ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ – ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ ΣΤΗ ΔΡΑΜΑ ΜΕ ΟΜΙΛΗΤΕΣ ΤΗ Ρ. ΔΟΥΡΟΥ ΚΑΙ ΤΟΝ Χ. ΤΣΙΟΚΑ
- «Ο ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία να βρει τη γείωσή του με τους ανθρώπους, την αλληλοεπικοινωνία και την αλληλοτροφοδότηση»
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΘΑΝΑΣΗΣ ΣΙΟΥΤΟΠΟΥΛΟΣ
Εκδήλωση του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Τετάρτης 11 Δεκεμβρίου 2019, στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων του Δημαρχείου Δράμας, με ομιλητές την κ. Ρένα Δούρου, μέλος της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ και πρώην Περιφερειάρχης Αττικής, και τον κ. Χάρη Τσιόκα, μέλος του διευρυμένου οργανωτικού γραφείου του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία και πρώην Βουλευτής.
Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της καμπάνιας εγγραφής νέων μελών στον ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία και της ανασυγκρότησης του κόμματος, ενόψει του συνεδρίου, το οποίο θα πραγματοποιηθεί τον επόμενο χρόνο. Ουσιαστικά, επρόκειτο για ανοιχτή συνέλευση του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία στη Δράμα, καθώς οι δυο ομιλητές έκαναν σύντομες ομιλίες και ακολούθησαν τοποθετήσεις από το κοινό, ερωτήματα και διάλογος με την κ. Δούρου και τον κ. Τσιόκα.
«Το 32% ποσοστό κυβερνητικής φθοράς και όχι διαχείρισης μνημονίων»
Σε δηλώσεις της η κ. Δούρου, ανέφερε πως «με πρώτο τον Αλέξη Τσίπρα, από το Παρανέστι Δράμας έως το Ηράκλειο Κρήτης, επιχειρούμε να συνομιλήσουμε με τον κόσμο, να ακούσουμε τον κόσμο, να μας ρωτήσει ο κόσμος, να του απαντήσουμε ει δυνατόν, έχοντας μια πλούσια κυβερνητική εμπειρία πια και άσκησης διοίκησης και οι αγωνίες και οι προτεραιότητες του κόσμου να εμπλουτίσουν το νέο κυβερνητικό πρόγραμμα που φτιάχνουμε». Μάλιστα, επεσήμανε, πως «όχι από τη θέση του μέλους της Πολιτικής Γραμματείας του κόμματος της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, αλλά ως Ελληνίδα πολίτης δεν σας κρύβω ότι ανησυχώ και δεν θεωρώ ότι η σημερινή Κυβέρνηση, με τα πρώτα δείγματα αυτούς τους πέντε μήνες, πρέπει να βρεθεί επί μακρόν στις ίδιες θέσεις, ο κ. Μητσοτάκης να παραμείνει Πρωθυπουργός δηλαδή για μεγάλο χρονικό διάστημα. Και τα παραδείγματα δυστυχώς είναι παρά πολλά. Με πρώτο, ιεραρχώντας, τα ζητήματα εξωτερικής πολιτικής και πώς τα αντιμετωπίζει ο κ. Μητσοτάκης και η Κυβέρνηση έως βέβαια το κοινωνικό μέρισμα». Η κ. Δούρου υπογράμμισε πως η ίδια θα συνεχίσει να ακούει τον κόσμο, «διότι δεν θέλουμε πολιτικούς από καθέδρας και μονίμως κολλημένους στις καρέκλες. Θέλουμε πολιτικούς ανάμεσα στον κόσμο».
Αναφερόμενη στη διαδικασία ανασυγκρότησης του ΣΥΡΙΖΑ, η κ. Δούρου επεσήμανε πως πρόκειται για «μια δύσκολη διαδικασία» και πρόσθεσε: «Είναι πρωτόγνωρη, είναι διαπαιδαγωγική. Τόσο για τον ίδιο τον κόσμο, που, δυστυχώς, επί δεκαετίες, έχει μάθει να περιορίζεται στο ρόλο του εκλογέα και όχι στο ρόλο του πολίτη με την αρχαιοελληνική έννοια του όρου. Αλλά είναι διαπαιδαγωγική και για τα στελέχη του κόμματος, που πρέπει να κάνουν την αυτοκριτική τους, να αφουγκραστούν, να δούνε τι δεν πήγε καλά, αλλά και πόσο σημαντικά πράγματα πήγαν». Όπως είπε η κ. Δούρου, «είναι επίσης μια διαδικασία που απέχει πολύ από τον τρόπο με τον οποίο παρουσιάστηκε το κόμμα της αντιπολίτευσης από τα αθηνοκεντρικά έντυπα. Έντυπα, τα οποία από πίσω έχουν συγκεκριμένα οικονομικά συμφέροντα και τα οποία στήριξαν τον κ. Μητσοτάκη. Είναι δύο τελείως διαφορετικές εικόνες. Δηλαδή βρίσκουμε έναν κόσμο που αγωνιά σε σχέση με την εικόνα που δίνουν για τους κυβερνητικούς και την Κυβέρνηση τα Μ.Μ.Ε. Είναι μια διαδικασία που, αν θέλετε, σπάει και την ομερτά των Μ.Μ.Ε.». Μάλιστα, υπογράμμισε πως «αυτό κάποιος μπορεί να το παραλάβει και από το ποσοστό που πήρε ο ΣΥΡΙΖΑ στις τελευταίες εκλογές», καθώς «ναι μεν τον έφεραν στην Αξιωματική Αντιπολίτευση, αλλά δεν αντιμετώπισε τα ποσοστά που αντιμετώπισαν τα κόμματα όταν χειρίστηκαν μνημόνια. Τα μνημόνια, να το πω λαϊκά, δημοσιογραφικά, καταβροχθίζουν τα κόμματα. Ο ΣΥΡΙΖΑ βρέθηκε στην Αξιωματική Αντιπολίτευση με ένα 32%, που θα έλεγα ότι είναι ποσοστό κυβερνητικής φθοράς και όχι διαχείρισης μνημονίων. Άρα μαζί με τον κόσμο που γράφεται, νέους και μεγαλύτερους σε ηλικία, μπορούμε να φτιάξουμε ένα μέτωπο για να αντισταθούμε σε μια πάρα πολύ επικίνδυνη Κυβέρνηση».
Μιλώντας για τις διαφορετικές προσεγγίσεις που υπάρχουν εντός ΣΥΡΙΖΑ, για αυτή τη διαδικασία ανασυγκρότησης, η κ. Δούρου ανέφερε: «Δεν σας κρύβω, επειδή ακριβώς ο ΣΥΡΙΖΑ έχει γεννηθεί από τη σύνθεση 11 συνιστωσών, έχουμε μάθει στην κριτική, στις διαφορετικές απόψεις και έχουμε μάθει στη σύνθεση. Έτσι για μας, τα στελέχη που προερχόμαστε από τον Συνασπισμό και δουλέψαμε για την ανασυγκρότηση του ΣΥΡΙΖΑ και τώρα δουλεύουμε για την Προοδευτική Συμμαχία, δεν σας κρύβω ότι ήμασταν ξεσυνηθισμένοι σε αποφάσεις Κεντρικής Επιτροπής που παίρνονταν ομόφωνα. Στο ΣΥΡΙΖΑ, αυτό που στα άλλα κόμματα τα αρχηγοκεντρικά, το Πα.Σο.Κ. και τη Ν.Δ., προβληματίζει και θεωρείται απειλή, για εμάς είναι πλούτος. Για εμάς όταν έχεις 100% ομοφωνία αρχίζουμε και ανησυχούμε, γιατί η ίδια η ζωή μάς μαθαίνει μέσα στην οικογένεια, μέσα στο χώρο εργασίας, να συνθέτουμε τις διαφορετικές απόψεις». Όπως είπε, η ίδια είναι αισιόδοξη για αυτή τη διαδικασία, επισημαίνοντας πως «στα αθηνοκεντρικά Μ.Μ.Ε. προσπαθούν να δημιουργήσουνε μία ψευδεπίγραφη εικόνα κόντρας μεταξύ αυτών που προερχόμαστε από τον Συνασπισμό, το ΣΥΡΙΖΑ, τις μεγαλύτερες γενιές που έρχονται από το Κ.Κ.Ε. ή το Κ.Κ.Ε. Εσωτερικού, με τους ανθρώπους που προέρχονται από το Πα.Σο.Κ.». Μάλιστα, η κ. Δούρου υπογράμμισε πως η ίδια δεν έχει να χωρίσει τίποτα ακόμα «και με τους εξαπατημένους ψηφοφόρους της Ν.Δ. της 7ης Ιουλίου, εάν και εφόσον πιστεύουν στη Δημοκρατία, στο κράτος δικαίου και στις ευρωπαϊκές επιταγές, εάν δεν θεωρούν ότι το κοινωνικό μέρισμα ήταν ψίχουλο και τώρα δεν τους το δίνει καθόλου ο κ. Μητσοτάκης, ίσως γιατί ωσάν άλλη Μαρία Αντουανέτα έχει παντεσπάνι. Αλλά δεν έχουν όλοι παντεσπάνι». «Θέλω να συνομιλήσω και με αυτούς τους ανθρώπους που αισθάνονται ιδιαιτέρως θιγμένοι, όταν βλέπουν στα κυβερνητικά έδρανα υμνητές της Χούντας, γιατί η Ν.Δ. στις καταστατικές της αρχές είναι ένα Κεντροδεξιό ευρωπαϊκό κόμμα, όπου υφάρπαξε τη ψήφο έντιμων ανθρώπων την 7η Ιουλίου, λέγοντάς τους πράγματα που μέσα σε 5 μήνες είδαμε να αναιρούνται», πρόσθεσε η κ. Δούρου.
«Μια Κυβέρνηση που υπηρετεί τα συμφέροντα μιας χούφτας ανθρώπων σε βάρος των πολλών»
Στις δηλώσεις του ο κ. Τσιόκας σημείωσε πως «λίγους μετά από την ανάληψη της διακυβέρνησης από τη Ν.Δ. γίνεται φανερό και στον πιο δύσπιστο ότι είναι μια Κυβέρνηση που υπηρετεί τα συμφέροντα μιας χούφτας ανθρώπων σε βάρος των πολλών και πολύ περισσότερο διαχειριζόμενη αυτά που βρήκε από τα έτοιμα».
Όπως είπε ο κ. Τσιόκας, «χρειάζεται, οπωσδήποτε, η κοινωνία να κινηθεί σε τρεις άξονες. Ο πρώτος είναι να υπερασπιστεί τις κοινωνικές κατακτήσεις που η Ν.Δ. επιχειρεί να εμπορευματικοποίησει. Ο δεύτερος είναι να δώσει μια κατεύθυνση μιας εναλλακτικής πρότασης, όπως ακριβώς συμβαίνει σήμερα σε ολόκληρη την Ευρώπη. Και το τρίτο, είναι ανάγκη τώρα να φτιαχτεί ένας πολιτικός σχηματισμός, να μετασχηματιστεί ο ΣΥΡΙΖΑ σε φορέα κορμό της προοδευτικής παράταξης». Μάλιστα, ζήτησε «να ενώσουμε τις δυνάμεις ως εθελοντές, προκειμένου ο ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία να βρει τη γείωσή του με τους ανθρώπους, την αλληλοεπικοινωνία και την αλληλοτροφοδότηση».