μιχάλη Τάσσου, ο οποίος είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Δήμαρχο Δράμας κ. Χριστόδουλο Μαμσάκο, ο οποίος βρισκόταν στην Αθήνα.

Υπενθυμίζεται πως ο Δήμος Δράμας είχε καταθέσει μέσα στον περασμένο Ιούνιο την πρόταση ένταξης, μετά από τη σύνταξη σχετικής μελέτης από τη Διεύθυνση Τεχνικών Υπηρεσιών του Δήμου και μετά από ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, το οποίο ενέκρινε πέρα από την υποβολή της πρότασης και την κάλυψη χρηματοδότησης του έργου με μέγιστο ποσό 360.844,80 €, εφόσον καταστεί ανάγκη.

Σύμφωνα με όσα αναφέρονται στην τεχνική έκθεση, με την κατασκευή παιδικής χαράς στον Δημοτικό Κήπο, προβλέπεται να τοποθετηθούν σύγχρονα όργανα παιδικής χαράς, με δυνατότητα εξυπηρέτησης διαφόρων ηλικιακών ομάδων και παίδων ΑμεΑ, επί υποδομής χυτού ελαστικού δαπέδου διαφόρου πάχους (ανάλογα με το υπολογιζόμενο ύψος πτώσης περιμετρικά κάθε οργάνου), στοιχεία αστικού εξοπλισμού (παγκάκια, κάδοι απορριμμάτων, πινακίδες), φωτιστικά σώματα LED, μεταλλική περίφραξη ικανού ύψους και διαμόρφωσης για εξασφάλιση σε ανεξέλεγκτη πρόσβαση από και προς την παιδική χαρά, μεταλλικές θύρες περίφραξης, πινακίδες σήμανσης κλπ. Ο κεντρικός διάδρομος με διεύθυνση ΒΑ – ΝΔ που απολήγει στις θέσεις εισόδου εξόδου διατηρείται σε κάτοψη, επεκτείνεται στο νότιο μέρος του και στο ανατολικό όριο του χώρου της παιδικής χαράς και ανακατασκευάζεται με σταμπωτό δάπεδο από σκυρόδεμα.

Τα όργανα που σχεδιάζεται να τοποθετηθούν ανά ηλικιακή ομάδα είναι τα εξής:

-Περιοχή νηπίων (νότια – ανατολικά του κεντρικού διαδρόμου): Τετραθέσια κούνια, οκταθέσια τραμπάλα, πολυσύνθετο θεματικό όργανο, όργανο ισορροπίας, διαδραστικό θεματικό παιχνίδι, ελαστικό παιχνίδι.

-Περιοχή παίδων (βόρεια – βορειοδυτικά του κεντρικού διαδρόμου): Τετραθέσια κούνια, εναέρια τραμπάλα – ταλάντωση, πολυσύνθετο όργανο αναρρίχησης / δραστηριοτήτων, σύνθετο όργανο αναρρίχησης, τραμπολίνο, φωτεινό παιχνίδι ελατήριο, πολύεδρα αναρρίχησης.

-Περιοχή ΑμεΑ (νοτιανατολικά του κεντρικού διαδρόμου): Μύλος για αμαξίδιο, τραμπάλα για αμαξίδιο, κούνια για αμαξίδιο.

 

«Πρωτότυπος χώρος παιδικής χαράς»

 

Σε σχετική ανάρτησή του, ο Δήμαρχος Δράμας κ. Χριστόδουλος Μαμσάκος ανέφερε τα εξής:

«Προσπαθώντας να δημιουργήσουμε μια νέα εστία ψυχαγωγίας και αναψυχής στο κέντρο της πόλης, με σκοπό την αξιοποίηση του Δημοτικού Κήπου ως πνεύμονα δραστηριοτήτων για τους Δραμινούς και τα παιδιά τους, είμαστε στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσουμε τη χρηματοδότηση του έργου “Κατασκευή παιδικής χαράς στο Δημοτικό Κήπο Δράμας” συνολικού προϋπολογισμού 568.000,00 €.

Κριτήριο των προτεινόμενων παρεμβάσεων είναι η παροχή ευκαιριών αναψυχής και παιχνιδιού σε άτομα με ειδικές ανάγκες, δραστηριότητες που απουσιάζουν στην παρούσα περίοδο από την πόλη μας και τις οποίες η Δημοτική Αρχή έχει θέσει ως προτεραιότητα.

Δημιουργείται ένας πρωτότυπος χώρος παιδικής χαράς, με ποικιλία παιχνιδιών, ώστε να προσφέρονται εναλλακτικές ευκαιρίες για παιχνίδι και εκπαίδευση, σε πληθώρα ηλικιακών ομάδων.

Ο χώρος θα περιλαμβάνει παιχνίδια για διαφορετικές ηλικιακές ομάδες για τις οποίες θα είναι και κατάλληλα σχεδιασμένος, χυτό δάπεδο ασφαλείας, καθιστικά σε καίριες θέσεις, τόσο για την ορθή επίβλεψη των παιδιών, αλλά και την ανάπαυση των επισκεπτών, κάδους απορριμμάτων, ηλεκτροφωτισμό, λοιπό αστικό εξοπλισμό, κλπ.

Δεν αφήνουμε καμία ευκαιρία χρηματοδότησης να πάει χαμένη».