ΑΡΘΡΟ

Του Captain Νικόλαου Κ. Μεταξά

ATPL

AIRLINE PILOT

B737NG AIRBUS 320

 

 

 

(συνέχεια από το προηγούμενο)

Συνεχίζουμε με την ανάρτηση του κ. Παντελή Μπάγκου, Καθηγητή της κ. Αντωνιάδου στο Πανεπιστήμιο Στερεάς Ελλάδας:

«Η κυρία Ελένη Αντωνιάδου έγινε γνωστή πριν μερικά χρόνια κυρίως μέσα από αναφορές στα ΜΜΕ ως “Επιστήμονας της NASA” ενώ απέκτησε και αναγνώριση πάλι από τα ΜΜΕ μέσω της συμμετοχής της στην πρώτη μεταμόσχευση τεχνητής τραχείας σε ασθενή, και την επακόλουθη ίδρυση της δικής της startup πάνω στο αντικείμενο αυτό. Από τότε έχει λάβει μια σειρά διακρίσεις, κυρίως από ιδιωτικούς φορείς όπως το Forbes που την συμπεριέλαβε σε άρθρο με τίτλο 30 under 30 in Healthcare, το Naturejobs στο οποίο της πήραν συνέντευξη, το (ιδιωτικό) European Health Parliament του οποίου υπήρξε πρόεδρος και της Mattel (βλέπε BARBIE) η οποία έφτιαξε κούκλα στο όνομά της. το πλαίσιο μάλιστα των εορτασμών για τα 60 χρόνια της Barbie και για την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας στις 8 Μαρτίου, η Mattel είχε σκοπό να τιμήσει περισσότερα ιστορικά και πιο σύγχρονα γυναικεία πρότυπα από κάθε άλλη φορά.

Μεταξύ αυτών ήταν και η “ερευνήτρια της NASA” Ελένη Αντωνιάδου, η οποία επρόκειτο να γίνει η πρώτη Ελληνίδα Barbie Role Model με αφορμή την “προσφορά της στον τομέα τεχνητών οργάνων γεγονός που αναμένεται να σώσει εκατομμύρια ζωές σε όλο τον πλανήτη”.

Πλέον με ανακοίνωση η εταιρεία αποφάσισε ότι δεν θα διατεθεί ποτέ σε παραγωγή η Barbie με το όνομά της.

Αξίζει να σημειωθεί ότι και το πρόσφατο βραβείο «Θαλής ο Μιλήσιος» που αναφέραμε παραπάνω, δόθηκε από ιδιωτικό φορέα και η Υπουργός απλά παρέδωσε το βραβείο, καταλαβαίνουμε όμως ότι όταν ο Υπουργός Παιδείας εμπλέκεται σε κάτι τέτοιο, το αναγνωρίζει και ίσως θα έπρεπε να προσέχει περισσότερο και η ίδια, τουλάχιστον στις δηλώσεις της.

Τα πιο πολλά δημοσιεύματα που αναλύουν τη δράση της από κει και πέρα ανακυκλώνουν σχεδόν τις ίδιες πληροφορίες. Πολλές φορές δε, τα ΜΜΕ τα οποία δεν γνωρίζουν τις ιδιαιτερότητες του επιστημονικού χώρου προχωρούν σε τεράστιες (ως και προσβλητικές αναφορές) συγκρίνοντας ή και ταυτίζοντας την κυρία Αντωνιάδου με μορφές της επιστήμης όπως ο μαθηματικός Καραθεοδωρής ο γιατρός ερευνητής Φλέμινγκ ή ο γιατρός Παπανικολάου.

Αυτό φυσικά δεν είναι η πρώτη φορά που το κάνουν, το έχουμε ξαναδεί πολλές φορές, και υπεύθυνη για αυτό είναι η άγνοια που μαστίζει τον χώρο των δημοσιογράφων καθώς οι περισσότεροι δεν γνωρίζουν ούτε τα βασικά της επιστημονικής έρευνας, το τι είναι επιστήμονας, πως καταξιώνεται, τι σημαίνει επιστημονική ανακάλυψη, δημοσίευση, αναγνώριση κλπ.

Ας τα πιάσουμε λοιπόν τα πράγματα από την αρχή. Η κυρία Ελένη Αντωνιάδου ήταν φοιτήτρια μου στο Τμήμα Πληροφορικής με Εφαρμογές στη Βιοϊατρική του (τότε) Πανεπιστημίου Στερεάς Ελλάδας. Ήταν πολύ καλή φοιτήτρια και από όσο θυμάμαι της είχα δώσει συστατική επιστολή τόσο για να παρακολουθήσει κάποια συνέδρια όσο και για τις μεταπτυχιακές της σπουδές. Αυτά έγιναν το 2009. Το 2010 και το 2011 είδα ότι έβγαλε 2 ενδιαφέρουσες εργασίες σε διεθνές συνέδριο της ΙΕΕΕ (Conf Proc IEEE Eng Med Biol Soc), οι οποίες και οι δύο είχαν σχέση με την αναγεννητική ιατρική. Δεν είχα επικοινωνία μαζί της (πέραν του facebook), αλλά θεώρησα ότι μάλλον ήταν από τα αποτελέσματα της διδακτορικής της διατριβής. Εκείνη την εποχή άρχισαν και τα δημοσιεύματα για τη NASA όσο και για τις μεταμοσχεύσεις. Για τη NASA τα πράγματα είναι απλά, πήγε μάλλον σε κάποιο summer camp όπως πάνε δεκάδες άλλοι αξιόλογοι φοιτητές από όλο τον κόσμο, πέρασε μια δύσκολη επιλογή, έκανε ένα μικρό πρότζεκτ, κάτι τέτοιο. Ίσως να ασχολήθηκε ξανά και σε κάποιο άλλο πρότζεκτ, δεν ξέρω. Φυσικά όμως δεν εργάζεται εκεί ως ερευνήτρια όπως αφήνουν να εννοηθεί τα ΜΜΕ, με την έννοια ότι δεν έχει μόνιμη σχέση εργασίας και καθώς δεν έχει (από όσο ξέρω) ακόμα διδακτορικό, δύσκολα θα μπορούσε να θεωρηθεί «ερευνητής» με την ακαδημαϊκή έννοια του όρου. Για τη μεταμόσχευση τα πράγματα είναι πιο περίπλοκα, καθώς φαίνεται ότι αυτή όντως έγινε (όχι φυσικά από την ίδια) αλλά υπάρχουν πολλά δημοσιεύματα ότι υπήρχαν πολλά θέμα βιοηθικής που προκάλεσαν προβλήματα. Δεν θέλω να πω περισσότερα για αυτό το θέμα, αφήνω άλλους να μιλήσουν για αυτό γιατί δεν το γνωρίζω καλά. Μετά, και το λέω με επιφύλαξη βλέποντας τα δημόσια στοιχεία, μάλλον σταμάτησε τη συνεργασία με τον τότε καθηγητή της και ίσως συνέχισε διδακτορικό με άλλον επιβλέποντα, γιατί το 2016 δημοσίευσε μια άλλη εργασία στο Best Pract Res Clin Obstet Gynaecol, πάνω στα βλαστοκύτταρα με άλλον καθηγητή ως τελευταίο όνομα. Όλα αυτά τα χρόνια, τα δημοσιεύματα τρέχουν και γεμίζουν τον κόσμο αλλά και την ίδια με μια υπερβολή που ίσως δεν αρμόζει σε έναν νέο επιστήμονα.

Συμπερασματικά, μπορούμε να πούμε ότι έχει κάνει σε επίπεδο διδακτορικών σπουδών 3 δημοσιεύσεις σε διεθνή περιοδικά και συνέδρια (που θα αρκούσαν και για να πάρει το διδακτορικό χωρίς να κάνει κάτι παραπάνω). Όντως οι εργασίες αυτές είναι πάνω στα αντικείμενα της αναγεννητικής ιατρικής και των βλαστοκυττάρων, άρα η κοπέλα δεν λέει ψέματα. Αλλά, από την άλλη, αυτές οι δημοσιεύσεις, με καθαρά ακαδημαϊκά κριτήρια, σίγουρα δεν αρκούν για να την χαρακτηρίσει κανείς «ειδικό στην αναγεννητική ιατρική», δεν την κατατάσσουν στους κορυφαίους επιστήμονες όλων των εποχών, ούτε καν στους κορυφαίους Έλληνες υποψήφιους διδάκτορες ή νέους διδάκτορες, καθώς ακόμα και μεταξύ των αποφοίτων του τμήματός μας υπάρχουν δεκάδες οι οποίοι έχουν ολοκληρώσει ήδη τις διδακτορικές τους σπουδές με περισσότερες δημοσιευμένες εργασίες ο καθένας, έχοντας ετεροαναφορές, παρουσίες σε συνέδρια, υποτροφίες έρευνας από μεγάλους οργανισμούς, μεταδιδακτορική έρευνα σε κορυφαία πανεπιστήμια του εξωτερικού και της Ελλάδας, διδασκαλία στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, αλλά και έχοντας ιδρύσει εταιρίες που έχουν λάβει πραγματικά μεγάλες χρηματοδοτήσεις.

Στο θέμα της εταιρείας χρειάζεται επίσης προσοχή. Πολλές φορές μια επιστημονική ανακάλυψη μπορεί να μην είναι τόσο σημαντική με καθαρά ακαδημαϊκά κριτήρια, αλλά να “μετράει” στο χώρο της οικονομίας και της παραγωγής. Μπορεί επίσης να συμβαίνει και το αντίθετο, ένα πολύ μεγάλο ερευνητικό αποτέλεσμα να μην έχει άμεσο αντίκτυπο στην τεχνολογική πρόοδο. Η κυρία Αντωνιάδου όντως ίδρυσε μια εταιρεία για κατασκευή τεχνητών οργάνων, και πολύ καλά έκανε. Δεν ξέρω τι έχει παράξει μέχρι στιγμής αυτή η εταιρία, αλλά και να μην έχει “πουλήσει” τίποτα δεν θα μου έκανε εντύπωση έχοντας υπόψη την δυσκολία με την οποία τα ερευνητικά αποτελέσματα περνάνε στην παραγωγή. Καλώς έκανε την προσπάθεια, και καλά θα κάνει και να την συνεχίσει, αλλά δεν έχουμε προς το παρόν στοιχεία ότι αυτή η εταιρία έκανε κάτι σημαντικό (μακάρι να κάνει)».

Η εξαφάνιση της άλλοτε λαλίστατης, επικοινωνιακής και εξαιρετικά επιδέξιας στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης Ελένης, μετά τον ντόρο των προηγούμενων ημερών, είναι ανεξήγητη. Κι αν αυτή η σιγή δεν είναι ένοχη, αν μη τι άλλο είναι ύποπτη.

Η Ελένη Αντωνιάδου δεν μιλά, δεν υπερασπίζεται τον εαυτό της. Δεν απαντά πλέον στα τηλέφωνα και τα ηλεκτρονικά μηνύματα. Δεν έβγαλε μια selfie με τα πτυχία και τα βραβεία, δεν ανάρτησε, έστω, την ταυτότητα εισόδου της στα εργαστήρια της NASA. Αν έκανε κάτι τέτοιο, θα αποστόμωνε μία και καλή όσους αμφισβητούν την επιστημονική και ερευνητική της επάρκεια. Θα έβαζε στη θέση τους εκείνους που την αποκαλούν «απάτη», «fake ερευνήτρια» ή ακόμη και «Τσάκα της NASA».

Στις 17 Μαρτίου του 2018 το μεσημέρι, στην πολυθρόνα του VIP φιλοξενούμενου πήρε θέση ο Λιούις Χάμιλτον. Ο τότε «μόλις» τετράκις παγκόσμιος πρωταθλητής Formula 1 ήταν ένας από τους αστέρες που θα μιλούσαν στο Παγκόσμιο Φόρουμ για την Εκπαίδευση και την Ανάπτυξη Ικανοτήτων (Global Education and Skills Forum), το οποίο διοργανωνόταν στο Ντουμπάι. Περίπου δύο ώρες μετά τον Χάμιλτον το μικρόφωνο πέρασε στη Σαρλίζ Θερόν, την υπερηχητική καλλονή και σούπερ σταρ του Χόλιγουντ. Προηγουμένως όμως, ανάμεσα στον πολυπρωταθλητή πιλότο της F1 και τη Νοτιοαφρικανή κάτοχο βραβείου Οσκαρ εμφανίστηκε η 30χρονη Ελληνίδα Ελένη Αντωνιάδου. Βέβαια, δεν θεωρούνταν τυχαία η Ελένη από τη Θεσσαλονίκη, με τη λεπτή σιλουέτα και το λαμπερό χαμόγελο:

«Η δεσποινίς Ελένη Αντωνιάδου, πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Υγείας, μιλά για τη δύναμη της ανατρεπτικής καινοτομίας. Από τα τεχνητά ανθρώπινα όργανα έως την τρισδιάστατη εκτύπωση, ποικίλες τεχνολογικές εφαρμογές ετοιμάζονται να αποκτήσουν μεγάλη διάδοση». Έτσι σύστηναν την Ελένη Αντωνιάδου στο κοινό τους οι διοργανωτές του συγκεκριμένου συνεδρίου. Οι οποίοι, για κάποιον λόγο, παρέλειψαν να σημειώσουν ότι τον Μάρτιο του 2018 η Αντωνιάδου ήταν πρώην και όχι εν ενεργεία πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Υγείας. Η ενιαύσια θητεία της σε αυτόν τον οργανισμό με τη βαρύγδουπη ονομασία και την ομιχλώδη δραστηριότητα είχε λήξει προ διετίας.

Το διαστημικό παραμύθι που είχε φτιάξει η Ελένη Αντωνιάδου για τον εαυτό της το εικονογραφούσε επιμελώς με δεκάδες φωτογραφίες της φορώντας ενδύματα με το έμβλημα της NASA ή ακόμη και κανονική στολή αστροναύτη

Οπωσδήποτε, από το βιογραφικό της νεαρής Ελένης ουδέποτε έλειψαν οι τίτλοι και οι διακρίσεις. Και πάλι από τον ιστότοπο του ίδιου φόρουμ, πληροφορείται κανείς ότι «η Ελένη έχει διενεργήσει κλινικά πειράματα σε πολλές εταιρείες βιοτεχνολογίας, καθώς και σε νοσοκομεία σε ΗΠΑ και Βρετανία. Έχει εκτελέσει επίσης πειραματική έρευνα στο εργαστήριο της NASA για την εξερεύνηση του πλανήτη Άρη και το Ευρωπαϊκό Αστροναυτικό Κέντρο. Της έχει απονεμηθεί η διάκριση του Οικουμενικού Νεαρού Ηγέτη από το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ. Το όνομά της περιλαμβάνεται στον κατάλογο “30 κάτω των 30” του αμερικανικού “Forbes”, το BBC τη συμπεριέλαβε στις 100 Ισχυρότερες Γυναίκες στον Κόσμο, στις “40 κάτω των 40” Νεαρές Ηγέτιδες της Ευρώπης, στις “50” για το Μέλλον από την αμερικανική ITF (Imec Technology Forum) και βραβεύτηκε από την Cartier Αμερικής. Έχει λάβει το Διεθνές Βραβείο Επιστήμης “Giuseppe Sciacca”. Η Ελένη Αντωνιάδου έχει ψηφιστεί Γυναίκα της Χρονιάς για το 2013 και Γυναίκα Επιστήμων για το 2017 στην Ελλάδα – μεταξύ άλλων διακρίσεων».

Ως πάγια τακτική, η Ελένη Αντωνιάδου αποδεχόταν κάθε έπαινο χωρίς να μπει στον κόπο να αποκαταστήσει τυχόν υπερβολές ή και ανακρίβειες. Αντιθέτως, στις συνεντεύξεις της φρόντιζε να περιτυλίγει τη σοφία της με έναν μανδύα άμεμπτης ηθικής. Έλεγε, λόγου χάριν, για τους επαίνους που της επιδαψίλευε το Παγκόσμιο Φόρουμ για την Εκπαίδευση και την Ανάπτυξη Ικανοτήτων: «Μόνο μια γενιά στοχαστών με ισχυρή ηθική πυξίδα θα μετεξελιχθεί σε μια γενιά ανθρώπων που εργάζονται στην πράξη για το κοινωνικό καλό».

Η NASA είναι μάλλον το μεγάλο απωθημένο της Ελένης Αντωνιάδου, ένας πόθος και ένα πάθος που είχε παιδιόθεν. Άλλο όμως η παρακολούθηση ενός θερινού προγράμματος για φοιτητές και άλλο η συνεργασία και η βράβευση από τη NASA

 

Πώς τους κορόιδεψε όλους

 

Για κάθε επίδοξο μετά Χριστόν προφήτη ο οποίος διερωτάται πώς τόσα και τόσα ΜΜΕ στην Ελλάδα, στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ αφέθηκαν να παραπλανηθούν από τα ψεύτικα επιτεύγματα της Ελένης Αντωνιάδου, ας διαβάσει ξανά την προηγούμενη λίστα με βραβεύσεις και διακρίσεις. Η μία μοιάζει να φέρνει την άλλη. Καθώς σωρεύονται οι τίτλοι, η αρχική υπερβολή ή ακόμη και το καθαρό ψέμα ξεθωριάζει, χάνεται. Για παράδειγμα, ένα καλοκαιρινό πρόγραμμα στη NASA γίνεται εύκολα, σχεδόν εξ αθώας παραδρομής, συνεργασία και εν τέλει βράβευση από τη NASA. Μια τεχνητή τραχεία, αντί για ιατρικό σκάνδαλο, πλασάρεται σαν ιατρικό θαύμα κ.ο.κ. Σε κάθε περίπτωση, το πρόβλημα είναι ότι η Αντωνιάδου, στα περισσότερα από τα κατορθώματα και τις βραβεύσεις της, δεν επινόησε κάτι εκ του μη όντος. Παραφούσκωνε κάτι που είχε όντως συμβεί. Επιβεβαιώνοντας κατ’ αυτόν τον τρόπο εμμέσως ότι το χειρότερο ψέμα είναι το αληθοφανές ψέμα. Κάπως έτσι την πάτησαν οργανώσεις πολύ πιο σοβαρές από τα πρωτοεμφανιζόμενα Βραβεία Επιχειρηματικότητας «Θαλής ο Μιλήσιος», θεσμοί που έχουν ως σημαία το κύρος τους (π.χ. Forbes). Ακόμη και το έγκριτο BBC παρασύρθηκε από όσα έλεγε ή άφηνε να εννοηθεί ότι έχει κάνει η Ελένη Αντωνιάδου. Όταν τη συμπεριέλαβε στις 100 Πιο Σημαντικές Γυναίκες του Κόσμου για το 2014, δίπλα στο όνομα και την ιδιότητά της ως επικεφαλής της οργάνωσης «Μεταμοσχεύσεις χωρίς δότη» που εκείνη έχει ιδρύσει, το BBC παρέπεμπε σε έναν από τους λογαριασμούς της Αντωνιάδου στο Twitter, με το hashtag @eleni_nasa.

Η απομυθοποίηση, η αποκαθήλωση και η προσγείωσή της απευθείας από το Διάστημα στον διασυρμό συντελέστηκαν βίαια και απότομα, αλλά οι καιροί έχουν γυρίσματα και όπως λέγει η ίδια η ζωή «τα ψέματα και τα κλεψίματα έχουν κοντά ποδάρια».

Λοιπόν πολιτικάντηδες πάσης τάξης, χρώματος, φυλής, αγέλης και επίπεδου δυσλεξίας πνευματικής, αφήστε τις μαλ…ς και πάψτε να βάζετε την μούρη σας σε θέματα και πράγματα που δεν έχετε ιδέα μιας και οι γύρω γύρω όλοι από εσάς δεν φροντίζουν για σας καθόλου και το ελάχιστο από αυτές τις φαρσοκωμωδίες είναι ότι γελοιοποιήστε.

Επειδή πρέπει να βγάλω το ψωμάκι μου και εγώ ,έχω χρόνο δυο ώρες για να βρίσκομαι στην δουλειά μου και για να μην καθυστερήσει η πτήση, αρκετά ασχολήθηκα με τους FAKE ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΕΣ.